Πολύ σπάνια ανασύρει από τη μνήμη της τα χρόνια στην Ανατολική Γερμανία η Ανγκελα Μέρκελ, αφήνοντας -σκοπίμως- το παρελθόν της «θολό».
Η Ανγκελα Κάσνερ παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ (Φωτό) το 1977. Ο γάμος τους δεν άντεξε και διαλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα, ωστόσο η Μέρκελ κράτησε το επίθετο του πρώην συζύγου της. Δικαίως, όπως αποδεικνύεται από το βιβλίο που κυκλοφόρησε χθες με τίτλο «Η πρώτη ζωή της Ανγκελα Μ.» από τον ιστορικό Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ και τον δημοσιογράφο Γκίντερ Λάχμαν, δίνει μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχει παρουσιάσει με τις, έστω και... φειδωλές, δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία προχθές αντιμετώπισε ψυχρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το βιβλίο.
«Πάντα όταν κάτι νέο προκύπτει, που εν προκειμένω από τη σκοπιά της πρώην Δυτικής Γερμανίας δείχνει πολύ διαφορετικό, τότε ο κόσμος λέει ?δεν μας το είχε πει αυτό?! Δεν ξέρω... ίσως υπάρχουν και άλλα πράγματα για τα οποία δεν έχω μιλήσει επειδή απλώς δεν έχω ερωτηθεί», σχολίασε.
Τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το περιοδικό «Focus», πάντως, δείχνουν ότι κάποιοι άλλοι, που μίλησαν στους συγγραφείς, θυμούνται πολύ καλύτερα από την καγκελάριο. Το κεντρικό θέμα είναι φυσικά η σχέση της με το κομμουνιστικό καθεστώς. «Από το δεύτερο έτος στο σχολείο η Ανγκελα φορούσε το μπλε μαντίλι των νεαρών πιονέρων, που ήταν ?παράρτημα? της νεολαίας του καθεστώτος». Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι το έκανε επειδή το έκαναν όλα τα παιδιά, ωστόσο, όπως προκύπτει από το βιβλίο, δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή. «Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της Ανατολικής Γερμανίας δεν είχε αποδεχτεί πλήρως τη συμμετοχή των παιδιών στις οργανωμένες νεολαίες. Το 1959 μόνο τα μισά από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ανήκαν στους πιονέρους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της αναμείχθηκε ακόμη πιο δυναμικά. «Κάθε πανεπιστήμιο είχε μία ηγετική ομάδα της νεολαίας FDJ και στα μεγάλα πανεπιστήμια (όπως αυτό που φοιτούσε η Μέρκελ) υπήρχε ηγεσία ολόκληρης περιφέρειας. Κάθε τμήμα είχε μία βασική οργάνωση της νεολαίας και η Μέρκελ ήταν μέλος της».
Το βιβλίο εξηγεί διεξοδικά τι έκανε ως «προπαγανδίστρια» για το καθεστώς και μάλιστα φιλοξενεί μαρτυρίες για τον ακριβή ρόλο της, την περίοδο που ήταν επιστημονική συνεργάτιδα της Ακαδημίας του Βερολίνου. «Οι προπαγανδιστές είχαν τακτικά μετεκπαίδευση από την ηγεσία της περιφέρειας. Εκεί τους έδιναν τα θέματα για τις εκδηλώσεις που έπρεπε να διοργανώνουν μία ή δύο φορές τον μήνα στο ινστιτούτο όπου εργάζονταν. Επρόκειτο για ερωτήσεις με θέμα τον μαρξισμό-λενινισμό, την αξιολόγηση των κομματικών συνεδρίων και τις τελευταίες εξελίξεις στην πάλη με τον ταξικό εχθρό», γράφει το βιβλίο.
Η ίδια η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι ασχολούνταν με «πολιτιστικά ζητήματα», ωστόσο ο πρώην υπουργός Μεταφορών και μέντοράς της (τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω «πούλησε» με την πρώτη ευκαιρία) Γκίντερ Κράουζε λέει στους συγγραφείς ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι ψεύδεται.
«Ηταν αναμφίβολα γραμματέας για την υποκίνηση και την προπαγάνδα. Δεν προπαγάνδιζε την κοσμοθεωρία των χριστιανοδημοκρατών, αλλά τον μαρξισμό-λενινισμό... σε αυτήν τη θέση κάποιος ήταν υπεύθυνος για την πλύση εγκεφάλου στο πλαίσιο του μαρξισμού. Αυτή ήταν η δουλειά της, όχι πολιτιστικά θέματα. Αυτό που εξοργίζει σε αυτήν τη γυναίκα είναι ότι δεν παραδέχεται πως είχε στενές σχέσεις με το σύστημα της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτή όμως είναι η αλήθεια».
Ο πάστορας πατέρας της
«Ο "κόκκινος" Κάσνερ είχε μερικώς εχθρική στάση απέναντι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας [...] Συμμετείχε στον κύκλο ?Βάισενζεε?, μαζί με τους θεολόγους του καθεστώτος [...] Δέχτηκε τη συνεργασία της Εκκλησίας με την αντιφασιστική κρατική εξουσία, ως χριστιανικό καθήκον, προκειμένου να εμποδιστεί η επανάληψη της βαρβαρότητας του Χίτλερ».
Ο γάμος της με τον Ούλριχ
«Ως μαθήτρια ανήκε στο κλαμπ... εκείνων που δεν έχουν φιληθεί ποτέ. Το 1977 παντρεύτηκε τον Ούλριχ Μέρκελ με θρησκευτικό γάμο. Δεν τους πάντρεψε ο πατέρας της αλλά ένας άλλος, νεότερος πάστορας. [...] όταν χώρισαν και εγκατέλειψε το κοινό διαμέρισμα, τα μέλη της κομματικής νεολαίας τη βοήθησαν να ανακαινίσει το νέο της σπίτι και έφεραν από ένα έπιπλο».
Στην ελίτ του κόμματος
Η Μέρκελ και ο πατέρας της είχαν αρνηθεί να γίνουν μέρος του συστήματος της κρατικής ασφάλειας. «Την παρακολουθούσε ο συνάδελφός της με το ψευδώνυμο Μπάχμαν. Εκείνος επιβεβαίωσε ότι είχε σταθερή σχέση με το κράτος και σχολίασε ότι η Ανγκελα Κάσνερ ήταν μέλος της ελίτ του κομμουνιστικού καθεστώτος».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.