Μήνυμα προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους «γενναίους Έλληνες στρατιώτες» αλλά και τον «ανόητο σουλτάνο», για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έστειλε ο στρατάρχης της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, και μάλιστα γραμμένο στα ελληνικά στον λογαριασμό του «Εθνικού Στρατού» της Λιβύης στο twitter...
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας. Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και είμαστε βέβαιοι ότι με την αγάπη και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προασπίσουν τα σύνορα και την πατρίδα τους. Από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου απευθύνουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας στον ελληνικό λαό και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να εμπιστευόσαστε όσους ηγούνται του αγώνα να προστατεύσουν τα σύνορα σας. Εύχομαι ο Θεός να σας προστατέψει, όπως σας εύχομαι να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.»
Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και
494 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος(η συνεδρίαση διαρκεί δέκα ώρες). Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στα μέλη της Κ.Ε. και αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης και των διαπλεκομένων συμφερόντων που επιδιώκουν μια ΝΔ αποδυναμωμένη λέει: «Υποχρεούμαστε σε αυτά τα φαινόμενα να απαντούμε. Με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ανοχή στην αθλιότητα δεν επιτρέπεται. Κυματοθραύστης της οργής πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μαζί. Κανένας από εμάς δεν πρόκειται να μείνει απαθής απέναντι στις επιθέσεις τους. Λάσπη εδώ δεν κολλά. Η λάσπη γυρίζει πίσω σε εκείνους που την εκτοξεύουν». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του λέει: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι με τις βασικές αυτές επιλογές και την πορεία προς τα μπρος, το βλέμμα στο αύριο, θεωρώ ταυτισμένη την παρουσία μου και την πορεία μου. Επ΄ ουδενί δεν θα ήθελα και δεν θα δεχόμουν να είμαι πρόεδρος σε μια μεγάλη ιστορική και ισχυρή παράταξη, με τόσο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, τόσους ανθρώπους να πιστεύουν και να επενδύουν σ΄ αυτήν και να ζω από αυτή τη θέση της τιμής, το να μπούμε πάλι σε νοσηρότητες ή μιζέριες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στην Κ.Ε. της ΝΔ λέει τα εξής: «Η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής συνεχίζουν να απουσιάζουν από τη δημόσια ζωή της χώρας. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κύκλο της εσωστρέφειας και της κομματικής ομφαλοσκόπησης».
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλης μιλώντας σε εκδήλωση οπαδών της ομάδας λέει μεταξύ άλλων: «Τελευταία ακούγονται από ορισμένους πικραμένους πολιτικούς και μισθωμένους κονδυλοφόρους διάφορα σενάρια για παρασκήνια και συνομωσίες που με αφορούν άμεσα και έμμεσα. Σήμερα έχω να πω τούτο: «Ο Ολυμπιακός έχει ένα μόνο χρώμα. Το χρώμα της φανέλας του»(πολλοί λένε ότι ο Σ. Κόκκαλης αναφέρεται στο περιεχόμενο της αγωγής που κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος).
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέρχεται στην πρώτη της επίσημη συνεδρίαση η νέα ιρανική βουλή9ελέγχεται από τους μεταρρυθμιστές). Ο πρόεδρος του Ιράν Μ. Χαταμί(φιλομεταρρυθμιστής) μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου εκθέτει το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία.
Συνεχίζεται το δράμα των 21 ατόμων που κρατούνται ως όμηροι στο νησί Χόλο των Φιλιππίνων από ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ». Όπως γράφεται η κυβέρνηση των Φιλλιπίνων άρχισε επίσημο διάλογο με τους απαγωγείς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων(βρίσκονται στα χέρια των απαγωγέων περίπου 35 ημέρες).
Στη Σιέρα Λεόνε συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF). Στο μεταξύ οι αντάρτες απελευθερώνουν άλλους 180 κυανόκρανους που κρατούσαν ως ομήρους( οι αντάρτες κρατούν ομήρους περίπου 70 κυανόκρανους).
Ο πρόεδρος των νησιών Φίτζι Ρ. μάρα σε δηλώσεις του αναφέρει ότι αποφάσισε να παύσει την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας(πολλά από τα μέλη της κρατούνται ως όμηροι του πραξικοπήματος Τζ. Σπάιτ)και την αντικαταστήσει με υπηρεσιακή.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τούρκος Υπ. Αμύνης Σ. Τσακμάκογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ορτάγκονου» αναφέρει τα εξής: «Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ήρθε προς συζήτηση η ιδέα της κατάργησης της Στρατιάς του Αιγαίου, ενώ στην ουσία δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». (Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α Γκ. Ερκαγιά με υπόμνημά του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ προτείνει μεταξύ άλλων, την κατάργηση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου – στο πλαίσιο μια πολιτικής αμοιβαίων υποχωρήσεων – με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη) λέει μεταξύ άλλων: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν απειθαρχεί προς τους νόμους των κρατών, εντός των οποίων υπάρχουν τα μέλη αυτής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του θυμίζει τα λεχθέν από τον Ιησού Χριστό: «Απόδοτε τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Αναφέρεται στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και λέει: «Οι νόμοι της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν τη θρησκευτική ελευθερία, της οποίας αναπόσπαστο στοιχείο είναι το δικαίωμα της κάθε θρησκείας να εκπαιδεύσει τους λειτουργούς της». Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι τα όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «δεν έχουν απολύτως σχέσιν προς το επίμαχον θέμα των ταυτοτήτων»(Πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας της Ελλάδος»). Σχόλιο: Αναφέρεται στις Νέες Χώρες που διεκδικεί το Φανάρι;
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μιλώντας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής(Αθήνα) λέει και τα εξής: «Αν δεν είμαστε πρώτα απ’ όλα Έλληνες και αν δεν υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, θα είμαστε άνευροι και ασπόνδυλοι. Χρειαζόμαστε κληρικούς για να ζήσουν για την Εκκλησία. Κι η Εκκλησία δεν θέλει βόλεψη, αλλά αγωνιστές. Δεν πρέπει να προσβλέπουμε σε αξιώματα, αλλά στη διατήρηση της παράδοσης 2.000 χρόνων. Κανένας δεν μπορεί να μας αποδεσμεύσει από τις παραδόσεις και την Ορθοδοξία, κανένας δεν μπορεί να απομακρύνει το λαό από την Ορθοδοξία. Κανένας δεν θα μας κλείσει το στόμα».
Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος φθάνει στην Οττάβα για την επίσημη επίσκεψή στον Καναδά(είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα προέδρου στον Καναδά από το 1978).
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεται ότι ο πρωθυπουργός της «ΠΓΔΜ» Λ. Γκεορκιέφσκι μιλώντας (27/5) στη Πρίστινα σε φόρουμ με θέμα ¨Το Κοσσυφοπέδιο και οι γείτονες μαζί στο μέλλον», είπε μεταξύ άλλων ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον μια πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να επικοινωνούμε». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι: «Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να στείλει στους γείτονές του θετική ενέργεια, θετικά σινιάλα, τα οποία θα εξαλείψουν κάθε ίχνος της μέχρι τώρα αρνητικής ενέργειας».
Στ Βελιγράδι περίπου 10.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις των σερβικών αρχών εναντίον των ανεξάρτητων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην αίθουσα συνεδρίων του Κρεμλίνου που παλαιότερα φιλοξενούσε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποιείται (27/5) το συνέδριο του φιλοκυβερνητικού Κινήματος «Ενότητα». Οι 1580 σύνεδροι(προέρχονται από τις 89 περιφέρεις της Ρωσίας) αποφάσισαν τη μετατροπή του Κινήματος σε πολιτικό κόμμα και εκλέγουν τον Σ. Σαϊγκού, στενός συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν ως πρόεδρο του κόμματος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν μιλώντας στους συνέδρους λέει και τα εξής: «Ένα απολιτικό κόμμα μόνο τότε μπορεί να γίνει στήριγμα της εξουσίας, όταν μόνο του σχηματίζει αυτήν την εξουσία».
Στα νησιά Φίτζι ο πραξικοπηματίας Τζ. Σπαίτ αξιώνει την κατάργηση του συντάγματος της χώρας, τη χορήγηση αμνηστίας στους πραξικοπηματίες και την παραίτηση του προέδρου Ρ. Μάρα(διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης).
Προβλήματα προκαλεί στην πολιτική ζωή του Ισραήλ η ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Ε. Βαίσμαν ότι θα παραιτηθεί μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες(κατηγορείται ότι παράνομα δέχθηκε δώρα). Πρόβλημα γεννά και η παραίτηση από τη θέση του Ισραηλινού Υπ. Μεταφορών Γ. Μορντεχάι (κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση υφισταμένων του).
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» υπεραμυνόμενος της αγωγής που κατέθεσε εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλάς» και τριών δημοσιογράφων αναφέρει και τα εξής: «Άλλο, λοιπόν, ελευθεροτυπία και άλλο ασυδοσία που υπονομεύει την ίδια την ελευθεροτυπία. Άλλο κριτική και άλλο επίμονη προσπάθεια σπίλωσης και αποδόμησης. Το αναπάντητο σε τέτοια φαινόμενα θα σήμαινε δικαίωση των δικαιολογούντων. Η έλλειψη αντίδρασης θα δικαίωνε εκείνους που επιχειρούν να πλήξουν την ποιότητα και την ουσία της Δημοκρατίας φιμώνοντας υπό την απειλή της συκοφαντίας κάθε διαφορετική άποψη, κάθε απόπειρα ελεγκτικής δραστηριότητας».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε ημερίδα του κόμματός του με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, λέει: «Με τα γιουρούσια δεν αντιμετωπίζονται οι αποκλείσεις και οι απώλειες».
Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος έχει στην Οττάβα συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Ζ. Κρετιέν.
Γράφεται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες είναι ήσσονος σημασίας(κατηγορεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι ανέδειξαν το θέμα σε κυρίαρχο για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την οικονομία).
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των 40 μελών της Διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ(έχει αποστολή την οργανωτική ανασυγκρότηση –επανίδρυση του κόμματος).
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τα υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συνάντηση με την υπουργό Βάσω Παπανδρέου (συζητούν τις προτάσεις της υπουργού για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών (ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «δεν υπάρχει μόνο γκρίζο, υπάρχει και φώς»).
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού «Οσερβατόρε Ρομάνο». Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος μιλώντας στη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Ελλάδος στο Βατικανό(Στ. Ρόκανας) είπε και τα εξής: «Ο ελληνικός πολιτισμός αποδείχτηκε το γόνιμο έδαφος όπου οι σπόροι του Ευαγγελίου φύτρωσαν και άνθισαν κατά ένα τρόπο που ανύψωσε το ανθρώπινο πνεύμα σε υψηλά επίπεδα σκέψης και δράσης. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε ζωτικό στοιχείο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας μέχρι των ημερών μας, ενώ σήμερα η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος με αφορμή την απόφαση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες δηλώνει και τα εξής: «Βεβαίως, η προσπάθεια η οποία γίνεται από ορισμένους διανοούμενους του καιρού μας, οι οποίοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους αυτές, τις έχουν κατ’ επανάληψη γράψει και υπάρχουν τα γραπτά, εν’ τούτοις θα πρέπει οι ίδιοι να ζυγίσουν τις συνέπειες, αν όχι για το μέλλον της πατρίδας μας, τουλάχιστον για το μέλλον της κοινωνίας και γι’ αυτούς τους ιδίους και για την πολιτική τους παράταξη, δεδομένου ότι ο λαός τιμωρεί και ο λαός γνωρίζει να εκτιμά και αναλόγως να συμπεριφέρεται. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που επέλεγη ένας μήνας μετά τις εκλογές, τις τελευταίες, για να γίνει αυτό το πραξικόπημα, διότι αν εγίνετο πριν τις εκλογές, ασφαλώς διαφορετικό θα ήταν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμετρήσεως».
Πτώση κατά 0,06% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.593,95 μονάδες.
ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς εγκαινιάζει τη λειτουργία μιας από τις τρείς γέφυρες που καταστράφηκαν στο Νόβι Σανετ από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Σε δηλώσεις που κάνει ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος αναφέρει και τα εξής: «Η επίθεση του ΝΑΤΟ ήταν πιο ωμές, χειρότερες πράξεις βίας στην ανθρωπότητα, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο πόλεμος εναντίον της Σερβίας θα βαρύνει τη συνείδηση όλου του κόσμου. Οι δολοφόνοι του λαού μας δεν θα αναπαυθούν όσο ζουν. Νικήσαμε τον εχθρό όχι γιατί είμαστε ισχυρότεροι, αλλά γιατί ήμασταν καλύτεροι. Ας μάθει η Ευρώπη από τη Σερβία τι σημαίνει αξιοπρέπεια και ελευθερία του ανθρώπου». Λέει ακόμη: «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα γίνεις στόχος, όπως η Σερβία έγινε στόχος, αν δεν αντισταθεί στη βία και στον εξευτελισμό».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ε. Μπάρακ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» αναφερόμενος στην πορεία των σχέσεων Ισραήλ-Συρίας μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Νότιο Λίβανο λέει: «Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις». «Οι Σύροι έχουν αφήσει ελαφρώς ανοιχτή την πόρτα, ίσως μια μικρή χαραμάδα. Δεν είμαι όμως πολύ αισιόδοξος, όταν ακούω αυτά που λέγονται στη Δαμασκό».
Δικαστήριο της Χάγης επικυρώνει απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με την οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Κ. μπανάνα για έντεκα πράξεις σοδομισμού(ο Μπανάνα είναι καθηγητής της Θεολογίας και κληρικός της Εκκλησίας των Μεθοδιστών).
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των νήσων Φίτζι Φρ. Μπαϊναμαράμα σε δηλώσεις του αναφέρει ότι: «Αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η ειρήνη». Λέει ακόμη ότι «ο πρόεδρος Ρ. Μάρα παραιτήθηκε».
Ολοκληρώνεται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βουλγαρίας Π. Στογιάνοφ στην Αλβανία(Τίρανα) 29-30/5. Όπως γράφεται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στα Τίρανα ο Βούλγαρος πρόεδρος με τον Αλβανό ομόλογό του Ρ. Μεϊντάνι, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν (κατάσταση στα Βαλκάνια, Κοσσυφοπέδιο, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος) ήταν και το θέμα της κατασκευής της λεγόμενης «Παραεγνατίας» οδού (θα συνδέει τη Μαύρη θάλασσα με την Αδριατική «μέσω» Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας).
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έγιανα χθες στο Περού, ο Α. Φουτζιμόρι συγκεντρώνει το 50,3% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Α. Τολέντο συγκεντρώνει 16,2% (τα άκυρα φθάνουν το 32,4% - ο Τολέντο προέτρεψε τους οπαδούς του να ρίξουν «άκυρο» - οι ξένοι παρατηρητές δήλωσαν ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών είναι διαβλητός).
ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Γκ. Βέρχοφσταντ. Σε δηλώσεις που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τέλος της συνάντησης λέει μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ’ όλα είμαστε Ευρωπαίοι γιατί γεωγραφικά ανήκουμε στην Ευρώπη, η οποία πήρε το όνομά της από την ελληνική μυθολογία και οικοδομήθηκε με γνώμονα αυτές τις παραδοσιακές αξίες, τις οποίες καλούνται να υπερασπιστούν η Ελλάδα και ο ελληνισμός σήμερα. Η πορεία προς την Ευρώπη είναι μια πορεία προς εκείνο που εκφράζουν τα ιδανικά και οι αξίες τις οποίες υπερασπιστήκαμε για εκατοντάδες χρόνια. Το δίλημμα λοιπόν δεν υπάρχει»(γράφεται ότι ο πρωθυπουργός απαντά εμμέσως στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που διέβλεψε κίνδυνο αφελληνισμού»).
Σε δηλώσεις που κάνει ο Βέλγος πρωθυπουργός ΓΚ. Βέρχοφσταντ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη λέει τα εξής: «Οι κοινωνικοοικονομικές πρόοδοι που έχει σημειώσει η χώρα σας είναι πράγματι εντυπωσιακές και θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως για την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Η συμμετοχή της Ελλάδας θα ενισχύσει ασφαλώς, ουσιαστικά, τη ζώνη του ευρώ».
Γράφεται ότι ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Ι. Τζεμ μιλώντας από τον τηλεοπτικό σταθμό «TRT» είπε μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους».
Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή συνέρχονται οι τομεάρχες του κόμματος. Γράφεται ότι ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση είπε και τα εξής: «Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την όποια προσπάθεια απ’ ευθείας αναθέσεων, άρα και αδιαφανών διαδικασιών. Και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι. Είναι λοιπόν σαφές το γιατί και προεκλογικά και μετεκλογικά επιχειρείται συντονισμένη αποδυνάμωση της ΝΔ». «Διάφοροι καθυβρίζονται και λασπολογούνται. Και πρώτος εγώ, που προσωπικά προχθές κιόλας καθυβρίσθηκα ως πικραμένος πολιτικός»(πρόσφατα ο επιχειρηματία Σ. Κόκκαλης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «πικραμένους πολιτικούς»).
Ο πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης ανακοινώνει τα ονόματα των βουλευτών (ΠΑΣΟΚ 22, ΝΔ 17, ΚΚΕ 1, συνασπισμός 1 –σύνολο 41) που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Το ΔΗΚΚΙ με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας τάσσεται υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.
ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε συνέντευξη που δίνει στο Βερολίνο ο Γερμανός Υπ. Εξωτερικών Γ. Φίσερ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ιδέα που διατύπωσε πρόσφατα για τη δημιουργία στο μέλλον μιας «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» και την ύπαρξη ενός «σκληρού πυρήνα» μέσα σε αυτή, λέει: «Δεν είναι θέμα μικρών και μεγάλων. Και οι κάτω χώρες δεν είναι μεγάλες, είναι όμως μεγάλοι Ευρωπαίοι. Υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές προσεγγίσεις, αλλά όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δεν είναι θέμα δημιουργίας μιας ελίτ, αλλά μια ευρωπαϊκής ατμομηχανής, που θα τραβήξει αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουμε ένα κλειστό κλαμπ. Αυτός ο πυρήνας πρέπει να είναι ανοιχτός για όσους θέλουν και μπορούν. Έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Υπάρχει η Ευρώπη των 11, η Ευρώπη των 15, η Ευρώπη των 15 συν τις υποψήφιες χώρες κτλ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον φθάνει στην Πορτογαλία, πρώτος σταθμός της επίσκεψής του σε χώρες της Ευρώπης(θα επισκεφθεί ακόμη τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία). Ο Πορτογάλος πρόεδρος Γ. Σαμπάιο υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο λέει μεταξύ άλλων: «Έχουμε κοινή ευθύνη να συμβάλλουμε σε ένα πιο δίκαιο κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και πίστης, θα μπορούν να έχουν αξιοπρεπή ζωή»(τονίζει επίσης την ανάγκη να επεκταθεί η ειρήνη, η δημοκρατία, η ευημερία και η ασφάλεια υπό την Αιγίδα της Ατλαντικής Συμμαχίας). Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι: «Πάντα θεωρούμε την Πορτογαλία εξαιρετικά καλό γείτονα» και επαινεί την πορτογαλική συνδρομή στις ειρηνευτικές αποστολές (Βαλκάνια, Ανατολικό Τιμόρ).
Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στα νησιά Φίτζι. Ο πραξικοπηματία Τζ. Σπάιτ αξιώνει τώρα την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Φρ. Μπαϊνιμαράμα(χθες ο Φρ. Μπαϊνιμαράμα ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας).
Γράφεται ότι η Αιθιοπία ανακοινώνει ότι αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Δυτική Ερυθραία (πέτυχε τους στρατιωτικούς στόχους. Στη ανακοίνωση τονίζεται ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών δεν θα τελειώσει αν η Ερυθραία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αιθιοπικό έδαφος).
Από έκρηξη βόμβας που σημειώνεται στην Τσετσενία χάνει τη ζωή του ο αναπληρωτής πολιτικός διοικητής της Τσετσενίας Σ.Σβέρεφ και μια γυναίκα(τραυματίζεται επίσης ο δήμαρχος του Γκρόζνι Σ. Μακατσάγεφ).
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πρωτοβουλία της ΝΔ διεξάγεται στη βουλή συζήτηση «προ ημερησίας διατάξεως» για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή για όσα αυτός είπε στη διάρκεια της ομιλίας του, λέει: «Δεν νοείται αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά ενώπιων της Εθνικής Αντιπροσωπείας για αδιαφανείς διαδικασίες, για οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να μην τα τεκμηριώνει».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου χαρακτηρίζει «αήθη τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εφαρμόσει την πολιτική της στο θέμα των ταυτοτήτων»(απόφαση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες). Σε άλλο σημείο της ομιλίας του λέει: «Λέμε ναι στο διάλογο, αλλά όχι στο συμβιβασμό».
Ο Υπ. ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δηλώνει: «Δεν θα υπάρξει για καμία μελέτη και κανένα έργο απ’ ευθείας ανάθεση».
Ο άλλοτε βουλευτής και υπουργός Γ. Σουφλιάς (έχει διαγραφεί από τη ΝΔ) μιλώντας από τη τηλεόραση λέει τα εξής: «Η ηγεσία της ΝΔ με ταπείνωσε δύο φορές. Η πρώτη όταν με διέγραψε και η δεύτερη όταν ανήγγειλε δημόσια την πρόθεσή της να με συναντήσει». Λέει ακόμη ότι μόνο αυτή η ΝΔ θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές της 9ης Απριλίου.
Σε απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ, που αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000, επισημαίνονται και τα εξής: «Η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου ήταν ορθή, έθεσε τα θεμέλια για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, η πολιτική συμμαχιών ήταν επίσης σωστή. Ωστόσο απαιτείται αρκετή δουλειά στις οργανώσεις βάσης για την αφομοίωσή της και τη συγκεκριμενοποίηση των στόχων»(συσπειρώθηκαν αρκετές δυνάμεις, κυρίως στο χώρο της διανόησης και των καλλιτεχνών).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δηλώνει: «Η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις τις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που δεν αφορά στις ταυτότητες αλλά σε κάθε δημόσιο έγγραφο. Το θέμα αυτό δεν αφορά στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας παρά μόνο στις σχέσεις του κράτους και των υπηρεσιών του με τους πολίτες».
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γερμανός Υπ. Εξωτερικών Γ. Φίσερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι «σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη τα κράτη-έθνη δεν θα εξαφανιστούν». Τάσσεται υπέρ μια «Ομοσπονδίας εθνικών κρατών».
Ο Γάλλος Υπ. Εξωτερικών Ι. Βεντρίν μιλώντας στη γαλλική Γερουσία και αναφερόμενος στην πρόταση του Γερμανού ομολόγου του Γ. Φίσερ για μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λέει μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια μας θα πρέπει να είναι πιο ταπεινή»(τάσσεται υπέρ των «ενισχυμένων συνεργασιών» - ομάδες κρατών να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μπροστά στον τομέα της ευρωπαϊκής συνοχής).
Ο Αμερικανός πρόεδρος ΜΠ. Κλίντον και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι (Μαντλίν Ολμπράιτ κ.α) έχουν στην Πορτογαλία συνάντηση με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. Πορτογάλο πρωθυπουργό Α. Γκουτιέρες και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.(Ρ. Πρόντι κ.α). Μεταξύ των θεμάτων που συζητούν, όπως γράφεται, είναι το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, η διεύρυνση της Ε.Ε., οι σχέσεις με την Ρωσία, οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. καθώς και τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μια αντιβαλλιστικής ομπρέλας – υπάρχουν διάφορες απόψεων).
Από έκρηξη που σημειώνεται στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ χάνουν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες και τραυματίζονται άλλοι δεκαπέντε.
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη σύνοδο της Κ.Ο. της ΝΔ επιτίθεται με δριμύτητα εναντίων εκείνων που λασπολογώντας επιχειρούν να επιβάλουν σιωπή και να σπείρουν πανικό στη ΝΔ. Λέει μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι οι λασπολόγοι είναι στην πλευρά εκείνων που βολεύονται από την παρουσία της σημερινής κυβέρνησης και τη διαιώνιση του κατεστημένου της αδιαφάνειας και της συναλλαγής. Ξέρουμε ότι στόχος τους είναι η αποδυνάμωση της φωνής και της δράσης μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να ανταποκρινόμαστε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στις υποχρεώσεις που μας αναθέτει το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι χρέος μας να επιμένουμε αταλάντευτα στην απόκρουση μεθοδεύσεων που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, την ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Απώτερος στόχος τους είναι ολόκληρη η παράταξη μας». (Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι «υπόθεση ομοφυλοφιλίας έχει αναστατώσει τη ΝΔ και την πολιτική ζωή της Ελλάδας»). Με αφορμή το δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μ. Έβερτ δηλώνει: «Το σφάλμα τελικά έγινε. Οι προθέσεις αποκαλύπτονται. Η περίεργη συγχορδία κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός και εκτός Ελλάδας είναι ύποπτη και καταδικαστέα. Είναι αδιανόητο μια τουρκική εφημερίδα και η ΜΙΤ να καθορίζουν τα εσωτερικά της Ελλάδας».
Με αφορμή τα δυσμενή σχόλια που γίνονται για τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Γυναίκα», ο εκδότης του περιοδικού Α. Τερζόπουλος δηλώνει και τα εξής: «Κατόπιν αυτών βρίσκω ότι οι εμβριθείς πολιτικές και σημειολογικές αναλύσεις, τόσο της συνέντευξης όσο και των φωτογράφων, εμπίπτουν στο συνηθισμένο επίπεδο ανοησίας από το οποίο πάσχει μεγάλο μέρος της ελληνικής δημοσιογραφίας». Σχόλιο: Στο ότι φωτογραφίστηκε με μπουρνούζι αναφέρεται, φαίνεται ότι προάγει το χαρακτήρα του, σύμφωνα με τον εκδότη και οι άλλοι δημοσιογράφοι δεν το αντιλαμβάνονται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επικρίνοντας (εμμέσως) τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος κρίνοντας τη θέση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη υπέρ της μη αναγραφής το θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, λέει: «Καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται. Είναι δικαίωμα του, όπως και δικαίωμα όλων των άλλων, να κρίνουν αυτόν τον τρόπο». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του λέει ότι «Η πολιτεία δεν είναι δυνατόν να είναι συνομιλητής της Εκκλησίας για θέματα που δεν αφορούν την Εκκλησία, αλλά μόνο την πολιτεία».
Γίνεται γνωστό ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάνθηκε ότι και η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες είναι αντισυνταγματική (η Επιτροπή αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνει προσφυγή στα Δικαστήρια).
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεται ότι στα νησιά Φίτζι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ζήτησε από τον πραξικοπηματία Τζ. Σπάιτ να ορίσει τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν μια προσωρινή κυβέρνηση (μεταξύ εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσώπων των πραξικοπηματιών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούν οι πραξικοπηματίες στο κοινοβούλιο).
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής Χ. Σολάνα σε δηλώσεις του που κάνει λίγο πριν αναχωρήσει από την άγκυρα(είχε συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους), αναφέρει ότι «προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα δομή για το δυναμικό άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για το λόγο αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας»(γράφεται ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο θέμα της διαμόρφωσης της κοινής ευρωπαϊκής Αμυντικής και Εξωτερικής πολιτικής).
Σε δηλώσεις που κάνει στη Λισαβόνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ε. Μπάρακ και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ λέει: «Και οι δύο ηγέτες γνωρίζουν από την εμπειρία τους, αλλά και από μένα ότι θα πρέπει τώρα να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες και να κάνουν πράγματα που δεν είχαν κάνει στο παρελθόν – με πραγματικό θάρρος και όραμα –εάν θέλουμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο συμφωνίας για τα εκκρεμή ζητήματα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον είχε (το βράδυ) στο Βερολίνο συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ (συζητούν διμερή θέματα και θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ και την Ε.Ε). Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σε σύνοδο κεντροαριστερών ηγετών με την ονομασία: «Μοντέρνα διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα».
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πλαίσιο της Νατοϊκής άσκησης «Νταϊνάμικ Μιξ – 2000» Νατοϊκά στρατεύματα (μεταξύ αυτών και Τουρκοι στρατιώτες) πραγματοποιούν αποβίβαση στις ακτές της Κυπαρισσίας(στο χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης της απόβασης παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις, επειδή κάποια από τα αποβατικά σκάφη «κόλλησαν στην άμμο»).
Σε δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα «Ντνεβνικ» ο Υπ. Εξωτερικών της «ΠΓΔΜ» Αλ. Ντιμιτρόφ αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της χώρας του λέει: «Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτό, η λύση θα πρέπει να ζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου διεξάγονται μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις»(διαψεύδει εμμέσως φήμες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ότι επίκειται λύση του προβλήματος).
Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που αναφέρεται στις θέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, που έγιναν γνωστές προ ημερών, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε διενεργήθηκε ψηφοφορία. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι απόψεις των μελών της Επιτροπής δεν δεσμεύουν τα όργανα της Εκκλησίας (ο εκ των μελών της Επιτροπής Α. Ρουπακιώτης – ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. – διαψεύδει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ι.Σ.).
Σε δηλώσεις που κάνει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (συμμετείχε σε διάσκεψη κεντροαριστερών ηγετών με θέμα: «προοδευτική(μοντέρνα) διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα»)λέει τα εξής: «όσοι αναθεματίζουν την παγκοσμιοποίηση είναι εκτός πραγματικότητας. Οι αγορές έχουν δικό τους αυτοματισμό, δεν μπορείς θέσεις φραγμό στην αγορά και δεν μπορεί να έχεις μπροστά σου διάφορους μπαμπούλες». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του λέει: «όσο και αν φωνάζουμε, όσο και αν σηκώνουμε τα λάβαρα για τη μια ή την άλλη ταυτότητα, οι εξελίξεις έρχονται αυτόματα. Φοβούνται – ξεφοβούνται οι φωνές δεν δίνουν λύσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος λέει μεταξύ άλλων: «Τα εξωθερμικά κέντρα, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ενοχλούνται από τον έλεγχο της ΝΔ , έχουν εξαπολύσει το γνωστό πόλεμο λάσπης με στόχο να αποδυναμώσουν την παράταξη».
Αύξηση κατά 0,02% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο των Αθηνών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.534.83 μονάδες(η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται γύρω στα 138 δισεκατομμύρια δραχμές).
Το τριμελές Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης(τον είχε μηνύσει ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφερόμενος στα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μιας αντιβαλλιστικής ομπρέλας προστασίας δηλώνει: «Η άμυνα κατά των πυρηνικών απειλών από απρόβλεπτες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι εφικτή αν συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξουδετερώσουμε τις απειλές κατά των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των συμμάχων μας στην Ευρώπη γενικά. Αυτές είναι οι προτάσεις μας και έχουμε την πρόθεση να τις συζητήσουμε μα τον πρόεδρο Κλίντον»(ο Μπ. Κλίντον θα βρίσκεται στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο).
Γίνεται γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ σε δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν χθες στο Βερολίνο ανέφεραν ότι «Θεωρούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν ως ένα πολιτικό με τον οποίο είναι εφικτό να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα».
Στην Ιαπωνία διαλύεται η βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Ιουνίου.
Συνεχίζεται το δράμα των 21 ατόμων που κρατούν (για 6η βδομάδα) ως όμηρους στο νησί Χόλο των Φιλιππίνων αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» (γράφεται ότι οι αντάρτες ζητούν ένα εκατομμύριο δολάρια για τη απελευθέρωση καθενός ομήρου).
Η αλβανική εφημερίδα «Μπότα Στο» σε δημοσίευμα της αναφέρει τα εξής: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν Μακεδόνες, όπως δεν υπάρχουν πλέον και Ούννοι. Απλώς η Μακεδονία ήταν ένα κατασκεύασμα του Τίτο, σκοπός του οποίου ήταν να διατηρήσει ισορροπίες στην περιοχή και για να το πετύχει στηρίχθηκε σε Αλβανούς και σε Βούλγαρους».
Στην Τουρκία η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή τη; Εθνοσυνέλευσης αποφασίζει (με ψήφους 9 έναντι 6) την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ και του πρώην υπουργού Βιομηχανίας Γ. Ερέζ στο Ανώτατο Δικαστήριο (κατηγορούνται ότι παραχώρησαν δωρεάν δημόσια έκταση σε αυτοκινητοβιομηχανία – την τελική απόφαση θα πάρει η εθνοσυνέλευση).
Αρχίζουν στο Βερολίνο οι εργασίες της συνόδου 14 Κεντροαριστερών ηγετών (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) με θέμα: «Προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα»(συμμετέχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον).
Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουγνκ» αναφέρει και τα εξής: «Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο, που προσπαθεί να συμφιλιώσει την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι ανώτερο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από το αμερικανικό». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του λέει: «Στόχος μας πρέπει να είναι η συναλλαγή ίσου προς ίσον με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν ισχύει σήμερα, ούτε σε οικονομικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά η Ευρώπη, μέσω της εμβάθυνσης και της διεύρυνσής της, κοπιάζει για τη δική της συνειδητοποίηση».
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος λειτουργεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Στο κήρυγμά του αναφερόμενος στις αποφάσεις για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες λέει: «Μπορούμε να αφαιρέσουμε στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν αυτό που είμαστε και αυτό στο οποίο πιστεύουμε;» Συνεχίζοντας λέει: «αν διαταράξουμε τη συνοχή και την ενότητά μας, τότε το έθνος θα σεισθεί εκ θεμελίων».
Σε δηλώσεις που κάνει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά το τέλος της συνόδου των 14 Κεντροαριστερών ηγετών που είχε σαν θέμα της «προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα» λέει μεταξύ άλλων: «Εγώ συναντήθηκα με όλους τους ηγέτες που ήταν παρόντες και με τον πρόεδρο Κλίντον στο περιθώριο της συνδιάσκεψης, όπως συμβαίνει συνήθως, και κατά τη συνάντηση αυτή και με τους άλλους ηγέτες και με το πρόεδρο Κλίντον συζήτησα σύντομα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ειδικά με τον πρόεδρο Κλίντον τα θέματα της περιοχής’. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρωθυπουργός λέει: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι η οικονομία πρέπει να διακρίνεται από σταθερότητα ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονά με την ανάπτυξη συμβαδίζει η προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική πλευρά της εξέλιξης είναι αλληλένδετη με την οικονομική πλευρά και γι’ αυτό η όποια πολιτική πρέπει να δίνει σημασία και στην κοινωνική πλευρά, στα θέματα τα οποία αφορούν εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν όσοι έχουν τα μέσα σε αυτή την κοινωνική εξέλιξη».
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοκληρώνονται στο Βερολίνο οι εργασίες των 14 Κεντροαριστερών ηγετών (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) που είχε θέμα της «προοδευτική διακυβέρνηση στο 21ο αιώνα». Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 14 αναφέρονται στην ανάγκη συμπόρευσης των δυνάμεων της αγοράς με τις προσπάθειες των κρατών για την ύπαρξη κοινωνικής δικαιοσύνης,. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Παγκοσμιοποίηση αποτελεί αναπόφευκτη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον προερχόμενος από το Βερολίνο φθάνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν. Το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάθεται σε δείπνο εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο Ρώσος πρόεδρος(όπως γράφεται το κύριος θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχουν, είναι η επιθυμία των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια αντιβαλλιστική ομπρέλα – η Ρωσία έχει αντιρρήσεις).
Γίνεται γνωστό ότι οι αστυνομικές αρχές της Κορσικής συνέλαβαν τον 45χρονο Αλ. Λοϊακόνο, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών που ενέχεται στην απαγωγή και την δολοφονία (1978) του Ιταλού πρωθυπουργού Αλ. Μόρο.
Από την πτώση στα περίχωρα της Μόσχας του ελικοπτέρου που επιβαίνει, χάνει τη ζωή του ο 72χρονος διάσημος Ρώσος οφθαλμίατρος Βιετοσλάβ Φιοντόροφ(τελειοποίησε τη μέθοδο θεραπείας της μυωπίας με λέιζερ).
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Πόστ» η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή για την τρομοκρατία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα και το Πακιστάν δεν συνεργάζονται απόλυτα με τις ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την πάταξη της τρομοκρατίας(ενδεχόμενο κυρώσεων – απαγόρευση πώλησης αμερικανικών όπλων). Ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπέρνς για την αμερικανική έκθεση δηλώνει: «Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν έχουν σχέση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση Κλίντον». Σε άλλο σημείο: «Η επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ κι εγώ προσωπικώς δεν υποστηρίζουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ελλάδας, που είναι στενή μας σύμμαχος. Η θέση αυτή αφορά τόσο την πώληση στρατιωτικού υλικού όσο και την ένταξη της Ελλάδας στο πιλοτικό πρόγραμμα για τη μη θεώρηση των διαβατηρίων». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ σε δηλώσεις που κάνει στη Μόσχα λέει ότι: «Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα». Ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφέρει: «Έχουμε και σε άλλη περίπτωση εκφράσει τη θέση και τη σταθερή βούληση απέναντι στην τρομοκρατία. Τέτοιες αιτιάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της χώρας μας, δεν γίνονται αποδεκτές. Θεωρούμε πως ένα τέτοιο περιεχόμενο δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των πολιτών στην Ελλάδα και με τη συνεχή προσπάθεια της χώρας μας για την εξάλειψη τέτοιων δραστηριοτήτων».
Σε δηλώσεις που κάνει στο Βερολίνο ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος (πήρε μέρος σε συνέδριο του ΝΑΤΟ που οργανώθηκε από το «Κέντρο Έρευνας επί Στρατηγικών Θεμάτων»)λέει: «Η Ε.Ε. κάνει σήμερα μια σημαντική προσπάθεια να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις μιας εικοσαετίας και να κατακτήσει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής δύναμης. Σε αυτή την προσπάθεια η Ε.Ε. διαπιστώνει την ανάγκη ότι, παράλληλα με την οικονομική της ενοποίησης, πρέπει να διαμορφώσει Κοινή Πολιτική Ασφάλειας η αναβαθμισμένη οικονομική δύναμή της».
Γράφεται ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη Χίο σε προσυνεδριακή συγκέντρωση του κόμματός του είπε και τα εξής: «Η αριστερά που πρεσβεύουμε δεν σημαίνει αλισβερίσι της αγοράς, δεν σημαίνει κυνηγάμε τις ευκαιρίες, δεν σημαίνει ότι στην πρώτη δυσκολία το βάζουμε στα πόδια, γιατί δεν αντέχουμε να προσπαθήσουμε και να ξαναπροσπαθήσουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας στη Βέροια από το βήμα που κήρυξε ο Απόστολος Παύλος(προηγουμένως τελέσθηκε υπαίθρια θεία λειτουργία), λέει και τα εξής: «Υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι, θιασώτες του διαφωτισμού του άθεου και του αντιεκκλησιαστικού, επιδιώκουν να μετατρέψουν αυτή τη χώρα από ορθόδοξη, που είναι, εις μην έχουσαν θρησκεία και θρησκευτικότητα. Υπάρχουν εκείνοι που αγωνίζονται με τη σπάθη ίσως του νόμου και της εξουσίας να μεταβάλλουν την κατάσταση, η οποία επί εκατονταετίες και επί αιώνες πολλούς έχει διαμορφωθεί εις αυτόν τον τόπον»(Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε και τη Νάουσα).
Γράφεται ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Κ. Σοφούλης μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ» είπε και τα εξής: «Η Γιάννα Αγγελοπούλου επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από τους κύκλους της ΔΟΕ, που είναι φορείς πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς». «Η κυβέρνησης εξαναγκάστηκε να ξαναφέρει στα διαχειριστικά ηνία την κυρία Αγγελοπούλου από το σκοτεινό κόσμο της ΔΟΕ».
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Αμερικανός Μπ. Κλίντον έχουν στη Μόσχα συνάντηση. Συζητούν διμερή και διεθνή θέματα. Υπογράφουν επίσης σειρά συμφωνιών. Οι δύο ηγέτες δεν καταλήγουν σε συμφωνία πάνω στην πρόταση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη μια αμερικανικής αντιβαλλιστικής ομπρέλας. Άγνωστος δολοφονεί στην ισπανική πόλη Ντουράνγκο τον 57χρονο Χ.Μ. Πεντρόζα. Η αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία του στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ (ο Πεντρόζα είναι το 774ο άτομο που δολοφονείται από την ΕΤΑ).
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην απόφαση της εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντε Πόντε να μην ερευνηθούν οι κατηγορίες για διάπραξη από το ΝΑΤΟ εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει και τα εξής: «Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το Δικαστήριο κλείνει τα μάτια σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάστηκαν από μετέχοντες στη σύγκρουση». «Με τον τρόπο αυτό το Δικαστήριο αποκαλύπτει τις πολιτικές του προκαταλήψεις».
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Υπ. Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» επικρίνοντας αυτούς που αντιδρούν στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή των Αθηνών λέει: «Είναι πιο χριστιανοί από την Εκκλησία της Ελλάδος, είναι πιο ορθόδοξοι; Είναι απλώς ακροδεξιοί. Όλοι. Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μισαλλόδοξοι και ρατσιστές. Εγώ θα είμαι αμείλικτος απέναντι σε αυτήν τη συμπεριφορά. Γιατί πιστεύω ότι όταν αυτού του είδους το φίδι δείχνει το κεφάλι του, πρέπει να το πατάς και να το τσακίζεις»(τα λεγόμενα του Θ. Πάγκαλου προκαλούν αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού – ο Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του κατηγορεί τους συνδικαλιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως υπεύθυνους για το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη – δυστύχημα με το πρωθυπουργικό «Φάλκον»). Σχόλιο: Μιλάει το ασπόνδυλο για φίδια.
Ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου καταθέτει (Λονδίνο) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα (αρμόδιοι Βρετανοί δηλώνουν ότι τα μάρμαρα είναι ιδιοκτησία του βρετανικού κράτους).
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ν. Μπερνς αναφερόμενος στις επικρίσεις του διατυπώνει εις βάρος της Ελλάδος, σε έκθεσή της η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή για την Τρομοκρατία δηλώνει και τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και σύμμαχος του ΝΑΤΟ με την οποία συνεργαζόμαστε εξαιρετικά σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και σε αυτό της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συμφωνεί με αυτή την αναφορά και δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλλει καμία κύρωση»(εις βάρος της Ελλάδας). Τόσο ο Κυβερν. Εκπρόσωπος Δ. Ρέππας όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν το περιεχόμενο της έκθεσης της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία(αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται απόλυτα με τις ΗΠΑ στα θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία).
Ολοκληρώνεται στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ασκός και Προφήτης της Θεσσαλονίκης η τελική φάση της Νατοϊκής Άσκησης «Νταϊνάμικ Μιξ 2000». Σε δηλώσεις που κάνει ο έλληνας Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στο τέλος της άσκησης, λέει: «Ήταν η πρώτη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με βάση τη νέα δομή του»(συμμετείχαν δυνάμεις από 14 χώρες).
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN)των χωρών-μελών της Ε.Ε. που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο εγκρίνουν ομόφωνα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ από 1η Ιανουαρίου του 2001 («κλειδώνει» τελική ισοτιμία 340,75 δραχμές).
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Σε δηλώσεις που κάνει ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει και τα εξής: «Ο κ. Σημίτης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, από τότε που υπάρχει ελεύθερο κράτος, που περιφρονεί και αγνοεί την Εκκλησία. Είναι λάθος. Θα το πληρώσει όχι μόνο η κυβέρνηση, αυτό λίγο με απασχολεί, αλλά εάν τα πράγματα αφεθούν έτσι όπως είναι, θα υποστεί ζημιά το κράτος, η Ελλάς». Σχόλιο: Κροκοδείλια δάκρυα για την Ελλάς, συνήθως γι’ αυτόν είναι Ελλάδα, τουλάχιστον αντιδρά κάποιος.
Πτώση κατά 0,88% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο των Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.494,99 μονάδες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος του Εφετείου του Σαντιάγκο Ρ. Μπαλεστέρος ανακοινώνει επίσημα την απόφαση του δικαστηρίου που επιτρέπει την άρση της ασυλίας του πρώην δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοσέτ(η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον μιλώντας στη ρώσικη Δούμα (είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Αμερικανός πρόεδρος μιλά στο ρώσικο κοινοβούλιο)λέει μεταξύ άλλων ότι: «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια τους, έχουν ανάγκη από περισσότερη συνεργασία και όχι ανταγωνισμό(Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα για το Κίεβο(Ουκρανία) επισκέπτεται τον πρώην πρόεδρο Μπ. Γέλτσιν).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον και ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έχουν στο Κίεβο ανακοινώνουν ότι 15 Δεκεμβρίου θα κλείσει οριστικά ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ (ο Μπ. Κλίντον δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία βοήθεια 78 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου «να βοηθηθεί η χώρα να χτίσει νέα σαρκοφάγο» - το 1986 σημειώθηκε στο Τσερνομπίλ ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα).
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχει στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζ. Αμάτο. Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται το Βατικανό, όπου έχει συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο.