Σε μία κυνική ομολογία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τους χειρισμούς του για την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται η εφ. Wall Street Journal. Τρία χρόνια μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και τη σύναψη αλλεπάλληλων μνημονίων, το ΔΝΤ αναφέρει ότι υποτίμησε σοβαρά τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές λιτότητας που έδινε στο πλαίσιο της…
«διάσωσης».Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαρχής εμφανιζόταν αντίθετο στην ένταξη της χώρας στο πακέτο διάσωσης, καθώς δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Μάλιστα το ταμείο παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα δημοσίως τα στελέχη του υποστηρίζουν το αντίθετο.Επίσης, ασκεί κριτική απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης όσον αφορά την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους που τελικά έγινε τον Μάιο του 2012. Για το Ταμείο, υπεύθυνες για την καθυστέρηση είναι οι τράπεζες που διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους και ασκούσαν πολιτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις, δε, θεωρούσαν ότι η ύπαρξη υψηλού χρέους θα λειτουργούσε ως κινητήριος μοχλός προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος.
Τέλος, από την κριτική του Ταμείου δεν ξεφεύγει ούτε και η Κομισιόν για την οποία υποστηρίζει ότι «δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης».
Eπί της ουσίας, κατά το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.