Eτοιμάζονται για «πόλεμο διάφορες αριστερίστικες οργανώσεις, καθώς δεν θέλουν να δουν να μπαίνει ένα τέλος στην ανομία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μια ανομία όμως που εξέθρεψε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προγούμενα χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ δεν έπραξαν τα δέοντα. Η σημερινή έχει υποσχεθεί πολλά, όμως στο τέλους θα τους δούμε....
Ελπίζουμε να περάσει η κατάργηση του ασύλου και να μην κάνει πίσω η ΝΔ μπροστά στις «επιθέσεις» της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς, που έχει κυριεύσει όλες τις θέσεις στην Ανώτατη εκπαίδευση.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις φοιτητών για την προτεραιότητα της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η οργάνωση «Αναμέτρηση» τονίζει πως σκοπός αυτού του στόχου δεν είναι ούτε η υπεράσπιση της ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ούτε ο περιορισμός του εμπορίου ναρκωτικών αλλά «το άσυλο ως τη δυνατότητα του κινήματος να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών, να κατορθώνει συγκεκριμένες νίκες, και να αποφασίζουν χωρίς την παρέμβαση του κράτους .
«Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται με την κατάργηση του ασύλου είναι η τρομοκρατία, ο έλεγχος και η καταστολή των οργανωμένων φοιτητικών αγώνων που πρόκειται να ξεσπάσουν, γνωρίζοντας πως μόνο αυτοί μπορούν να εμποδίσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως όποτε και να γίνει η κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου στην Βουλή «θα μας βρουν απέναντι τους, για να τους θυμίσουμε πως με το φοιτητικό κίνημα δεν θα ξεμπερδέψουν όσο και αν επιταχύνουν τις διαδικασίες ψήφισης των νομοσχεδίων».
Όλη η ανακοίνωση:
«Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις
ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν
ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.»
ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν
ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.»
Benjamin Franklin
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το αέρα την εκλογικής νίκης, από την πρώτη κιόλας στιγμή εξαγγέλλει την χωρίς δημοσιονομικό κόστος κατάργηση του ασύλου, σε μια περίοδο όπου οι σχολές είναι κλειστές και δεδομένη η δυσκολία συνεδρίασης των φοιτητικών συλλόγων. Η νομοθέτηση της κατάργησης του ασύλου αποτελεί κεντρικό πολιτικό στίγμα για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, θέλοντας να ικανοποιήσει το αντιδραστικό και ακροδεξιό κοινό που έχει συσπειρώσει. Έτσι, στοχοποιώντας το άσυλο ως άσυλο ανομίας η Ν.Δ. παρουσιάζεται ως φορέας που θα συγκρουστεί με το ναρκεμπόριο που συμβαίνει εντός της ΑΣΟΕΕ και της Νομικής ξεχνώντας την ανοχή που έδειχνε ως κυβέρνηση με το ναρκεμπόριο που συνέβαινε στο Πεδίο του Άρεως ή τις σχέσεις που έχει με επιχειρηματίες όπως ο Β. Μαρινάκης, κατηγορείται για τη μεταφορά 2.1 τόνων ηρωίνης. Οι αιτίες και ο σκοπός της κατάργησης του ασύλου είναι διαφορετικοί.
Η επιλογή αυτή έχει ένα διπλό μήνυμα. Αρχικά, πιάνοντας το νήμα από την πολυετή προσπάθεια της ΝΔ, των αστικών κομμάτων των ΜΜΕ κατασκευάζουν και στοχοποιούν τον «εσωτερικό εχθρό», τους γνωστούς άγνωστους , τους αριστερούς φοιτητές, τος φοιτητικούς συλλόγους που κάνουν συνελεύσεις, διατυπώνουν αιτήματα και διεκδικούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία που αυτοί με τις πολιτικές τους απειλούν. Περιγράφουν την κατάσταση στα πανεπιστήμια ως μια δυστοπία όπου η εσωτερική ζωή, η διδασκαλία και η έρευνα απειλείται από ένα περιβάλλον βίας και τρομοκρατίας που διαμορφώνουν από κοινού, αριστεροί, αναρχικοί και ναρκέμποροι. Συνειδητά αγνοούν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων των φοιτητών/ριων, τσουβαλιάζοντας μια παρέμβαση για παράδειγμα, για την εμπόδιση επιβολής διδάκτρων σε μια σχολή με το εμπόριο ναρκωτικών και την υπόθαλψη κάθε είδους βίας, εν ήδη απουσίας της δυνατότητας παρέμβασης της αστυνομίας.
Στόχος τους όμως με την κατάργηση του ασύλου δεν είναι ούτε η υπεράσπιση της ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ούτε ο περιορισμός του εμπορίου ναρκωτικών, το οποίο δεν θέλει να σταματήσει η ΝΔ μαζί με την αστυνομία. Αντίθετα, στοχεύουν στο άσυλο ως τη δυνατότητα του κινήματος να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών, να κατορθώνει συγκεκριμένες νίκες, και να αποφασίζουν χωρίς την παρέμβαση του κράτους . Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται με την κατάργηση του ασύλου είναι η τρομοκρατία, ο έλεγχος και η καταστολή των οργανωμένων φοιτητικών αγώνων που πρόκειται να ξεσπάσουν, γνωρίζοντας πως μόνο αυτοί μπορούν να εμποδίσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις.
Το δεύτερο μήνυμα το οποίο δίνει η νέα κυβέρνηση με την κατάργηση του ασύλου αλλά και την προώθηση του νόμου και της τάξης, την αύξηση των αστυνομικών, την επαναφορά της ομάδας Δέλτα, και το συνολικότερο νομικό πλαίσιο, αφορά την ίδια την λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο όνομα του περιορισμού των εξόδων του προϋπολογισμού για τη παιδεία επιθυμούν να επιταχύνουν με κάθε τρόπο την κατάργηση του άρθρου 16, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τον εναρμονισμό των πανεπιστημίων (ακόμα πιο πολύ) με την αγορά και την σύναψη οικονομικών και ερευνητικών συνεργασιών με τους πιστούς της φίλους, τις επιχειρήσεις.
Η πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία προωθεί έναν κοινωνικό καταμερισμό στον οποίο μόνο όσοι καταφέρνουν να βρουν χρηματοδότη ή χορηγό θα καταφέρνουν είτε να εισάγονται στο πανεπιστήμιο, είτε να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Με βάση τις πολυπροβαλλόμενες «καθολικέςν» αξίες της «αριστείας» και της παροχής ίσων ευκαιριών, η κυβέρνηση επιθυμεί όλοι οι φοιτητές/ριες με το κεφάλι σκυφτό με τον φόβο της διαγραφής, να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, όταν μόνο ελάχιστοι θα είναι αυτοί που ανελίσσονται ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μελλοντικά εργαζόμενων φοιτητών αντιμετωπίζει την άκρατη εκμετάλλευση, την ετεροαπασχόληση, την ανεργία, την επισφάλεια.
Η νέα κυβέρνηση προωθεί την αντίληψη ότι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε, είναι να συμβιβαστούμε, να κοιτάμε την δουλεία μας, να προσαρμοζόμαστε στα ωράρια και την ύλη που προτείνονται από τον καθηγητή, να είμαστε συνεπείς στις εξεταστικές χωρίς περιθώριο λάθους, αφήνοντας πίσω την φοιτητική ζωή ως την περίοδο, που ανεξαρτητοποιούμαστε πέρα από τα πρέπει και τα μη του σχολείου και της οικογένειας καθώς βρίσκουμε τους δικούς μας ρυθμούς διαβάσματος και ζωής. Σε συνθήκες που κυριαρχούν τα πιο συντηριτικά κοινωνικά αντανακλαστικά αντί να ενισχύονται οι τάσεις κοινωνικοποίησης των νέων ανθρώπων, που ορίζουν οι ίδιοι το τι σημαίνει γι’ αυτούς η φιλία, ο έρωτας και η πολιτική, παρουσιάζονται ως καρικατούρες ενός ξεπερασμένου Lifestyle φοιτητή και φοιτήτριας το οποίο ζημιώνει την οικονομία της χώρας.
Ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως και τα επιτελεία τους κάνουν κατανοητό πως θα προχωρήσουν και στα πανεπιστήμια, όπως στις Σκουριές, την ΕΡΤ, την καταστολή των πρόσφατων φοιτητικών κινημάτων στην Αλβανία και την Γαλλία. Οι επικείμενες αλλαγές που προετοιμάζουν , έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στην εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία όπως την γνωρίσαμε.
Στις 23 Ιουλίου, τις 10 Αυγούστου και όποτε και αν τολμήσουν να καταθέσουν στην βουλή τα νομοσχέδια για την κατάργηση του ασύλου και του Άρθρου 16. Θα μας βρουν απέναντι τους, για να τους θυμίσουμε πως με το φοιτητικό κίνημα δεν θα ξεμπερδέψουν όσο και αν επιταχύνουν τις διαδικασίες ψήφισης των νομοσχεδίων.
Εμείς ως Αναμέτρηση καλούμε όλες τις δυνάμεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, τις αγωνιζόμενες δυνάμεις των σχολών μας, να μην καθυστερήσουμε άλλο, να συμβάλλουμε άμεσα στην ανασυγκρότηση και αντεπίθεση των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος.
Καλούμε να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις τα όργανα των φοιτητικών συλλόγων για την υπεράσπιση του ασύλου και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Με την επίγνωση των δυσκολιών και ανεπαρκειών μας, έχει έρθει η στιγμή να κατανοήσουμε και να σταθούμε μπροστά στις εξελίξεις και να δώσουμε ενωτικά και μαχητικά τους αγώνες που θα αφήσουν παρακαταθήκη.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Στρατηγικός μας στόχος είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης να περιλαμβάνει ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Αναφερόμενη στην κατάργηση του ασύλου υπογραμμίζει ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και ανομίας. «Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ υπονομεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία» υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δημόσιες Αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη».
Για να δούμε λοιπόν, θα προχωρήσει η ΝΔ σε τομές, ή θα δούμε νέες κυβιστήσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.