Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για το εφετινό διαφορετικό Πάσχα, τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίες και
όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα.
«Η εκκλησία θυσιάζεται, δίνεται, οι άνθρωποι της εκκλησίας κάνουν πολλές φορές τα δικά τους» είπε ο κ. Ιερώνυμος, «αλλά...
αυτό το πνεύμα το λειτουργικό και το εκκλησιαστικό συνεχίζει να ξεκουράζει τον άνθρωπο. Και αυτοί που το αρνούνται, και αυτοί που κάνουν τον δύσκολο, έχουν την αγωνία τους τώρα μέσα τους αν τους ψάξουμε», επισημαίνοντας τη διάκριση ανάμεσα στη Θεία Ευχαριστία και τη συνάθροιση.
«Στη Θεία Ευχαριστία δεν χωρά έκπτωση, δεν χωρά ασθένεια, αλλά δεν είναι από αυτά που συζητούνται. Αυτό της συναθροίσεως όμως είναι θέμα που έχει σχέση με τη νοημοσύνη, με την πολιτική σε κάθε χώρα. Εδώ στην Ελλάδα, όπως είναι τα πράγματα, υπάρχει μια καλή σχέση εκκλησίας και πολιτείας και πρέπει σε αυτά τα σημεία να συμβαδίζουμε και να συμπορευόμαστε» τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε και για τα περιστατικά σε Κέρκυρα και Κουκάκι, αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο λέγοντας πως προτιμά να μιλήσει για το θέμα όταν θα έχουν τελειώσει όλα αυτά. Νωρίτερα, την απόφασή του να κοινωνήσει πιστούς την Κυριακή των Βαΐων υπερασπίζεται ο ιερέας από το Κουκάκι με δήλωσή του στον λογαριασμό του στο Facebook μετά και την παρέλευση του αυτοφώρου που κινήθηκε σε βάρος του
Αναφέρει ότι σέβεται τις αποφάσεις του Κράτους και της Εκκλησίας και γι’ αυτό λειτούργησε κεκλεισμένων των θυρών, «μολονότι αντιληφθήκαμε την ύπαρξη αρκετών πιστών που είχαν κολλήσει κυριολεκτικά τα πρόσωπά τους στις πόρτες και τα παράθυρα του ναού».
«Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χτυπούσαν επιμόνως την εξωτερική θύρα του ιερού κάποιοι γονείς με τα παιδάκια τους και ζητούσαν να κοινωνήσουν», αναφέρει ο ιερέας.
Επίσης σημειώνει ότι κοινώνησε παιδιά και γονείς προτρέποντας να τηρηθούν οι αποστάσεις.
«Συγχωρώ όσους εκφράστηκαν ή εκφράζονται προσβλητικά και ανοίκεια τόσο για εμένα ως Ιερέα και την υπευθυνότητά μου, όσο και για τα Αγιαστικά μέσα της Εκκλησίας μας» αναφέρει.
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΑΓΥΡΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΙΕΡΩΝΥΜΕ; ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ...ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΞΥΡΙΣΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, μιλώντας στην Αθήνα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των επιτρόπων ανασυγκρότησης του κόμματος, λέει και τα εξής: «Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη την έχω αναφέρει επανειλημμένα. Και θα την επαναλάβω. Η πορεία μας προς την ΟΝΕ, έχει ως αναγκαίο όρο την πολιτική σταθερότητα. Το ευνοϊκό κλίμα και την αποτροπή κάθε παράγοντα που μπορεί να διαταράξει έστω και ελάχιστα το αποτέλεσμα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του λέει: «Για μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κύριος Κ. Στεφανόπουλος με την άψογη άσκηση των καθηκόντων του, ο πρόεδρος τιμά τον θεσμό, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και για αυτό αποτελεί την αυτονόητη πρότασή μας που ανταποκρίνεται στα αισθήματα και τις απόψεις του ελληνικού λαού. Η εκλογή του μπορεί να εκφράσει την ενότητα του ελληνικού λαού. Τόσο λοιπόν η συνταγματική επιταγή όσο και η ομαλή λειτουργία των θεσμών επιτάσσουν να μη χρησιμοποιηθεί ο θεσμός του προέδρου για κομματικούς ελιγμούς και σκοπιμότητες»(τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του).
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
Γράφεται ότι εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν το νοτιανατολικό Μεξικό περίπου 350 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 800 αγνοούνται(οι άστεγοι φθάνουν τις 200.000).
Συνεχίζονται στο έδαφος της Τσετσενίας οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των τσετσενικών δυνάμεων. Στο μεταξύ ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπος της Ε.Ε. Κρ. Πάτεν σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «Η Ρωσία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα της Τσετσενίας, παρά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοκληρώνονται στο Καβούρι οι διήμερες εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο Στέφανος Μάνος(μοναδικός υποψήφιος) εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος. Εκλέγονται επίσης και τα 21 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής . Το συνέδριο εγκρίνει επίσης της θέσεις του κόμματος για τα εσωτερικά διεθνή θέματα της χώρας. Ο Στ. Μάνος μιλώντας στους συνέδρους κατηγορεί τη ΝΔ ότι: «Απορώ πως πολιτικοί του κύρους του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που χρόνια τώρα δίδει αγώνα κατά της δημαγωγίας, επιβραβεύουν με την σιωπή τους την εγκατάλειψη του φιλελεύθερου οράματος και ιδεών, διολισθαίνοντας επικίνδυνα προς τον λαϊκισμό». Συνεχίζοντας λέει: «Το φαινόμενο της διολίσθησης προς τον εθνικισμό δεν αφορά μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση. Παρακολουθούμε όλοι τον τελευταίο καιρό την προσπάθεια του προκαθημένου της Εκκλησίας να εκφράσει απόψεις για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι δικαίωμα του ασφαλώς να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του. Δε συμφωνούμε όμως με αυτές»(Ο Στ. Μάνος επικρίνει έντονα την κυβέρνηση).
Ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι εργασίες της τριήμερης συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού που είχαν στόχο τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος που θα υποβληθούν στο συνέδριο για έγκριση(αποφασίζεται να γίνει σύνθεση των τριών κειμένων που υποβλήθηκαν: 1)Λαφαζάνη, 2) Παπαδημούλη– Πιστιόρλα, 3) Μπίστη). Το αποτέλεσμα θα εκτιμηθεί σε νέα σύνοδο της ΚΠΕ).
Ο υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια επειδή «καθυστέρησε και αδιαφόρησε για τα προβλήματα ασφαλείας στη περιοχή και περιορίστηκε μόνο στην απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη των χωρών της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.»
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυπριακή εφημερίδα «φιλελεύθερος» γράφει ότι, ο σύμβουλος Σ. Μπέργκερ του αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Μπ. Γκίλμαν εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο μια σύγκρουσης στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (ο σημερινός στρατιωτικός ανταγωνισμός και η έλλειψη μηχανισμών οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυξάνει την πιθανότητα μιας μη προσχεδιασμένης σύγκρουσης).
Η Υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας Άννα Λιντ, αναφερόμενη στο θέμα ¨ενταξιμότητας¨ της Τουρκίας στην Ε.Ε., δηλώνει: «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε θέματα όπως το Κουρδικό, την ελευθερία της έκφρασης και μέτρα κατά των βασανισμών».
Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Ι. Σερκέγεφ σε δηλώσεις του αναφέρει ότι: «Αν οι πραγματικοί Τσετσένοι μας το ζητήσουν, τότε θα ελευθερώσουμε το Γκρόζνι». Συνεχίζοντας λέει: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι ήδη έχουμε πάρει τέτοιο αίτημα».
Αρχίζουν στα Τίρανα οι εργασίες του 3ουσυνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός Π. Μάικο δηλώνει ότι: «Θα παραιτηθεί αν εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος ο αντίπαλος του και πρώην πρωθυπουργός Φ. Νάνο».
Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Α. Γκουτιέρες συγκεντρώνει 44% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 28,5% των ψήφων.
Μιά αναρτηση απο ΜΝΗΜΗΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://seegreek.blogspot.com/2010/06/blog-post_28.html
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός Κ. Σημίτη επισκέπτεται τη Μεταμόρφωσης και το Ζεφύρι. Σε δηλώσεις που κάνει αναφέρει και τα εξής: «Θέλουμε να αναλάβουμε υποχρεώσεις στις οποίες θα είμαστε συνεπείς και χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία μας. Ότι υποσχεθήκαμε θα δοθεί στο ακέραιο».
Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλής και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ι. Λούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», λέει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ είναι ένα προϊόν που δοκιμάστηκε όλη αυτή την εικοσαετία και απορρίφτηκε στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό το προϊόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να το παρουσιάσεις στην ελληνική κοινωνία γιατί έχει φορτία μεγάλα».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, μιλώντας σε παναττική συγκέντρωση στελεχών του κόμματος του, λέει ότι: «Μπορούμε να κάνουμε το ΔΗΚΚΙ κίνημα με προοπτική εξουσίας». Λέει ακόμη ότι: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ¨δεξιά της Δεξιάς¨ και εξαρτημένο κόμμα συναλλαγής».
Οι μουσουλμάνοι βουλευτές Μπ. Ακίφογλου (ΝΔ) και Γκ. Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ) σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι διεκδικούν το σεβασμό όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τα Διεθνή κείμενα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Στη συνέχεια της δήλωσής τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι: «αντιτίθενται στην αλλαγή συνόρων».
Αύξηση κατά 0,79% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.972,75 μονάδες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς σε δηλώσεις του επικρίνει την αντιπολίτευση. Λέει ότι: «Θέλει να οδηγήσει τη χώρα δια βίας σε εμφύλιο πόλεμο». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του λέει: «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι δειλοί, αρχιεκβιαστές και γλύφτες». Λέει τέλος: «Αν οι πολίτες εκτιμούν πως, παρά τις όλες δοκιμασίες που περάσαμε και περνάμε, υπάρχουν εκπρόσωποι του λαού που μπορούν να εγγυηθούν γρηγορότερα μια καλύτερη ζωή για την πλειονότητα, τότε δεν έχουν παρά να τους ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές».
Γιουγκοσλάβοι πολιτικοί που αντιτίθενται στο καθεστώς του προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Ε.Ε., έχουν στο Λουξεμβούργο συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε.(από τους 33 Γιουγκοσλάβους πολιτικούς που προσκλήθηκαν προσήλθαν περίπου οι μισοί,(δεν προσήλθε κανένας από τους ηγέτες της μείζονος αντιπολίτευσης). Σκοπός της συνάντησης ήταν η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο καθεστώς Μιλόσεβιτς και επιθυμούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία(υπογράφεται σχετική δήλωση).
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φ. Νάνο εκλέγεται πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανία(ο Νάνο συγκέντρωση 291 ψήφους έναντι 261 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του και σημερινός πρωθυπουργός Π. Μάικο και δηλώνει ότι: «Δεν θα παραιτηθεί για το ¨συμφέρον¨ της χώρας»(είχε δηλώσει ότι αν έχανε θα υπέβαλε παραίτηση).
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τσετσενικών στόχων από τη ρωσική αεροπορία και το ρωσικό πυροβολικό.
Ο πρώην διοικητής του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Σ. Ντερβίσογλου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου: «Η οικονομία της Ελλάδος και της Τουρκίας διαθέτουν σήμερα τέσσερα διυλιστήρια. Αν τα χάσει αυτά, αν χάσει δρόμους, γέφυρες, την υποδομή της, αυτό θα είναι μεγάλη ζημιά. Αμφότερες οι χώρες θα έβγαιναν με μεγάλη ζημιά από τον πόλεμο. Ο πόλεμος θα μας πήγαινε πίσω πενήντα χρόνια και μας και εκείνους».
ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος φθάνει στην Τεχεράνη(Ιράν) για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Τον υποδέχεται ο πρόεδρος του Ιράν Μ. Χαταμί. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έχουν συνομιλία στον ¨Οίκο της Ισλαμικής Δημοκρατίας¨(ένα από τα ανάκτορα του Σάχη). Σε δηλώσεις που κάνει ο Κ. Στεφανόπουλος δηλώνει: «Ήρθαμε ως φίλοι, διότι μόνον οι φίλοι και μάλιστα στενοί επισκέπτονται ο ένας τον άλλο» (Ο Έλληνας πρόεδρος υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει το Ιράν να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες τις Ε.Ε.).
Γίνεται γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο τρείς επιστολές (μεταξύ των θεμάτων που θίγονται στις επιστολές είναι και το θέμα των μητροπόλεων των Νέων Χωρών και το θέμα της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις μητροπόλεις της βορείου Ελλάδος(γνωστές ως μητροπόλεις των 36-Νέων Χωρών), πνευματικώς υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πολύ ανησυχούν για το που μπορεί να οδηγήσουν οι διενέξεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών.
Αύξηση κατά 2,59% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 6.127,74 μονάδες.
ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999, Διεθνή
Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Ι. Τζεμ για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία μεταξύ των υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην Ε.Ε.: «Η ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι μια πιθανότητα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Αλλά η Τουρκία δεν δέχεται ούτε προϋποθέσεις, ούτε περιοριστικούς όρους».
Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπέδιου δολοφονούν στην Πρίστινα υπάλληλο του ΟΗΕ (είχε μιλήσει βουλγάρικά, ήταν βουλγαρικής καταγωγής Αμερικανός πολίτης), σε εστιατόριο. Οι αλβανόφωνοι προφανώς τον εξέλαβαν ως Σέρβο (μόλις είχε φτάσει στην Πρίστινα).
Συνεχίζονται στην Τσετσενία οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Σε δηλώσεις που κάνει ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Ι. Σεργκέγεφ λέει ότι: «Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θα συνεχίσουν τη διάλυση των τρομοκρατικών ομάδων στην Τσετσενία».
Στο Πακιστάν ο αποπεμφθείς αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Π. Μουσάραφ καταλαμβάνει την εξουσία και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας (ο Π. Μουσάραφ είναι θερμός οπαδός της πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ινδία για το θέμα του Κασμίρ (και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα) . Ο εκπρόσωπος του αμερικανού Υπ. Εξωτερικών Τζ. Ρούμπιν δηλώνει ότι: «θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν»).