Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Απελάθηκε και επιστρέφει στην Ελλάδα ο 25χρονος φοιτητής που είχε προσαχθεί για συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν

Στην Αθήνα επιστρέφει τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Γιώργος Ιατρίδης (ΦΩΤΟ). Η περιπέτεια του 25χρονου φοιτητή, ο οποίος προσήχθη από τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνει αίσιο τέλος. Οι αρχές αποφάσισαν την απέλασή του, καθώς ο εισαγγελέας δεν απήγγειλε σε βάρος του καμία κατηγορία.  Ο Γιώργος Ιατρίδης αναμένεται να αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Όπως ανακοίνωσε πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ από τους συνολικά επτά νεαρούς που προσήχθησαν τα μεσάνυχτα, θα απελαθούν τελικά οι τέσσερις. Από την Τύνιδα, όπου βρισκόταν το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι δεν θα σχηματιστεί δικογραφία...
εναντίον του ενός από τους συλληφθέντες, χωρίς όμως να διευκρινίσει ότι πρόκειται για τον Έλληνα φοιτητή.  
Ο 25χρονος φοιτητής περίπου στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης μεταφέρθηκε στο τμήμα αλλοδαπών της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη όπου ενδέχεται να του ανακοινωθούν διοικητικά μέτρα, το πιο «σκληρό» εκ των οποίων είναι η απέλαση από την Τουρκία. 
Ο Γιώργος Ιατρίδης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, που βρισκόταν στην Τουρκία με το πρόγραμμα Erasmus. Από την πρώτη στιγμή της προσαγωγής του από τις τουρκικές αρχές δίπλα στον Ιατρίδη βρισκόταν διπλωμάτης από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ του παρασχέθηκε και νομική βοήθεια.  
Πληροφορίες ότι έφερε πάνω του διπλωματικό διαβατήριο, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Σε επικοινωνία του protothema.gr με υπηρεσιακά στελέχη στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα διαψεύστηκε με απόλυτο τρόπο ότι ο συλληφθείς έφερε διπλωματικό διαβατήριο.

Ερντογάν: Δικογραφίες σε βάρος έξι ξένων συλληφθέντων
Από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως οι ξένοι «δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο», όπως ανέφεραν από το πρωί φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητές κρατούνται στο Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να απελαθούν.



Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" που επικαλείται δημοσίευμα της "Radical", τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Ελληνας έχουν συλληφθεί απο τις αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Οι ξένοι υπήκοοι συνελήθησαν χτες Τετάρτη.




Με βάση το δημοσίευμα της "Rαdical", τέσσερις εξ αυτών είναι φοιτητές που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος "Εrasmus".




Δήλωση Κώστα Ήσυχου (ΣΥΡΙΖΑ) για τη σύλληψη του Έλληνα

Ο συντονιστής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, δήλωσε: Ο νεαρός φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης συνελήφθη χτες αργά το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ από δυνάμεις ασφαλείας , μαζί με μια γαλλίδα συμφοιτήτρια του και άλλους τούρκους ακτιβιστές, περίπου 30 τον αριθμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  τις επόμενες ώρες  θα του απαγγελθούν  κατηγορίες, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει κατηγορηματικά αλληλέγγυος στον Έλληνα φοιτητή, αλλά και στους χιλιάδες  συλληφθέντες ακτιβιστές που, με ειρηνικό τρόπο και πρωτόγνωρη μαζικότητα, συνεχίζουν τον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικές ελευθερίες.

Καταγγέλλουμε όλες τις ακραίες φωνές στην Τουρκία που αποδίδουν  ψευδώς ότι ο Έλληνας φοιτητής ήταν κάτοχος ελληνικού διπλωματικού διαβατηρίου, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουν  εντυπώσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια.

Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσα τους οποίους βρίσκονται πολλοί ξένοι που σπουδάζουν ή ζουν στην Τουρκία, αποτυπώνουν τον κινηματικό διεθνισμό της εποχής μας. Είμαστε βέβαιοι  ότι το Υπουργείο  Εξωτερικών  της χώρας μας,  όπως και οι τοπικές  διπλωματικές μας αρχές, πράττουν τα δέοντα ώστε να έχει γρήγορο τέλος η περιπέτεια του Έλληνα φοιτητή.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε  την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο αδελφό τουρκικό λαό, που δέχεται τη βάναυση καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.



Στην πλατεία Ταξίμ περιμένουν οι διαδηλωτές τον Ερντογάν

Στο μεταξύ, με σχετική ηρεμία πέρασε η χθεσινή νύχτα στην Κωνσταντινούπολη μετά από έξι ημέρες ταραχών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Το ξημέρωμα βρήκε τους διαδηλωτές σκεπασμένους με κουβέρτες, κάτω από τα δέντρα, καθώς έχουν δώσει «όρκο» να προστατέψουν το καταπράσινο πάρκο Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.

Η μουσουλμανική γιορτή Μιράτς, που ήταν χθες, έγινε σεβαστή και από τις δύο πλευρές: η αστυνομία δεν εμφανίστηκε πουθενά, ενώ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο τόπο όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις, στην περιοχή Μπεσίκτας, δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν όπως συμβαίνει μια βδομάδα τώρα. Από το πρωί διαδηλωτές συνέρεαν στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν το τελευταίο 48ωρο. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν ξανά από νωρίς και από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια, την ώρα που κόσμος ανέβαινε προς την Ταξίμ από την ιστορική οδό του Πέραν (Ιστικλάλ), που ξεκινάει από το Γαλατά.  

Επίσης ομάδες διαδηλωτών εχθές συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέτ Αρίτς, συνάντηση που απέβη άκαρπη. Οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στον Αριτς, τα οποία επικεντρώνονταν στην ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης που αφορά την οικοδόμηση του πάρκου Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και στην παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας. Όμως στην Ταξίμ, πέρα από αυτά τα αιτήματα, πολλά συνθήματα συνέχισαν να στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από την περιοδεία του στην Αφρική. Η διαχείριση της παρούσας κρίσης θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει, μιας και οι διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας εξακολουθούν σταθερά να συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive