Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Καθαρή Ζημία : Οι Επιδοτούμενες Αιολικές και Ηλιακές "Βιομηχανίες" Καταστρέφουν Περισσότερες Θέσεις Εργασίας από όσες Δημιουργούν Ποτέ

 

Το να αποκαλείς τις αιολικές και ηλιακές "βιομηχανίες" είναι πρόχειρο - κάθε επιχείρηση που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μαζικές και διαρκείς επιδοτήσεις δεν είναι πραγματικά "βιομηχανία", μα καθόλου. Η βιομηχανία υποδηλώνει προσπάθεια, απόδοση και παραγωγή...

Μετάφραση: Απολλόδωρος. Ενώ η αιολική και ηλιακή απάτη συνεπάγεται καταστροφή σε όλα τα μέτωπα: περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Ο μύθος για τις λεγόμενες "πράσινες" θέσεις εργασίας στην ενέργεια, είναι ακριβώς αυτό.

Η εμμονή της Νότιας Αυστραλίας με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη και ολόκληρες βιομηχανίες εκτός λειτουργίας. Η πολιτεία είναι ένα οικονομικό τέλμα, εξαρτώμενη σε κρίσιμο βαθμό από τις αμυντικές δαπάνες της Κοινοπολιτείας για τη διατήρηση μερικών σημαντικών θέσεων εργασίας που κατασκευάζουν φρεγάτες και υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό.

Και η Νότια Αυστραλία δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου η επιδοτούμενη, διαλείπουσα και εντελώς αναξιόπιστη αιολική ενέργεια έχει γίνει αποδεδειγμένα μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Ω, όχι. Οι αναπόφευκτες συνέπειες της προσπάθειας να λειτουργήσει μια οικονομία ανάλογα με τις ιδιοτροπίες του καιρού είναι παγκόσμιες.

Σε αυτή την ανάρτηση η STT κάλυψε μια πολύ λεπτομερή μελέτη από το Ουισκόνσιν σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας (που προκαλείται από τις τεράστιες επιδοτήσεις που εκτρέπονται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια) στις πραγματικές θέσεις εργασίας. Με βάση πραγματικά δεδομένα, όχι μοντέλα και υποθέσεις - ο ασήμαντος στόχος του Wisconsin για το 10% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χτύπησε μια τρύπα δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ετήσια οικονομική δραστηριότητα- "σκοτώνει" 10.000 πραγματικές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο- και, έκπληξη, έκπληξη, απέτυχε να δώσει οποιοδήποτε σημάδι του πολυδιαφημισμένου "πράσινου" εργασιακού μποναμά - που υποσχέθηκε εδώ και καιρό η αιολική βιομηχανία, τα παράσιτα και οι διαφημιστές της.

Και κάθε θέση εργασίας που εξαρτάται από συνεχείς επιδοτήσεις των φορολογουμένων στο διηνεκές, δεν είναι ουσιαστική απασχόληση- είναι πρόνοια με άλλο όνομα.

Η σχέση μεταξύ των επιδοτήσεων για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και των "πράσινων" θέσεων εργασίας γίνεται αρκετά προφανής, μόλις οι επιδοτήσεις μειωθούν. Καθώς η Ευρώπη άρχισε να τις περικόπτει στις αρχές του 2019, η αιολική βιομηχανία της έπεσε στα σχοινιά: Η γερμανική κατασκευή ανεμογεννητριών σταμάτησε. Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν κατάφεραν να εγκαταστήσουν "ούτε μία ανεμογεννήτρια" το 2018.

Η κατάρρευση των κατασκευαστών ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών ήταν ξαφνική και συγκλονιστική, αλλά δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η νέα "πράσινη" οικονομία μετατράπηκε σε γάγγραινα- χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπηκαν εν μία νυκτί: η γερμανική "βιομηχανία" ηλιακής ενέργειας πετσόκοψε 80.000 θέσεις από τη μισθοδοσία της το 2018 και η δανέζικη κατασκευάστρια τουρμπίνων, Vestas, απέλυσε 600 από την "αξιόλογη" ομάδα της σε ένα μόνο εργοστάσιο

Έχοντας αυτά τα παραδείγματα κατά νου, θα χρειαζόταν πολύ γενναία ψυχή για να αρχίσει κανείς να διαφημίζει έναν "πράσινο" εργασιακό μποναμά, οπουδήποτε.

Όμως, υπάρχουν πολλοί που περιφέρονται στους διαδρόμους της εξουσίας, οι οποίοι δεν είναι απλώς γενναίοι, αλλά "τρελά γενναίοι" - το είδος που αγνοεί τα γεγονότα και τα στοιχεία, σαν να ήταν ενοχλητικές μύγες των θάμνων σε μια αγωνιστική συνάντηση στην ύπαιθρο. Το πρόβλημα είναι ότι μπορείς να τις διώξεις για πολύ καιρό, μέχρι να γυρίσουν πίσω και να σε δαγκώσουν.

Ο Adam Creighton της Australian ρίχνει μια ματιά στη μεγάλη απάτη με τις "πράσινες" θέσεις εργασίας.

Η επανάσταση των πράσινων θέσεων εργασίας εξαντλείται

The Australian, Adam Creighton, 13 Φεβρουαρίου 2021

Κάποτε η "εκμάθηση κώδικα" ήταν το κλειδί για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν αντιμέτωποι με το οικονομικό σκουπιδότοπο για να παραμείνουν στις δουλειές τους.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry προέτρεψε πρόσφατα τους εργαζόμενους που αναστατώθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης Biden να ανατρέψει τον αγωγό Keystone XL να "μάθουν να φτιάχνουν ηλιακούς συλλέκτες".

Η αναβάθμιση 500 και πλέον χιλιομέτρων που εγκρίθηκε από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, ένα πρώιμο θύμα των πολέμων για την κλιματική αλλαγή, θα αντλούσε πετρέλαιο από την Αλμπέρτα του Καναδά σε διυλιστήρια στο Ιλινόις και το Τέξας.

Ακριβώς όπως οι θέσεις εργασίας στον προγραμματισμό εξακολουθούν να αποτελούν ένα ελάχιστο μερίδιο της απασχόλησης, οι "πράσινες θέσεις εργασίας" - ασαφώς καθορισμένες, ενάρετες εργασίες που μετριάζουν την κλιματική αλλαγή - έχουν επίσης αποτύχει να ανταποκριθούν στην διαφημιστική εκστρατεία.

Εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας της πανδημίας του κοροναϊού, λίγοι θα πρέπει να βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά στο ιστορικό των πράσινων θέσεων εργασίας. Τη δεκαετία έως το 2019 ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά εντυπωσιακό 120%. Όμως αυτό ανήλθε σε 27.000 συνολικά, σε ένα εργατικό δυναμικό που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια.

Στην πραγματικότητα, κατά την ίδια δεκαετή περίοδο, οι θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 1% της νέας εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων. "Για κάθε ισοδύναμη θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν 56 θέσεις εργασίας στη γεωργία, τα ορυχεία και τη μεταποίηση", σημειώνει ο Daniel Wild, ερευνητής του IPA.

Η πρώην επικεφαλής του ACTU Jennie George επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι οι "εργαζόμενοι στον άνθρακα" στην εξόρυξη άνθρακα, την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και την ολοκληρωμένη χαλυβουργία ανέρχονται σε περίπου 100.000.

Δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πράσινες θέσεις εργασίας δεν είχαν αρκετό χρόνο για να πολλαπλασιαστούν. Ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος απαιτεί από τους λιανοπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναπτύχθηκε πλήρως έως το 2020. Στο Κουίνσλαντ σχεδόν το 40 τοις εκατό των κατάλληλων σπιτιών διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, ενώ η Νότια Αυστραλία καυχιέται συστηματικά για το πώς πάνω από το 70 τοις εκατό της ενέργειάς της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

[Σημείωση προς τον Adam: είστε εκπαιδευμένος οικονομολόγος και θα έπρεπε να γνωρίζετε τους όρους της στατιστικής σας ανάποδα, οπότε δεν θα ήταν κακό να προσθέσετε το "κατά μέσο όρο" στο ποσοστό του 70% στην παραπάνω παράγραφο. Όταν δύει ο ήλιος και επικρατεί ηρεμία, δεν μπορείτε να αγοράσετε αιολική ή ηλιακή ενέργεια στη Νότια Αυστραλία (ή στο Κουίνσλαντ), σε οποιαδήποτε τιμή. Α, και παρεμπιπτόντως, η ενέργεια δεν καταναλώνεται "κατά μέσο όρο". Ο τύπος στη ΜΕΘ τη θέλει εδώ και τώρα, όχι μόνο όταν φυσάει ο άνεμος ή ο ήλιος].

Θα έπρεπε ήδη να βλέπουμε μια έκρηξη πράσινων θέσεων εργασίας.

Η Γερμανία, η οποία παίρνει τη μετάβασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο σοβαρά που έχει και μια λέξη γι' αυτό, Energiewende, προσφέρει μια προειδοποιητική ιστορία. Βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε το 65% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον γερμανικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - παραγωγή και εγκατάσταση - είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό από 300.000 το 2011 σε περίπου 150.000 το 2018, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αύξηση κατά 30.000 στον τομέα της συντήρησης, σε 80.000.

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Κίνας στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών εξηγεί την απώλεια. Από τους 10 κορυφαίους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στον κόσμο, οι οκτώ είναι Κινέζοι. Αν οι μισθοί της Κίνας αυξηθούν πολύ, η Ινδία θα αναλάβει τη δουλειά.

Αν ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, δεν μπορεί και ο αντίστοιχος της Αυστραλίας. Αν οι μισθοί και οι συνθήκες δεν επιδεινωθούν σημαντικά στις προηγμένες χώρες, οι εργάτες τους δεν θα κατασκευάζουν ηλιακούς συλλέκτες, όπως ελπίζει ο Κέρι.

Τι άλλο "πράσινο" υπάρχει; Το να γίνεις "επικεφαλής υπεύθυνος βιωσιμότητας" με 500.000 δολάρια το χρόνο σε μια μεγάλη εταιρεία δεν αποτελεί επιλογή για τους περισσότερους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι θεμελιωδώς λιγότερο εντατική σε θέσεις εργασίας από την παροχή ενέργειας από παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Χρειάζονται εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες, ειδικευμένοι εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικά εργοστάσια. Αντίθετα, τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμα και ξεχνιούνται μόλις λειτουργήσουν.

[Σημείωση προς τον Adam: στις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, ο ψεκασμός των ζιζανίων γύρω από τα ηλιακά πάνελ, το πλύσιμό τους με νερό για την απομάκρυνση της βρωμιάς και της σκόνης που συσσωρεύεται είναι μια συνεχής αγγαρεία για λίγους "τυχερούς". Και η συντήρηση των ανεμογεννητριών απασχολεί αρκετά παλικάρια. Τα κιβώτια ταχυτήτων και οι γεννήτριες χρειάζονται συχνά αντικατάσταση μετά από μερικά χρόνια, το ίδιο και τα σπασμένα πτερύγια, πριν διαλυθούν και πετάξουν προς όλες τις κατευθύνσεις- και, ως απροσδόκητη παράλληλη δραστηριότητα, έχει αυξηθεί η απασχόληση των φορτηγατζήδων και των χειριστών μπουλντόζας που ασχολούνται με την ταφή των υπολειμμάτων (βλ. παρακάτω). Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης που σχετίζεται με τις τουρμπίνες ξεκινά από περίπου 25 δολάρια ανά MW/h που παραδίδονται και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, δεν πρόκειται για μια λειτουργία που "ρυθμίζεται και ξεχνιέται".]

Φυσικά, είναι οικονομικό λάθος να επιλέγουμε μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας επειδή συντηρεί μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Η οικονομική ιστορία είναι μια σειρά από νέες συσκευές εξοικονόμησης εργασίας που απελευθερώνουν εργαζόμενους για να κάνουν άλλες, υψηλότερης αξίας δουλειές.

Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι πόσο φτηνά μπορεί να παρασχεθεί η ενέργεια. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν την απασχόληση στη μεταποίηση, τη γεωργία και την εξόρυξη, και ευρύτερα σε ολόκληρη την οικονομία. Η ανανεώσιμη ενέργεια έχει μεγάλη επιφανειακή ελκυστικότητα: Η "δωρεάν" ενέργεια θα πρέπει να δει τους λογαριασμούς ρεύματος να πέφτουν, απαλλάσσοντας την οικονομία μας από ένα από τα μεγαλύτερα κόστη που αντιμετωπίζει, για να μην αναφέρουμε τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όμως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μειώνονται καθώς αυξάνεται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αντίθετα, η παγκόσμια λαίλαπα για την εξάπλωση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει επιταχύνει τη μείωση της μεταποιητικής εργασίας στις πλούσιες χώρες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2017, η Αυστραλία μετατράπηκε από την πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην πιο ακριβή στον κόσμο. Οι τιμές έχουν μειωθεί λίγο από τότε, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτό οφείλεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ίδια η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να είναι "δωρεάν", αλλά η κατασκευή, η ανέγερση και η συντήρηση των ανεμογεννητριών και των πάνελ - και οι τεράστιες δαπανηρές μπαταρίες που πρέπει αναγκαστικά να τις συνοδεύουν - κάθε άλλο παρά είναι. Και κανείς δεν θα επενδύσει σε έναν τομέα που δεν προσφέρει απόδοση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, κάνοντας την ηλεκτρική ενέργεια πιο ακριβή, η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια υπονόμευσε το περιθώριο της Αυστραλίας να κατασκευάζει ηλιακούς συλλέκτες. Εάν πρέπει να επιτύχουμε καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται καλύτερη επιλογή από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Ακόμα και αν είναι πιο ακριβή από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, τουλάχιστον με αυτή την πηγή ενέργειας απαιτείται εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

The Australian

------------------

Δικτυογραφία :

Net Loser: Subsidised Wind & Solar ‘Industries’ Destroy More Jobs Than They Ever Create – STOP THESE THINGS

https://stopthesethings.com/2021/02/15/net-loser-subsidised-wind-solar-industries-destroy-more-jobs-than-they-ever-create/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive