Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Οι επόμενοι στόχοι της Τουρκίας που θέτουν θέμα ασφάλειας σ΄ όλη την Ευρώπη.Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι επόμενοι στόχοι της Τουρκίας που θέτουν θέμα ασφάλειας σ΄ όλη την Ευρώπη
Μετά τις πρόσφατες κινήσεις της αναθεωρητικής Τουρκίας με τη Λιβύη, η στρατηγική της Άγκυρας φαίνεται να βαδίζει πάνω σε δύο νέους άξονες. Αν η τουρκική στρατηγική πετύχει, τότε όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη θα έχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας...

Αραβική Άνοιξη 3;
Ο πρώτος άξονας της τουρκικής στρατηγικής προωθεί την έναρξη της τρίτης φάσης της Αραβικής Άνοιξης [1], με την ενεργοποίηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την εμπλοκή και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής στο χάος της αστάθειας, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες ώστε να παρεμβαίνει σε ρόλο broker της «ειρήνης» και άρα ελέγχου των αποφάσεων (βλέπε Κυπριακό, Κουρδικό, Συριακό, οσονούπω Λιβυκό, κλπ).
Με τη νέα αυτή φάση, η Άγκυρα δεν θα μείνει μόνο στη Λιβύη, αλλά ενδεχομένως θα επιχειρήσει – ενόψει και των νέων πολιτικών εξελίξεων – την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου και της Αλγερίας. 
Μια νέα αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα δώσει ερείσματα στους σκληροπυρηνικούς του Ιράν, ώστε να απομακρυνθεί η πιθανότητα γεφύρωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στο πολιτικά προβληματισμένο Ισραήλ, ώστε να αποδεχθεί πιο εύκολα μια λύση «να τα βρούμε» στο σχέδιο των ΗΠΑ για την περιοχή.
Η αποσταθεροποίηση της Αλγερίας θα φέρει ενεργειακή ανασφάλεια στην Ευρώπη, πράγμα που από τη μία θα δώσει ερείσματα στους Ρώσους να πιέσουν τους ευρωπαίους να πιέσουν με τη σειρά τους τις ΗΠΑ για ηπιότερη στάση σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία, ενώ βραχυπρόθεσμα και παράλληλα θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης από Αμερικανικό LNG. [2]
Ενοποίηση Μεσογειακών και Μεσανατολικών κρίσεων…
Ο δεύτερος άξονας της τουρκικής στρατηγικής θα αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας να ενοποιήσει τις κρίσεις της Ανατολικής Μεσογείου (Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και Παλαιστινιακό) με τις κρίσεις της Μέσης Ανατολής (καθεστωτικές, θρησκευτικές, ενεργειακές, ασφάλειας, κλπ).
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα εμπλέκει στο χάος διαφορετικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα πολλών δρώντων ταυτόχρονα, που θα περιπλέξουν σε τέτοιο βαθμό το σκηνικό ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα αντί όλοι να βλέπουν την Τουρκία ως μέρος του προβλήματος, να αρχίσουν να τη βλέπουν ως μέρος της λύσης προκειμένου να λυτρωθούν το συντομότερο από την αναταραχή! Φυσικά, καμία «λύση» δεν θα μπορεί από τα πράγματα πλέον να αγνοεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, και η Τουρκία θα τα έχει πετύχει όλα αυτά… χωρίς F-35! Αρκεί να παίξει έξυπνα με την ψυχολογία και την καθημερινότητα των «αντίπαλων» λαών!
Τα περιθώρια της Αθήνας
Απέναντι στις τουρκικές κινήσεις η Αθήνα έχει κυρίως δύο επιλογές.
Η μία επιλογή για την Αθήνα είναι να ακολουθήσει τη γραμμική στάση που έχει μέσα από τους διαύλους της διπλωματίας και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ισχυρότερων συμμάχων της, ώστε από τη μία να κερδίσουμε χρόνο και από την άλλη να βάλουμε άλλους μπροστά να αναλωθούν με την αναθεωρητική Τουρκία. Αυτή η επιλογή όμως δεν μας δίνει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική!
Η δεύτερη επιλογή μας είναι να εφαρμόσουμε μια υβριδική στρατηγική ανάσχεσης και απομείωσης της τουρκικής ισχύος που τροφοδοτεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι αυτή η δεύτερη επιλογή, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί να εκτεθεί δημόσια και στις λεπτομέρειές της, ωστόσο υπάρχει, και είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική μας θα πρέπει να έχει απαντήσεις τέτοιες για τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών, που στο τέλος να επιλέξουν να παίξουν το χαρτί Ελλάδα έναντι του χαρτιού Τουρκία.
[1] Θα μπορούσαμε μέχρι τώρα να χωρίσουμε την Αραβική Άνοιξη σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση, μεταξύ 2011-2013, ήταν ένα δομικό crash test για τα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής. Η δεύτερη φάση, μεταξύ 2014-2019, ήταν ένα crash test για τις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Αποτελεί εκτίμηση του γράφοντος ότι η τρίτη φάση πιθανότατα να είναι ένα crash test που θα αφορά ανατροπές στο σύστημα ασφάλειας και στα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.
[2] Διακινδυνεύοντας μια εκτίμηση, θα έβλεπα μελλοντικά τη Ρωσία να ελέγχει τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, τις ΗΠΑ να έχουν φιλόδοξα σχέδια για τον σχιστολιθικό πλούτο της Αλγερίας, και το Κατάρ να επικεντρώνεται στις Ασιατικές αγορές. Η Τουρκία ως χρήσιμος εταίρος θα ωφελείται πολλαπλά από την ειδική σχέση που θα διατηρεί και με τους τρείς, σε μια αέναη προσπάθεια εξισορρόπησης των Ρωσο-Αμερικανικών συμφερόντων, εκτός και αν αλλάξει κάτι σημαντικά στα συμφέροντα του Αμερικανικού συστήματος εξουσίας!
*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος
Δημοσιεύθηκε στο Liberal

6 σχόλια:

  1. Το άρθρο δείχνει την αλήθεια:
    Αυτή η χαρτο-Ελλάδα είναι ΑΝΙΚΑΝΗ να ζήσει!
    Ειναι ένα χαρτί στο μανίκι "κάποιου" ισχυρού
    ένα "πράγμα" χωρίς την Αρχαία Ψυχή και Τόλμη.
    Γι'αυτό και θα πεθάνει ή θα αυτοκτονήσει,
    γιατι δεν μπορεί να πολεμήσει για την ίδια
    της την ζωή. Και μαζί της οι χαρτο-Ελληνες.

    ΑΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διὰ νὰ ἀχρηστεύσουμε ἕνα θέμα ἤ τὸ ὑπερθεματίζουμε ἤ τὸ ὑποτιμοῦμαι. Διὰ τῆς ὑποτιμήσεως ἐσὺ τὸ ἀχρηστεύεις.
      Νὰ ὑπενθυμήσω ὅτι ὁ Ἑλληνισμὸς εἰς τὴν πολυχιλιετῆ ἱστορίαν του ἔχει πλειστάκις ὑποστεῖ τὰ ἴδια καὶ χειρότερα. Ὅμως ἐξακολουθεῖ καὶ ὑπάρχει Σήμερον δὲ, εὐνοούμενος καὶ ἀπὸ τὴν τουρκικὴν ἠλιθιότητα βαδίζει πρὸς ἕνα αἴσιον μέλλον παρὰ τὰς ἀπιστεύτους μαλακίας πολιτικῶν καὶ πολιτῶν, ὑπεράνω τῶν ὁποίων ὅμως ὑπάρχει ἰσχυρότατος ὁ νοῦς τῆς ἱστορίας καὶ ὁ νοῶν νοεῖτο!

      Διαγραφή
    2. Δεν υποτίμησα ούτε αχρήστευσα το άρθρο.
      Και στο κάτω-κάτω δεν είναι Ευαγγέλιο
      για να μήν επιτρέπεται ο σχολιασμός!

      Απλά, διαφαίνεται η ΑΧΡΗΣΤΙΑ Πολιτείας
      και Πολιτών στην Αξιοπρέπεια τους.

      ΑΔΗΣ
      ΥΓ: Η ΔΕΙΛΙΑ ονομάζεται πλέον Διπλωματία.

      Διαγραφή
  2. Ἡ Τουρκία τὰ ἔχει χάσει ὅλα . Και ἀντὶ νὰ βάλει μυαλὸ μὴπως καὶ κερδίσει κάτι ἐξακολουθεῖ τοὺς ψευτοτσαμπουκάδες καὶ τὰ ἀνατολίτκα παζάρια μήπως καὶ παρασύρει κάποιον σε διάλογον ὅπως αὐτὴ τὸν ἐννοεῖ. Ἐντὸς τῶν ἡμερῶν ὑπογράφεται καὶ ἡ ΑΟΖ μεταξὺ Ἰταλίας Ἑλλάδος καὶ Αἰγύπτου ὅπως καὶ ὁ East Med μεταξὺ Ἰσραὴλ, Κύπρου, Αἰγύπτου καὶ Ἑλλάδος ὁπότε καὶ ἡ παρουσία τῆς Τουρκίας εἰς τὴν Ἀνατολικὴν Μσόγειον καθίσταται ἀπὸ μερικὴν ἕως ἀνύπαρκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Χιλιάδες Αθηναίοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Μετρό και ταξιδεύουν (σήμερα και αύριο) δωρεάν. Δωρεάν είναι επίσης (σήμερα και αύριο) και η μεταφορά με τα άλλα μέσα μεταφοράς των Αθηνών (το κανονικό εισιτήριο του Μετρό θα κοστίζει 250 δραχμές)..
    …Σε δηλώσεις που κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη επικείμενη έγκριση (τη προσεχή Δευτέρα του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλησης) από το συμβούλιο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. λέει: «Η έγκριση αυτή εφόσον πραγματοποιηθεί, διότι το ΕΚΟΦΙΝ θα αποφασίσει, θα αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην ενταξιακή πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης».
    ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Ο Ρώσος αξιωματούχος Σ. Γιαστρεζέμπσκι δηλώνει ότι: «πενήντα τέσσερις τσετσένοι μαχητές παραδόθηκαν το πρωί στο Γκρόζνι στον γενικό εισαγγελέα της δημοκρατίας της Τσετσενίας και τους άνδρες του (φιλορώσου πολέμαρχου) Μπ. Γκατναμίροφ». Αντίθετα ο εκπρόσωπος των Τσετσένων ανταρτών Μ. Ουντούκοφ αναφερόμενος στο θέμα δηλώνει: «Κατηγορηματικά δηλώνω ότι οι μαχητές από την περιοχή του Γκρόζνι δεν παραδόθηκαν και είναι απολύτως ψευδές ότι κατέθεσαν τα όπλα τους. Δεν υπάρχει ούτε κόκκος αληθείας σε όλα αυτά. Είναι απλώς ρωσική προπαγάνδα.
    ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΚΙ σε κοινή συνεδρίαση ύστερα από πρόταση του Δ. Τσοβόλα αποφασίζουν, στις 8 Φεβρουαρίου στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη βουλή για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ να δηλώσουν «Παρών»…
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής επισκέπτεται στη Θεσσαλονίκη την έκθεση αγροτικών προϊόντων «Agrotica» (σε δηλώσεις του κατηγορεί την κυβέρνηση για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες).
    ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 διεθνή
    …Στην Αυστρία ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων Γ. Χάιντερ αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώνουν εναντίον του ευρωπαίοι ηγέτες, χαρακτηρίζει τη βελγική κυβέρνηση «διεφθαρμένη»(επειδή ανέχεται τους παιδεραστές) και προτείνει τον Γάλλο πρόεδρο Ζ. Σιράκ να κοιτάζει τη δουλεία του (δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Αυστρία δείχνουν ότι το 54% των Αυστριακών δεν φοβάται την συμμετοχή των ακροδεξιών του Χάιντερ στη νέα Αυστριακή κυβέρνηση)…
    Νέος θόρυβος ξεσπά στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις ότι ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Γ. Ράου χρησιμοποιούσε αεροπλάνα κρατικής τράπεζας για ιδιωτικά του ταξίδια.
    ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Κολ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ντι Βέλτ» διαψεύδει ότι δέχτηκε μυστικές δωρεές (30 εκ. μάρκα) από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Μιτεράν…
    Για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχεται έστω και εμμέσως(υπουργός Ενέργειας Μπ. Ριτσαρσον), ότι εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια κατασκευής πυρηνικών όπλων ενδεχομένως να έχουν νοσήσει(διάφορες μορφές καρκίνου) εξαιτίας της έκθεσής τους σε ραδιενέργεια στο χώρο εργασίας.
    ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Το «ΕΚΟΦΙΝ» επικυρώνει(Βρυξέλλες) ομόφωνα το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλησης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει, όπως γράφεται, ότι εξελίσσεται ομαλά και με επιτυχία η πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ (εκπληρώνει πλέον όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξή της).
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής επισκέπτεται τη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του Πειράματος. Ο Κ. Καραμανλής απαντώντας στα παράπονα των εργαζομένων για τα «ψεύτικα λόγια» των πολιτικών λέει: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να επιλύθει το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη».
    Πτώση κατά 0,60% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.990,02 μονάδες.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ έχει στη Μόσχα συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό της Ι. Ιβάνοφ. Σε δηλώσεις που κάνει η Αμερικανίδα υπουργός, αναφερόμενη στο Τσετσενικό, λέει ότι πρόκειται για «μια τρομερή πράξη δυστυχίας» (καλεί τη ρωσική ηγεσία να αναζητήσει πολιτική λύση – διαφορετικά θα διακινδυνεύσει μια περαιτέρω διεθνή απομόνωση).
    Συνεχίζονται στην Τσετσενία και ιδιαίτερα στο Γκρόζνι οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των Τσετσένων ανταρτών.
    Βρετανικό δικαστήριο απορρίπτει τις προσφυγές που άσκησαν το Βέλγιο και πολλές οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της επικείμενης απελευθέρωσης του πρώην δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοσέτ.
    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (Γ. Χάιντερ) στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. Η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι, αν το κόμμα του Γ. Χάιντερ συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση, οι «14»(κράτη-μέληη της Ε.Ε.)θα σταματήσουν κάθε επίσημη επαφή με την Αυστρία(Ο Γ. Χάιντερ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Τ. Κλέστιλ «αποσύρει» τα όσα δήλωσε εναντίον του Βελγίου και του Γάλλου προέδρου Ζ. Σιράκ).
    Συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Σε ανακοίνωση του αναφερόμενο στη δράση της ισλαμικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» παρατηρεί ότι «οι προσπάθειες να συσχετιστούν οι δυνάμεις ασφαλείας και το κράτος με την οργάνωση αυτή, δίχως να υπάρχουν σαφή στοιχεία, είναι αποπροσανατολισμός και προστασία των πραγματικών ενόχων».
    Από την επίθεση ανδρών της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» εναντίον των Ισραηλινών θέσεων στο Νότιο Λίβανο χάνουν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί στρατιώτες κι ένα αξιωματικός των φιλο-ισραηλινών δυνάμεων (οι Ισραηλινοί απαντούν με βομβαρδισμούς θέσεων της «Χεζμπολάχ»). Με αφορμή τις ανωτέρω επιθέσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ε. Μπάρακ καλεί τη Συρία να ελέγξει τα δράση των ανταρτών της «Χετζμπολάχ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive