Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Oettinger: Η ομαδική εργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

(ΦΩΤΟ: Oettinger με Νίκη Τζαβέλα)
Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να προχωρήσει με αποτελεσματικές πολιτικές για την ενέργεια, δήλωσε ο Günther Oettinger, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης "Σχιστολιθικό αέριο: ποιες είναι οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης;" που διοργανώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο κύριος Oettinger ισχυρίστηκε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για δεκαετίες και πως οι ενεργειακές πολιτικές έχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φυσικό αέριο είναι η τέλεια προσθήκη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι χωρίς φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης και επιτυχίας. Απλά δεν θα γίνουν αποδεκτές. Είμαι βέβαιος ότι το φυσικό αέριο θα έχει σημαντικό ρόλο", υποστήριξε ο Oettinger, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης που διοργανώθηκε από το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Συμβούλους Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κομισιόν (BEPA). Ο Επίτροπος για την Ενέργεια τάχθηκε υπέρ της εγχώριας...
εξερεύνησης σχιστολιθικού φυσικού αερίου ως μέρος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος.
"Οι Ευρωπαϊκές συμβατικές πηγές αέριου θα έρθουν στο τέλος τους μεταξύ του 2030 και 2040. Νομίζω ότι δεν πρέπει να εισάγουμε 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στρατηγική μας: νέοι διάδρομοι, νέες πηγές ... Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επιλογές και τον σχιστολιθικό φυσικό αέριο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να αποφευχθεί το υψηλό επίπεδο ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο,", δήλωσε ο Oettinger την Τρίτη.
Ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε πως απαιτείται συνεργασία για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
"Θα πρέπει να είναι μια συνδεδεμένη ομαδική εργασία από: τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις εταιρείες ενέργειας, τους μηχανικούς και τους επιστήμονες. Όσο περισσότερο είναι εποικοδομητικές οι συνεργασίες τόσο περισσότερο θα έχουν την ευκαιρία οι πολωνικές εταιρείες ή οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αρχίσουν (την εξερεύνηση για σχιστολιθικό αέριο)", κατέληξε ο Oettinger.
 Πώς να εξορθολογιστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις χώρες που επιθυμούν να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν το σχιστολιθικού αέριο, δήλωσε η Νίκη Τζαβέλα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτρια για την έκθεσή στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας: "Βιομηχανικές, ενεργειακές και άλλες πτυχές του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου".
 "Το πράσινο φως ... πρέπει να προέλθει από τον Επίτροπο. Υπάρχουν κράτη μέλη που επιθυμούν να προχωρήσουν, αλλά λόγω της προκατάληψης προς το σχιστολιθικό αέριο ... χρειάζονται ένα προστατευτικό και ευέλικτο πλαίσιο από την Επιτροπή, η οποία θα τους διευκολύνει να νομοθετούν σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε η κα. Τζαβέλα, αναφερόμενη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου, η δέσμευση για την επίτευξη προόδου στην ενεργειακή πολιτική θα αναδειχθεί ως η νούμερο ένα προτεραιότητα.
"Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές και κόστη", αναφέρει το τελικό έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.
Η Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να αξιολογήσει την «πιο συστηματική προσφυγή σε παράκτιες (on-shore) και υπεράκτιες (off-shore) εγχώριες πηγές ενέργειας» για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ.
Σύμφωνα με την κυρία Τζαβέλα, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής είναι μια γενναία αρχή, τα οποία πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επωφεληθεί από την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Βόρειας Αμερικής, αποφεύγοντας μεγάλα στάδια δοκιμών που θα επιβραδύνουν την εκμετάλλευση του ενδογενούς μη συμβατικού φυσικού αερίου.
"Εμείς δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε πάλι τα χημικά. Οι Καναδοί και οι Αμερικανοί ξέρουν τι χρησιμοποιούν. Έχουμε τα δεδομένα από την έρευνά τους. Τα χημικά, η μόλυνση του νερού και οι εκπομπές - αυτά μπορούν να απαντηθούν από τους Αμερικανούς," υποστήριξε η κα. Τζαβέλα.
Από την αντίθετη πλευρά, η Magda Stocziewicz, διευθύντρια της ΜΚΟ Friends of the Earth Europe, πρότεινε ότι το σχιστολιθικό αέριο μπορεί να είναι μια ακόμα οικονομική φούσκα. Μια πιο συνετή προσέγγιση είναι, επομένως, απαραίτητη.

 "Έχει πράγματι κάποιο οικονομικό όφελος η κατασκευή των υποδομών για την προμήθεια φυσικού αερίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια; Ή θα πρέπει να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα και να επενδύσουμε σε κάτι διαφορετικό;", δήλωσε η κα. Stocziewicz, αναφερόμενη στις πρόσφατες εκθέσεις που υποδηλώνουν ότι τα πολωνικά αποθέματα σχιστολιθικού αερίου μπορεί να είναι μέτρια.
Κίνδυνοι και ευκαιρίες;
 Γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει καίριο ρόλο. Ο σχιστόλιθος είναι μια ευκαιρία. Φυσικά υπάρχει κίνδυνος. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, αλλά έχουμε τις τεχνολογίες για αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο", δήλωσε ο κος Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της Business Europe.
Σύμφωνα με τον κ. Beyrer, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σχετίζεται επίσης με την έλλειψη γενναιότητας των επιχειρήσεων. Ο σχιστόλιθος είναι ένα μόνο παράδειγμα.
"Χρειαζόμαστε εγγυήσεις πριν κάνουμε οτιδήποτε νέο. Αρπάζουμε τα ρίσκα  ή βλέπουμε επίσης και τις ευκαιρίες;", δήλωσε ο κ. Beyrer.
Ο Dieter Helm, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα και να αντιστρέψει την τάση.

"Κανείς δεν επενδύει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες... Η κατανάλωση άνθρακα ανεβαίνει από το 1990. Έχουμε απλά αντικαταστήσει την εγχώρια παραγωγή με την εισαγωγή άνθρακα από αλλού", δήλωσε ο Helm.

"Ας σοβαρευτούμε. Ο κόσμος αλλάζει γύρω μας" , είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive