Η τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ένα χρόνο μετά την δημιουργία της ουσιαστικά έχει τελειώσει. Αυγό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα οδεύσει άμεσα σε εκλογές. Θα συνεχίσει να σέρνεται, αλλά εκλογέ δεν προκειτι να γίνουν για τον απλό λόγο ότι άλλοι αποφασίσουν ν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και όχι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ και αυτοί οι άλλοι δεν φαίνεται να θέλουν να γίνουν εκλογές. Το "πάγωμα" της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο το ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή ήδη ήταν μια ακομα σφαλιάρα στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά ηχηρή....
Αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει, σε ότι αφορά την δυναμική της. Η υπόθεση της ΕΡΤ προκάλεσε δομικό πρόβλημα στην λειτουργία της.
Και εξελίσσεται αρνητικά κυρίως για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις: Είτε βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για την επαναλειτουργία της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, είτε οδεύσουμε σε εκλογές, κάτι που είναι απίθανο άμεσα για τους λόγους που προαναφέραμε.
Η κατάρρευση που παρουσιάζουν τα δύο κόμματα σε σοβαρές δημοσκοπήσεις (αυτές που τα εμφανίζουν αν αποσπούν αθροιστικά περί το 13% είναι δημοσκοπήσεις "κατά παραγγελία") αποτελεί πρόβλημα και για τη ΝΔ που βλέπει τους συμμάχους της να καταρρέουν.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποιοι (πολλοί...) μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ΔΗΜΑΡ που θα ήθελαν από "ουρά της ΝΔ" να γίνουν "ουρά του ΣΥΡΙΖΑ", δηλαδή να μετάσχουν σε μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο ισχύει και για την ΔΗΜΑΡ.
Σε οτι αφορά τη ΝΔ, καταδείχθηκε ότι για άλλη μια φορά ότι το επιτελείο του Α.Σαμαρά δεν έχει τα μυαλά που να μπορούν να καταστρώσουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να τον φέρουν εις πέρας, ούτε ο ίδιος έχει πραγματική αντίληψη της κατάστασης.
Δεν μιλάμε για τον Σίμο Κεδίκογλου. Εδώ πρόκειται περί κακού ανεκδότου το ότι ο συγκεκριμένος είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης..
Μία σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμη περίπτωση όπως είναι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και η μείωση του προσωπικού της κατά 1500 άτομα περίπου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντική νίκη έχει εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό Βατερλό, όπου ο κάθε πικραμένος ανακαλύπτει "πόσο υπέροχη ήταν η ΕΡΤ", την στιγμή που είναι πασιφανές ότι επρόκειτο για εκτροφείο κομματικής πελατείας και οικονομικών σκανδάλων.
Τώρα έφτασε στο σημείο να μιλάει ο Α.Σαμαράς να μιλάει για εκλογές και να ισχυρίζεται ότι «Κανείς δεν θα μας εγκλωβίσει σε έκτακτες εκλογές. Άλλοι να προσέχουν. Όποιος χρεωθεί τις έκτακτες εκλογές θα το μετανιώσει. Και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Εμείς κάναμε προτάσεις απεμπλοκής» στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο.
Υπενθύμισε με νόημα, ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν υπογράψει για 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο και αναρωτήθηκε: θα έπρεπε να τις κάνουμε από αλλού που θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα ή από την αμαρτωλή ΕΡΤ;
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο αλλά, όπως είπε, «κάποιες συμβολικές αποχωρήσεις έπρεπε να υπάρξουν».
Άρα το ζήτημα ήταν από που θα απολυθούν και όχι το αν θα απολυθούν.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Εκλογές αποκλείονται (εκτός και αν οι εκτός Ελλάδος διαχειριστές της χώρας αποφασίσουν αλλιώς), αλλά πλέον η κατάρρευση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ θα δημιουργεί ολοένα κια περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό των κομμάτων τους και κατ'επέκταση στην ίδια την κυβέρνηση.
Αυτό που βιώνει τώρα η τρικομματική κυβέρνηση δεν είναι πολιτική κρίση. Είναι υπαρξιακή κρίση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.