Στις 28 Ιανουαρίου 2023 στο αμερικανικό “National Interest” δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του τουρκικής καταγωγής (γεννήθηκε στην Τουρκία και σπούδασε στο Λονδίνο) Sinan Ciddi * , με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μόνο η Αμερική μπορεί να λύσει το Κυπριακό». Και τον υπότιτλο « Δίχως μια βιώσιμη λύση στη κυπριακή διαμάχη, η δυτική ασφάλεια θα παραμείνει σε μια διαρκή εύθραυστη κατάσταση».Εξ΄αρχής να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα «National Interest» («Αμερικανικά Συμφέροντα») αντιπροσωπεύει και υποστηρίζει ακριβώς αυτό που είναι. Τα αμερικανικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε το 1985....
Ξεκινώντας, ο συγγραφέας και σε σύντομη αναφορά του για την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου, αναφέρει ότι το 1974 έγινε τουρκική εισβολή που μοίρασε τη νήσο και ξεκαθαρίσει ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν είναι απλή δουλειά. Ολόκληρες στρατιωτικές, διπλωματικές και πολιτικές καριέρας ξεκίνησαν και τελείωσαν στην Κύπρο από την τουρκική εισβολή του 1974. Η επίλυσή του θα χρειαστεί σημαντική διπλωματική επένδυση από τις ΗΠΑ, όπως έγινε με τη Βόρειο Ιρλανδία και τους πολέμους στα Βαλκάνια, έγραψε και πρόσθεσε «Αυτών λεχθέντων οι ΗΠΑ ήδη γνωρίζουν την αξία της Κύπρου, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Π.χ. με την πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων στο νησί από την δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ ελευθέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία (την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νότιο μέρος του νησιού) για να διευκολύνουν την αποστολή των αποθεμάτων σοβιετικού οπλισμού (στη ΚΔ) στην Ουκρανία…»
Δηλαδή η άρση του αμερικανικού εμπάργκο, για το οποίο «πανηγύρισαν» κάποιοι είχε τον πιο πάνω σκοπό και δεν το κρύβει ο συγγραφέας.
Σημ. Η ΚΔ είναι αναγνωρισμένη σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στο «νότιο μέρος».
Στη συνέχεια προχωρεί στο 2004 για να επικρίνει ουσιαστικά το ΟΧΙ μας στο «Σχέδιο Ανάν», που «θα ένωνε τη νήσο με δύο “constituent states” … και η τουρκική γλώσσα θα γινόταν επίσημη γλώσσα της ΕΕ, προωθώντας τις τουρκικές προσπάθειες να γίνει (η Τουρκία) πλήρες μέλος της ΕΕ».
Ενσυνείδητα αγνοεί το ογκωδέστατο βιβλίο με την κριτική καταπέλτη εναντίον και του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν (πέθανε 18.8.2018) από την Συνταγματολόγο Κλαίρ Πάλλυ (Claire Palley). «Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων» σε ελληνική μετάφραση από το αρχικό αγγλικό « An International Relations Debacleby Claire Palley».
Ενέργεια- φυσικό αέριο
Και μπαίνει στο ψαχνό! Η Ευρώπη, γράφει, «χρειάζεται επειγόντος να ανεξαρτικοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο…Μια εναλλακτική (λύση) και βιώσιμη πηγή φυσικού αερίου βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΚΔ… Ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το απάνω διπλωματικό χέρι ως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού, δεν αφαιρεί το κίνδυνο σύγκρουσης με κάποιο λανθασμένο υπολογισμό είτε από Τούρκους, Έλληνες ή Κύπριους στρατιωτικούς… Το μέλλον σταθερής προμήθειας αερίου στην Ευρώπη πρέπει να έλθει με μια πολιτική λύση στην Κύπρο. Με επανένωση του νησιού, με την Τουρκία να έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο. Και τα αμφισβητούμενα ύδατα , ΑΟΖ, θα λυθούν μέσω διπλωματίας, με ελεύθερο το αέριο προς την Ευρώπη… Και έτσι ίσως η αμερικανική μεσολάβηση να ξαναζωντανέψει τις σχέσεις ΗΠΑ/Τουρκίας..» Ευελπιστώντας και στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την Μόσχα…
Σημ. 1. Με «επανένωση» εννοεί την αναγνώριση των κατεχομένων…
Σημ. 2. Δηλαδή η ΚΔ πρέπει να παύσει να έχει το απάνω διπλωματικό χέρι ως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση!!! Και πως θα γίνει αυτό; Μα με την αναγνώριση των κατεχομένων για να έχουν ισότιμο λόγο οι Τούρκοι στη μοιρασιά των «αμφισβητούμενων υδάτων»!
F16
Όσο αφορά τα F16 ο συγγραφέας δεν αναφέρεται καν ως προϋπόθεση, π.χ. όπως ακούσαμε να υπόσχεται ο Γερουσιαστής Μπόπ Μενέντεζ, δηλαδή στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της ΚΔ, (και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης είχε πει ο Μενέντεζ). Αλλά θέτει θέμα τους S 400!
Βάσεις και ΝΑΤΟ
Το παζάρεμα με τους Ελληνοκύπριους μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο γράφει, αλλά η Αμερική μπορεί να πείσει το Ηνωμένο Βασίλειο να μετατρέψει τις βάσεις της σε Νατοϊκές και ότι κάτι τέτοιο θα καλωσορίσουν οι Ελληνοκύπριοι.
Και πως ξέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα καλωσορίσουν κάτι τέτοιο, προκειμένου ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των κατεχομένων και με την Τουρκία στην ίδια συμμαχία;
Δεύτερον οι βρετανικές «κυρίαρχες» βάσεις (που δεν είναι βέβαια με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο) είναι μέρος των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου…Και όταν το ΗΒ δεν τις θέλει πλέον για στρατιωτικούς σκοπούς είναι υποχρεωμένο να τις επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία που ίδρυσε το 1960 και όχι στο ΝΑΤΟ, όπως ονειρεύεται αδιάβαστα και επιπόλαια ο τουρκικής καταγωγής συγγραφέας για ξένα χωράφια…
Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραλαλούν «γονυπετείς» να βοηθήσουν τα ξένα σχέδια εις βάρος της πατρίδας μας με αγωγούς μέσω Τουρκίας, και δουλοπρεπώς να …δώσουν και άλλα «δώρα» στην κατοχική Τουρκία όπως απαιτεί το Φόρειν ΄οφις δια του εντολοδόχου του Βρετ. Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία. Όμως τέτοιες ξενοκίνητες φωνές υπήρξαν και το 2004. Και η απάντηση ήταν το περήφανο ΟΧΙ.
Η όλη προσπάθεια του συγγραφέα στο «American Interest» είναι το αμερικανικό όντως συμφέρον. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως και το εθνικό ελληνικό συμφέρον, ενώ συνεπάγεται καθαρά το τουρκικό συμφέρον!
Και γιατί «Μόνο η Αμερική μπορεί να λύσει το Κυπριακό»; Επειδή επείγεται να μπει στην Ανατολική Μεσόγειο με τον ενεργειακό χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταιν ;
Όμως, στο τέλος και παρόλα τα λεγόμενά του για το τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, για τους αγωγούς και τις ΑΟΖ κτλ., παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν προσθέτει θέματα όπως το στάτους των τουρκικών στρατευμάτων, διαμάχες στο περιουσιακό, και το μέλλον των Τούρκων εποίκων στο νησί.
«Δεν υπάρχουν σήμερα ικανοί ηγέτες (εννοείται και στις ΗΠΑ) που υπήρχαν κατά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Και η απουσία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή…»
Ναι, αυτό είναι ένα μετρημένο συμπέρασμα, μέχρις ενός σημείου.
Αν σήμερα τελικά βρεθούν άξιες ηγεσίες, αυτές οφείλουν να σεβαστούν και να λειτουργούν βάση των όσων μας άφησαν παρακαταθήκη οι ικανοί ηγέτες το 1948. Ενδεικτικά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και ότι αυτός προνοεί και επιβάλει για διατήρηση της παγκόσμιας τάξης και ηθικής. Και όχι «λύσεις» που ανταμείβουν τα εγκλήματα πολέμου, και προωθούν υποταγή του θύματος στον βάρβαρο θύτη.
Κλείνοντας, θέλω να πιστώσω τον Sinan Ciddi για την αναφορά του σε ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ το 1974. Πράγμα που ανίκανοι πολιτικοί της ΚΔ προσπαθούν να αποφεύγουν να αναφέρουν στα πλαίσια της δουλοπρέπειας που τους διακατέχει για να γίνονται αρεστοί στις ξένες πρεσβείες που κηδεμονεύουν το Κυπριακό…
Η συνέχεια στο Μέρος Β’ την ερχόμενη Κυριακή.
Sinan Ciddi is a non-resident senior fellow at the Foundation for Defense of Democracies (FDD), where he contributes to FDD’s Turkey Program and Center on Military and Political Power (CMPP). He is also an Associate Professor of Security Studies at the Command and Staff College-Marine Corps University and Georgetown University’s School of Foreign Service.
https://nationalinterest.org/feature/only-america-can-resolve-cyprus-question-206152
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 5/2/2023
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη μεταφέρει κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://twitter.com/pam33771/status/1623408099611508747?cxt=HHwWloCw7ZfEwIctAAAA
ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ