Ο αγώνας μεταξύ των πολιτικών ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης σήκωσε ξανά το κεφάλι του μετά το τέταρτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία ενάντια στη χρήση διαβατηρίων εμβολίων (αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν Pass Sanitaire )....
Η γαλλική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα την ανάγκη να έχει Pass Sanitaire για φαγητό, ταξίδια και συμμετοχή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ο κινηματογράφος.
Το Pass Sanitaire της Γαλλίας δεν είναι νομική υποχρέωση, αλλά την περασμένη εβδομάδα, απαιτήθηκε όταν πηγαίνετε στον κινηματογράφο ή σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Από τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, θα είναι επίσης νομική απαίτηση η επίδειξη Pass Sanitaire όταν γευματίζετε, πίνετε σε ένα μπαρ, επισκέπτεστε ένα νοσοκομείο (όχι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) και ταξιδεύετε με τρένα μεγάλων αποστάσεων. Και από τον Σεπτέμβριο, θα απαιτείται νομικά από τους εργοδότες, να διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν επίσης ένα.
Δεν χρειάζεται να εμβολιαστείτε για να έχετε Pass Sanitaire , αλλά αν δεν είστε, πρέπει να είναι επειδή έχετε πρόσφατα αρνητικό τεστ για τον Covid-19 ή αναρρώνετε από τον Covid-19.
Για μερικούς, πρόκειται για βίαιη παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα της γαλλικής μάντρας egalité, fraternité και καίριας ελευθερίας . Καθώς πάνω από 200.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, μερικοί φορούσαν εβραϊκά αστέρια, με σήμανση με μη εμβολιασμένα (μη εμβολιασμένα), συγκρίνοντας την κυβέρνηση με ναζί. Πολλοί δεν ήταν ακριβώς αντι-εμβόλιο αλλά απλώς διαμαρτύρονταν για την ανάγκη να το καταστήσουν υποχρεωτικό, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους. Τα πανό διαβάζουν, Je suis pas un QR code (I am not a QR code) and Je suis pas anti-vax, je suis pro choix (I am not anti-vaccine, just pro choice).
Η κίνηση ένωσε τη σκληρή αριστερά και τη δεξιά, με τον Jean-Luc Mélenchon, έναν σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο να περιγράφει το Pass Sanitaire ως «παράλογο, άδικο και αυταρχικό».
Πολλές διαδηλώσεις στη Γαλλία έχουν οργανωθεί από τους διαδηλωτές Gilets Jeunes (κίτρινα γιλέκα) και Γάλλοι αξιωματούχοι φέρονται να ανησυχούν για την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων, εβδομάδα με την εβδομάδα, όπως αναφέρει η The Telegraph . Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στη Γερμανία και την Ιταλία σχετικά με παρόμοιες προτάσεις σε αυτές τις χώρες για να χρησιμοποιηθεί η ίδια τακτική για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.
Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Μακρόν έγραψε στο Twitter, το Instagram και το TikTok παροτρύνοντας τη Γαλλία (ιδιαίτερα τα νεότερα στοιχεία της κοινωνίας) να σκεφτούν το αδελφικό στοιχείο του γαλλικού συνθήματος, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία είναι άχρηστη αν χρησιμοποιηθεί άδικα – “Πρόκειται για την ιθαγένεια. Μόνο ελευθερία υπάρχει αν προστατεύεται η ελευθερία του καθενός … δεν αξίζει τίποτα αν ασκούμε την ελευθερία μας μολύνουμε τον αδελφό, τον γείτονα, τον φίλο, τους γονείς ή κάποιον που έχουμε συναντήσει σε μια εκδήλωση. Τότε η ελευθερία γίνεται ανευθυνότητα ».
Είναι ένα πολιτικό στοίχημα καθώς ο Μακρόν αντιμετωπίζει επανεκλογή τον Απρίλιο του 2022 αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων τον υποστηρίζει-οι τρέχουσες έρευνες είναι περίπου 60-70% και παρόλο που το 35% συμπάσχει με τους διαδηλωτές , το 74% σοκαρίστηκε από τις συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία και τη χρήση του Εβραίου σταρ.
Επιπλέον, το Pass Sanitaire έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα – όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όπως αναφέρει η The Guardian , τουλάχιστον 7 εκατομμύρια Γάλλοι έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την πολιτική. Τα δεδομένα κρατήσεων σχετικά με τις κρατήσεις υποδηλώνουν ότι η Γαλλία θα έχει εμβολιάσει 50 εκατομμύρια άτομα άνω των 12 ετών με τουλάχιστον ένα τρύπημα μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Το ερώτημα παραμένει πόσο μακριά μπορεί να ληφθούν παρόμοιες προτάσεις σε άλλες χώρες; Ορισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι ο πολιτισμός θα υποφέρει, όπως επισημαίνεται στην The Telegraph , και στις ΗΠΑ, το CNN απλώς δεν πιστεύει ότι θα πετούσε , λέγοντας ότι «για πολλούς Αμερικανούς, τα ατομικά δικαιώματα είναι υψίστης σημασίας – ακόμα κι αν φαίνεται να παραβιάζουν η ελευθερία των άλλων στη ζωή, η ελευθερία και η αναζήτηση της ευτυχίας. Οι άνθρωποι απλά δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους πει τι να κάνουν ή πού να πάνε ».
Και ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από 18 μήνες ότι θα έπρεπε να το κάνουν στη Γαλλία, η χώρα ξεφεύγει από την ιδέα των ατομικών ελευθεριών.
Πηγή: forbes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.