Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

«Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας»: Οι Γάλλοι απέναντι στον Μακρόν – Εκατομμύρια στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό. Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού. Πάνω από 170 συλλήψεις

 

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού. Πάνω από 170 συλλήψεις. Εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Γαλλίας για το Συνταξιοδοτικό Μακρόν, με το σύνθημα 

«δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας» να κυριαρχεί και με συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης (23/3)
....

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι, με το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο να κατεβάζει το νούμερο σε λίγο παραπάνω από 1 εκατ.

 Μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το CGT διαδήλωσαν 800.000 εργαζόμενοι, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο.

Τα συνδικάτα έδωσαν νέο ραντεβού στους δρόμους με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη η οποία θα συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’ στη χώρα.

Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία ήταν και πάλι σφοδρές στο Παρίσι με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ χρειάστηκε και επέμβαση της Πυροσβεστικής, καθώς πυρπολήθηκαν οι μεγάλοι σωροί σκουπιδιών από τα οποία έχει πνιγεί το Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Μπορντό το δημαρχείο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media εμφανίζεται αστυνομικός λιπόθυμος να τον σέρνει συνάδελφός του μακριά από το οργισμένο πλήθος.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή συνελήφθησαν 172 άτομα, μόνο στο Παρίσι 103, ενώ τραυματίστηκαν 149 αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, επισκεπτόμενος το αρχηγείο της αστυνομίας την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες γειτονιές του Παρισιού, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφαλείας την Τρίτη κατά την επίσκεψη του Καρόλου και ότι ο Βρετανός μονάρχης θα τύχει σωστής υποδοχής.

«Υπάρχουν ταραχοποιοί, συχνά ακροαριστεροί, που θέλουν να καταλύσουν το κράτος, να σκοτώσουν αστυνομικούς και τελικά να καταλάβουν τους θεσμούς», είπε ο υπουργός.

Προβλήματα σε αεροπλάνα και τρένα

Η διακοπή του εφοδιασμού από τα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων για τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Παρισιού, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο. Περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού ακυρώθηκαν την Πέμπτη. Και ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών έκλεισαν επίσης λόγω των απεργιών, σύμφωνα με τη Le Monde.

Χθες, Πέμπτη, διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της πρωτεύουσας. Τα μισά δρομολόγια από όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν, δήλωσε ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF, μετά από συνδικαλιστικές πηγές που ανέφεραν ότι περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού θα απεργούσε.

Οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια πετρελαίου επρόκειτο επίσης να συνεχιστούν, με μόνο ένα από τα τέσσερα εργοστάσια της TotalEnergies να λειτουργεί στη χώρα.

Το υπουργείο Ενέργειας την Πέμπτη προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός με κηροζίνη στην πρωτεύουσα και τα αεροδρόμιά της έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο καθώς τα αποθέματα καυσίμων στα δύο κύρια αεροδρόμια του Παρισιού βρίσκονται «υπό πίεση» και προέτρεψε τα αεροπλάνα να γεμίζουν τα ντεπόζιτά τους σε στάσεις στο εξωτερικό.

Σε μια τελευταία σφυγμομέτρηση, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου έχει πέσει στο 28%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την κορύφωση του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων το 2018-2019.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αλλαγές στο εξωτερικό, καθώς είχε ήδη αποτύχει μια φορά το 2020, με τον κόσμο να βρίσκεται και πάλι στους δρόμους.

Ποιο είναι το επιχείρημα του Μακρόν;

Το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας επιβάρυνε επί μακρόν την οικονομία και το εργατικό δυναμικό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 113,4% του ΑΕΠ – περισσότερο από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (100,2%), τη Γερμανία (66,6%) και παρόμοιο με τις οικονομίες που αγωνίζονται, όπως η Ισπανία (115,6%) και η Πορτογαλία (120,1%).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Υπάρχουν μόνο 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο στη Γαλλία, από 2,1 το 2000.

«Αυτή είναι η εμβληματική πολιτική του Μακρόν», λέει στο Sky News ο David S Bell, ομότιμος καθηγητής γαλλικής κυβέρνησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Θέλει να την προωθήσει πριν αποχωρήσει στο τέλος αυτής της θητείας. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μια άμεση κρίση – είναι μια μελλοντική επιβάρυνση που βασίζεται σε οικονομικές προβλέψεις. Είναι το αντίθετο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική, που είναι να εστιάζει στα άμεσα, φλέγοντα ζητήματα. Το επιχείρημά του είναι ότι αν δεν γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος των Γάλλων, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά», τόνισε.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι αναγκαιότητα. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται [το έλλειμμα]», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν.

ΠΗΓΗ IEIDISEIS.GR

2 σχόλια:

  1. Ο πατερας μου δούλευε στο χωράφι μέχρι τα 83 του έτη και θα συνέχιζε αλλά δυστυχώς πέθανε. Εγώ είμαι 57 ετών και συνεχίζω την δουλειά που άρχισα στα 16, με προοπτική να σταματήσω στα 70 - 75 έτη. Τα τεμπελόσκυλα διαμαρτύρονται γιατί θα πάρουν σύνταξη στα 64 και όχι στα 62. Ντροπή ρε κοπρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΛΈΝΕ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΕΜΠΕΕΕΛΟΣΚΥΛΑ.

    ΛΈΝΕ ΌΤΙ Η ΕΡΓΑΣΊΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ
    ΕΊΝΑΙ ΆΛΛΟ !!!

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΊΑ...

    Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΆΒΟΥΛΟ ΠΙΌΝΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕ ΕΥΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΊΑ.


    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΌ ΣΑΣ ΠΑΤΈΡΑ ΜΠΡΆΒΟ ΣΑΣ.
    ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΣΚΛΑΒΟΠΙΟΝΙΑ.

    ΚΑΙ ΠΑΡΌΛΟ ΑΥΤΆ... ΕΚΕΊ ΈΧΟΥΝ ΜΙΣΘΟΎΣ ΣΎΝΤΑΞΉΣ!!! ΌΧΙ ΜΠΕΕΕΡΜΠΟΥΑΡ.


    ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ 🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive