Βρεθηκε ενας σωστος, αλλα δυστυχως, δεν τους νοιαζει. Θα βαλουν αλλον στην θεση του και θα κανουν την δουλεια τους. Υπαρχουν πολλοι καλοθελητες που για μια καλη θεση πεφτουν στα τεσσερα. Ως "κεραυνός εν αιθρία" έπεσε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παραίτηση του επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), Αντιστρατήγου ε.α. Νίκου Ζαχαριάδη....
Ο Νίκος Ζαχαριάδης, επί πολλά χρόνια επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της χώρας μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είχε οριστεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συζητούσε με την αντίστοιχη Τουρκική, τη δυνατότητα νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. O λόγος της παραίτησης ήταν η επικείμενη επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα για τη συνέχιση των συνομιλιών. Ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης ήταν της άποψης πως αυτή θα έπρεπε να αναβληθεί λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θέση που δεν ασπάστηκε η πολιτική ηγεσία. Την είδηση αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα το site lawandorder.gr, το οποίο μάλιστα επικοινώνησε με τον Στρατηγό, που επιβεβαίωσε την παραίτηση λέγοντας πως οι συνομιλίες με την Τουρκία θα έπρεπε να σταματήσουν προσωρινά μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ώστε να ενημερωθεί η επόμενη κυβέρνηση -όποια και αν είναι αυτή- και από εκεί και μετά είτε να συνεχιστούν είτε να σταματήσουν. Κατά τον κ. Ζαχαριάδη η προϊστάμενη πολιτική ηγεσία είχε αντίθετη άποψη, οπότε η παραίτηση ήταν μονόδρομος. «Όταν διαφωνείς με τον προϊστάμενό σου σε ένα κρίσιμο θέμα, μόνο μία λύση υπάρχει. Η παραίτηση του υφισταμένου. Αυτό ακριβώς και έκανα» είπε στο lawandorder.gr ο Στρατηγός.
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία της Κυριακής» λέει και τα εξής: « Η σταθερή μας ανανέωση σε θέσεις, πολιτικές, ιδέες και πρόσωπα θα διατυπωθεί προφανώς και στη διακυβέρνηση τη νέα τετραετία». Σε άλλο σημείο λέει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει και σε πρόσωπα από άλλους χώρους. Θα δούμε από την πορεία των πραγμάτων».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» λέει και τα εξής: «Πρέπει να σας πως ότι όσο περνάνε οι μέρες πείθομαι ολοένα και πιο πολύ ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουμε». Σε άλλο σημείο για τα ελληνοτουρκικά λέει: «Πρέπει όμως να μην ξεχνούμε ότι το πρόκριμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί το Κυπριακό και η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στην Μυτιλήνη λέει «για νέα λάσπη, χτυπήματα κάτω από την μέση που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, καλλιεργώντας κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού μέσω της πιο μαύρης προπαγάνδας».
Ο πρωθυπουργός/πρόεδρος ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης στο περίπτερο Ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ (Αθήνα)λέει: «Στις 9 Απριλίου το ΠΑΣΟΚ ζητεί μια καθαρή λαϊκή εντολή, γιατί θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, νοικοκυρεμένη και ασφαλή, για να έχουν όλα τα παιδιά της ευημερίας, σιγουριά και ίσες ευκαιρίες για το μέλλον. Απέναντι μας. Απέναντι στη θετική πρότασή μας για την προοδευτική εξέλιξη της χώρας, υπάρχει η πρόταση άρνησης της ΝΔ. Η πλήρης απουσία σχεδιασμού. Υπάρχει παλαιοκομματική νοοτροπία, η επιστροφή στο κομματικό κράτος. Υπάρχει ο κομματικός στρατός που ζητεί την εξουσία για να γυρίσουμε στη ρουσφετολογία και στην εποχή των κοινωνικών συγκρούσεων, την όξυνσης, των διαχωρισμών του κομματικού κράτους».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία λέει μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σημίτης προεκλογικά ανακαλύπτει αυτό που μέχρι και σήμερα η κυβερνητική πολιτική θέλει να ξεχνάει. Το έντονο κοινωνικό πρόβλημα και να σπεύδει για να εξαγγείλει 45 τρις για κοινωνικές δαπάνες. Πρόκειται για άθροισμα των ετήσιων προϋπολογισμών, αλλά η πρόσθεση των κονδυλίων δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική. Αποτελεί λογιστική ταχυδακτυλουργία. Ο κ. πρωθυπουργός έχει μοιράσει προεκλογικά το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δύο και τρείς φορές. Ανάλογα με το ακροατήριο του και την πόλη που βρίσκεται, λέει τα ίδια πράγματα με διαφορετικές μορφές. Από κοντά και η ΝΔ πλειοδοτεί σε διανομές προκαταβολών μελλοντικής επιτυχίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος(«Η ώρα του Αρχιεπισκόπου») λέει μεταξύ άλλων: «Ενδεχομένως και η Ορθόδοξη Εκκλησία θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη για λάθη που έκαναν άνθρωποι της (λέει ότι ήταν «λάθος να αποφασίζονται αναθέματα για πολιτικούς λόγους και η Εκκλησία να χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο για να επενδύουν επάνω εις αυτήν οι διάφοροι πολιτικοί τις δικές τους επιδιώξεις» - Ανάθεμα κατά του Ελ. Βενιζέλου το 1917, από τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο – προ ημερών ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ζήτησε «συγνώμη» για τα λάθη της Καθολικής Εκκλησίας).
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον σε μήνυμα του στην 19Η Συνεδρίαση του Αμερικανοτουρκικού Επιμελητηρίου αναφέρει και τα εξής: «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας από το εμπόριο και τις επενδύσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου».
Ο Αμερικανός Υπ. Άμυνας Ουίλ. Κοέν μιλώντας στη σύνοδο του Αμερικανοτουρκικού Επιμελητηρίου λέει: «Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην κατασκευή του νέου αμερικανικού μαχητικού αεροπλάνου «Τζόιντ Στράικ Φάιτσερ»(JSF). Συνεχίζοντας λέει: «Αυτό θα είναι ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη που έχουμε κατασκευάσει. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα αυτό θα την βάλει στην πρώτη γραμμή και σε ηγετική θέση για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και σταθερής Μέσης Ανατολής».
Ο πρόεδρος της Κροατίας Στ. Μέσιτ δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», «ζητά από το ΝΑΤΟ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς ότι αν προχωρήσει σε επιθέσεις, οι ημέρες του θα είναι μετρημένες».
Γράφεται ότι ο Υπ. Άμυνας της Βρετανίας διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαρροή στο ιντερνέτ ενός έγγραφου του ΝΑΤΟ που καθορίζει τους κανόνες «εμπλοκής» των στρατιωτών της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας από την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης εκθέτει το πρόγραμμα του κόμματος(δημόσια διοίκηση, ανεργία, συντάξεις, κοινωνική πολιτική, γεωργία, παιδεία, υγειά κ.α.) που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι καλλιεργεί την πόλωση και τον φανατισμό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λέει σε ερώτηση για την περίπτωση που χάσει την προεδρία υπό την κρίση των μελών του κόμματος: «Είπα κάτι πολύ απλό, ότι δεν έχω καμία προσκόλληση με καρέκλες. Νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλά εσείς ο ίδιος. Που σημαίνει ότι είναι πολύ απλό το πράγμα. Θέλετε να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια; Να την κάνουμε. Δεν θέλετε; Πάλι φίλοι θα είμαστε. Αλλά πρέπει να σας πω αυτό, κάθε μέρα που περνάει, αισθάνομαι ότι είναι υπόθεση εργασίας, εργαστηρίου μάλιστα. Γιατί πείθομαι ότι είμαστε πια πάρα πολύ κοντά στην εκλογική νίκη».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος από το Κερατσίνι και τα Καμίνια λέει: «Ο Σημίτης πανηγυρίζει, γιατί όλα του πάνε δεξιά, ο Καραμανλής υπόσχετε και εξαγγέλλει την Ελλάδα της ευτυχίας. Αρκεί να έχει ο καθένας από αυτούς την εξουσία στα μέτρα του. Ο ελληνικός λαός όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και για ατά δεν βλέπει να γίνεται καμία συζήτηση».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας από την πλατεία Κάνιγγος «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι το 1990 μέχρι σήμερα έπληξαν τα παραγωγικά αστικά στρώματα, αύξησαν την ανεργία και οδήγησαν τη νεολαία στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα».
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη Νίκαια(Αθήνα) λέει μεταξύ άλλων: «Το 2000-2004 είναι η τετραετία του κοινωνικού κράτους και της μάχης κατά της ανεργίας. Η μάχη της ανεργία θα κερδηθεί με 30.000 νέες θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων»(ανακοινώνει επίσης μέτρα ελάφρυνσης από τις ασφαλιστικές εισφορές που αμείβονται με τον κατώτατο ημερομίσθιο).
Σε δηλώσεις που κάνει στην Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ λέει: «Επιμένουν στα μίση, τα πάθη και τις ετικέτες του παρελθόντος, επιμένουν να έχουν τα χέρια στις τσέπες και να ατενίζουν το παρελθόν. Εμείς έχουμε τα χέρια στο μέτωπο και κοιτάμε το μέλλον».
Ο υπεύθυνος επί θεμάτων επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης (Υπ. ΠΕΧΩΔΕ)επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς «τραβεστί», «μαϊμουδιές», που έκανε για την ελληνική οικονομία, στις προβλέψεις του ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στην ΟΝΕ και στις αναφορές του για «καθαρούς Έλληνες».
Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος έχει στο προεδρικό μέγαρο συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Γ. Ράου. Το βράδυ ο Κ. Στεφανόπουλος παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Γερμανού ομολόγου του.
Αύξηση κατά 0,29% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.807,42 μονάδες(η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 100,56 δίς. δρχ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓάλλοι στρατιώτες που ανήκουν στην ΝΑΤΟΪκή δύναμη που βρίσκεται στη Βοσνία συλλαμβάνουν στο Πάλε, μέσα στο σπίτι του, τον πρώην πρόεδρο της Βοσνίας Μ. Κράισνικ(κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία). Ο Κράισνικ μετά τη σύλληψή του μεταφέρεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κ. Ομπούτσι(62 ετών)παθαίνει σοβαρό εγκεφαλικό. Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει προσωρινά ο υπουργός προεδρίας Μ. Αόκι.
Οι τελωνιακές αρχές του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης συλλαμβάνουν τον Ιταλό ειρηνιστή Ντ. Φρισούλο(γνωστό από τους αγώνες του υπέρ των Κούρδων) αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο (ο Φρισούλο έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας σε δίκη).
Γράφεται ότι 5.000 έως 7.000 Τούρκοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και μαχητικά αεροπλάνα εισέβαλαν στο έδαφος του βόρειου Ιράκ και διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Γράφεται ότι άλλοι 10.000 Τούρκοι στρατιώτες διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών, εντός τουρκικού εδάφους.
Αρχίζουν στο Κάιρο οι εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης –Αφρικής. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν Αρχηγοί κρατών και Υπ. Εξωτερικών 54 χωρών της Αφρικής και 15 χωρών της Ε.Ε.(όπως ΕΚΤΙΜΆΤΑΙ ΟΙ Αφρικανοί ηγέτες αγωνίζονται για τη λύση του προβλήματος του εξωτερικού χρέους της Αφρικής).
Ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ρ. Πρόντι έχει στο Κάιρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Αφρικής, συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι. Σε δηλώσεις που κάνει ο Ρ. Λεβί(εκπρόσωπος του Ρ. Πρόντι)μετά το τέλος της συνάντησης Ρ. Πρόντι- Μ. Καντάφι λέει: «Ο Μ. Καντάφι αναγνώρισε τη συμβολή της Ε. Επιτροπής στην ανάπτυξη της Αφρικής και τον ενεργό ρόλο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των δραματικών προβλημάτων του χρέους, της φτώχειας και των ενδημικών νοσημάτων».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν παρουσιάζει στην έκθεσή του με τίτλο «Εμείς οι λαοί: Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών τον 21ο αιώνα»(η έκθεση θα γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – 6/9 ως 8/9).
ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός/πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης μιλώντας πλατεία Αριστοτέλους(Θεσσαλονίκη) λέει: «Από το 1996 μέχρι το 2000, αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλοι οι Έλληνες μαζί κάναμε την Ελλάδα καλύτερη. Ως σήμερα η Ελλάδα κοιτούσε τον κόσμο, σήμερα ο κόσμος κοιτάει την Ελλάδα. Είμαστε σήμερα στις 20 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με σπαθί μας. Είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει κύρος, η Ελλάδα έχει φωνή, η Ελλάδα έχει ισχύ». Σε άλλο σημείο της ομιλίας: «Κεντρικός στόχος της νέας τετραετίας 2000-2004 είναι η επέκταση και ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους. Τώρα, χάρη στην επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 4%, έχουμε τους πόρους, έχουμε τα μέσα, έχουμε το στέρεο πρόγραμμα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρώτος στόχος μας είναι η πλήρης απασχόληση ώστε να κερδηθεί η μάχη της ανεργίας. Η επόμενη τετραετία είναι η τετραετία της απασχόλησης».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας στα Ιωάννινα λέει και τα εξής: «ο κ. Σημίτης υποσχέθηκε 800 εκατ. Παροχές και ο κ. Καραμανλής το ίδιο και περισσότερο. Τους ρωτώ γιατί επί 11 χρόνια, όσο βρίσκονται στην εξουσία, δεν έδιναν αυτά που υπόσχονται; Πως είναι δυνατόν να τους πιστέψει ο απλός Έλληνας πολίτης όταν αναγγέλλουν αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια και τους μισθούς;»
Ο πρόεδρός του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλατεία Ομονοίας(Αθήνα) λέει μεταξύ άλλων: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι αυτή που επέλεξε την κεντροδεξιά σύγκλιση, δεν μπορεί να χαλκεύει κεντροαριστερά διλήμματα. Αν ήθελε αριστερή στροφή, θα έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ για την απλή αναλογική, δεν θα απέρριπτε τις προτάσεις τους για το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, δεν θα απέρριπτε τις προτάσεις του ΣΥΝ για την περιφερειακή αποκέντρωση ή για εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής». Λέει ακόμη: «ΜΑ κι αν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχει την προστασία όλων των μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων της χώρας, όλων των μεγάλων συγκροτημάτων του τύπου και των ΜΜΕ».
Σε συνέντευξη τύπου που δίνει στο Ζάππειο ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Περιφερειακής Ένωσης» Μ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ λέει: «Τα κόμματα αυτά δεν πρόκειται να ανανεωθούν , είναι απολιθώματα του παρελθόντος, έχουν ταυτισθεί με το κράτος, είναι κόμματα-κράτος».
Σε συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή με θέμα τα οικονομικά της χώρας κατηγορεί έντονα τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τις παροχές που ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηρίζει το «φίνις» που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ «πολιτικό έγκλημα κατά της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας». Σε άλλο σημείο: «Αυτή η λογική του «δώσ’ τα όλα» και μάλιστα τις τελευταίες μέρες είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας που τους προκαλεί το δικό μας συγκροτημένο πρόγραμμα που έχει από καιρό ανακοινωθεί»(υπόσχεται, μεταξύ άλλων, κατώτατη σύνταξη 150.000 δρχ. από 1η Ιανουαρίου 2001).
Ο επίτιμος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε περιοδεία του στο νομό Έβρου και αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι το κράτος θα καλύπτει την ασφαλιστική εισφορά αυτών που αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο λέει: «Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο φάσμα της ήττας, που βλέπει να έρχεται, έχει τελείως χάσει κάθε έλεγχο και είναι έτοιμο να ξεπουλήσει τα πάντα. Αποτελεί κίνδυνο για τον τόπο. Έχω την ελπίδα ότι οι σώφρονες Έλληνες, οι οποίοι είχαν στηρίξει τις ελπίδες στην υποτιθέμενη σοβαρότητα του κ. Σημίτη, θα συναγάγουν εγκαίρως τα συμπεράσματά τους».
ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόεδρος της Γερμανία Γ. Ράου συνοδευόμενος από τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος επισκέπτεται τα Καλάβρυτα και καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των δολοφονηθέντων από τα Ναζιστικά στρατεύματα. Ο Γερμανός πρόεδρος μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής λέει: «Το ρολόι της εκκλησίας των Καλαβρύτων δείχνει ακόμα τα μοιραία λεπτά της 13η Δεκεμβρίου 1943, που σήμαναν την αρχή της ιστορίας των παθών για τους κατοίκους αυτής της πόλης». Σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφέρει ότι η παρουσία του στον ιερό τόπο αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης του γεγονότος επειδή μόνο όποιος γνωρίζει το παρελθόν του και το αποδέχεται, μπορεί να βρει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον».
Ο υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης(Υπ. ΠΕΧΩΔΕ), αντικρούοντας τις καταγγελίες της ΝΔ για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας εις βάρος της εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει: «Εμείς απαντάμε με λουλούδια στις καταγγελίες. Πισώπλατα χτυπήματα, εκστρατείες λάσπης και πισώπλατα μαχαιρώματα δεν αφορούν εμάς, ας ψάξει γι΄ αυτό στο ίδιο του το κόμμα και στα ηγετικά του στελέχη, και ιδιαίτερα μετά της 9 Απριλίου, οπότε θα αρχίσουν τα όργανα για τη ΝΔ. Και τότε θα δούμε ποιοι θα του κάνουν δώρα-μαχαιρώματα».
Αύξηση κατά 0,12% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο, διαμορφώνεται στις 4.813,37 μονάδες(η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 134,4 δίς. δρχ).