Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΣ ''ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ'' ΔΥΣΩΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΔΕΛΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑ'Ι'ΒΑΖ

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα

 Ένας αθέατος κόσμος για τους περισσότερους από εμάς σκιαγραφείται στις τελευταίες αναρτήσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που δολοφονήθηκε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του, πιθανότατα από μισθωμένους εκτελεστές. Εάν η απάντηση στο ερώτημα «ποιος ήθελε να τον κάνει να σιωπήσει οριστικά».... βρίσκεται στα όσα έγραφε ο Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα του «bloko.gr», τότε ο μίτος για την εξιχνίαση της δολοφονίας ενδεχομένως να βρίσκεται κάπου στα κείμενα που θα παραθέσουμε πιο κάτω.

Προλογικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δημόσια κείμενα του δημοσιογράφου σε πολλά σημεία είναι κρυπτογραφικά και δυσνόητα για όσους από εμάς δεν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο οργανωμένο έγκλημα και τον μηχανισμό λειτουργίας της Αστυνομίας. Από το περιεχόμενό τους όμως προκύπτουν ξεκάθαρα τα εξής:

1) Είχε ευρύτατη γνώση του αντικειμένου του. Ως αστυνομικός συντάκτης είχε μπει στα πολύ «βαθειά» του κόσμου του εγκλήματος, αλλά και της λειτουργίας της Αστυνομίας, με μεγάλο δίκτυο «πηγών» και στις δύο «πλευρές».

2) Δεν φοβόταν να γίνει συνομιλητής με “υψηλά πρόσωπα” του οργανωμένου εγκλήματος (θα δείτε στα κείμενα το πως περιγράφει ο ίδιος την προσέγγισή του με κάποιο από αυτά). Δεν φοβόταν, επίσης, να αναπτύξει σχέσεις μαζί τους, που μάλλον απέκλιναν από την τυπική σχέση δημοσιογράφου – υποκείμενου του ρεπορτάζ. Για παράδειγμα, ο Καραϊβάζ γράφει ότι είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ατόμου που δικάστηκε για εγκληματική οργάνωση και παραδέχτηκε, επίσης, ότι είχε πάρει 1.000 ευρώ από άτομο που θα εγκατέλειπε την παρανομία για να κάνει μία νόμιμη επιχείρηση. Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι αυτά τα χρήματα ήταν αμοιβή για τις δημόσιες σχέσεις που επρόκειτο να κάνει σε επιχείρηση που θα άνοιγε το εν λόγω πρόσωπο, αλλά τελικά δεν έγινε η επιχείρηση και έτσι τα επέστρεψε πίσω.

3) Ο Καραϊβάζ ασκεί δριμύτατη κριτική στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και εξαπολύει ευθύες και έμμεσες επιθέσεις για διαφθορά τους. Πέραν των υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, καθώς πήραν έκταση στα μεγάλα ΜΜΕ (υπόθεση Φουρθιώτη, υπόθεση Λιγνάδη κλπ), ο Καραϊβάζ γράφει για υποθέσεις άγνωστες στο ευρύ κοινό, που όσοι δεν έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα «αστυνομικά θέματα», δεν γνωρίζουμε καθόλου, είτε γιατί τα μεγάλα ΜΜΕ επέλεξαν να μην ασχοληθούν μαζί τους, είτε επειδή ήταν ιδιαίτερα «ευαίσθητες» και εξέθεταν καταστάσεις και πρόσωπα που το main stream μιντιακό σύστημα δεν ήθελε να αγγίξει (ή να «μπλέξει»).

Είναι σαφές ότι αυτά τα κείμενα δεν αποτελούν κάποια «αντικειμενική αλήθεια» παρά μόνο τη θέση και την ερμηνεία του δημοσιογράφου για τα γεγονότα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η δολοφονία του να μην έγινε για τα όσα δημοσίευε ή όσα γνώριζε και θα μπορούσε να δημοσιεύσει – η έρευνα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αποτελούν όμως ένα τεκμήριο έρευνας και μελέτης για μία δολοφονία που – σε κάθε περίπτωση – δεν μπορεί να σημειώνεται σε ευρωπαϊκή χώρα το 2021.
(Τα κείμενα ξεκινούν από τα πιο πρόσφατα προς τα παλαιότερα)
Νέο σοκ! Διέθεταν την ασφάλεια μαμούθ σε κατηγορούμενο για απάτες – Πώς εκβιάζονταν και οι αστυνομικοί
1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021
Σε βαρέλι δίχως πάτο μετασχηματίζεται η φαρσοκωμωδία απροσμέτρητης κακογουστιάς και υποκρισίας στην αστυνομία. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες όσο κι εξακριβωμένες πληροφορίες του bloko.gr, σε βάρος του υψηλού φυλασσόμενου έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, 4 μηνύσεις από πολίτες που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν.
Ο πολιορκημένος από αστυνομικός υψηλής κρισιμότητας στόχος, φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία τηλεπώλησης ακριβών κινητών τηλεφώνων σε τιμές … κάτω του κόστους. Το γεγονός της ιδιοκτησίας της επίμαχης εταιρείας, όπως και ο ονομαστικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο γίνονταν οι καταθέσεις των χρημάτων, εξακριβώθηκε πως ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο. Στον υψηλά φυλασσόμενο.
Σε τουλάχιστον 4 μέχρι σήμερα περιπτώσεις και σε αστυνομικές υπηρεσίες της Λάρισας, Αμαρουσίου και Αμπελοκήπων στην Αθήνα, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος του μετά από καταγγελίες ισάριθμων πολιτών, ότι παρότι κατέβαλαν το χρηματικό αντίτιμο, καταθέτοντας συμπληρωματικά τα … παραστατικά αγορών, ουδέποτε παρέλαβαν τα τηλέφωνα. Μάλιστα, η εταιρεία με τις προσφορές, τύγχανε συστηματικής προβολής από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας δια μέσω και του ίντερνετ.
Η τελευταία καταγγελία, έγινε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Συνεπώς, το επιπλέον ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η αστυνομία διαθέτει συνοδούς ασφαλείας και σε κατηγορούμενους για απάτες. Ή μήπως δεν γνώριζε η αστυνομία, ποιες έρευνες κάνει η αστυνομία; Εάν ναι, θα μπορούσε κάλλιστα να διευρύνει τον κύκλο της προστασίας και σε άλλους υπόδικους, όλων των κατηγοριών της εγκληματικότητας, ούτως ώστε να τους συλλαμβάνει άκοπα και δίχως κατασπατάληση δυνάμεων σε αναζητήσεις, στην περίπτωση έκδοσης ενταλμάτων ή και καταδικών. Πρόκειται για μια απόλυτα λειτουργική και αχρεωστήτως καταβληθείσα λύση.
Το εξοργιστικά οξύμωρο είναι πως, σύμφωνα με τις αναφορές, εκβιάζονταν ακόμη και οι αστυνομικοί συνοδείας! Ειδικά όλοι όσοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν χρέη οδηγού, πιέστηκαν να το κάνουν με το επιχείρημα ότι θα καταγγελθούν στις “εταιρικές” προς αυτόν εσωτερικές υποθέσεις για εκβιαστική διεκδίκηση μηνιαίου πανωμισθώματος ύψους 500 ευρώ! Μάλιστα, οι συγκεκριμένες αναφορές λέγεται πως … αξιοποιήθηκαν προκειμένου να ληφθεί χθες κατεσπευσμένα η απόφαση της επιτροπής για αφαίρεση των αστυνομικών από τον υπό προστασία στόχο!!!
ΕΛΑΣ και ΓΑΔΑ, υπάρχει ακόμη πιο κάτω;
του Γιώργου Καραϊβάζ
Ξενάγηση Φουρθιώτη στις θωρακισμένες λιμουζίνες της ΕΛΑΣ – Αστυνομικός οδηγεί το αυτοκίνητο του
29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
Οι εξελίξεις ντροπή και όνειδος για την υπόθεση φύλαξης του κ. Φουρθιώτη, εγείρουν και απολύτως δικαιολογημένα, γόνιμες αντιδράσεις στο εσωτερικό της αστυνομίας, καθώς πλέον δεν γίνεται ανεκτός ο αυτοευτελισμός της.
Καλά ενημερωμένες πηγές του bloko.gr σημειώνουν πως μετά από σειρά εξώδικων και αναφορών προς την ηγεσία για τους κινδύνους που διατρέχει, ο διαπιστευμένος στο αστυνομικό ρεπορτάζ εκδότης- παρουσιαστής και προαγωγός σύγχρονων ηθών και αξιών για την ανάταση του πνεύματος, πολύ πρόσφατα έγιναν τουλάχιστον δύο ξεναγήσεις του στη μάντρα με τις θωρακισμένες λιμουζίνες του σώματος για να … επιλέξει.
Καμία ωστόσο δεν φάνηκε να ικανοποιεί τα κριτήρια του, δεδομένου ότι σε ένα από τα αιτήματα φέρεται πως σημείωνε το αίτημα “μεταβίβασης” θωρακισμένης mercedes, όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο κ. Βενιζέλος!!!
Παράλληλα, προσκόμισε ιατρικές γνωματεύσεις στις οποίες φέρεται να πιστοποιείται πρόβλημα υγείας, το οποίο συνιστά δυσχέρεια οδήγησης από τον ίδιο, με αποτέλεσμα μέσα στη σειρά των αιτημάτων να συμπεριλαμβάνεται και αυτό της υποχρεωτικής οδήγησης του διατιθέμενου αυτοκινήτου από αστυνομικό συνοδό ασφαλείας.
Όλα τα αιτήματα όπως σημειώνεται, έχουν γίνει αποδεκτά, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου της διάθεσης ως μόνιμης προσωπικής ασφάλειας- συνοδείας τεσσάρων αστυνομικών!!!
Ποιος φοβάται τον Λιγνάδη; Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ: αυτές τις εντολές είχαμε και δεν έγινε κατ’ οίκον έρευνα και κατάσχεση του κινητού.
24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Το bloko.gr, θέλοντας να διερευνήσει την ύποπτη όπως την κρίνουμε και την χαρακτηρίσαμε εντολή της εισαγγελίας και της ανακριτικής αρχής να μην γίνει κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του κ. Λιγνάδη και να μην συνταχθεί έκθεση κατάσχεσης κινητού, κάναμε δύο απλές ερωτήσεις σε διάφορους αξιωματικούς, που έχουν γνώση των συνθηκών, αφετέρου μεγάλη πείρα σε ανάλογες υποθέσεις.
Το αυτονόητα πρώτο ερώτημα είναι γιατί δεν έγιναν όλες οι υποθετικά απαραίτητες ενέργειες που συχνά καθορίζουν και διαφωτίζουν προφίλ και κατηγορητήριο κάποιου υπόπτου. Η απάντηση απ’ όλες τις πηγές στις οποίες αποταθήκαμε υπήρξε κοινότυπα η ίδια.
“Αυτή την εντολή είχαμε. Η όλη διαδικασία δεν ήταν υπό τη δική μας δικαιοδοσία. Εμείς απλώς πράξαμε διεκπεραιωτικό έργο. Η σύλληψη δεν έγινε στο πλαίσιο κάποιας προκαταρκτικής, μέσα στις ευθύνες της οποίας θα ήταν και η κατ’ οίκον έρευνα, καθώς και η κατάσχεση πιθανού αποδεικτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικού, ούτε φυσικά στο ένταλμα υπήρχε αίτημα οποιασδήποτε άλλης ενέργειας πλην της σύλληψης. Θεωρητικά κι εμπειρικά, είναι ασυνήθιστη η επιλογή των συντακτών του εντάλματος, πλην όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε να κρίνουμε την πρόθεση ή τον σκοπό”.
Το δεύτερο ερώτημα ήταν πόσο συνήθης είναι σε ανάλογες περιπτώσεις η απαγόρευση κατ’ οίκον έρευνας και η κατάσχεση των όποιων πιθανών αποδεικτικών στοιχείων και η απάντηση που λάβαμε ήταν πως πρόκειται για εντελώς ασυνήθιστη τακτική, ακόμα και στις περιπτώσεις που η εισαγγελία μετά από αυτόνομη ανακριτική διαδικασία, έχει εξασφαλισμένη την απόδειξη ενοχής. Και πάλι όμως, οι σχετικές έρευνες αποτελούν αναγκαιότητα.
Επισημαίνουμε ότι οι απαντήσεις προέρχονται από αξιωματικούς που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και της ασφάλειας, με γνώσεις περιεχομένου και τεράστια εμπειρία. Συνεπώς, ως απάντηση στο δήθεν ανθρωπισμό που επικαλέστηκε ο κ. Γεραπετρίτης στη Βουλή, εμείς θα επανέλθουμε με ερώτημα που αντιστρέφει τον ιρασιανολισμό του κ. υπουργό και προσδίδει σαφή σκανδαλώδη χροιά στον χειρισμό.
Ποιος φοβάται το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών και μη αρχείων του κ. Λιγνάδη ή σε άλλη περίπτωση, ποιος επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση του κ. Λιγνάδη, συσκοτίζοντας το περιβάλλον των στοιχείων να τύχει άλλης ποινικής αντιμετώπισης από αυτή που θα όριζαν τα ίδια τα στοιχεία;
του Γιώργου Καραϊβάζ
Το πρωτοσέλιδο που έμεινε αναπάντητο από τον κ. υπουργό, όχι όμως και από το … Μαξίμου
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
📷
Ήταν Νοεμβρίου, όταν αναρτήθηκε στα περίπτερα το σχετικό πρωτοσέλδο της εφημερίδας ΜΠΑΜ, του κ. Πέτρου Κουσουλού. Δεν θα επεκταθούμε σήμερα σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε και όταν θ’ ασχοληθούμε περαιτέρω, θα υποκύψουμε στον πειρασμό να παραθέσουμε σκηνές και καταστάσεις που δημοσιογραφικά μας αφήνουν αδιάφορους. Μόνο στην ουσία. στα πως και τα γιατί ένας υπουργός, σε μια αμιγώς προσωπική υπόθεση, χρησιμοποιεί είτε αναγκάζει τους αστυνομικούς συνοδούς ν’ αποτελέσουν υποκείμενα καταγγελίας και σχολιασμού ως κοινοί ψευδομάρτυρες.
Εισαγωγικά ωστόσο σημειώνουμε πως ο κ. υπουργός όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν απάντησε, δεν κινήθηκε νομικά, ούτε έστειλε έστω ένα … εξώδικο!
Αντ’ αυτού, όπως ενημερωνόμαστε, σηκώθηκε το “μαξιλάρι” από το μέγαρο Μαξίμου και υπό το απροσχημάτιστο επιχείρημα πως ο κ. υπουργός αποτελεί προϊόν προστασίας, ζήτησε από την δημοσιογραφική να μην ασχοληθεί με την υπόθεση, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες. Οι συνέπειες, όπως τουλάχιστον ερμηνεύθηκε τότε από τα συμφραζόμενα, θα ήταν κάποιο οικονομικό πλήγμα μέσα από τον έλεγχο και κατανομή της διαφήμισης.
Γνωρίζουμε πως η δημοσιογραφική ομάδα, έχοντας στα χέρια τους όλο το φάκελο της σχετικής δικογραφίας, προχώρησε σε τουλάχιστον ακόμα μία δημοσίευση, αδιαφορώντας προφανώς για τις όποιες συνέπειες, πλην όμως έκτοτε, ακόμα αναμένουν την απάντηση του κ. υπουργού ή έστω ένα εξώδικο.
Σε ότι μας αφορά η αναγκαιότητα της ευθείας απάντησης, συνίσταται σε δύο σκέλη. Εάν και με ποια δικαιοδοσία οι αστυνομικοί συνοδοί κατέστησαν εαυτούς ψευδομάρτυρες υπό την πίεση του κ. υπουργού ο οποίος συνδυάζει εμμέσως και την ιδιότητα του εργοδότη, όπως επίσης και αν πλευράς του έγινε απόπειρα εξαπάτησης της δικαιοσύνης, δια μέσω ψευδομαρτύρων.
ΥΓ: Επειδή αρχίσαμε να διαβάζουμε διάφορα περί της εμπλοκής μας στην υπόθεση διαφθοράς των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, να υπενθυμίσουμε στους φίλους μας ότι εμείς πολλαπλώς και σε κάθε ευκαιρία, αφενός δεν κρύψαμε τις δημοσιογραφικού χαρακτήρα σχέσεις, αφετέρου επίσης σε κάσθε ευκαιρία ζητάμε από αυτή τη δικαιοσύνη την παραπομπή μας και όχι την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, για να καταστεί παραπάνω από ευκρινές το ποιοί είμαστε και σε τί επενδύσαμε- αποσκοπήσαμε. Εμείς αυτό κάνουμε με βάση τη συνείδηση μας. Οι άλλοι το κάνουν αυτό, ή καταφεύγουν πρώτα στην εξαπάτηση και στη συνέχεια στο θάψιμο της όποιας υπόθεσης του αφορά;
του Γιώργου Καραϊβάζ.
Τα εξαπτέρυγα του κ. Οικονόμου ξαναχτύπησαν – Λάθη και ομολογίες
20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Πριν από λίγες μόνο ημέρες, το συγκεκριμένο σάιτ lawandorder.gr φιλοτέχνησε, σε βαθμό αγιογραφίας το προφίλ του κ. Οικονόμου. Δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου είναι να λιβανίζει το πρόσωπο με το οποίο δημιουργεί “εξαρτησιογόνες” σχέσεις και ειδικά όταν αυτό βρίσκεται στο ζενίθ της δύναμης του.
Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τη ζέση, ειδικά όταν η αναγνωσιμότητα δεν συμβαδίζει με τη νομή κρατικής διαφήμισης. Δεν ξέρουμε καν εάν το σχετικό σάιτ, βρίσκεται δηλωμένο στην αρμόδια υπηρεσία της γ.γ. Ενημέρωσης κι επικοινωνίας, όπως οφείλει να εξετάζει μία δημόσια αρχή πριν από την επιλογή της. Εμείς, δεν έχουμε, ούτε διεκδικήσαμε κρατική διαφήμιση.
Το … περίεργο είναι (sic) πως το κείμενο από την αρχή μέχρι τέλους, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη δομή και την επιχειρηματολογία του εξώδικου του κ. Οικονόμου. Μάλιστα δε, παρατηρήσαμε ότι σε κάποια σημεία, ο εν γένει στρουκτουραλισμός, απέχει πολύ από τη συγγραγική δεινότητα του … “άγνωστου” συντάκτη, καθώς φυσικά και του κ. Οικονόμου. Η εμπειρία μας, μας επιτρέπει να διακρίνουμε ορισμένα δομικά της γραφής χαρακτηριστικά στοιχεία.
Η διαφορά μας, έγκειται στο γεγονός ότι εμείς αρεσκόμαστε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, όπως τουλάχιστον τα κατανούμε και τα εκλαμβάνουμε. Ο …. “άγνωστος” συντάκτης όμως και πρώτος φορέας της σύλληψης των δύο αξιωματικών για την εξωυπηρεσιακή χρήση υπηρεσιακών οχημάτων της γενικής επισήμων, πάνω στην σπουδή της σύνταξης με τον κ. Οικονόμου, του απέδωσε “ηπειρώτικο πείσμα και επιμονή όταν αισθάνεται ότι τον αδικούν ή τον θίγουν προσωπικά”, στην ενότητα για τις συνδικαλιστικές αποστρατείες.
Μα, ο κ. Οικονόμου δεν ήταν αυτός που μας έλεγε ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στις κρίσεις και ειδικά στην αποστρατεία του κ. Κατσιαμάκα. Πώς έγινε ο επισπεύδων ξαφνικά; Βλέπετε κάποιες φορές οι αγιογράφοι γνωρίζουν καλύτερα του Αγίου και μάλιστα, συνυπέβαλε στην αναφορά κι εκείνη του κ. Βράτζα. Γιατί όχι και του κ. Κρίκου θα λέγαμε εμείς, τον οποίο ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωνε ότι θα παραμείνει. Αν δεν είχε τη δύναμη γιατί του το έλεγε και αφού είχε τη δύναμη γιατί τον έκοψε; Είναι η πιο σαφής και ρητή απάντηση του- λάθος ομολογία σε αυτό που ορίσαμε ως τυχοδιωκτισμό και δη ακραίας μορφής. Οσο σ’ έχει ανάγκη καλέ μας συνάδελφε. Μετά λεμονόκουπα.
Δεν μορούμε παρά να μην σχολιάσουμε την αναφορά του κ. συντάκτη -όχι τυχαία- στο όνομα του κ. Τσουβάλα. Δεν είναι σημερινή η άποψη μας για τον πρώην αρχηγό και νυν γ.γ. Οσο χρονικό διάστημα ο κ. Οικονόμου επενδύει στην ίντριγκα και στο παρασκήνιο, οι κ.κ. Τσουβάλας και Ντζιοβάρας, ακόμη και όταν τους σαμποτάριζαν, εξόπλισαν την αστυνομία με υλικοτεχνικό και υγειονομικό εξοπλισμό που η αστυνομία είχε να δει από το 2004.
Τα δύο μεγέθη είναι μη συγκρίσιμα. Ο κ. Τσουβάλας κράτησε όρθια την αστυνομία μέσα σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους. Ο κ. Οικονόμου απλώς προήδρευε. Σ’ ένα θα συμφωνήσουμε με τον αγαπητό μας συντάκτη. Είναι τέτοιο το ήθος και η αξία του κ. Τσουβάλα, που δεν συμβαδίζει με τις επικρατούσες αντιστοιχίες.
του Γιώργου Καραιβάζ
Υπάρχουν “μαύρες τρύπες” στην αστυνομία του αεροδρομίου για παράνομες εισαγωγές-εξαγωγές χρυσού, όπλων κλπ;
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Το σχετικό ερώτημα το είχαμε θέσεις πριν από μήνες στις εσωτερικές υποθέσεις ως εξής: “Γίνεται κάποια έρευνα αναφορικά με φήμες και καταγγελίες για ύπαρξη κυκλώματος αξιωματικών που <<διευκολύνουν>> μεγαλοεπιχειρηματίες κι εφοπλιστές να βάζουν και να βγάζουν από ειδικά περάσματα χρυσό, όπλα, συνάλλαγμα κοκ;”.
Μάλιστα, οι καταγγελίες προς το bloko.gr προέρχονταν και από αστυνομικούς, αλλά και από παράγοντες της οικονομικής ελίτ, που μας είπαν πως προσεγγίστηκαν για τέτοιου είδους … διευκολύνσεις.
Οι ίδιες πηγές ενημερώσεις τονίζουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν εισηγήσεις προς την ηγεσία για προσωρινή έστω απομάκρυνση ενός αξιωματικού και κάποιων αστυνομικών, πλην όμως η απάντηση που πήραν ήταν ένα ανασηκωμένο δάκτυλο, υποδεικνύοντας και υπονοώντας παρέμβαση περί περί του αντιθέτου από άνωθεν ορόφους.
Επαναλαμβάνουμε πως το όλο θέμα, διερευνάται κι εξετάζεται από το bloko.gr εδώ και πολλούς μήνες, όμως στο διάστημα αυτό δεν πήραμε καμία απάντηση. Ούτε από τις εσωτερικές, μέχρι το κομβικής συνάφειας και σημασίας γεγονός που υποστηρίξαμε πως πρόκειται για σκευωρία, οπότε διακόπηκε κάθε είδους επικοινωνία, ούτε από την ηγεσία.
Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε. Πρόκειται για πληροφορίες που δεν έχουν το παραμικρό στοιχείο απόδειξης, πέραν των από διαφορετικές κατευθύνσεις και ασυσχέτιστων μεταξύ τους πηγών ενημέρωσης, που ίσως και παρά τη μεταξύ τους απόσταση, να δρουν με άλλου είδους ιδιοτελή κίνητρα. Συνεπώς κι εν κατακλείδι, δεν μπορούμε να πούμε πως όντως συμβαίνει.
Από την άλλη όμως, μας προξενεί εντύπωση ότι παρά τις οχλήσεις των τελευταίων μηνών, δεν λάβαμε ούτε μία σχετική απάντηση για το αν οι πληροφορίες αποτελούν μυθεύματα, ή εάν έχουν έστω και το παραμικρό ψήγμα υπόστασης και ουσίας.
Μπροστά σε ζητήματα που καλύπτονται με αχλύ, ή έστω και με αμυδρές υπόνοιες διαφθοράς, τότε θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση της ηγεσίας να διώχνει κάθε υποψία από υπηρεσίες και πρόσωπα που εντέλλονται για το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος, θα θέσουμε κι ένα τελευταίο ερώτημα. Αποτελεί παγιωμένη κατάσταση η αποστολή σε συγκεκριμένες υπηρεσίες χρηματικών … επάθλων και φιλοδωρημάτων σε αξιωματικούς που υπηρετούν στο αεροδρόμιο και αν ναι γιατί;
του Γιώργου Καραϊβάζ
Εξώδικο Νο1 του κ. Οικονόμου: “Είστε συκοφάντες…” Η απάντηση του bloko.gr, ένας “διάλογος” και η αστυνομία ως εγκληματική οργάνωση
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε για δύο λόγους. Πρώτον ότι ο κ. Οικονόμου καταδέχτηκε να μπει στη βάσανο του διαλόγου, έστω και με εξώδικη απάντηση και κατά δεύτερο, πως ένας παράγοντας της Κατεχάκη παίρνει θέση απέναντι στην αρθρογραφία του bloko.gr, που συσχετίζει την αστυνομία ευθέως με τα συνδικάτα της μαφίας και το κορυφαίο σύστημα διαφθοράς της χώρας.
Προς έκπληξη κάποιων, δεν ήταν η πρώτη φορά που μας απάντησε ο κ. Οικονόμου. Στην προσπάθεια μας με δύο ή τρεις απόπειρες τηλεφωνικής επικοινωνίας χωρίς ανταπόκριση, ώστε να του θέσουμε σχετικά ερωτήματα σύμφωνα με όσα του καταλογίσαμε, ή ανάλογα με περιέργως πως θεώρησε ότι του αποδώσαμε, προηγήθηκε η ακόλουθη “επικοινωνία” με sms.
Εμείς: Τόση δειλία;
Οικονόμου: Τόσο θράσος;
Εμείς: Σας συνιστώ Πιραντέλο. (Κι επειδή ίσως δεν κατανοήθηκε αναφερόμαστε στην πασίγνωστη ρήση, Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε). Η αξιοπρέπεια δεν προασπίζετε δια της σιωπής. Νομίζω ότι στην αστυνομική θεωρία αποτελεί ίδιον των ενόχων.
ΥΓ: Βάλτε τον κ. Τσέτσικα να κάνει την καλή δουλειά. Γνωρίζουν πλέον τη μέθοδο.
Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη μεταξύ μας “επικοινωνία” πριν από την εξώδικη απάντηση του.
Σε ότι αφορά στη τοποθέτηση του περί των ρεπορτάζ μας για τη σύνδεση της ΕΛΑΣ με το συνδικάτο του εγκλήματος, χαιρόμαστε που αποφάσισε ν’ απαντήσει ακόμα και όταν χωρίς από εμάς με κανένα σε βάρος του υπαινιγμό για εμπλοκή, θεώρησε ότι τον συσχετίζουμε. Εμείς απλώς γράψαμε την πληροφορία ότι μετά από αλχημείες και διασυρμούς αξιωματικών που προηγήθηκαν, στάλθηκαν στο Μαξίμου και στο μεγάλο αφεντικό, χαλκευμένες συνομιλίες πως ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ τους εγκαλεί για μεσολάβηση και απόληξη μαύρου χρήματος. Και γι αυτό το λόγο κόπηκε ως συκοφάντης. Εμείς δηλαδή είπαμε, ότι αποδόθηκαν από αξιωματικούς σε αξιωματικό λόγια που δεν ειπώθηκαν κι εσείς στο πλαίσιο αυτής της μεθόδευσης τον αποστρατεύσατε, βάζοντας μάλιστα και το ερώτημα γιατί δεν τον πήγατε στον εισαγγελέα. Δεν είναι όποιος κι όποιος ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ. ή το είπε και προκύπτει αδήριτη αναγκαιότητα για διερεύνηση των καταγγελιών, ή δεν το είπε και απλώς παρφουμαρίστηκε ο λόγος του για να κοπεί.
Για το θέμα δε της Μυκόνου, πάλι καταλάβατε λάθος. Δεν είπαμε αυτό που εσείς εκλάβατε ή θεωρήσατε, απορίας άξιο το γιατί. Δεν αποδώσαμε σε κανέναν μομφή διαφθοράς. Πάλι ερωτήματα θέσαμε. Ή το το ένα ή το άλλο. Δικής σας υποχρέωση είναι να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας και ως οφείλετε να δώσετε απαντήσεις, ειδικά όταν επισημαίνουμε κατ’ επανάληψη πως η αστυνομία διολισθαίνει με ταχύτητα σε επίπεδα διαφθοράς εποχής Ρωμαίου.
Σε ότι αφορά στο σκιώδης και διακοσμητικός, είναι αλήθεια ή όχι, ότι αποτελείται τον υποδοχέα και τον εκτελεστή των εντολών του μεγάλου αφεντικού του Μαξίμου; Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Βοά η Κατεχάκη, η ΓΑΔΑ κοκ, εκτός κι αν δεν ακούτε τη βοή. Δεν θα σας διαψεύσουμε εάν το αρνηθείτε. Άλλωστε, άλλοι συνάδελφοι εξ όσων γνωρίζουμε, δέχτηκαν τις συμβουλευτικές παραινέσεις του σε υπόθεση που σας αφορά.
Σε ότι αφορά στην υπονόμευση από εσάς του κ. Χρυσοχοΐδη, δεν είναι η πρώτη φορά που το γράψαμε. Χαιρόμαστε που μας δίνετε την απάντηση περί αγαστής και αρμονικής συνεργασίας, όμως επιτρέψτε μας πως η πληροφόρηση μας σε άλλα κατατείνει. Οφείλουμε ωστόσο να σεβαστούμε τη θέση σας, μέχρι τουλάχιστον νεωτέρας.
Σε ότι αφορά τέλος στον αποκλεισμό από την ενημέρωση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μίλησα για απόπειρα, επί δεύτερης θητείας Χρυσοχοΐδη, στην οποία υπήρξατε αρωγός. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά, ότι ουδέποτε στη διάρκεια των ποικιλόχρωμων θητειών σας, σας ζήτησα την οποιοδήποτε πληροφορία ή είχαμε κάποια εν θέματι επικοινωνία. Γιατί απλώς, οι πληροφορίες οι δικές σας δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Έχουμε δώσει τον ορισμό του χαρακτήρα τον οποίο αποδίδουμε στην πληροφόρηση μας.
του Γιώργου Καραϊβάζ
Μία απάντηση στους αναγνώστες – Οι κρίσεις, η ΕΛΑΣ, το συνδικάτο του εγκλήματος και η … κριτική
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Για όποιον αναγνώστη παρακολουθεί με συνέπεια τα ρεπορτάζ και την κριτική μας σε όλο το διάστημα λειτουργίας του bloko.gr, διαπιστώνει πολύ εύκολα τα εξής.
Ασκήσαμε δριμύτατη κριτική στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης Χρυσοχοΐδη για τις επιλογές, με αποτέλεσμα να επέλθει συστηματικός αποκλεισμός μας από όλες τις πηγές ενημέρωσης, κατόπιξ άνωθεν ρητών εντολών. Τότε, ο κ. Οικονόμου ήταν μεταξύ των πρώτων που υιοθέτησε το διάταγμα αστραπή. Τότε όμως, είχε άλλου είδους συμφέροντα, ατομικά να υπηρετήσει.
Ακολούθησε η αλήστου μνήμης περίοδος Παπουτσή, στον οποίο επίσης επιδαψιλεύσαμε ισχυρές δόσεις κριτικής. Τότε μας έλεγαν δεξιούς.
Ακολούθησε η περίοδος Δένδια, ο οποίος όπως μαθαίναμε, κάθε πρωί διαβάζοντας μία άποψη ή κάποια κριτική μας, έσπαζε κι από ένα ποτηράκι του καφέ. Τότε μας είπαν Πασόκους και κρυφοσυριζαίους. Στηρίξαμε τον κ. Κικίλια με την προοπτική της διάσωσης των πλίνθων τε κεράμων που είχαν διασπαρεί σε σωρούς και συντρίμια στη διάρκεια της θητείας του κόντε της Κέρκυρας. Δεν μας έδωσε αφορμή για κάτι παραπάνω, πλην των αδέξιων και υπερφίαλων συγκρούσεων του με κάποιους αξιωματικούς. Η βάση όμως ήταν μαζί του.
Ακολούθησε η περίοδος Τόσκα και Γεροβασίλη. Η κριτική μας ήταν εξίσου σφοδρή και δομημένη όπως πάντα, κατά την άποψη- συνείδηση μας, όχι στα συμφέροντα του αστυνομικού, αλλά δια μέσω αυτού στην κοινωνία του πολίτη. Στον πολίτη που έχει εμπιστευτεί στην αστυνομία την ασφάλεια του και πληθώρα άλλων κοινωνικών αγαθών. Και η άποψη μας είναι πως μια υγιής αστυνομία, αποτελεί τον σταθερό πυλώνα ευημερίας του πολίτη. Πότε όμως η αστυνομία ήταν υγιής; Το θέμα ήταν να νοσήσει αλλά όσο το δυνατό λιγότερο. Και η άποψη μας στην ένταση της κριτικής, διαμορφώθηκε από αυτό καθεαυτό το κριτήριο. Όσο πιο άρρωστη και νοσηρή μεταμόρφωνε το πολιτικό σύστημα την αστυνομία, τόσο κι εμείς προσαρμόζαμε την κριτική. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες -και ήταν πολλές- και δίχως καμία διάθεση κολακείας ή προσεταιρισμού όλων όσοι θεωρήσαμε -δικαίως ή αδίκως- πως έβλαπταν την κοινωνία δια μέσω του αστυνομικού. Τότε ξαναγίναμε δεξιοί.
Κάπου σε όλη αυτή την ενδιάμεση διαδρομή υπήρξε εμβόλιμα η παρουσία του κ.Οικονόμου, είτε ως γ.γ. είτε ως υφυπουργού. Δεν ασχοληθήκαμε μαζί του, για τον απλούστατο λόγο ότι έχαιρε κι επέχαιρε τα προνόμια των θέσεων ως διακοσμητικός. Όχι ότι δεν ήθελε ν’ αφήσει το στίγμα του. Δεν μπορούσε και τοποθετήθηκε στον θάλαμο της αναμονής για όταν θα μπορεί.
Εκθειάσαμε τη θητεία του κ. Τσουβάλα, αναγνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα του εν μέσω συμπληγάδων να σώσει οτιδήποτε μπορεί να σωθεί και μάλιστα, πριν και στην αρχή της θητείας του υπό το βάρος σφοδρής αντιπαράθεσης. Αναγνωρίσαμε όμως το λάθος.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Βάλτε μας όποια ταμπέλα θέλετε και αποδώστε μας πρόθεση και υστεροβουλία. Εμείς λογοδοτούμε μόνο στη συνείδηση μας. Στο μεγαλύτερο κριτή όλων ανεξαιρέτως των επιλογών μας. Και υπερασπιζόμαστε με μεγαλύτερο πάθος τη συνείδηση μας, όταν νιώθουμε ή καταλαβαίνουμε πως οι πολιτικοί ταγοί μας υπονομεύουν απαράγραπτα δικαιώματα και στο τέλος την ίδια την Δημοκρατία.
Θα μπορούσαμε να παραμένουμε απαθείς, ή όπως συνηθίζεται σε πολλές δημοσιογραφικές ντρίπλες, να υπαναχωρήσουμε και να ακούσουμε τα κελεύσματα που μας έλεγαν -ίδια και με την ίδια κάθε φορά διατύπωση- ελάτε να βρούμε και μην σας νιάζει. Και πληροφορίες θα έχετε και διαφημίσεις θα σας βρούμε. Δυστυχώς για εμάς, πάντα επιλέγαμε την αξιοπρέπεια του φορέα της είδησης, παρά την πληρωμένη ή την ανταποδοτική πληροφορία.
Όποτε βλέπαμε ή συναισθανόμαστε ότι η αστυνομία με επιλογές ή μεθόδους θύμιζε οργανωμένο συνδικάτο του εγκλήματος ως κεντρικός αρμός σ’ ένα διευρεμένο σύστημα κεντρικά ελεγχόμενης διαφθοράς, το είπαμε, το γράψαμε, το καταγγείλαμε δημόσια. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει δυστυχώς και τώρα. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε καλά με όλους. Και πιστέψτε μας. Πολλοί είναι αυτοί που και το επιδίωξαν και θα το ήθελαν. Δεν βάλαμε τυχαία το άρθρο συναδλελφου με τον εγκωμιασμό του κ. Οικονόμου. Να χαίρεται την πένα και τη συνείδηση του.
Δεν θα υιοθετήσουμε την άποψη αξιωματικού πως το οργανωμένο έγκλημα και οι ευυπόληπτοι κοινωνικο-οικονομικοί, πολιτικό- εκκλησιαστικοί παράγοντες που το ενισχύουν, έχει καταλάβει την αστυνομία. Δεν είναι έτσι -ακόμη-. Το ζήτημα είναι να αποθαρρυνθούν όλοι όσοι επιδιώκουν τη μεταμόρφωση της. Η αστυνομία είναι πρόσωπα και τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά.
Πως όμως να δεχτούμε ότι ο κύκλος των αξιωματικών πέριξ του κ. Οικονόμου με χαλκευμένα στοιχεία και παραποιημένες συνομιλίες υπονομεύει αξιωματικούς και δη συμμαθητές τους; Πως μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν η μομφή που του αποδίδουν εφάπτεται της διαφθοράς με δήθεν έγκληση δική του πως το μαύρο χρήμα περνάει από την Κατεχάκη και καταλήγει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα; Και αν το είπε, γιατί δεν τον έστειλαν στον εισαγγελέα να πει ότι γνωρίζει, παρά του στραπατσάρισαν το προφίλ της ψευδεπίγραφης κομματικής υποταγής για τον αποστρατεύσουν; Κι αν αυτά γίνονται από αξιωματικούς σε βάρος αξιωματικών, πόσο πιο εύκολο και ηθικά απρόσκοπτο θα είναι να το κάνουν στον πολίτη που θέλουν να εξοντώσουν; Γι αυτό σας λέμε. Είναι θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΥΓ: Κάποιοι συνέδεσαν τον κ. Λαγουδάκη, μέσα στην πληθώρα των δημοσιευμάτων με κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοούμε. Γι αυτό και το ονομάσαμε ασκήσεις λογικής. Αλλά μάλλον ατυχήσαμε σε ότι αφορά σε δεύτερο συνθετικό. Τί πιο απλό. Είπαμε ότι ως μάχιμος λαμπρύνεται με σπουδαία, κρυστάλλινη διαδρομή. Άλλο όμως το κοινό έγκλημα και η Κρήτη και άλλο το επιτελείο. Και δεν το είπαμε εμείς αυτό. Το είπαν πέρσι, όλοι εκείνοι που αποφάσισαν τη μετακίνηση του από το επιτελείο. Πιο απλά δεν μπορούμε.
του Γιώργου Καραϊβάζ
Νονοί εαυτών και αλλήλων… Αναβαπτίσεις στον κόσμο της greek mafia
3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Η έκπληξη μεγατόνων δεν ήταν ο Αλκέτ Ριζάι, ούτε ο αστυνομικά περιζήτητος κακοποιός για δολοφονία και εκβιάσεις. Η έκπληξη κρυβόταν στο πρόσωπο του διάσημου πρώην (😉 μεγαλονονού μέσα στο BMW με τα φιμέ τζάμια κι αυτό γιατί ουδείς φανταζόταν τέτοιου είδους συναπάντημα.
Ο Αλκέτ Ριζάι, με τον οποίο το bloko.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει δύο φορές στο κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια αλλά προφανώς αποτελεί προϊόν κατάσχεσης της αστυνομίας, είχε συμμετοχή στις δύο πολύκροτες αποδράσεις με ελικόπτερο (2006-2009) μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.
Σε αντίθεση όμως με όλα όσα πίστεψε η κοινή γνώμη δια των ΜΜΕ, ο βασικός στόχος της δύο αποδράσεων, δεν ήταν ο Παλαιοκώστας, αλλά ο Ριζάι, προκειμένου όπως κατέδειξε η αστυνομική έρευνα, να χρησιμοποιηθεί ως ψυχρός εκτελεστής για λογαριασμό μιας από τις δύο υπερδυνάμεις της νύχτας.
Το αξιοπρόσεκτο είναι πως η πλευρά που είχε προσδεθεί ο Αλκέτ, ήταν στην εκ διαμέτρου αντίπερα όχθη που βρισκόταν ο προχθεσινός συνεπιβάτης του. Μάλιστα, στη συμφωνία της Βάρκιζας που είχε γίνει το προηγούμενο καλοκαίρι σε συνάντηση μεταξύ των 4 αρχηγών των βαρονιών της νύχτας και μεταξύ τους συμμάχων, ο ένας δολοφονήθηκε και οι άλλοι δύο υπήρξαν στόχοι αιματηρών ενεδρών δολοφονίας που κατέληξαν σε απόπειρες. Ο τέταρτος βρέθηκε ως συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο με τον Ριζάι και τον ύποπτο δολοφονίας το 2017.
Το ερώτημα λοιπόν που καλείται να δώσουν απαντήσεις οι αξιωματικοί της ασφάλειας, ανθρωποκτονιών και συναφών υπηρεσιών, είναι εάν και κατά πόσο ο τελευταίος εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο τελευταίο κύκλο των εκτελέσεων και στη σειρά με απόπειρες δολοφονίας των πιο σημαντικών προσώπων που αποτελούσαν τον κολοφώνα της greek mafia και αυτούς πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε η πολυσχιδής κρατική και πολιτειακή με την ευρεία έννοια του όρου και της κοινωνικής σύνθεσης διαφθορά.
Το εάν άλλαξαν οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα, αποτελεί αδιάφορο έλασσον, και απασχολεί ως σημαντικό στοιχείο αποκλειστικά τους μετόχους του επικίνδυνου μπραντεφέρ.Είναι δικό τους πρόβλημα το πως και με ποιους χωρίζουν τα τιμάρια τους. Την κοινωνία απασχολεί και αναζητά απαντήσεις στο μείζον ζήτημα της διαπλοκής μαφίας και κρατούντων. Ανεξάρτητα από το πόσα λίτρα αίματος ποτίζουν το βρόμικο τοπίο.
του Γιώργου Καραϊβάζ
Μάλαμας και Καπές γνώριζαν για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ – Μια κοινωνική προσφορά του bloko.gr
16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Το κείμενο που ακολουθεί, εκλάβετε το ως μια κοινωνική προσφορά του bloko.gr στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια, που εξακολουθεί να αιθεροβατεί στις αριστοφανικές νεφέλες της αφέλειας, εκεί ακριβώς που βρισκόμασταν αναπεπταμένοι κι εμείς.
Τώρα που και οι δύο έχουν εκλείψει από το δημόσιο βίο, αποδεσμευόμαστε κι εμείς να πούμε κάποια πράγματα, για να διαφωτίσουμε όσο μπορούμε ένα παρασκήνιο στο οποίο βρίσκονται αρκετοί οι μυημένοι και κυρίως οι πολιτικοί ταγοί μας.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως μία από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης μας για τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις πριν από κάθε ετήσια διαδικασία ήταν κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης Μάλαμας και δευτερογενώς ο Καπές. Εξ’ όσων επίσης γνωρίζουμε, δικός τους βασικός “επικοινωνιολόγος” των όσων μετέπειτα βλέπαμε σε κρίσεις και τοποθετήσεις ήταν ο Σπύρος Παπαχρήστου, όσο κι αυτός βρισκόταν στη ζωή. Στη συνέχεια ανέπτυξαν τα δικά τους δίκτυα ενημέρωσης.
Πολλές φορές μας εξέπληξαν με την ακρίβεια των … “προβλέψεων” τους και ειδικά για τις θέσεις κρίσμου και υψηλού ενδιαφέροντος. Προσέξτε. Αυτό που λέμε και κοινοποιούμε ήταν πως γνώριζαν. Αυτό που δεν ξέρουμε κι αλίμονο δεν θα μας έλεγαν ποτέ, ήταν ο βαθμός της επιδραστικότητας τους πάνω στις κρίσεις και στις τοποθετήσεις. Ο Παπαχρήστου την είχε και είναι πανθομολογημένο. Για τους δύο Δημήτρηδες δεν ξέρουμε και γι αυτό θέλουμε να είμαστε ακριβείς στη διατύπωση. Το απαύγασμα του όποιου συμπεράσματος εναπόκειται στη δική σας κρίση.
ΥΓ: Το κείμενο αφιερώνεται επίσης σε όλους όσοι μέσα στην οικογένεια της ΕΛΑΣ, στο άκουσμα του ονόματος Μάλαμας, ανασήκωναν ώμο και βλέμμα με δεικτική απορία, προσποιούμενοι άγνοια περί του ονόματος και της υπόστασης.
ΥΓ 2: Υποσχόμαστε κι άλλες αποκαλύψεις. Πολύ σύντομα και ειδικά για την υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες (😉 προκαλεί αναστάτωση στην ΕΛΑΣ.
ΥΓ 3: Καταθέτουμε τη βεβαιότητα μας πως δεν πρόκειται να εξιχνιαστεί καμία από τις τρεις δολοφονίες/.
ΥΓ 4: Τα τηλέφωνα του Μάλαμα τα εξαφάνισαν οι αστυνομικοί συνοδοί του. Η αστυνομία δεν μπορεί να τα βρει ή δεν θέλει; Εμείς πάντως θέλουμε.
του Γιώργου Καραϊβάζ
Έως πότε θα με κρατάτε όμηρο κ.κ. εισαγγελείς; Ανοιχτή επιστολή
15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
📷
Ποινικοποιήσατε το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τις πηγές ενημέρωσης πέραν του φάσματος της καλώς ή κακώς εννοούμενης νομιμότητας. Αυτό δεν με πειράζει. Τη δουλειά σας κάνετε υπό τις εντολές ή όχι των παρακρατικών μηχανισμών της ΚΥΠ και της αστυνομίας.
Με επιλέξατε μεταξύ πολλών άλλων συναδέλφων που έκαναν αυτό που έκανα κι εγώ. Το αυτονόητο δηλαδή. Πηγές πέραν των εντεταλμένων κυψελών. Ούτε αυτό με πειράζει. Στο πλαίσιο του εντεταλμένου ή μανιπουλαρισμένου έργου σας. Θεμιτό και το αθέμιτο. Δεν με ενοχλεί ούτε το ότι με εμφανίζεται να έχω πλείστες όσες επικοινωνίες κι επαφές με τον Παπαχρήστου, χωρίς να υπάρχει έστω κι ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μεταξύ μας συνδιάλεξη. Ο κακοφορμισμός και το έλος χάρισμα σας.
Δεν με ενοχλεί ούτε και το γεγονός πως απ’ άκρη σ’ άκρο η οιονεί δικογραφία σε ότι με αφορά, είναι σκεβρωμένο προϊόν κάκιστης όσο και παράνομης σκηνοθεσίας. Δίχως υπογραφή, δίχως σκηνοθέτη, αλλά με πολλές καρικατούρες και μαριονέτες.
Στο παιχνίδι αυτό έχετε το μονοπώλιο της επιλογής. Με αυτούς τους όρους λοιπόν, τους αμιγώς δικούς σας και με κανένα άλλο πέραν των δικών σας τεχνοτροπιών, σας καλώ να τελειώνετε με αυτή την υπόθεση. Να με κρίνετε, ακόμη και να καταδικάσετε. Τί φοβάστε; στο δικό σας γήπεδο θα τρέξω, δίχως καμία άμυνα ή ανάχωμα στις δυσπλασίες σας, πέραν και μόνο της ηθικής μου και των όρων που προσδιορίζουν την αξιοπρέπεια μου.
Είναι δεδομένη και όχι τώρα, το τελευταίο χρόνο που κρατούμε όμηρος μιας υφέρπουσας και χυδαίας νομικής ευρεσιτεχνίας, η απαξία μου στο δικαιϊκό σας σύστημα, όπως αυτό καθορίζει ο χωροχρόνος και το λούμπεν παρακράτος, μέρος του οποίου στον σχηματισμό του αποτελείται κι εσείς. Όχι ως όλον. Αλίμονο. Ποτέ δεν πίστευα κι ούτε πρόκειται να το κάνω στη συλλογική ευθύνη. Αφήνω την καλλιέργεια του φασισμού σε άλλους. Δεν πιστεύω στη δικαιοσύνη που απονέμετε, αλλά θα αποδεχθώ όποια απόφαση λάβετε. Όχι ως ιδέα απονομής, αλλά ως μία πράξη συντελεσμένης διαδικασίας κάτω από τις δικούς σας αποκλειστικούς όρους και τις δικές σας προϋποθέσεις απονομής.
Μου φτάνει πως γνωρίζετε ότι δεν υπόκειμαι υπό τον έλεγχο κανενός. Ίσως στον αιτιοκρατικό ντετερμινισμό των σύγχρονων όρων λειτουργίας των ΜΜΕ αυτό ν’ αποτελεί εγκληματικό λάθος. Δεν με πειράζει και είμαι πρόθυμος να κριθώ, ακόμα και με τεχνικά στημένους κριτές. Πιστεύω στην αλήθεια και στις αξίες που τη συνοδεύουν, ακόμη όταν πλάθεται και μεταπλάθεται σ’ ένα ανεικονικό περιβάλλον, προκειμένου να μεταβληθούν τα δομικά συστατικά της και ως εικόνα να φαίνεται αυτό που δεν είναι. Είπαμε. Με τους δικούς σας και μόνο με τους δικούς σας όρους. Ίσως κάποτε να έρθει κι η σειρά μου. Τώρα όμως, το μόνο που με απασχολεί είναι η δική σας κρίση στο δικό σας τεχνητό περιβάλλον, αλλά με ανοιχτά τα παράθυρα. Κι αυτό μόνο και μόνο επειδή δεν με νοιάζει η δική σας κρίση, αλλά του κόσμου που έχει κι αυτός την δική του. Έναντι εμού και υμών.
Σας περιμένω.
Με εκτίμηση ή άνευ.
Γιώργος Καραϊβάζ
Τον σκότωσαν ανήμερα της γιορτής της συζύγου του – Νέα τάξη ή ξεκαθάρισμα;
10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Ο Δημήτρης Καπές, αρέσκονταν να λέει πως είχε ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των φίλων του. Οι περισσότεροι έλεγε, από τα 40 τους είναι στο νεκροταφείο. Άρα, κάθε μέρα για αυτόν ήταν κερδισμένη. Μέχρι χθες. Ανήμερα της γιορτής της συζύγου του. Ίσως κι αυτός να ήταν ο βασικός λόγος που τον πέτυχαν τόσο “χαλαρό”.
Με τον Καπέ, συναντηθήκαμε το 96 δια μέσω του δικηγόρου του του κ. Γιάννη Αλετρά, αμέσως μετά από ένα δισέλιδο αφιέρωμα στο συνδικάτο του εγκλήματος για την εφημερίδα “Εξουσία”. Το κίνητρο του για την επικοινωνία όπως μου διευκρίνισε, ευρισκόμενος στην φυλακή, ήταν μία φωτογραφία. Μία φωτογραφία που απαθανάτιζε τον ίδιο, τη σύζυγο του και τον τότε πρόσφατα δολοφονημένο κουμπάρο του Σωτήρη Κούση στο μπαλκόνι του σπιτιού του Καπέ. Το ενδιαφέρον του ήταν να μάθει που την βρήκα.
Υποσημείωση. Για τη δολοφονία του κουμπάρου του ήταν ο υπ’ αριθμόν ένας ύποπτος. Όχι ως φυσικός αυτουργός, αλλά ως ηθικός εν ολίγοις, καθώς εμφανιζόταν ότι τον “έστησε” μπροστά στις κάννες των όπλων πληρωμένων φονιάδων, την ώρα που έβγαινε από ξενοδοχείο στο Κορωπί.
Την φωτογραφία ποτέ δεν του είπα πού και πως την βρήκα. Ίσως το κατάλαβε όταν πήρε τον πλήρες φάκελλο της υπόθεσης του, καθώς δεν ήταν στη δικογραφία που τότε τον ενδιέφερε. Ήταν όμως ένα στιγμιότυπο από την παρακολούθηση τους από αστυνομικούς του ανθρωποκτονιών.
Έκτοτε, συμπτύχθηκε μεταξύ μας μια ιδιότυπη σχέση και θα έλεγα πως -τώρα πλέον μπορώ να το πω- η καλύτερη και μακράν η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, διαλαμβανόμενα στον χώρο της μαφίας. Ο Δημήτρης ή θα σου έλεγε, ή όχι. Αυτό όμως που θα σου έλεγε, ανταποκρίνονταν στο έπακρο της πραγματικότητας. Βλέπετε, η φυσιολογία της δουλειάς μας είναι ν’ αναζητούμε πηγές και μάλιστα φορείς ενημέρωσης με υψηλό δείκτη γνωσιολογίας και αξιοπιστίας.
Δεν το έκρυψα ποτέ, ίσα ίσα που ήταν τιμή μου, πως κατέθεσα ως μάρτυρας σε υπόθεση του, στη διάρκεια της οποίας η αστυνομία και δη το τμήμα τράφικινγκ του οργανωμένου … που διεύθυνε ο κ. Βανικιώτης, είχε σκευωρήσει κατάφωρα. Κι αυτό είχα πει και στον εισαγγελέα και στο δικαστήριο. Πως μπορεί από την ενημέρωση μου να τον θεωρώ υπαίτιο διάπραξης δέκα δολοφονιών μεταξύ των οποίων και του κουμπάρου του. Αλλά δεν έχει καμία σημασία τί θεωρώ εγώ. Σημασία έχει τί μπορεί να στοιχειοθετήσει η αστυνομική έρευνα και πως εσείς θα τα αξιολογήσετε. Και όσες φορές τα έχετε αξιολογήσει τα τελευταία χρόνια τον κρίνατε αθώο. Αυτό όμως που σε καμία περίπτωση δεν μπορώ ν’ ανεχτώ ως πολίτης και ως δημοσιογράφος και δη του αστυνομικού ρεπορτάζ, είναι η παραπλάνηση της δικαιοσύνης από την αστυνομία με κατασκευασμένα στοιχεία. Η σύζυγος του τότε μου είπε, πού και να ήσουν μάρτυρας κατηγορίας.
Ποια ήταν τα παραχαραγμένα στοιχεία; Κατηγορήθηκε για υπόθεση σωματεμπορίας, χωρίς ποτέ το τμήμα που … διηύθυνε ο κ. Βανικιώτης, να συμπεριλάβει πλείστες όσες αναφορές και καταθέσεις του Καπέ στο Ηθών, πως ήταν ιδιοκτήτης ροζ γραφείου με συχνές δημοσιεύσεις αγγελιών στις εφημερίδες. Αυτή και μόνη η λεπτομέρεια κατέρρεε το κατηγορητήριο. Όμως το τμήμα που … διηύθυνε ο κ. Βανικιώτης, την αποσιώπησε. Σκόπιμα. Παράνομα.
Τότε ήταν που για πρώτη φορά άρχισαν να … “κυκλοφορούν” ανώνυμες επιστολές προς τις εσωτερικές υποθέσεις για την ύπαρξη κυκλώματος μέσα στην αστυνομία, με υψηλό δείκτη συμμετοχής δικής μου, που καναλιζάραμε την διαφθορά. Σύντομα, οι εμπιστευτικές επιστολές “διέρρρευσαν” σε δημοσιογράφους και μέσα, τα ονόματα των οποίων είχαν κάποια στιγμή αναφανεί ως έμμισθων συνεργατών της ΚΥΠ. Δεν ξέρω εάν αυτό ήταν αλήθεια. Με παραξενεύει όμως η σύμπτωσιολογία της γραφής.
Έκτοτε, έμαθα να ζω με την μομφή. Και ξέρετε κάτι; Δεν με ένοιαζε, ούτε και με νοιάζει. Οι υπογραφές στα κείμενα και οι τίτλοι των εφημερίδων ή των σάιτ, ήταν η καλύτερη απόδειξη πως είχα γίνει στόχος του νόμιμου παρακράτους. Μεγαλύτερη τιμή δεν θα μπορούσα να επιδιώξω.
Υποσημείωση δεύτερη. Όλοι οι αξιωματικοί που μπήκαν στο πλαίσιο της ανώνυμης και των ανώνυμων επιστολών, αποστρατεύθηκαν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κ. Βανικιώτης, τυχαία συνάντηση μας έξω από τη ΓΑΔΑ, μου είπε πως δεν είχε καμία σχέση και πως είναι άδικο να τον ψέγω. Του απάντησα πως συνομιλητές μου καθιστώ όσους νομίζω σύμφωνα με τα αξιακά μου κριτήρια, πως έχουν αξιοπρέπεια. Ενδεχομένως να κάνω λάθος, πρόσθεσα, αλλά δεν τον τοποθετώ στην χωρία αυτής της κατηγορίας των συνομιλητών μου.
Η ζωή είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος. Μέσω του Δημήτρη, γνώρισα κι έναν άλλο Δημήτρη και δια μέσω αυτών, γνώρισα πολύ καλά την παιδιάστικα αφελή μέχρι τότε προσέγγιση μου, στο πως λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοειχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων -κατά παράφραση του Ρουσσώ- που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμμα του μαύρου χρήματος. Έτσι είναι η ζωή, όπως πλέον την έμαθα και αδυνατούσα να δω, μέχρι που γνώρισα τους δύο Δημήτρηδες.
Έχει πλέον τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε υπό την οπτική που προαναφέραμε, εάν οι δολοφονίες τους είναι κοινότυπα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ή θυσιάστηκαν στο βωμό μιας νέας τάξης πραγμάτων που έρχεται.
ΥΓ: Το κείμενο αποτελεί το δικό μου κατευόδιο στον Δημήτρη Καπέ. Αντίο φίλε.
του Γιώργου Καραϊβάζ.
Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛΑΣ – Αει στο διάολο κρετίνοι
10 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ως δημοσιογράφος, ως πολίτης και ως οντότητα, έχω μάθει να λογοδοτώ (συγνώμη για τον ενικό αναφοράς αλλά είναι αμιγώς προσωπική υπόθεση) στη συνείδηση μου και στον αναγνώστη που μου εμπιστεύεται την ενημέρωση του.
Πάνω σ’ αυτό το τρισυπόστατο της υπόστασης οφείλω πρώτα και κύρια στον εαυτό μου, ν’ απολογηθώ και να ομολογήσω, αλλά και να αιτιολογήσω την ποιότητα του τίτλου, όπως επίσης και να ζητήσω συγνώμη από τον αναγνώστη για το κουραστικό μακροσκελές του πράγματος, αλλά και πάλι περιλαμβάνει συνοπτικά όλα όσα θα ήθελα να γράψω.
Ας ξεκινήσουμε με μια παλιά υπόθεση. Η ασφάλεια και συγκεκριμένα το οργανωμένο έγκλημα, παραπέμπει τον Δημήτρη Καπέ ,με κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάρτυρας υπεράσπισης του είμαι κι εγώ. Σε ερώτηση εισαγγελέα στην προδικασία, «πως εσείς δεχτήκατε να γίνεται μάρτυρας υπεράσπισης του», η απάντηση μου ήταν η εξής: «Ως πολίτης πρώτα και κύρια και ως πολίτης με αυξημένες γνώσεις συνεπώς και υποχρεώσεις στο όνομα της δικαιοσύνης και στην απόδοση της, αρνούμαι να δεχτώ πως η αστυνομία αφενός σκευωρεί, αφετέρου αποπειράται να εξαπατήσει την ίδια τη Δικαιοσύνη»
Κάπως έτσι κινήθηκαν και οι ερωταποκρίσεις και στο δικαστήριο. Ανοίγουμε αναγκαστική παρένθεση για να πούμε πως η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ότι με επιφανείς αξιωματικούς. Το σε τί συνίστατο η απάτη της ασφάλειας έχει εξηγηθεί σε παλιότερα άρθρα μου και αν χρειαστεί θα επανέλθω.
Στο δικαστήριο, όταν τέθηκε διαθλαστικά το ίδιο ερώτημα, η απάντηση μου σχετίστηκε με την αναγωγή στη συνείδηση. Μεταξύ άλλων είχα πει ότι, «προσωπικά μπορεί να θεωρώ τον κ. Καπέ υπαίτιο διάπραξης ποικίλων όσων εγκλημάτων. Ακόμα και δολοφονιών. Δεν έχει καμία σημασία όμως το τί θεωρώ ή το τί πιστεύω εγώ, αλλά ποια στοιχεία έχει η αστυνομία και πως με αυτά μπορεί να αποδειχτεί ενώπιον σας η ενοχή. Και απ’ όσα γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό. Επίσης, αν έγραφα αυτά που θεωρούσα ως δεδομένα, σήμερα δεν θα ήταν κατηγορούμενος ο κ. Καπές, αλλά εγώ στη θέση του κι εκείνος ως κατήγορος μου για συκοφαντία». Επαναλαμβάνω όμως σε μορφή ρητορικού ερωτήματος, «θα διατηρήσω ήσυχη τη συνείδηση μου όταν γνωρίζω με γεγονότα και αποδείξεις ότι υπάρχει αστυνομική σκευωρία κι εγώ να σιωπώ;».
Ποιος δημοσιογράφος θα πήγαινε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης και δεν θα έβαζε την ουρά κάτω από τα σκέλια και μάλιστα κόντρα στην ασφάλεια, εάν είχε την οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή μ’ ένα κακοποιό; Αντίθετα, στο όνομα της συνείδησης μου, δημοσιοποίησα πληροφορίες που σχηματοποιούν, όχι κάποια καρτούν, αλλά ολόκληρο άτλαντα από μίκυ μάους αλλά και αυθεντικά πρόσωπα με επικοινωνίες, συναλλαγές κοκ με τον Παπαχρήστου (το τελευταίο ούτε γνώριζα, ούτε επικοινώνησα έστω και μία φορά μαζί του) και δευτερογενώς με Μάλαμα, καθιστώντας με -κατά τη συνείδηση μου- στόχο των επαγγελματιών της δολοπλοκίας. Το μόνο από σειρά δημοσιογράφων με τους οποίους οι δύο μακαρίτες είχαν στενή σχέση. Αλλά και προφανώς υπήρξα κάρφος -ο μόνος ίσως- που δεν αναπαρήγαγα αμάσητα τα αφηγήματα τους και έγραφα για τις σχέσεις της ανομίας με τη κατ’ επίφαση νομιμότητα.
Υπουργοί, κυβερνητικοί, επιχειρηματίες, απόστρατοι κι εν ενεργεία αξιωματικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες, εκκλησιαστική κοκ. Βρώμικο χρήμα, δολοφονίας, εκβιασμοί, μαφία. Αυτά δεν τα άκουσαν ποτέ η κ. και οι συνεργάτες πρώην αξιωματικού της ΕΛΑΣ που άκουγαν τις κασέτες και μοίραζαν κοριούς μέσα από την ΚΥΠ για να παγιδευτούν αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων βρίσκονταν αργότερα δολοφονημένοι; Δεν άκουσε ποτέ η κ. αστυνόμος συνομιλίες του Παπαχρήστου με το αφεντικό της και τ’ αφεντικά του;
Μέσα στη συνείδηση μου βρίσκονται και αυτά. Και όσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου. Εξ’ ου και το αει στο διάολο κρετίνοι.
Ένα από τα πράγματα που δεν αντέχω και με πλήττουν θανάσιμα, είναι η «αποκάλυψη» της προμήθειας 1.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2016 από το Δημήτρη Μάλαμα. Έναν Δημήτρη Μάλαμα που φέρεται να σκόρπιζε τα χιλιάρικα ένθεν κακείθεν, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη συνομιλία με τη γραμματέα του για την διανομή του μαύρου χρήματος σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Έδωσε εντολή για παράνομη συναλλαγή στη γραμματέα του μέσω συμβατής γραμμής, μόνο για εμένα και μόνο για μία φορά. Τον καιρό που γνώριζε πως τον άκουγε και η κουτσή Μαρία και την περίοδο που κι εμείς γνωρίζαμε πως μας άκουγε η ΚΥΠ. Αλλά όπως είχα πει, «δεν έχω κάτι να κρύψουμε, οπότε καλή ακρόαση στα παλικάρια». Τον Απρίλιο του 2016, ο Δημήτρης Μάλαμας είχε στραφεί όπως είπαμε στις νόμιμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το επιχειρηματικό καταπίστευμα για το τρία παιδιά του που πλέον θα έμπαιναν στο στίβο της ζωής.
Τότε ήταν που μου ζήτησε να επικοινήσω με το εμπορικό τμήμα του ΑΝΤ1 για να διαφημιστεί ως χορηγός σε πρωινή εκπομπή του καναλιού, ενώ παράλληλα συζητήσαμε την προοπτική ν’ αναλάβω την εμπορική επικοινωνία της επιχείρησης του. Δεν θυμάμαι εάν ή όχι συγκαταλέχθηκε ως χορηγός εκπομπής λόγω κόστους. Αυτό που θυμάμαι είναι πως η δική μας συζήτηση περί μελλοντικής συνεργασίας χάλασε και η προκαταβολή επιστράφηκε ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
του Γιώργου Καραϊβάζ.
Η διαμεσολάβηση σε συμβόλαιο θανάτου πρωτοκλασάτου αξιωματικού της ΕΛΑΣ
3 ΙΟΥΛΙΟΥ
Δεν πάνε πολλά χρόνια, όταν δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος μου ζήτησε συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας του. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Στη συνάντηση αυτή με ρώτησε εάν ο τάδε αξιωματικός της ασφάλειας είναι φίλος μου. Η απάντηση μου ήταν πως το έχω σε πολύ υψηλό επίπεδο εκτίμησης.
Μου είπε πες του να προσέχει, γιατί μέσα από την αστυνομία «τον βρομίζουν» όπως μου είπε χαρακτηριστικά, ως διεφθαρμένο και ως επικεφαλής ομάδας που στήνουν δικογραφίες, μαζί με στενό συνεργάτη του.
Του απάντησα πως και πάλι θεωρώ αδιανόητο να συμβαίνει κάτι σχετικό από τους δύο συγκεκριμένους, και πως όσοι διαστείνοται το αντίθετο, ας έφερναν μία δικογραφία τους που ν΄ αποδεικνύει το αντίθετο.
Σε πρώτο χρόνο, όπως μου είπε, επιθυμούν την αντικατάσταση του -όπερ κι εγένετο σε ανύποπτο χρόνο- ενώ ο συνεργάτης του, κάποια στιγμή αποχώρησε (άγνωστο εάν έγινε οικειοθελώς ή με εντολή της διοίκησης) προς άλλες αστυνομικές πολιτείες. Από πλευράς μου, υπήρξε ενημέρωση του αξιωματικού, ο οποίος δήλωσε απόλυτα γνώστης του παρασκηνίου.
Γνώριζε επίσης, κάτι που μου επιβεβαίωσε ο Μάλαμας σε επόμενη συνάντηση, πως τον «βρομίζουν» διοχετεύοντας μέσα από την αστυνομία, πως η ομάδα του παρακολουθεί τον δείνα και τον τάδε, χωρίς να υπάρχει καθ’ ύλην αρμοδιότητα. Μόνο που ο δείνα και ο τάδε, είχαν πανίσχυρες προσβάσεις στην πολιτική αλλά και στη φυσική ηγεσία, με αποτέλεσμα να αποτελεί γι αυτούς παιχνιδάκι η απομάκρυνση τους, με ή άνευ στοιχειωδώς προσχημάτων.
Στο ενδιάμεσο της μετατόπισης του, πάλι ο Δημήτρης Μάλαμας, μου είπε πως είχε κάνει τη δική του έρευνα και πως η άποψη του πλέον για το συγκεκριμένο αξιωματικό, συγκλίνει εν πολλοίς με τη δική μου. Τότε ήταν που μου συνέστησε για δεύτερη φορά να του επιστήσω την προσοχή, όχι όμως αυτή την φορά για την θέση του, αλλά την ίδια τη ζωή του. «Υπάρχει απ’ όσα ξέρω» μου είπε, συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.
Όπως όφειλα (ή μάλλον δεν όφειλα σε κανέναν και τίποτα;) ενημέρωσα τον αξιωματικό, ο οποίος μου τόνισε πως και γι αυτό ήταν ενήμερος, λαμβάνει μέτρα προστασίας, αλλά φοβόταν μήπως κάποιος αντ’ αυτού, έστρεφε την κάνη κατά αστυνομικού της υπηρεσίας του. Με ενημέρωσε και για την … «κοιτίδα» εκπόρευσης της πολύ σοβαρής απειλής.
Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχόμενου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη διαπλοκή του Παπαχρήστου με όλο το επιφανές συνονθύλευμα για το οποίο πολλάκις έχουμε γράψει. Ανοίγουμε παρένθεση για να διευκρινίσω πως στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, τον είχα ενημερώσει και για τη διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να μην χάσουν χρόνο, αλλά κυρίως, για να μην … κουράζονται. Κάπου στα κιτάπια της ΚΥΠ θα είναι καταγεγραμμένη κι αυτή η συνομιλία, δεδομένου πως η από μέρους χρήση του viber γινόταν σχεδόν αποκλειστικά με επικοινωνίες ενημέρωσης από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ!!! Αυτοί είχαν μεγαλύτερο φόβο -συνεπώς και γνώσεις- για τη διασπορά των καλωδιώσεων. Ακόμα και τις πιο ασήμαντες συνομιλίες (βλέπε προβατίνα).
Στη συνάντηση μου με την καρδιά της κοιτίδας, σε παραλιακό καφέ κοντά στο σπίτι μου, μου είπε πως το θέμα εν ολίγοις έχει διευθετηθεί, μου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, αλλά μάλλον βαίνει προς ακύρωση, καθώς είχε γίνει κοινωνός των συνομιλιών μου, της θέσης μου, τις οποίες φρόντισε έγκαιρα (πριν από τη συνάντηση μας) να διασταυρώσει, διατηρώντας μόνο μία μικρή επιφύλαξη για τα συμβαίνοντα σε υπόθεση που δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Για την … «επαφή» ενημέρωσα και πάλι τον αξιωματικό.
Το προτιμότερο σε μία βάση εντελώς πραγματολογική και ιδιοτελώς ρεαλιστική μετά από μία ανασκόπηση των τελευταίων γεγονότων, θα ήταν ν’ αδιαφορήσω πλήρως για όλους και για όλα, και με το πλήρωμα του χρόνου να έγραφα ένα … περινούστατο ρεπορτάζ. Ακόμη κι έτσι όμως, στο όνομα της συνείδησης μου πάλι τα ίδια θα έκανα. Κι ας την πληρώσουν στο τέλος και τα πίτουρα και οι κότες. Ποιος θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, ή της σκύλευσης της στο βωμό της σκοπιμότητας;
Δυστυχώς για εμένα, ποτέ δεν υπήρξα της αντίληψης «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν…». Ήταν κάτι που δεν το άντεχε η συνείδηση μου. Τα ίδια έπραξα ως διαμεσολαβητής του κ. Φραγκίσκο Ραγκούση προς τον κ. Τόσκα (με τον οποίο δεν είχαμε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις ελέω κριτικής) τρεις συνολικά φορές. Οι δύο με αφορμή προσωπικές υποθέσεις της Πόλας Ρούπα και η μία για τον Νίκο Ρωμανό, όταν εξ’ αυτής της διαμεσολάβησης και της εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης που δεν έθιγε το Κράτος Δικαίου (το αντίθετο μάλιστα καθώς έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο του), και δεν κάηκε στο παρά πέντε η Αθήνα. Ο κ. Ραγκούσης και στις τρεις περιπτώσεις, είχε ενεργήσει προς όφελος των εντολέων του, αλλά και της δημόσιας τάξης, χωρίς όπως μου είχε πει, οι εντολείς του να γνωρίζουν τις μεθόδους που μετήλθε, όπως φυσικά και για τη δική μου διαμεσολάβηση.
Την παραπάνω ιστορία την αναφέρουμε για δύο λόγους. Για τον τρόπο που η ΚΥΠ και η παρααστυνομία «βρομίζει» αξιωματικούς κι αφού το κάνει για αξιωματικούς για πιο λόγο να μην το επαναλάβει για πολίτες που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, αλλά και με πόσο μεγάλη ευκολία αυτή η παρααστυνομία ρυθμίζει τα του οίκου της ΕΛΑΣ σε προαγωγές, αποστρατείες, μεταθέσεις, μετακινήσεις κοκ.
Τέλος, να θυμίσουμε άλλη μία προφητική «απόφανση» του Δημήτρη Μάλαμα. «Αποχωρώ, πρώτον γιατί μεγάλωσαν τα παιδιά μου και δεύτερον επειδή στήνεται ένα νέο σύστημα». Το σύστημα με τη μία ή την άλλη μορφή, δυστυχώς για την υγιή εκδοχή της αστυνομίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα εδώ.
Και πως να γίνει διαφορετικά, όταν αυτό το σύστημα κατευθύνει τη ροή του μαύρου χρήματος, την ξεπλένει κι εν τέλει κυβερνά».
του Γιώργου Καραϊβάζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive