Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το παρασκήνιο πίσω από το "niet" των Ρώσων για την αγορά της ΔΕΠΑ

Προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ. Τι κρύβεται πίσω από το ρωσικό όχι για την αγορά της....
 Σε αντικρουόμενα συμφέροντα που υπήρξαν στο τρίγωνο Ευρώπης - ΗΠΑ - Ρωσίας φαίνεται πως οφείλεται το φιάσκο στην αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Αν και η Gazprom, απέφυγε στην ανακοίνωση που εξέδωσε να αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το βέτο που εκείνη έθεσε στο "παρά 5'" της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, εντούτοις τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εκείνη που προκάλεσε την αποχώρηση των Ρώσων.
Τα ίδια πρόσωπα τοποθετούν στο κάδρο και τους Αμερικανούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είδαν αρνητικά την είσοδο της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Η Αθήνα είχε λάβει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την Ευρώπη πριν από λίγες ημέρες, ενώ το οριστικό "όχι" ειπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Σάββατο.
Προβληματισμός στο Μαξίμου
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είχε επενδύσει πολλά (πολιτικά και επικοινωνιακά) στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αλλάζει πλέον το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και θα επιταχύνει τους ρυθμούς της κυβέρνησης, εκτιμούσε ότι εάν η Ρώσοι προχωρούσαν μέχρι τέλους στον διαγωνισμό, θα διαμορφωνόταν μια ισχυρή συμμαχία στον κομβικό τομέα της ενέργειας, γεγονός που θα ήταν ικανό όχι μόνο να ενισχύσει αποφασιστικά το θετικό κλίμα για την Ελλάδα αλλά και θα αποτελούσε "μαγνήτη" και για άλλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Προβλήματα για την κυβέρνηση υπάρχουν και σε ό,τι αφορά πλέον και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μετά το "ναυάγιο" της ΔΕΠΑ δύσκολα θα επιτευχθούν έσοδα ύψος 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την τρόικα για παράταση ενός χρόνου προκειμένου να "πιάσει" τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναπροκηρύξουν άμεσα τον σχετικό διαγωνισμό. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν ήδη για το προσεχές φθινόπωρο και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ως όπλο το θετικό γεγονός της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, για την οποία εξεδήλωσε ενδιαφέρον η αζερική Socar.
Τα αρνητικά μηνύματα
Το απόγευμα του Σαββάτου ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις τελικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προώθηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο μέλος της Επιτροπής επικοινώνησε με κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης και του εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες θέτουν θέμα "δεσπόζουσας θέσης" και ως εκ τούτου, εάν οι Ρώσοι προκρίνονταν, θα υπήρχε πρόβλημα επικύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την ΕΕ η κυβέρνηση τα έλαβε προ δεκαημέρου, όταν ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος εμφανιζόταν προβληματισμένος ως προς την πορεία του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι οι Ρώσοι θα έμεναν μέχρι τέλους και για τον λόγο αυτόν άλλωστε δέχθηκε στο Μαξίμου τρεις φορές το τελευταίο διάστημα τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Α. Μίλερ.
Όπως άλλωστε βεβαιώνουν κορυφαίοι υπουργοί, σε καμιά φάση αυτής της πορείας οι Ρώσοι δεν έδειξαν να υπαναχωρούν.
"Γνώριζαν απολύτως τους όρους του διαγωνισμού και μέχρι τελευταία στιγμή δήλωναν ότι είναι μέσα στο "παιχνίδι", ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης που παρακολουθούσε τις εξελίξεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τα τελευταία 24ωρα και η πρόταση να υπάρξει νέα παράταση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο απερρίφθη τελικά, με δεδομένο ότι δεν θα άλλαζε κάτι ως προς τη σύσταση της Ευρώπης αλλά και των Αμερικανών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αντιμετώπιζαν αρνητικά το ενδεχόμενο εμπλοκής των Ρώσων στο ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive