Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Spiegel: "Η Ευρώπη χαραμίζει τη νεολαία της"


Το όνειρο έγινε εφιάλτης και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εύχονται μια επιστροφή στο παλιό καλό έθνος-κράτος. Με τον τίτλο «Η Ευρώπη χαραμίζει τη νεολαία της» το γερμανικό περιοδικό Spiegel σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew, τα οποία καταδεικνύουν τη δραστική μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Και με το δίκιο τους. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ήλπιζαν σε απεριόριστες δυνατότητες. Σήμερα από τα πολλά όνειρα απέμειναν μόνο ερείπια. Η Ευρώπη χάνει μία ολόκληρη γενιά και μαζί με αυτή και την ευρωπαϊκή ιδέα....

Μάλιστα ο συντάκτης διερωτάται «ποιος θα γίνει φορέας της ευρωπαϊκής ιδέας στο μέλλον, αν όχι αυτοί οι νέοι άνθρωποι;» και παράλληλα επισημαίνει ότι οι πολιτικοί δεν έχουν βρει απαντήσεις στα προβλήματα και ειδικά στα προβλήματα των νέων.
«Οι ισχυροί της ηπείρου δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι δυναμικό χάνουν. Η νέα γενιά δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτή την περιφρόνηση. Πρέπει να ακουστεί περισσότερο, να στρατευθεί. Να ψηφίσει στις εκλογές, να συμμετάσχει στα κόμματα ή να ιδρύσει νέα, να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης. Πρέπει να πάρει το μέλλον της στα χέρια της, γιατί αλλιώς δεν θα το κάνει κανείς», προσθέτει στο άρθρο.
Σημαντική πτώση στην υποστήριξη προς την ΕΕ
Σημαντική πτώση καταγράφει η υποστήριξη προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση σε πολλές χώρες εξαιτίας της κρίσης, κυρίως στη Γαλλία όπου η πτώση είναι εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew.
Στο διάστημα από το 2012 ως το 2013, η υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο μειώθηκε από το 60% των θετικών απαντήσεων στο 45%, δηλαδή πτώση κατά 15 μονάδες. Η Γαλλία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των θετικών απαντήσεων (-19 μονάδες στο 41%).
Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καταγράφεται πτώση κατά 14 μονάδες (46%), στη Γερμανία πτώση κατά οχτώ μονάδες (60%), ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε πτώση μόνο κατά 1 μονάδα (58%) σύμφωνα με την έρευνα η οποία φέρει τον τίτλο: «Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».
Εξάλλου, χώρες στις οποίες το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ ήταν ήδη χαμηλό, εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση: η Ελλάδα στο 33% (-4) και η Βρετανία στο 43% (-2).
Η μοναδική χώρα στην οποία το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ σημειώνει άνοδο είναι η Τσεχία (+4 μονάδες στο 38%).
Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Η ήδη χαμηλή υποστήριξη, καταγράφει μια νέα πτώση σε διάστημα ενός έτους από 34% στο 28% (-6).
Και στο ζήτημα αυτό η Γαλλία καταγράφει πτώση 14 μονάδων στις θετικές απαντήσεις (22% έναντι 36%), μπροστά από την Ιταλία (-11 στο 11%), την Ισπανία (-9 στο 37%), την Ελλάδα (-7 στο 11%) και την Πολωνία (-7 στο 41%). Μόνο η Γερμανία παραμένει πάνω από το 50% παρά την πτώση των 5 μονάδων.
«Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση δημιούργησε φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν διχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη χωρίζοντας τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους», σύμφωνα με το Pew.
«Οι χώρες του Νότου Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα απομακρύνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας της απογοήτευσής τους απέναντι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και σε αυτό που θεωρούν αδικία του οικονομικού συστήματος», τονίζεται στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε 7.646 ανθρώπους σε οχτώ χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive