Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει δύο πολέμους - Πώς θα αποφασίσει ο Sisi; Μέχρι τον επόμενο μήνα η Αίγυπτος πιθανότατα θα ξεκινήσει δύο πολέμους. ΦΩΤΟ

Ο πόλεμος στα δυτικά του θα ήταν ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) που απειλεί να επεκταθεί από τη δυτική Λιβύη στα αιγυπτιακά σύνορα. Ο πόλεμος στα νότια του θα ήταν ενάντια στην Αιθιοπία...
η οποία σύντομα θα αρχίσει να γεμίζει το Μεγάλο Αιθιοπικό αναγεννησιακό φράγμα (GERD) με μηδενικό νερό που χρειάζεται η Αίγυπτος για να επιβιώσει....

Το GNA στη Λιβύη, υποστηριζόμενο από την Τουρκία και το Κατάρ, θέλει να απομακρυνθεί από την περιοχή της Τρίπολης και της Μισράτα για να πάρει τον Sirte και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου ανατολικά. Ο Σερτ κρατείται επί του παρόντος από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό τον στρατηγό Χατάρ.
Η Αίγυπτος έχει αρχίσει να τοποθετεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα δυτικά της σύνορα. Δεν θέλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα να ελέγχει τη Λιβύη ως γείτονά της. Το LNA που παρέχει το buffer του Haftar αποτελεί προτεραιότητα για τη δική του ασφάλεια. Η Αίγυπτος μαζί με τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τα ΗΑΕ απέρριψαν επίσης τις τουρκικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο.Εάν η Ρωσία αποσύρει την υποστήριξή της και παραιτηθεί εντελώς από το Haftar, η Αίγυπτος θα έβλεπε την ανάγκη επέμβασης στη Λιβύη. Ένας Τουρκο-Αιγυπτιακός πόλεμος για λόγους Λιβύης θα ήταν τότε πιθανός.
Το Σάββατο ο Αιγύπτιος δικτάτορας Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι επιθεώρησε τα στρατεύματα στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου. Οι ανώτεροι αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού ήταν επίσης εκεί. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων στρατευμάτων δείχνει ότι εννοούν την ετοιμότητα.
Ο Σίσι απείλησε ότι η Αίγυπτος θα επέμβει άμεσα :
Σε τηλεοπτική ομιλία, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι ο Σερτ είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αίγυπτο, αναφέροντας την ανάγκη προστασίας των πορωδών συνόρων της ως λόγου «άμεσης επέμβασης» στη Λιβύη."Εάν ο λαός της Λιβύης μας ζήτησε να παρέμβουμε, είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται ... κοινά συμφέροντα, ασφάλεια και σταθερότητα", δήλωσε ο Σίσι το Σάββατο.
Η Αίγυπτος έχει υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Αλλά η μάχη στη Λιβύη θα περιλαμβάνει έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, ο οποίος έχει στρατεύματα καθώς και 14.000 μισθοφόρους Τζιχάντες από τη Συρία που αναπτύσσονται με το GNA. Ένας πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στρατών στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί.

Τον επόμενο μήνα η Αιθιοπία θα αρχίσει να γεμίζει το νέο της φράγμα στον ποταμό Blue Nil.
Είναι υπό κατασκευή από το 2010 και το έργο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μετατρέψει την Αιθιοπία σε εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αίγυπτος φοβάται ότι η πλήρωση του φράγματος και η μετέπειτα διαχείρισή του θα αφήσουν πολύ λίγο νερό που ρέει κάτω από το μηδέν, όπου η Αίγυπτος το χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τα 100 εκατομμύρια του.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν κατάφεραν να βρουν λύση. Η Αίγυπτος κάλεσε (pdf, αργή) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει.
Το ζήτημα είναι υπαρκτό και για τις δύο χώρες:
Η μακροχρόνια σύγκρουση αντιστοιχεί στην επιθυμία της Αιθιοπίας να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή ενάντια στην ανησυχία της Αιγύπτου ότι το φράγμα θα μειώσει σημαντικά την παροχή νερού εάν γεμίσει πολύ γρήγορα.Η Αίγυπτος αναμένεται να χάσει τουλάχιστον το 22% της ροής του νερού και ανησυχεί ότι έως και το 30% της γεωργικής γης της μπορεί να μετατραπεί σε έρημο.
Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Αιθιοπία υπαινίχθηκαν τη δυνατότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων για την προστασία των συμφερόντων τους και οι ειδικοί φοβούνται ότι η διακοπή των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.
Το Σουδάν, ένα άλλο συμβαλλόμενο μέρος αυτής της αντιπαράθεσης, έχει από καιρό παγιδευτεί μεταξύ των ανταγωνιστικών συμφερόντων.
Η άφιξη της περιόδου των βροχών φέρνει περισσότερο νερό στο Γαλάζιο Νείλο, τον κύριο κλάδο του Νείλου. Η Αντίς Αμπέμπα θεωρεί ότι τον επόμενο μήνα θα ήταν η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να γεμίζετε τη δεξαμενή του φράγματος.
Η λεκάνη σχεδιάστηκε για ένα τεράστιο νερό 74 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Όταν τελειώσει και γεμίσει το φράγμα θα παράγει 6.450 MW ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από τριπλάσιο που μπορεί να παράγει η Αιθιοπία. Μεγάλο μέρος της νέας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαχθεί στο Σουδάν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Σουδάν δεν έχει πάρει την πλευρά της Αιγύπτου.
Κανένας Αιγύπτιος κυβερνήτης δεν μπορεί να επιτρέψει μια κατάσταση στην οποία το 30% της γεωργίας της Αιγύπτου πεθαίνει. Δεκάδες εκατομμύρια μικροί αγρότες θα χάσουν το εισόδημά τους και μια πείνα θα γίνει μια ξεχωριστή πιθανότητα.
Μια στρατιωτική επίθεση στο φράγμα θα ήταν περίπλοκη. Η χερσαία διαδρομή για μια στρατιωτική επίθεση θα πρέπει να περάσει από το Σουδάν. Είναι πολύ μεγάλο και δεν διαθέτει υποδομή. Μια αεροπορική επίθεση μεγάλης κλίμακας που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται να είναι η πιο πιθανή επιχείρηση. Αλλά αυτό θα ήταν επικίνδυνο και δεν θα λύσει το πρόβλημα της Αιγύπτου. Το φράγμα θα επισκευαζόταν και η λειτουργία θα έπρεπε να επαναληφθεί.
Η Αιθιοπία χρειάζεται την ηλεκτρική ενέργεια από το φράγμα για να αναπτύξει τη χώρα και να αποπληρώσει τα δάνεια που ανέλαβε για την οικοδόμησή της. Θέλει να γεμίσει εντελώς το φράγμα τα επόμενα επτά χρόνια. Η παράταση αυτού του χρονικού πλαισίου θα μείωνε τον άμεσο αντίκτυπο στην Αίγυπτο. Αλλά η Αιθιοπία είναι φτωχή και κάποιος άλλος θα πρέπει να πληρώσει για τις απώλειες που θα υποστεί. 
Θα μπορούσε η Αίγυπτος να χειριστεί ταυτόχρονα δύο πολέμους; Για σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα ήταν πιθανό. Αλλά και οι δυνητικές συγκρούσεις, η μία στη Λιβύη και η με την Αιθιοπία, πιθανότατα θα παραταθούν και θα χρειαστούν χρόνια για να διευθετηθούν. Η Αίγυπτος δεν έχει τα χρήματα για να τα πληρώσει.

Ο Σίσι θα πρέπει τώρα να λάβει αρκετά δύσκολες αποφάσεις. Πώς θα αποφασίσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive