Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

H Eλλάδα μοιάζει ακυβέρνητη. Μας εξευτελίζουν τη μια μέρα η Δαμανάκη, την άλλη το ΔΝΤ, και την παραάλλη το Spiegel. Η κυβέρνηση τί κάνει;


«Αναληθείς οι αναφορές ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της»
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση της τρόικας, που αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, διαπιστώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους δημοσιονομικούς της στόχους, διαψεύδει σήμερα το ΔΝΤ.

«Οι πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις διαπιστώσεις της έκθεσης είναι αναληθείς», αναφέρει σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι συνομιλίες μας με τις αρχές συνεχίζονται, γίνεται πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με το Spiegel, τη γραμμή που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ (εξετάζει μπλοκάρισμα της χορήγησης της πέμπτης δόσης) φέρεται να ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι θέτουμε τους ίδιους όρους όπως και το ΔΝΤ», λέει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο περιοδικό που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα. Ο κ. Ρεν συμπληρώνει ότι «για την επόμενη δόση θα αποφασίσουμε μετά την έκθεση της τρόικας», ενώ τονίζει ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλιμάκιο της τρόικας προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν «μοιραίες συνέπειες» με νέα πλήγματα στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Έτσι θα καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί 25 δισ. ευρώ.
Πάντως, σε κατηγορηματική διάψευση του νέου σεναρίου προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας πως όσα αναφέρονται «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, για έναν πολύ απλό λόγο, έκθεση ακόμα δεν υπάρχει».
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι «ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες». «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά για την χώρα μας», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά βέβαιος πως, «ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, θα έχουμε και την εκταμίευση και της επόμενης δόσης».
Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις
Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθύν να ζητούν επιτακτικά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις.
Για πολιτική κόπωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Οπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων». «Υπήρχε», πρόσθεσε, «δέσμευση για τα πρώτα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ώρα όμως έχουμε μηδέν».
Σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπογράμμισε ακόμη ότι «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους». «Διότι», εξήγησε, «όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της».
Πιέσεις για ταχύτερες και πιο δραστικές πρωτοβουλίες στις αποκρατικοποιήσεις άσκει και ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος κρίνει ότι το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag ότι οι αποκρατικοποιήσεις οργανισμών στους οποίους το ελληνικό δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό, μπορούν, σύμφωνα με ειδικούς, να αποφέρουν έσοδα έως και 300 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να συγκεντρώσει στα ταμεία του δημοσίου 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Οπως σημειώνει ο κ. Σταρκ, «πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το χρέος κατά 20%». Συμπληρώνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις και πως μέρος των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το χρέος.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα έκανε πολλά, αλλά όχι αρκετά» και ζήτησε πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα και τους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Προειδοποίησε ακόμη ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ολλανδία, η Γερμανία και η Φιλανδία θα αρνηθούν να καταβάλουν χρήματα για την πέμπτη δόση, αν και το ΔΝΤ αποφασίσει το ίδιο.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive