Με το φαινόμενο της πείνας, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην ελληνική κοινωνία και καθίσταται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο εμφανές στο χώρο του σχολείου, καταπιάνεται η εφημερίδα New York Times, αφιερώνοντας ένα εκτενές ρεπορτάζ στο συγκεκριμένο θέμα. Η εφημερίδα φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις του Λεωνίδα Νίκα, διευθυντή δημοτικού σχολείου στον Πειραιά, που μιλά για την περίπτωση 11χρονου μαθητή που υπέφερε από πόνους επειδή δεν είχε φάει σχεδόν τίποτε...
ενώ λέει ότι παρατηρείται πλέον -το πρωτοφανές κάποτε για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο- τα παιδιά να ψάχνουν στα σκουπίδια του σχολείου για φαγητό ή να ζητούν από τους συμμαθητές τους ό,τι έχει περισσέψει.
Ο ίδιος, ως διευθυντής του σχολείου, ήρθε σε επαφή με τους γονείς του 11χρονου, οι οποίοι παραδέχθηκαν ντροπιασμένοι ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ και μήνες. Οι αποταμιεύσεις στέρεψαν και το μόνο που μπορούν να φάνε είναι μακαρόνια.
«Εχουμε φτάσει στο σημείο τα παιδιά στην Ελλάδα να έρχονται στο σχολείο πεινασμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας, συμπλήρωνοντας ότι οι οικογένειες πλέον δεν αντιμετωπίζουν μόνο πρόβλημα απασχόλησης, αλλά επιβίωσης.
Η ελληνική οικονομία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας συρρικνωθεί κατά 20% την τελευταία πενταετία. Η ανεργία υπερβαίνει το 27% και 6 στους 10 ανέργους λένε ότι αναζητούν δουλειά πάνω από ένα χρόνο τώρα. Τα «στεγνά» αυτά στατιστικά στοιχεία έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή της ελληνικής οικογένειας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα ή να υποσιτίζονται.
Πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα 10% των μαθητών στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας αντιμετώπιζε θέμα επισιτισμού, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμη πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, η οποία υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίπεδο κάποιων αφρικανικών χωρών.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιδοτούμενα γεύματα στα σχολεία, με αποτέλεσμα το κόστος σίτισης των μαθητών να επιβαρύνει αποκλειστικά τους γονείς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.