Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Το Κοινοβούλιο Της Σκωτίας Ψηφίζει Για Τη Μονιμοποίηση Των "Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης" Για Το Covid

 

Χθες, τα μέλη του Κοινοβουλίου της Σκωτίας (MSPs) ψήφισαν να καταστήσουν ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης - που αρχικά θεσπίστηκαν για την "καταπολέμηση της πανδημίας" - μόνιμα χαρακτηριστικά της σκωτσέζικης νομοθεσίας....

Ο νόμος για τον κορονοϊό (Σκωτία), ο οποίος ψηφίστηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2020, θέσπισε κάθε είδους εξουσίες που δεν είχε διεκδικήσει ποτέ πριν το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο.

Τώρα μετονομάζεται σε "νομοσχέδιο για τον κορονοϊό (ανάκαμψη και μεταρρύθμιση) (Σκωτία)" - “Coronavirus (Recovery and Reform) (Scotland) Bill”και κωδικοποιεί ορισμένες από αυτές τις "έκτακτες" εξουσίες σε μόνιμο νόμο.

Οι εξουσίες αυτές περιλαμβάνουν τη μόνιμη διεξαγωγή ποινικών δικών μέσω βίντεο-σύνδεσης, την καταγραφή θανάτων εξ αποστάσεως και άλλες πρακτικές που είναι ευρύτατα ανοικτές στη διαφθορά.

Άλλες χορηγούν στο κοινοβούλιο (ή στους φορείς υγείας) την εξουσία να "περιορίζουν ή να απαγορεύουν την πρόσβαση σε σχέση με το σύνολο ή ένα συγκεκριμένο μέρος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος ή των σχετικών χώρων", καθώς και "να προβλέπει διαφορετικές διατάξεις για διαφορετικούς σκοπούς (για παράδειγμα, για διαφορετικές περιγραφές ατόμων που φοιτούν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα)".

Για όσους δεν έχουν μάθει τη λέξη "γραφειοκράτης" στο Duolingo, αυτό σημαίνει ότι διατάσσει τα σχολεία να κλείσουν και/ή να αποκλείσουν ή να διαχωρίσουν μαθητές "διαφορετικών περιγραφών". Τους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα.

Η αιτιολόγηση για την επέκταση των εξουσιών είναι τόσο ασαφής όσο θα περίμενε κανείς, δήλωσε στο BBC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός John Swinney:

   "...η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου διατηρεί εκείνες [τις εξουσίες] που θα διασφαλίσουν ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν πιο αποτελεσματικές ή βολικές δημόσιες υπηρεσίες και κάποιες προσωρινές αλλαγές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο που είχε το Covid στο σύστημα δικαιοσύνης μας.

Οπότε, έτσι απλά, οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης που υποτίθεται ότι τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση αυτής της "πανδημίας" είναι αίφνης λογικές πρακτικές δημόσιας υγείας που μας προετοιμάζουν για την επόμενη "πανδημία".

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 66 ψήφους έναντι 52 σε πρώτη ανάγνωση.

Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε τον εθνικό νόμο για τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020, μια άμυνα οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης που παραχωρήθηκαν στο κοινοβούλιο ήταν "μόνο προσωρινές".

Αυτό ήταν πάντα εντελώς αναληθές. Πολύ περισσότερο από το ένα τέταρτο των ρητρών του νόμου για τον κορονοϊό δεν είχαν συγκεκριμένα ημερομηνία λήξης και θα διαρκέσουν για πάντα. Συν τοις άλλοις, πολλές από τις "προσωρινές" ρήτρες παρατάθηκαν επίσης.

Τώρα οι Σκωτσέζοι βουλευτές έχουν ενωθεί με τα αφεντικά τους στο Westminster. Και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καθόλου μόνο του.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη παρατείνει μια φορά την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για το Covid, και αναμένεται να το κάνει ξανά πριν λήξει στο τέλος του επόμενου μήνα.

Η Νότια Αφρική έχει ήδη παρατείνει δύο φορές την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Ο Biden παρέτεινε την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" των ΗΠΑ για το Covid τον Φεβρουάριο, στη μακρά παράδοση των αμερικανικών "καταστάσεων έκτακτης ανάγκης" που κυριολεκτικά δεν τελειώνουν ποτέ.

Ο νόμος της Νέας Ζηλανδίας για την αντιμετώπιση του COVID-19 Public Health Response Act 2020 έχει ρήτρα που απαιτεί παράταση με κοινοβουλευτική ψηφοφορία κάθε 90 ημέρες... και υπερψηφίζεται κάθε φορά.

Καλώς ήρθατε στις "εξουσίες έκτακτης ανάγκης". Αυτό συμβαίνει. Κάθε φορά.

************

Δικτυογραφία

Scottish Parliament votes to make Covid “emergency powers” permanent – OffGuardian

https://off-guardian.org/2022/06/30/scottish-parliament-votes-to-make-covid-emergency-powers-permanent/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive