--> Στο εσωτερικό του κράτους του Βατικανού
Το κράτος της Πόλης του Βατικανού ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1929. Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 840 κατοίκους και έκταση περίπου 108 στρέμματα (44 εκτάρια).
Το Βατικανό αποτελεί σύμβολο της ρωμαιοκαθολικής πίστης. Η δύναμη και η επιρροή του στους θρησκευόμενους ανθρώπους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η εξουσία της Αγίας Έδρας εκτείνεται στους καθολικούς σε όλο τον κόσμο.
Το Βατικανό είναι διάσημο για τα όμορφα κτίριά του, όπως η Καπέλα Σιξτίνα, η πλατεία του Αγίου Πέτρου και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το Παλάτι του Βατικανού, βόρεια της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, είναι η κατοικία του Πάπα εντός των τειχών της πόλης. Τα Μουσεία του Βατικανού είναι γεμάτα με αριστουργήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλα έργα τέχνης που συνέλεξαν οι πάπες ανά τους αιώνες. Η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχει την έδρα της μέσα στο Παλάτι του Βατικανού.
Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451 μ.Χ. και κατέχει πάνω από 80.000 χειρόγραφα, εκτυπώσεις, σχέδια, πλάκες και incunabula (βιβλία που τυπώθηκαν πριν από το 1500 μ.Χ.) που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας από ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών από όλο τον κόσμο.
Για να καταστήσει το αρχαίο υλικό διαθέσιμο στο κοινό, πριν από μερικά χρόνια, η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού άρχισε να ψηφιοποιεί τα πολύτιμα αρχαία θρησκευτικά χειρόγραφά της και να τα θέτει σε απευθείας σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας της.
Το 2014, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού διέθετε δωρεάν 4.000 αρχαία χειρόγραφα.
Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού δεν είναι τόσο μυστικά όσο πολλοί νομίζουν. Οι βιβλιοθήκες έχουν 52 μίλια ράφια και οι βιβλιοθηκάριοι απαγορεύουν την περιήγηση.
Το 1881, ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ επέτρεψε στους μελετητές να επισκεφθούν για πρώτη φορά τα ιδιωτικά αρχεία και στη σύγχρονη εποχή είναι δυνατή η πρόσβαση στα έγγραφα. Παρόλα αυτά, οι ξένοι πρέπει να γνωρίζουν τι ψάχνουν.
--> Η Ετρουσκική θεά Vatika του Κάτω Κόσμου
Το όνομα Βατικανό (Vatican) είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Δεν έχει καμία σχέση με τη Βίβλο, τα ελληνικά ή τα λατινικά. Όπως και πολλές άλλες χριστιανικές παραδόσεις και έθιμα, το όνομα που συνδέουμε με την Εκκλησία έχει παγανιστική προέλευση.
Περισσότερο από είκοσι οκτώ αιώνες πριν, και πριν από τη θρυλική ίδρυση της Ρώμης από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, υπήρχαν άνθρωποι που ονομάζονταν Ετρούσκοι.
Πριν από περίπου 3000 χρόνια, οι Ετρούσκοι εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας γνωστή ως Ετρουρία και κυβέρνησαν την περιοχή της Μεσογείου πριν από την άνοδο της Ρώμης.
Ακόμα προσπαθούμε να κατακτήσουμε την πολύπλοκη γλώσσα των Ετρούσκων, αλλά με την πάροδο των χρόνων έχουμε μάθει πολλά για τις πεποιθήσεις και την καθημερινή τους ζωή. Οι περισσότερες από τις γνώσεις που κατέχουμε για τον ρωμαϊκό πολιτισμό προέρχονται από τους Ετρούσκους.
Οι Ετρούσκοι δεν έθαβαν τους νεκρούς τους μέσα στα τείχη των πόλεών τους. Αντ' αυτού, έχτισαν ένα μεγάλο νεκροταφείο σε μια πλαγιά λόφου έξω από την αρχαία πόλη τους, στην περιοχή που αργότερα έγινε η πόλη της Ρώμης.
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ετρουσκικής λογοτεχνίας και μυθολογίας έχει χαθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι η φύλακας αυτής της νεκρόπολης ήταν η ετρουσκική θεά Vatika (μερικές φορές γράφεται Vatica). Ήταν η θεά του Κάτω Κόσμου και ήταν καθήκον της να παρακολουθεί όσους είχαν πεθάνει.
Οι Ετρούσκοι πίστευαν σε μια μεταθανάτια ζωή, αλλά οι γνώσεις μας προέρχονται κυρίως από εικόνες και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μέσα στους τάφους τους. Φαίνεται ότι οι πεποιθήσεις των Ετρούσκων για τη μετά θάνατον ζωή ήταν παρόμοιες με εκείνες των αρχαίων Αιγυπτίων. Η επεξεργασία των λειψάνων του νεκρού ήταν απαραίτητη για την επιβίωση και το επιτυχές ταξίδι στην επόμενη ζωή.
Ο Vanth, ένας Ετρουσκικός δαίμονας του θανάτου και υπηρέτης του Charun (ελληνικά Χείρωνας), άρχοντα του Κάτω Κόσμου, απεικονιζόταν συχνά σε τεφροδόχους που κρατούσαν τις στάχτες των αποτεφρωμένων σωμάτων. Η Vanth απεικονιζόταν συνήθως με φτερά και είχε γενειοφόρα φίδια γύρω από τα χέρια της.
Σύμφωνα με την ετρουσκική μυθολογία, ο Vanth ήταν παρών από τη στιγμή του θανάτου μέχρι την είσοδο στον Κάτω Κόσμο.
--> Από πού προέρχεται το όνομα Βατικανό;
Το Vatika είχε πολλές άλλες συναφείς σημασίες στα αρχαία ετρουσκικά. Το όνομα δεν συνδεόταν μόνο με τη θεά του Κάτω Κόσμου.
Τα Vatika ήταν επίσης ένα πικρό, όχι καλής γεύσης σταφύλι που χρησιμοποιούσε ένας αγρότης για την παραγωγή φθηνού κρασιού. Το σταφύλι και ένα ζιζάνιο με το ίδιο όνομα φύτρωναν στην πλαγιά. Όταν οι άνθρωποι το έτρωγαν, βίωναν παραισθήσεις και η λέξη πέρασε στα λατινικά ως συνώνυμο του "προφητικού οράματος". Η λατινική λέξη "vaticinor" σημαίνει "προβλέπω, προφητεύω" από το "vatis" - "ποιητής, δάσκαλος, χρησμός".
Οι βιβλικές πηγές έχουν διάφορες εξηγήσεις για την προέλευση του ονόματος Βατικανό. Σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια, η προέλευση του ονόματος Vaticanus είναι αβέβαιη- ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το όνομα προέρχεται από μια εξαφανισμένη ετρουσκική πόλη που ονομαζόταν Vaticum.
Ωστόσο, σύμφωνα με έναν έφορο του Βατικανού, ο λόφος του Βατικανού πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη Vaticanus, a vaticiniis ferendis, σε αναφορά στους χρησμούς, ή Vaticinia, που παραδίδονταν εδώ παλαιότερα.
Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η προέλευση του ονόματος Βατικανό είναι ασαφής, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι το όνομα έχει δανειστεί από την ετρουσκική γλώσσα.
Ενημερώθηκε στις 16 Αυγούστου 2022
Γράφτηκε από την Ellen Lloyd - AncientPages.com
***********
Δικτυογραφία:
The Name Vatican And Etruscan Goddess Vatika Of The Underworld – What Is The Connection?
https://www.ancientpages.com/2020/06/06/name-vatican-etruscan-goddess-vatika-underworld-connection/
Τά Βάτικα στήν Πελοπόνησο τι σχἐση έχουν.. Οι Ἐτρούσκοι ήταν Ἑλληνικό φύλο.
ΑπάντησηΔιαγραφή