για την προώθηση του θεσμού διαμεσολάβησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι έχει πολλαπλά οφέλη για τα μέρη και για το κοινό καλό της Ελλάδας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας Νικόλας Κανελλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ένα τριετές πλάνο για να μάθει η κοινωνία το θεσμό της διαμεσολάβησης. Φέτος, προσέθεσε, θα πραγματοποιηθούν 30 εκδηλώσεις και άλλες τόσες το 2014 και το 2015. Στόχος είναι, είπε, να ξεπεράσουμε την "αγαπημένη" έκφραση του Έλληνα "θα σου κάνω μήνυση" και να φτάσουμε στο "έλα να τα βρούμε".
Σε ερώτηση για το αν θα οδηγηθούν οι τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα υπάρχει με τη μορφή της υποχρεωτικότητας ειδικός θεσμός διαμεσολάβησης, ώστε οι οφειλέτες πριν προσφύγουν στα ειρηνοδικεία να περνούν από τη διαμεσολάβηση. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποιαδήποτε πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση, προσέθεσε. Σημείωσε δε, πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, έχουν μειωθεί τα ειρηνοδικεία, και παράλληλα ο όγκος των υποθέσεων έχει αυξηθεί, με συνέπεια να ορίζονται δικάσιμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το 2020 και 2021. «Άρα δεν είναι ούτε σε συμφέρον των τραπεζών να τραβάει σε τόσο βάθος χρόνου η επίλυση μιας διαφοράς» επισήμανε.
Σε ερώτηση αν μελλοντικά θα επιλύονται και οι διοικητικές διαφορές με το εργαλείο της διαμεσολάβησης, ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το πεδίο ο θεσμός. Σύντομα, ανακοίνωσε, θα τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών για την επίλυση διαφόρων των πολιτών στην αντιδικία τους με το δημόσιο.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης είπε ότι υπάρχει συνεργασία της Ομάδας Δράσης και της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα μας, προκειμένου να γίνει γνωστός ο θεσμός στο ευρύ κοινό και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και βοηθάει ουσιαστικά στο να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον μας πιο ελκυστικό, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η θέσπιση νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία αντιμετωπίζει ένα βασικό εμπόδιο στην πραγματοποίηση διασυνοριακών συναλλαγών, είτε αυτές αφορούν αγορές από το διαδίκτυο, είτε επί τόπου αγορές, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μέχρι τώρα, είναι σύνηθες φαινόμενο οι καταναλωτές να διστάζουν να κάνουν διασυνοριακές αγορές, γιατί δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για νομική προστασία σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα. Επίσης, το κόστος της προσφυγής σε δικαστικές διαδικασίες είναι συνήθως δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Κι αυτό βεβαίως που καθιστά τη διαδικασία δικαστικής επίλυσης διαφορών ουσιαστικά απαγορευτική, είναι ο χρόνος. Μια δικαστική προσφυγή διασυνοριακού χαρακτήρα μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο ενάμιση χρόνο. Ενώ το διάστημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου παρατηρείται υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος» είπε ο κ. Μίχαλος, σημειώνοντας ότι μόλις το 10% των διαδικτυακών αγορών στην Ευρώπη αφορούσε διασυνοριακό εμπόριο, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες και οι καταναλωτές, αλλά και οι έμποροι.
Υπογράμμισε δε ότι η προσφυγή σε ανεξάρτητους διαμεσολαβητές δίνει λύσεις και έτσι δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, ενθαρρύνει τις διασυνοριακές αγορές και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τις εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η Μαρία-Γεωργία Τσάμη, πρόεδρος Πρωτοδικών και πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο θεσμός και ανέφερε ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει να επιδείξει ποσοστά επιτυχίας στο θεσμό άνω του 60%.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγ. Ζερβέας είπε ότι καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης και στη χώρα μας μεταξύ παρόχου και καταναλωτή, ενώ σημείωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές διαμεσολάβησης που θα έπρεπε να λειτουργούν στους δήμους δεν λειτουργούν και όλη η εργασία ασκείται μόνο από τον Συνήγορο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περισσότερες από 8 στις 10 υποθέσεις που διαχειρίζεται η Αρχή καταλήγει σε διαμεσολάβηση και σε χρόνο που δεν ξεπερνά τις 88 μέρες (η ΕΕ θα ορίζει ως όριο τις 90 μέρες). Το ποσό που έχει πιστωθεί μέσα από τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου, προσέθεσε ο κ. Ζερβέας, ξεπερνά τις πιστώσεις που έχει δεχθεί η Αρχή από την έναρξη λειτουργίας της και είναι πάνω από μισό δισ. ευρώ.
Η δικηγόρος, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, Δήμητρα Τριανταφύλλου σημείωσε ότι ακόμη και μικρά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι καταναλωτές από προμηθευτές μέσω του θεσμού της διαμεσολάβησης.
Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής Ελένη Αλευρίτου ενημέρωσε ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιστράφηκαν 17 εκατ. ευρώ παράνομα εισπραχθέντων ποσών. Επίσης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την εφαρμογή του θεσμού θα υπάρξει εξοικονόμηση 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.