Η γενικότερη κρίση στελέχωσης στο σύστημα Υγείας, τα χαμηλά μισθολογικά επίπεδα σε συνδυασμό με την ακρίβεια, η έλλειψη αξιοπρεπούς εξοπλισμού και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους γιατρούς στην πόρτα της εξόδου. Μάλιστα, οι δομές Υγείας στα νησιά ήδη έχουν πολλά κενά, στα οποία έρχονται να προστεθούν οι παραιτήσεις και να κάνουν την κατάσταση αποκαρδιωτική. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε τις παρακάτω παραιτήσεις από τα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας:
* Νοσοκομείο Σαντορίνης: Παραιτήθηκε ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος.
* Νοσοκομείο Σύρου: Παραιτήθηκε ο διοικητής Μιχάλης Ζαλουφός λόγω της υποστελέχωσης και των προβλημάτων λειτουργίας.
* Νοσοκομείο Σάμου: Παραιτήθηκε η μοναδική παιδίατρος.
* Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Παραιτήθηκαν 2 παθολόγοι, 4 αναισθησιολόγοι και ακόμα 1 που προσελήφθη για να καλύψει τα κενά τους, 2 ακτινολόγοι.
* Νοσοκομείο Κέρκυρας: Αποχώρησαν 15 γιατροί τους τελευταίους μήνες από παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις.
* Νοσοκομείο Κω: Παραιτήθηκαν 2 παθολόγοι.
* Νοσοκομείο Ρόδου: Παραιτήθηκαν πάνω από 10 γιατροί τον τελευταίο χρόνο.
* Νοσοκομείο Μήλου: Παραίτηση γιατρού το περασμένο καλοκαίρι επειδή δεν βρήκε… κατάλυμα.
* Νοσοκομείο Τήνου: Παραιτήθηκε ο μοναδικός παθολόγος.
Επίσης, δεκάδες παραιτήσεις είχαμε το προηγούμενο διάστημα και στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και στην Κρήτη. Οι αντικαταστάσεις είναι σχεδόν μηδαμινές, στην καλύτερη των περιπτώσεων προσωρινές και ίσα-ίσα για να καλυφθούν τα κενά.
Λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τα νησιά φαίνεται ότι αδυνατούν πλήρως να καλύψουν τις ανάγκες της δημόσιας Υγείας και του αυξημένου πληθυσμού των επόμενων μηνών. Και αυτό δημιουργεί κίνδυνο για τους εκδρομείς, αλλά φυσικά και για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυστυχώς, η παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο μάλλον θα είναι μόνο η αρχή από μια σειρά αποχωρήσεων δεδομένης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο νησιωτικό ΕΣΥ.
Μαζεύουν όμως υπογραφές για να εχουν όμως παπάδες
ΑπάντησηΔιαγραφή