Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο. Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ...
ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ’ ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.
Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού.
Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό.
Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.
Στην λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής».
Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς.
Τότε ο Ιησούς είπε απευθυνόμενος στο δέντρο: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» (Ματθ.21:19). Η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε. Γι’ αυτό λέγεται «Καταραθείσα», δηλαδή καταραμένη και «Ξηρανθείσα», δηλαδή ξεραμένη.
Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.
Τρίτη 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης(ΕΣΡ). Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του αναφέρει και τα εξής: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη σύνθεση του ΕΣΡ και την έκδοση αδειών σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της, που δεν είναι άλλες από τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο στα ΜΜΕ με την πλήρη χειραγώγηση του ΕΣΡ που αντί ανεξάρτητης αρχής μετατρέπεται καταφανώς σε εξαρτημένη».
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή που αναφέρονται στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λέει ότι: Στελέχη της ΝΔ υπερασπίστηκαν ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο των μέσων ενημέρωσης με τον πιο προκλητικό τρόπο». Συνεχίζοντας λέει ότι: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
Τρίτη 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 διεθνή
Ολοκληρώνεται στη Ν. Υόρκη ο τέταρτος γύρος των «εκ του σύνεγγυς» συνομιλιών για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις που κάνει ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλ. Ντε Σότο αναφέρει ότι: «Ο πέμπτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από 1 έως 10 Νοεμβρίου(λέει ακόμη ότι: «Απομένει πολύς δρόμος πριν βρεθεί συνολική λύση στο Κυπριακό).
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Γ. Μπλόμπεργκ σε δηλώσεις του αναφέρει και τα εξής: «Η Φιλανδία επιθυμεί να προωθηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται η υποψηφιότητα της Τουρκίας και να μετατραπεί σε πραγματική»(αναφέρεται στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε.).
Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν, αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., λέει μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος θα είναι μέσα στις πρώτες χώρες με τις οποίες θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».
Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρ. Μπάουτσερ αναφερόμενος στην απόφαση της αρμόδιας υποεπιτροπής της βουλής για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους(1915-1923) δηλώνει: «Η κυβέρνηση αντιτίθεται στην απόφαση αυτή και λυπάμαι για την ψήφο της υποεπιτροπής».
Στη Γιουγκοσλαβία σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εφορευτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Β. Κοστούνιστα (υποψήφιος της αντιπολίτευσης )συγκέντρωσε 48,2% των ψήφων, ενώ ο πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς το 40,2%(σύμφωνα με τις απόψεις της Επιτροπής πρόεδρος θα εκλεγεί στο Β’ γύρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Αντιπολίτευση ο Β. Κοστούνιστα συγκεντρώνει το 55% των ψήφων, ενώ ο Σλ. Μιλόσεβιτς το 35%).
Σε δηλώσεις που κάνει ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Λόκχαρντ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των γιουγκοσλαβικών εκλογών, δηλώνει: «Η μη ανακήρυξη της νίκης της αντιπολίτευσης από τον πρώτο γύρο είναι ιδιαιτέρως ύποπτη. Μένει να δοθούν οι οριστικοί αριθμοί και να περιμένουμε να δούμε τα σχέδια της αντιπολίτευσης»(ανάλογες δηλώσεις κάνει και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις Επίτροπος της Ε.Ε. Κρ. Πάτεν).
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δηλώσεις που κάνει (Ν. Υόρκη) ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλ. Ντε Σότο, αναφέρει ότι: «Η πρόσφατη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν για ¨ισότιμο πολιτικό καθεστώς¨ μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ως έχει, τελεία και παύλα». «Δεν είναι κάτι που μπορεί να τεθείς σε διαπραγμάτευση». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, αναφερόμενος στο αν η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται σε Ομοσπονδία(επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς) ή Συνομοσπονδία(επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς), λέει: «Προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμαι ετικέτες ή ορολογίες που να συνδέονται με τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία».
Σε δηλώσεις που κάνει ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χ. Κιβρίκογλου, αναφερόμενος στην υιοθέτηση από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής βουλής της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, λέει μεταξύ άλλων ότι: «Οι χώρες προτού λάβουν αποφάσεις για τους άλλους, πρέπει πρώτα να δουν τι έχει συμβεί με τη δική τους ιστορία. Εάν υπάρχουν στην ιστορία τους πολύ πιο άσχημα γεγονότα, θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτά».
Συνεχίζεται η αναταραχή στη Γιουγκοσλαβία σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Τα. Γιοβάνοβιτς, λέει μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές δεν είναι ράλι που ο αγωνιζόμενος θα καλύψει τη διαφορά στο δεύτερο γύρο. Η νίκη μας δεν είναι διαπραγματεύσιμή». Σε δηλώσεις που κάνει ο Ν. Μπάκαρατς, που ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, λέει: «Η επιτροπή φοβάται πολύ. Δεν μας επέτρεψαν ούτε θα μας επιτρέψουν να δούμε το εκλογικό υλικό έως την Παρασκευή».
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του το Εκλογοδικείο έκανε δεκτές τις ενστάσεις κατά της εκλογής των βουλευτών Κ. Καϊσερλή(ΠΑΣΟΚ), Χρύσας Αράπογλου(ΠΑΣΟΚ) και Α. Λεβέντη(Συνασπισμού), τις θέσεις των ανωτέρω καταλαμβάνουν οι Β. Παπανικόλας, Κ. Σπυριούνης και Γ. Αμπάτζόγλου, αντίστοιχα).
Συνέρχεται το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή που εκδίδει, μετά το τέλος της συνεδρίασης, κάνει λόγο για «σοβαρότατο θέμα της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος ύστερα από την παράνομη και αντισυνταγματική συμπεριφορά της κυβέρνησης εις βάρος των συνταγματικών δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη σχετικώς με τη βίαιη και αυθαίρετη αφαίρεση από τα ατομικά δελτία ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών της ιδιοπροσωπίας του, της ιθαγένειάς του δηλαδή και του θρησκεύματος».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλάς» και αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής ή μη της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης στο Β’ γύρο των γιουγκοσλαβικών εκλογών, λέει: «Η μόνη δική μας συμβουλή θα ήταν από τη δική μας εμπορεία ότι οι αποχές ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες , ακόμη και στις συνθήκες που δεν είναι πλήρως ελεγχόμενες δημοκρατικά, δεν ήταν πάντα οι πιο κατάλληλες. Αυτή είναι η ελληνική εμπειρία και νομίζω ότι αυτό πρέπει τουλάχιστον να λάβουν υπόψη, χωρίς να θέλω να παρέμβω δημόσια, στο τι θα πρέπει να κάνει η μια ή η άλλη πλευρά. Η μεγάλη ευθύνη πέφτει στην αντιπολίτευση, η οποία ουσιαστικά γίνεται η ηγετική δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας και τα βήματά της θα κρίνουν το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας, σαφώς, βεβαίως, με μεγάλες ευθύνες αυτής της νίκης στην ίδια την κυβέρνηση».
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Γιουγκοσλαβία η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 24ηςΣεπτεμβρίου. Έχουν ως εξής: Β. Κουστούνιστα 49,96%, Σλ. Μιλόσεβιτς 38,62%. Γράφεται ότι ο Β’ γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου. Η Σερβική Εκκλησία αναγνωρίζει τη νίκη του Κοστούνιτσα και τον αποκαλεί πρόεδρο. Το Μαυροβούνιο αναγνωρίζει τον Κοστούνιτσα. Η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση απειλεί να κατεβάσει το λαό στους δρόμους προκειμένου ο Σλ. Μιλόσεβιτς να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δηλώσεις που κάνει στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το υπουργείο του είναι αντίθετο στη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης κηρύσσοντας στην Ξάνθη τις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, λέει και τα εξής: «Η Θράκη του σήμερα ορίζει την αφετηρία της Ευρώπης και μαζί με το Αιγαίο και την Κύπρο χαρακτηρίζει το σύνορο μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας με ευρείες δυνατότητες επικοινωνίας, συνεννόησης και διαλόγου».
Γράφεται ότι η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση απέρριψε την ελληνική προτροπή(Γ. Παπανδρέου) για συμμετοχή της στο Β’ Γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο συνεργάτης του Β. Κοστουνίτσα(υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία) Ν. Μπάκαρετς σε δηλώσεις του είπε και τα εξής: «Είναι φίλη (η Ελλάδα), αλλά νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα δεύτερο γύρο για χάρη οποιασδήποτε συναλλαγής». Σχόλιο: Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς.
Αύξηση κατά 0,87% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4,178,96 μονάδες.
ΠΑΡΑΚΣΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναβάλλεται για μια εβδομάδα η ψηφοφορία στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου για το θέμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους(1915-1923). Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ, αναφερόμενος στο θέμα, λέει: «Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα, μια ισχυρή κοινωνία και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ληφθεί μια λανθασμένη απόφαση σε ένα ξένο κοινοβούλιο».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργία Ε. Σεβαρνάντζε. Σε δηλώσεις που κάνει ο Γεωργιανός πρόεδρος, μετά το τέλος της συνάντησης, λέει: «Συζητήσαμε περιφερειακά προβλήματα, την κατάσταση στη Γεωργία και θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας με τις ευρωπαϊκές αμυντικές δομές».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Αρμένιος ομόλογός του Ρ. Κοτσαριάν υπογράφουν στη Μόσχα διακήρυξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφερόμενος στη Γιουγκοσλαβία λέει και τα εξής: «Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής: Ο γιουγκοσλαβικός λαός, και μόνον αυτός, θα πρέπει να αποφασίσει για τη μοίρα του, χωρίς την ανάμειξη ξένων στοιχείων». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι: «Εάν το Βελιγράδι το θεωρεί εφικτό, η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης και να συντονίσει τις θέσεις των διαφόρων πλευρών».
Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν στο Βελιγράδι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του πρόεδρου Σλ. Μιλόσεβιτς(οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εμμένουν στην άποψή τους ότι ο υποψήφιος του κόμματος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Β. Κοστουνίτσα κέρδισε (24/9) και συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει Β’ γύρος).
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρ. Μπάουτσερ σε δηλώσεις αναφέρει ότι: «Δεν υφίσταται λόγος γα τη διεξαγωγή Β’ γύρου προεδρικών εκλογών στη Γιουγκοσλαβία(δέχεται τον ισχυρισμό της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης ότι ο υποψήφιος Β. Κοστούνιτσα εκλέχθηκε πρόεδρος από τον Α’ γύρο- 24/9).