Με ένα μωρό αφρικανική καταγωγής στολίστηκε η φάτνη σε νηπιαγωγείο του Ευαγόρου, χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή αντίδραση από μαθητές και γονείς... Η απεικόνιση του Ιησού είναι ένα ζήτημα που στη διάρκεια των αιώνων έχει αναδείξει πολιτιστικές, εθνοτικές και φυλετικές διαφορές στους πληθυσμούς που ασπάζονται τον χριστιανισμό. Άλλοτε με βορειοευρωπαϊκά (ξανθά μαλλιά και λευκό δέρμα) και άλλοτε με πιο ανατολίτικα χαρακτηριστικά (μαύρα μαλλιά και μελαμψό δέρμα), η μορφή του θεανθρώπου έχει γνωρίσει διάφορες εκδοχές και διακυμάνσεις στην εικονογραφία και την τέχνη.
Αν και η αρκετοί αφρικανικοί πληθυσμοί ασπάζονται τον χριστιανισμό, η αποτύπωση του ως Αφρικανού είναι σπάνια και ενδεχομένως «προκλητική» για τις συντηριτικές αντιλήψεις, καθώς εκτός από τις ιστορικές συνθήκες που παραβλέπει, μια τέτοια απεικόνιση ενδεχομένως να τροφοδοτούσε και ρατσιστικά ανακλαστικά. Ωστόσο, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του sigmalive, η απεικόνιση του θείου βρέφους με αφρικανικά χαρακτηριστικά, δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα σε νηπιαγωγείο της Κύπρου.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η δασκάλα του σχολείου δεν συνάντησε την παραμικρή αντίδραση για την συγκεκριμένη πράξη και τονίζει:
«Δεν γίνεται», όπως ανέφερε, «καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφού αυτό γίνεται εντελώς φυσιολογικά, καθώς δεν προβάλλουμε σε καμία περίπτωση τις διαφορές αλλά τις ομοιότητες που έχουν όλα τα παιδιά». Μάλιστα, σύνθημα του σχολείου είναι «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Με μία διαφορετική προσέγγιση και με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και την εμπέδωση της αρχής της διαφορετικότητας πραγματοποίησε χθες βράδυ ο Β’ Κοινοτικός Παιδοκομικός Σταθμός ΣΚΕ Αυγόρου τη χριστουγεννιάτική του γιορτή στο Αυγόρου.
Συγκεκριμένα, η δασκάλα του σχολείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια κούκλα που παραπέμπει σε μωρό αφρικανικής καταγωγής, τοποθετώντας το στη φάτνη που χρησιμοποιήθηκε για κούνια του νεογέννητου Ιησού.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με απόλυτη φυσικότητα και χωρίς να παραξενέψει ούτε τα παιδιά ούτε τους γονείς.
Όπως εξήγησε η δασκάλα, στο σχολείο υπάρχουν παιδιά διαφορετικών χρωμάτων, εθνικοτήτων και γλωσσών. Όμως, τόσο για τους δασκάλους όσο και για τα ίδια τα παιδάκια, όλα είναι όμοια. «Δεν γίνεται», όπως ανέφερε, «καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφού αυτό γίνεται εντελώς φυσιολογικά, καθώς δεν προβάλλουμε σε καμία περίπτωση τις διαφορές αλλά τις ομοιότητες που έχουν όλα τα παιδιά». Μάλιστα, σύνθημα του σχολείου είναι «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Αυτό το οποίο προκαλεί ευχάριστη εντύπωση είναι ότι σε μία (σχετικά) ακριτική κοινότητα όπως το Αυγόρου, τρέφεται και αναδεικνύεται αξιοζήλευτος σεβασμός στη διαφορετικότητα και δίδονται σωστά διδάγματα και παραδείγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.