Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Κοιτάσματα Αιγαίου. Απόρρητα Αμερικάνικα έγγραφα.Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑΤΟ
Πρόταση για σύσταση κοινών μεικτών εταιριών που θα αναλάμβαναν την από κοινού έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως υπάρχουν στο Αιγαίο και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προωθούσε λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς. Όπως αποκαλύπτεται και από αμερικανικά απόρρητα έγγραφα...
που έχουν αποχαρακτηριστεί, ο Γ. Λουνς επιχειρεί να «γλυκάνει» την Άγκυρα (την οποία με κάθε ευκαιρία υποστήριζε) θεωρώντας ότι προσφέροντας της πρόσβαση σε φυσικούς πόρους που ενδεχομένως υπήρχαν στο Αιγαίο ακόμη και σε περιοχές που καταφανώς ανήκαν στην Ελλάδα και μέσα από ένα θολό σύστημα «κοινών εταιριών» θα απέτρεπε μια πηγή έντασης από την περιοχή και μια δυνητική αιτία πολέμου σε μια κρίσιμη περιοχή για την Ατλαντική Συμμαχία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Λουνς στην σπουδή του να προωθήσει την πρόταση του, άφηνε για το… μέλλον τον καθορισμό των ποσοστών που θα είχε κάθε χώρα στους φυσικούς πόρους που θα ανακαλύπτονταν από τις κοινές ελληνοτουρκικές εταιρίες, που θα αποτύπωναν φυσικά και το ποσοστό των δυο χωρών επί των θαλασσίων ζωνών. Ο Λουνς πίστευε ότι με την πρόταση του θα υπήρχε αποσυμπίεση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών και θα μπορούσαν έτσι να εμπλακούν σε διαδικασία διαλόγου πριν υπάρξουν μεγάλες ανακαλύψεις ορυκτού πλούτου στην περιοχή.
Οι προτάσεις αυτές που σκόνταψαν στην άρνηση της Χούντας να διαπραγματευθεί με την Τουρκία (παρά την προθυμία διπλωματών να συζητήσουν την πρόταση Λουνς), εγκαταλείφθηκαν φυσικά λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά το πνεύμα της συνεκμετάλλευσης έμεινε ζωντανό για αρκετά χρόνια και έκτοτε επανέρχεται περιοδικά, έστω και με άλλες μορφές και διαδικασίες.
Τα δυο αποκαλυπτικά έγγραφα είναι η καθημερινή ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ στις 8 Ιουλίου 1974 και το τηλεγράφημα που είχε προηγηθεί στις 4 Ιουλίου 1974 από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ράμσφελντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.:
The President’s Daily Brief
8 July 1974
Τουρκία-Ελλάδα
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Λουνς θα κάνει μια νέα πρόταση αυτή την εβδομάδα για να μεσολαβήσει στην διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχετικά με τα δικαιώματα στον βυθό του Αιγαίου. ο Λουνς θα προτείνει στους μονίμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να συστήσουν οι δυο χώρες κοινές επιχειρήσεις για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και να ασχοληθούν αργότερα με τα ποσοστά συμμετοχής της κάθε χώρας. Ελπίζει ότι αυτή η πρόταση θα καταστήσει δυνατό στους Έλληνες να μπουν σε διαπραγματεύσεις, ίσως σε ένα φόρουμ του ΝΑΤΟ και προσφέρει έναν δρόμο σχετικά με τις ελληνικές ενστάσεις να τεθεί νέος μηχανισμός για τέτοιες συνομιλίες.
Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν πείσει τον Λουνς ότι είναι πρόθυμοι να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό και για τον λόγο ότι ανησυχούν από τις πρόσφατες αγορές εξοπλισμών από την Ελλάδα. Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, φαίνονται να προτιμούν μια ευέλικτη προσέγγιση αλλά δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. Αυτό έγινε σαφές για παράδειγμα με την στάση των Ελλήνων αξιωματούχων που έκαναν τις πρόσφατες συνομιλίες με τους Τούρκους αντιπροσώπους στην Οτάβα και στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες δεν έχουν την αρμοδιότητα να διαπραγματευθούν ουσιαστικά ζητήματα. Πρέπει να επικοινωνούν για επιβεβαίωση με τους στρατιωτικούς ηγέτες στην Αθήνα.
Η χούντα που κυβερνά δεν δείχνει κανένα σημάδι για συμφωνία. Οι Έλληνες ηγέτες συνεχίζουν να επιμένουν ότι προηγούμενες συμφωνίες δίνουν στην Αθήνα διευρυμένα δικαιώματα στο Αιγαίο και δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση. Η δυσαρέσκεια σχετικά με αυτή την ανελαστική στάση ίσως είναι η αιτία που οδήγησε σε παραίτηση την τελευταία εβδομάδα δυο σημαντικών αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τηλεγράφημα από την Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Βρυξέλλες 4 Ιουλίου 1974
Στις 4 Ιουλίου ο Λουνς κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ ,του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να συζητήσει τις πρωτοβουλίες για την Ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο.
… Ο Λουνς είπε ότι φοβάται την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και έχει καταλήξει ότι πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να εμπλακούν οι δυο χώρες σε προσπάθειες αποσυμπίεσης της κατάστασης .
Πιστεύει ότι όπως στην Μέση Ανατολή εάν κάποιος προσπαθήσει να λύσει όλα τα θέματα σε ένα πακέτο θα ανακύψουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Για αυτό προτιμάει μια προσέγγιση βήμα-βήμα όπως αποδείχθηκε επιτυχής προσέγγιση στην Μέση Ανατολή. Ο Λουνς είπε ακόμη ότι προτιμά να αφήσει κατά μέρος για την ώρα τις νομικές πτυχές, το ερώτημα των μειονοτήτων, το ερώτημα της Κύπρου. Πιστεύει ότι είναι επιθυμητό να επικεντρωθούμε στο θέμα του πετρελαίου και του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα τώρα πριν γίνουν μεγάλες ανακαλύψεις πετρελαίου.
Επομένως σκόπευε να προτείνει σε Έλληνες και Τούρκους ότι θα πρέπει να συστήσουν κοινές εταιρίες για να εξορύξουν πετρέλαιο και ορυκτό πλούτο . Το ερώτημα των ποσοστών συμμετοχής και άλλων στοιχείων για αυτές τις κοινές εταιρίες θα αποφασισθούν μεταγενέστερα.
Κατά την υποβολή μιας τέτοιας πρότασης ο Λουνς είχε κατά νου, ότι δεν επιθυμούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τα νομικά δικαιώματα στα οποία επιμένει η Ελλάδα, και ότι από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να πει ότι έχει ένα εύλογο μερίδιο στους ορυκτούς πόρους στις ακτές της .
Αναγνώρισε τον κίνδυνο ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να σκεφθεί ότι το ΝΑΤΟ η ο Γενικός Γραμματέας προσπαθούσαν να επιβάλλουν μια λύση και σκόπευε να είναι διακριτικός στον τρόπο με τον οποίο προχωρά αυτή την πρωτοβουλία, σκεπτόμενος να έχει προκαταρκτικές επαφές με τον Έλληνα και Τούρκο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ.
Ο Λουνς προέβλεψε ότι αν η πρωτοβουλία του ήταν επιτυχής μπορεί να ακολουθήσουν συζητήσεις πιθανόν στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις οποίες θα βοηθούσε. Σκέφτηκε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποφύγει την δημιουργία ad hoc μηχανισμών τους οποίους οι Έλληνες δεν θέλουν…
Ο Λουνς είπε ότι σκόπευε να κάνει μια σύντομη δήλωση στη Defense Planning Committee στις 5 Ιουλίου στην οποία θα εξηγείται στους Έλληνες και στους Τούρκους να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε χρήση βίας. Ράμσφελντ».

5 σχόλια:

  1. Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1999
    Ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζεμ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Έχει διανυθεί σημαντική απόσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχει αρχίσει να εξαφανίζεται ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων των δύο χωρών σχεδόν έχουν αρχίσει να χάνουν την ειδησεογραφική αξία που είχαν». Σε άλλο σημείο για ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, λέει: «Αν στο Ελσίνκι υπάρχει στάση που θα έρχεται σε αντίθεση με την φιλία, η συνείδηση μας θα είναι ήσυχη. Το ζητούμενο είναι οι πολιτικοί στις δύο πλευρές να μην κάνουν πράγματα που να έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δύο χωρών. Θέλουμε να γίνουν μόνιμες οι σχέσεις μας με την Ελλάδα».
    Ο Γερμανός Υπ. Εξ Γ. Φίσερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, λέει: «Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει αμοιβαία αλληλεγγύη. Οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν να είναι βέβαιοι γι αυτό. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα προβλήματα τους. Άλλα και αντίστροφα, ένα επέλθει μια ΜΟΝΙΜΗ ΥΦΕΣΗ, με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Τουρκίας, ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη θα είναι η ίδια η Ελλάδα. Αυτό πρέπει κανείς να το αντιληφθεί και αυτό είναι επιθυμητό» (το γερμανικό κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ Της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας).
    Ο Ιταλός Υπ. Εξ Λ. Ντίνι μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του λέει: «Η συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι θα πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Πρόκειται για απόφαση μεγάλης πολιτικής σημασίας που πρόκειται, για την ώρα, να λυθεί ταυτόχρονα με την ένταξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων . Το θέμα του σεβασμού από την πλευρά της Άγκυρας των πολιτικών και θεσμικών κριτηρίων, που καθορίστηκαν από τη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη, κρίνεται ως ανεπαρκές» (θα πρέπει να ληφθούν υπ όψη οι νομικές ανησυχίες της Ελλάδας».)
    Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ο γ. γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν έχει στη Ν. Υόρκη διαδοχικές συναντήσεις-συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΚΎΠΡΟΥ Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς (εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό) Σε δηλώσεις που κάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ φθάνοντας στον τόπο των συναντήσεων. Λέει: «Θα προχωρήσουμε μπροστά σταδιακά. Δεν αναμένω θαυματουργική λύση. Δεν μπορεί να έχουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες ότι από αυτόν τον γύρο θα μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Αλλά θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Γι αυτό είμαι ευτυχής που και οι δύο ηγέτες βρίσκονται εδώ αποφασισμένοι να εμπλακούν σε ουσιαστικό διάλογο» (γράφεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον την παραμονή της έναρξης των συνομιλιών έστειλε μήνυμα σχετικό με το Κυπριακό).
    Ο πρόεδρος της Ε. επιτροπής Ρ. Πρόντι σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στο θέμα της παγκοσμιοποίησης, λέει: «Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί φόβο όταν τη βλέπει κανείς σαν διαδικασία διακρίσεων, όμως πρέπει να προχωρήσουμε γιατί στην πραγματικότητα είναι η ελπίδα των υπανάπτυκτων χωρών».
    Συνεχίζονται στο Σιάτλ των ΗΠΑ, χωρίς αποφασιστικότητα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι εργασίες της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκπρόσωποι χωρών του Τρίτου κόσμου καταγγέλλουν ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται πάνω από τα κεφάλια μας», ενώ ο εκπρόσωπος των Γάλλων συνδικαλιστών Ζ. Μποβέ δηλώνει: «Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις πολυεθνικές και να υπερασπιστούμε του μικροκαλλιεργητές».
    Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Λήγουν στο Σιάτλ των ΗΠΑ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα , οι εργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(πολλοί κάνουν λόγο για διπλωματική ήττα του Μπ. Κλίντον και για νίκη των αναπτυσσόμενων χωρών και μη κυβερνητικών οργανώσεων – μετέτρεψαν το Σιάτλ σε πεδίο μάχης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1999
      Συνέρχεται η Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του λέει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «είναι η μόνη εγγύηση ότι τα παιδιά μας θα έχουν ασφαλέστερο και σταθερό μέλλον». Σε άλλο σημείο, καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου για το αξίωμα του ΠτΔ, επειδή «δεν είναι κομματικός υποψήφιος και η επανεκλογή του υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού»(κατηγορεί τη ΝΔ ότι με τη στάση της «αδυνατίζει τη θέση της χώρας» και ότι δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας – Ο Θ. Πάγκαλος παρουσιάζει στην Κ.Ε. ένα κείμενο με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία).
      Περίπου 205 σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Αθήνα και την επαρχία βρίσκονται υπό κατάληψη από μαθητές που αξιώνουν την κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
      Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
      Ο Ρώσος στρατηγός Λ. Ιβάνοφ σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο λέει: «Καθιστούμε υπεύθυνο το ΝΑΤΟ επειδή η συμμαχία όχι μόνο διέπραξε την επίθεση, αλλά και ανέλαβε την ευθύνη για την εφαρμογή των συμφωνιών. Οι βασικοί όροι της απόφασης 1244 δεν εφαρμόζονται κυρίως σε ότι αφορά την παροχή εγγυήσεων για όλους τους κατοίκους του Κοσόβου». Ο προσωρινός διοικητής Μπ. Κουσνέρ σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η «πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή δεν είναι καθόλου καλή».
      Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 1999
      Ολοκληρώνονται οι εργασίας της διήμερης συνόδου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός-πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης μιλώντας στους συνέδρους λέει: «Η πορεία που κάναμε δεν είναι ποια αναστρέψιμη. Δεν μπορούν πια να ανατρέψουν τα δεδομένα της σταθεροποίησης τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη. Υπάρχει ένα κεκτημένο, παραδεκτό. Ένα κεκτημένο μη αμφισβητήσιμο. Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να παλέψει να το υπερασπιστεί. Σε άλλο σημείο: «Το κόμμα μας βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία. Η ΝΔ αλλάζει διαρκώς πρόσωπο. Τώρα είναι φιλολαϊκή, αλλά βέβαια δεν αλλάζει καθόλου, μα καθόλου πολιτική. Εκφράζει το παλιό, εκφράζει το ξεπερασμένο δικαιώνοντας πιστεύω απόλυτα τον τίτλο της ως το κατ εξοχήν συντηρητικό κόμμα και τώρα θα έλεγα με ακροδεξιούς χρωματισμούς. Η νίκη όποτε γίνουν εκλογές θα είναι οπωσδήποτε του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα γυρίσουμε τη σελίδα του 21ουαιώνα, Γιατί από το 1974 και μετά σφραγίσαμε με την παρουσία μας την Ελλάδα, ανοίξαμε νέους ορίζοντες, χαράξαμε νέους δρόμους»(οι σύνεδροι εγκρίνουν ομόφωνα το κείμενο θέσεων που εισηγήθηκε το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος).
      Υποχωρούν οι καταλήψεις σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης από μαθητές που αξιώνουν την κατάργηση του νόμου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Σε αυτό βοηθούν οι παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών (διευκολύνονται από τη νομοθετική πράξη που προωθεί η κυβέρνηση – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση σε υπό κατάληψη σχολεία).
      ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας στο νομό Κοζάνης λέει: «Εμείς ποτέ δεν υποστηρίζουμε δυναμικές ενέργειες, καταλήψεις(σχολείων). Αν θέλετε, αντιδράσεις διαμαρτυρίας οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος και αθώων συμπολιτών μας. Η πρώτη προτεραιότητα(όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση), η μεγαλύτερη μας φιλοδοξία, το κυρίαρχο ζήτημα και ζητούμενο στη σύγχρονη Ελλάδα είναι να πολεμήσουμε αποτελεσματικά τη μάστιγα της ανεργίας».

      Διαγραφή
  2. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 1999
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος κατά την επιστροφή του από την Πορτογαλία, απαντώντας στην ερώτηση να θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα του ΠτΔ, δηλώνει: «Εδώ τα όμματα έχουν θέσει προθεσμία μέχρι τον Ιανουάριο. Εγώ έχω ακόμη περισσότερη προθεσμία μέχρι της παραμονές της προεδρικής εκλογής. Δεν είναι έτσι;»
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Έτσεβίτ, μιλώντας στον τούρκικο ιδιωτικό σταθμό «TGRT» αναφερόμενος στο πρόβλημα του Αιγαίου, λέει: «Πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου. Αυτό προϋποθέτει και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα επιθυμεί την απευθείας προσφυγή στο Διεθνή Δικαστήριο της Χάγης. Ένα δούμε από το χάρτη, θα διαπιστώσουμε πόσο πολύπλοκο είναι το πρόβλημα στο Αιγαίο. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την άποψή του δικαίου, αλλά και από την άποψη της ασφάλειας και της πολιτικής. Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει αρχικά να επιλέξουν το δρόμο των συνομιλιών» (διευκρινίζεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί την απευθείας προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης) Σε άλλο σημείο, «είναι μεγάλο λάθος το γεγονός ότι έχει ανοίξει ο δρόμος της ένταξης της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε. προτού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στη 3η Παγκόσμια Διάσκεψη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, λέει και τα παρακάτω: «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων Της Ε.Ε. θα δώσουμε μια μάχη ευρωπαϊκών αξιών, ελληνικών αξιών για την προώθηση μιας διαφορετικής ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ». «Μέσα σε αυτό το όραμα, βεβαίως, έχει θέση και η Τουρκία. Αν όμως οι εταίροι μας συμφωνήσουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με βάση τις δικές της ευρωπαϊκές αρχές τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής: την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα θέματα της δημοκρατίας. Αν πράγματι η Ευρώπη είναι έτοιμη ν αναλάβει τις ευθύνες της, η Ελλάδα θα μπορέσει να πει το ναι για να δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υπό ένταξης χώρας. Αν δεν το κάνε, θα φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο που θα έχουμε μπροστά μας. Ελπίζω ότι, τελικά, θα έχουμε επιτυχία».
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ σε δηλώσεις του στον τούρκικο ιδιωτικό σταθμό «TGRT», αναφερόμενος στο θέμα της ποινής του θανάτου, λέει: «Είναι αντίθεση να ισχύει, από τη μία, η ποινή του θανάτου στην Τουρκία και από την άλλη να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για ένταξη στην Ε.Ε». Ήδη εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία δεν εκτελείται η θανατική ποινή. Είναι ξεκάθαρο στην τουρκική κοινή γνώμη η στάση εναντίον της ποινής αυτής».
    Ο Ρώσος Υπ. Εξ Ι. Ιβάνοφ προσκαλεί τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ Κν. Βόλεμπεκ να επισκεφθεί ορισμένες περιοχές της Τσετσενίας. Ο Κν. Βόλεμπεκ δηλώνει ότι έτσι «καταδεικνύεται πως η Ρωσία τιμά τις δεσμεύσεις της να θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις της διάσκεψης του ΟΑΣΕ».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της Τσετσενίας Α. Μασχάντοφ λέει: «Αποσυρόμενοι από τις πόλεις θα τραβήξουμε τις ρώσικες δυνάμεις προς τα βουνά».
    Διεξάγονται σε 230 εκλογικά τμήματα της «ΠΓΔΜ» επαναληπτικές εκλογές (αφορά το Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της 14 Νοεμβρίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 1999 διεθνή
      Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους της ΝΑΣΑ αφού οι επιστήμονες της υπηρεσίας δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να επικοινωνήσουν με το εξερευνητικό διαστημόπλοιο Mars Polar Lander (MPL) (το διαστημόπλοιο επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Άρη το βράδυ της Παρασκευής.
      Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) σε ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι αρχίζουν συνομιλίες που στοχεύουν στον αφοπλισμό του.

      Διαγραφή
  3. Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 1999
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στη 3η Παγκόσμια Διάσκεψη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, λέει: «Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε Έλληνες γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, δεν έχουμε περιθώρια να πάψουμε να είμαστε Έλληνες, δεν αναλογιζόμαστε κάθε μέρα πώς θα διατηρήσουμε την ελληνικότητα μας». «Εσείς της ξενιτιάς οι Έλληνες μάχεστε για να παραμείνετε Έλληνες και κερδίζεται αυτή τη μάχη, για αυτό και είστε πιο άξιοι από εμάς».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στη 3η Παγκόσμια Διάσκεψη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, λέει: « Η Ελλάδα βρίσκεται στη αρχή ενός νέου γόνιμου ιστορικού κύκλου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα με αυτοπεποίθηση τον 21ο αιώνα. Συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είμαστε μια χώρα ισχυρή με ηγετική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη. Η φωνή μας έχει κύρος. Κι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε νομοτελειακή. Δράσαμε επίμονα και με συνέπεια, με σταθερούς και αμετακίνητους στόχους. Με ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης, με σταθερό χέρι και πραγματοποιήσαμε μια ειρηνική επανάσταση στη χώρα. Απόδειξη η οικονομική εξέλιξη μας. Έχουμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., μπαίνουμε στη ΟΝΕ» (ΣΤΗ Διάσκεψη μιλούν επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive