Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.Οι New York Times, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ τους, αναφέρονται στο χρονικό των αποκαλύψεων, από την διάψευση δηλαδή των παρακολουθήσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ τον Ιούνιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μέχρι την έκρηξη του σκανδάλου λίγες ημέρες αργότερα....
«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Watergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.Το αμερικανικό μέσο επισημαίνει και τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί τις αποκαλύψεις, απολύοντας τον «πιστό» του επικεφαλής της ΕΥΠ, αποδεχόμενος την παραίτηση του ανιψιού του και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδη και απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριξε πως «δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, «αν και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι υπό την επίβλεψή του», όπως επισημαίνουν.
Η αμερικανική εφημερίδα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Guardian, τονίζει μάλιστα ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος όπως γράφει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκταση των κυβερνητικών υποκλοπών δεν θα είχε φανεί εάν δεν είχαν προκύψει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η προσπάθεια παγίδευσής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζεται από την Cytrox, εταιρεία που λειτουργεί από την Ελλάδα.
Εντύπωση προκαλούν ωστόσο και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, όπου σύμφωνα με τους NYT δήλωσε πως «Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία». Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: «Αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;».
Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, είπε ότι η Τουρκία «θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά», με το άρθρο να υπενθυμίζεται και τη δήλωση Μητσοτάκη για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση και πώς το κινητό του παγιδεύτηκε και με το Predator.
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μόλις την Τετάρτη ο δημοσιογράφος έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για τις καταγγελίες του. «Η αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη είναι μια ευλογία για μένα» δήλωσε ο Θ. Κουκάκης, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι πεπεισμένος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις.
Το δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση Ανδρουλάκη: «Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές μεθόδους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.