Από τη συντακτική επιτροπή του Al Manar (4/6/22)*...
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα (6 Ιουνίου) ότι ο ισραηλινός στρατός κατοχής φοβάται ότι η Χεζμπολάχ θα βομβαρδίσει τη νέα πλατφόρμα γεώτρησης, που εγκαταστάθηκε την Κυριακή από την εταιρεία ερευνών Energean Power, στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, μια περιοχή που αμφισβητείται από τον Λίβανο και αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη λιβανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι KAN, ο κατοχικός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η πλατφόρμα φυσικού αερίου που έχει εγκατασταθεί 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χάιφα να αποτελέσει αντικείμενο "επίθεσης της Χεζμπολάχ", υπό το φως των προειδοποιήσεων του Λιβάνου και των επίσημων αντιδράσεων ότι πρόκειται για "εχθρική ισραηλινή ενέργεια σε αμφισβητούμενα ύδατα", σύμφωνα με δηλώσεις του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Το ισραηλινό κανάλι ανέφερε ότι "οι υπηρεσίες ασφαλείας της κατοχής πραγματοποίησαν συνεδρίαση για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά την αναχώρηση της πλατφόρμας Energean από το λιμάνι της Σιγκαπούρης", με προορισμό την κατεχόμενη Παλαιστίνη τον περασμένο Μάιο.
Αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ του "Ισραήλ" και της εταιρείας Energean, οι οποίες προβλέπουν ότι η διασφάλιση της πλατφόρμας είναι ευθύνη της εταιρείας, ενώ η ευθύνη για την "ασφάλεια της περιοχής του νερού" είναι ευθύνη του στρατού κατοχής.
Το KAN πρόσθεσε ότι το ναυτικό του ισραηλινού στρατού κατοχής ετοιμάζεται να ασφαλίσει την περιοχή με ναυτικό πόλεμο και υποβρύχια. Τόνισε ότι η κατοχή "εργάζεται για τη μεταφορά του συστήματος Iron Dome στη ναυτική του έκδοση στην περιοχή".
Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο "το ισραηλινό ναυτικό είναι αυτό που θα φυλάει την πλατφόρμα και έχει εξασφαλίσει τη διαδρομή της από τότε που έφυγε από τη διώρυγα του Σουέζ από τη Σιγκαπούρη.
Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ισραηλινής Κνεσέτ ενέκρινε διάταξη που απαγορεύει τη ναυσιπλοΐα σε απόσταση 1.500 μέτρων από τη νέα πλατφόρμα φυσικού αερίου.
Η ελληνική εταιρεία που εγκατέστησε την πλατφόρμα ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. *Πηγή: Al Manar
2 - Σεΐχης Κασέμ: Η Χεζμπολάχ έτοιμη να δράσει μόλις η κυβέρνηση επιβεβαιώσει ότι το "Ισραήλ" παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα του Λιβάνου
Από την AlAhed με την Al
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να δράσει μόλις η λιβανέζικη κυβέρνηση επιβεβαιώσει ότι "το Ισραήλ παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας".
Οι δηλώσεις του Σεΐχη Κασέμ έρχονται μία ημέρα μετά την άφιξη της νέας πλατφόρμας γεώτρησης, που εγκαταστάθηκε την Κυριακή από την εταιρεία ερευνών Energean Power, στο κοίτασμα φυσικού αερίου "Karish", μια περιοχή που αμφισβητείται από τον Λίβανο και αποτελεί αντικείμενο έμμεσων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Σε συνέντευξή του στο Reuters τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο Σεΐχης Κασέμ διαβεβαίωσε ότι "η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να δράσει, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της βίας, για να εμποδίσει το Ισραήλ από την εξερεύνηση φυσικού αερίου στα αμφισβητούμενα ύδατα, μόλις το λιβανέζικο κράτος υιοθετήσει μια σαφέστερη πολιτική ισραηλινής επίθεσης εναντίον των υδάτων και του πετρελαίου μας.
"Το θέμα απαιτεί μια αποφασιστική απόφαση από το λιβανέζικο κράτος", πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ "προέτρεψε την κυβέρνηση να βιαστεί και να θέσει μια προθεσμία.
Την Κυριακή, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε ότι "το Ισραήλ προκαλεί κρίση στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, καταπατώντας τους πόρους και τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν προειδοποίησε επίσης ότι "οποιαδήποτε δραστηριότητα στα αμφισβητούμενα ύδατα θα αποτελεί πράξη επίθεσης και πρόκλησης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.