Πλήθος σοβαρών επιπλοκών στην υγεία του φέρεται να έχει υποστεί ο Ερντογάν κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε μια κατάσταση μόνιμης καχυποψίας για προδοσία και κίνηση για την ανατροπή του...
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση ενός καρκινικού όγκου και πάσχει από επιληψία, μεταξύ άλλων πιθανών επιπλοκών στην υγεία, οι οποίες μπορεί να εξηγήσουν τις μερικές φορές παρμορμητικές και ανεξήγητες συμπεριφορές του, τις εκρήξεις οργής και τις αντιφατικές δηλώσεις που προκαλούν ερωτηματικά σε πολλούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Nordic Monitor και ο εξόριστος γκιουλενιστής δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Ακριβώς όπως το “σκοτάδι” που περιβάλλει το πώς η κυβέρνησή του ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων και θεσπίζει αυταρχικούς νόμους στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν επίσης δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, τροφοδοτώντας κάθε είδους εικασίες. Οι βοηθοί του προέδρου τον απεικονίζουν συχνά ως απόλυτα υγιή και υποβαθμίζουν κάθε ζήτημα υγείας που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει ή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επέζησε από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών. Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές με γνώση της υγείας του Ερντογάν, ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά την εξέταση του Ερντογάν, αφού αυτός διαμαρτυρήθηκε για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Οι πηγές διατήρησαν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους.
Οι γιατροί του πραγματοποίησαν τόσο κολονοσκόπηση όσο και σιγμοειδοσκόπηση για δειγματοληψία σε περιοχές του παχέος εντέρου που είναι ύποπτες για πιθανή ανάπτυξη όγκου. Η εξέταση ενός δείγματος ιστού έδειξε ότι είχε αδένωμα, πρόδρομο του καρκίνου.
Με περαιτέρω εξετάσεις, προσδιορίστηκε αργότερα ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο σταδίου 2 ή 3 και ότι ο όγκος εντοπίστηκε 10-15 εκατοστά από το πρωκτικό χείλος, το οποίο μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως καρκίνος του ορθού λόγω της εγγύτητάς του με τον πρωκτό.
Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν άρχισαν να ρωτούν ποιος ήταν ο καλύτερος χειρουργός που έκανε μια τέτοια επέμβαση. Το όνομα του καθηγητή Dursun Buğra, ενός πολύ γνωστού χειρουργού, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, με επικεφαλής τον Δρ Fahrettin Koca, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός υγείας. Ο Koca ήταν τότε υπεύθυνος για τη διαχείριση των μυστικών επενδύσεων της οικογένειας Erdoğan στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Medipol.
Η μυστικότητα ήταν υψίστης σημασίας, καθώς οποιαδήποτε αποκάλυψη της φθίνουσας υγείας του Ερντογάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του, οι οποίοι θα άρχιζαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του στο ανώτατο γραφείο της χώρας. Τελικά, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από μια ομάδα χειρουργών και ειδικών με επικεφαλής τον Buğra και τον βοηθό του, τον Δρ Emre Balık. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν, σύμφωνα με τη Nordic Monitor.
Η μόνη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για πεπτικό πρόβλημα και σύντομα θα ξαναρχίσει τη δουλειά μετά από ξεκούραση. Δεν ανέφερε καρκίνο ή όγκο. Ο τότε υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκντατ, ο οποίος είναι τώρα νομοθέτης στο κόμμα του Ερντογάν, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιπλοκή για την υγεία του Ερντογάν, αλλά ότι οι γιατροί απλώς πρότειναν να ξεκουραστεί.
Υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του Ερντογάν μετά τη χειρουργική επέμβαση τον έδειξαν να χαμογελά και να συναντιέται με τον Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο σπίτι του στην περιοχή Üsküdar της Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα. Η δεύτερη εικόνα ήταν με τον τότε κυβερνήτη του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. Ο Αλ-Θάνι και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο σπίτι του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011.
Ο Ερντογάν έπρεπε να ζήσει με σακούλα ειλεοστομίας για δυόμισι μήνες έως ότου έκανε τη δεύτερη επέμβαση στις 11 Φεβρουαρίου 2012.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το καρκίνο το 2020, η Τουρκία είχε 210.537 περιπτώσεις καρκίνου το 2018. Από αυτές, το 9,5% αποτελούνταν από ορθοκολικές περιπτώσεις, με ποσοστό θνησιμότητας 3,6%. Η εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου στην Τουρκία είναι υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 4,4 τοις εκατό, αποκάλυψαν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στην Τουρκία είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος αντιπροσώπευε το 16,5% των περιπτώσεων το 2018, με ποσοστό θνησιμότητας 28,9%.
Ένας ειδικός και χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση είπε στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υπέστη χημειοθεραπεία μετά, αλλά όχι ακτινολογική θεραπεία, η οποία επέτρεψε στον πρόεδρο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά. «Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να επιβιώσουν έως και 20 χρόνια», είπε, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.
Υποφέρει από κρίσεις επιληψίας ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν πάσχει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Είχε δείξει συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις. Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν στο δρόμο του κοινοβουλίου όταν “χτύπησε” μια κρίση, και οι σωματοφύλακες του, που τον είχαν κλειδώσει κατά λάθος στο αυτοκίνητο, έπρεπε να σπάσουν τα παράθυρα με μια βαριά για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινότεερο Νοσοκομείο Güven για επείγουσα θεραπεία. Το γραφείο του ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ερντογάν ήταν χαμηλή καθώς νήστευε και ότι η υγεία του ήταν σε καλή κατάσταση.
Στο νοσοκομείο, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε αμέσως στο τμήμα ακτινολογίας όπου πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει προκαλέσει προσωρινά την απώλεια αισθήσεων. Σταθεροποιήθηκε και τα ζωτικά του σημεία επανήλθαν στο φυσιολογικό. Δεν έγινε επιβεβαίωση επιληψίας ούτε από το νοσοκομείο ούτε από το γραφείο του. Ο ειδικός νευρολογίας, ο Δρ Fethiye Sümer Güllap, ο πρώτος γιατρός που αντιμετώπισε τον Ερντογάν όταν έσπευσε στο δωμάτιο της εντατικής, ήρθε στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν υπέστη κρίση επιληψίας. Ωστόσο, η σχετική έκθεση έλειπε από τα αρχεία του νοσοκομείου και ο ειδικό πέθανε στη νεαρή ηλικία των 42 ετών υπό ύποπτες συνθήκες.
Ο δημοσιογράφος Serdar Özsoy, ο οποίος τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες όταν ο Ερντογάν είχε την κρίση στο αυτοκίνητο, συνελήφθη από σωματοφύλακες μετά από αίτημα του εκπροσώπου του Erdoğan, Akif Beki, ο οποίος κατέσχεσε την κάμερα και τις φωτογραφίες του δημοσιογράφου. Ο Μπέκι παρενέβη σε όλα τα ΜΜΕ για να εξαφανίσει οποιοδήποτε θέμα ή φωτογραφία που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα ενός υγιούς Ερντογάν.
Οι ισχυρισμοί περί επιληψίας προέκυψαν επίσης από τον κυβερνητικό σύμβουλό Fuat Avni στο Twitter τον Μάιο του 2016. Ο Avni, του οποίου οι αποκαλύψεις καποδείχθηκαν αληθινές σε πολλές περιπτώσεις, ανέφεραν ότι οι επιληπτικές κρίσεις του Ερντογάν είχαν αυξηθεί και ότι οι γιατροί του ανησυχούσαν ότι μπορεί να βιώσει κρίση ενώ μιλούσε δημόσια.
Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Nordic Monitor ανέφεραν ότι η κρίση εκείνη την εποχή πιθανότατα προκλήθηκε από φάρμακο που δεν ήταν σωστά προσαρμοσμένο για τον Ερντογάν ή ότι παρέλειψε να πάρει τα χάπια. Όσο συνεχίζει να παίρνει φάρμακα στη σωστή δοσολογία, θα πρέπει να είναι καλά, πρόσθεσαν.
Οι δημόσιες εκρήξεις, η οργή και οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση του Προέδρου του Ερντογάν, μπορούν να εξηγηθούν. Σε τελική ανάλυση, οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων επιληψίας περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, διέγερση ή κατάθλιψη. Αν και οι πολιτικοί στην Τουρκία συχνά ψεύδονται, ο Ερντογάν σπάει κάθε ρεκόρ και έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του εντός λίγων ωρών.
Όταν προστίθεται το συνεχές άγχος και η έλλειψη ύπνου που συνοδεύει τη δουλειά του, το πρόβλημα της επιληψίας του Ερντογάν μπορεί να επιδεινωθεί, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του Avni. Η τάση του προέδρου να είναι καχύποπτος και να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους ανθρώπους γύρω του μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ένας ενδιαφέρων ισχυρισμός του Turhan Çömez, ιατρού και πρώην συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες στην Τουρκία το 2008. Εμφανιζόμενος στην τηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2014, ο Çömez είπε ότι συμβούλευε τον Ερντογάν για την υγεία του όταν δούλευε μαζί του.
«Συμμετείχα στις χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη ο Ερντογάν. Είχα ακόμη και τον εξοπλισμό αναισθησίας στο σπίτι μου την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να τον βλάψει [παραβιάζοντας τον εξοπλισμό]», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι κάποτε συνόδευσε τον Ερντογάν στο εξωτερικό για θεραπεία. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί ο Ερντογάν έπρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο Çömez εγκατέλειψε την Τουρκία και παρέμεινε εξόριστος για χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού αρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ζει ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.