Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιξαν τα μπλόκα των κατοίκων Ασκήθηκαν διώξεις κατά των πέντε συλληφθέντων στα προχθεσινά επεισόδια της Κερατέας. Της Ελενας Kαρανατση


Οι τραυματισμοί, οι συλλήψεις, οι συμπλοκές, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ που εκτοξεύουν οι αντιδρώντες και τα χημικά με τα οποία απαντά η αστυνομία, που έχει κληθεί για να φρουρήσει την κατασκευή ΧΥΤΑ, η οποία έχει παγώσει λόγω δικαστικών εντολών, συνθέτουν την εκρηκτική πλέον καθημερινότητα της Κερατέας εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι τοπικοί φορείς να μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι αστυνομία και κάτοικοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν... αναίμακτα. Για καταστάσεις «αστυνομικής βίας κάνει λόγο το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής επισημαίνοντας ότι πλέον η Κερατέα βρίσκεται «υπό κατοχή». «Ας περιορίσει την παρουσία της στον χώρο του εργοταξίου η αστυνομία. Αλλωστε, γι' αυτό δεν βρίσκονται εδώ τα ΜΑΤ, για να προσέχουν τα μηχανήματα; Αυτό θα μπορούσε να εκτονώσει κάπως την κατάσταση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κ. Λεβαντής.

Μετά τα δραματικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης, για τα οποία συνελήφθηκαν πέντε άτομα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, το χωριό «ηρέμησε» τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ η αστυνομία άνοιξε τον δρόμο στον οποίο υπήρχαν μπλόκα των κατοίκων, με αποτέλεσμα η λεωφόρος Λαυρίου στην είσοδο της πόλης να είναι και πάλι προσβάσιμη.

Συγκέντρωση

Επειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα έμειναν χθες όλη την ημέρα κλειστά και στις επτά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων και τοπικών φορέων στην κεντρική πλατεία. Ακολούθησε πορεία (στην κεφαλή, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής) προς το σημείο όπου είναι παραταγμένη η κεντρική δύναμη της αστυνομίας και υπήρχε το μπλόκο των κατοίκων. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΛΑΟΣ. Τη συμπαράστασή του εκδήλωσε και ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου κινήματος «Δεν πληρώνω». Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας άσκησε χθες ποινική δίωξη για τους τρεις για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες (οι δύο για εκρήξεις και κατοχή εκρηκτικών και ο τρίτος για αδικήματα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί δραστών με καλυμμένα πρόσωπα). Σε βάρος των άλλων δύο συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Καταγγελίες

Από την πλευρά της, η αστυνομία έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και απεικονίζουν αστυνομικό με προτεταμένο όπλο στην περιοχή της Κερατέας. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός συμμετείχε σε μία από τις τέσσερις κατ' οίκον έρευνες και όπως καταγγέλλουν κάτοικοι έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε όταν βρέθηκε μπροστά σε πλήθος ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για την προσαγωγή του 30χρονου στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα. Σκοπός της προκαταρκτικής είναι να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αστυνομικός έβγαλε το πιστόλι και εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος του ή απειλήθηκε η ζωή του.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε έπειτα από μαραθώνια έκτακτη σύσκεψη το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής αναφέρει ότι «στα τέσσερα σπίτια, όπου εισέβαλαν οι αστυνομικοί με το πρόσχημα έρευνας και σύλληψης «υπόπτων» βρήκαν μόνο στο ένα από αυτά άδεια μπουκάλια μπίρας, μία κάμερα και μια συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων για το Πάσχα». Από την πλευρά της η αστυνομία αναφέρει ότι «οι έρευνες στα σπίτια ήταν στοχευμένες και αφορούσαν άτομα που είχαν πρωτοστατήσει κατά τις προηγούμενες ημέρες στα επεισόδια».

Ο δήμος καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στη στάση της αστυνομίας κάνοντας λόγο για «απρόκλητη και αναίτια επίθεση ανδρών των ΜΑΤ με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δημάρχου και άλλων πολιτών». Η αστυνομία αναφέρεται σε 13 τραυματισμούς αστυνομικών και τη διακομιδή μιας γυναίκας στο κέντρο υγείας Μαρκοπούλου, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive