Σε άρθρο του Σαλίμ Καχραμάν που δημοσιεύθηκε στο Ahval, με τίτλο «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα πλήξουν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία», αναφέρεται ότι κυρώσεις που ενδεχομένως θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, θα πλήξουν κατά προτεραιότητα τις ΤΕΔ...
και την αμυντική βιομηχανία, ενώ σε πολλά οπλικά συστήματα, όπως αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Τουρκία είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.
Είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας που οφείλεται σε μια σειρά από θέματα, με κύριο την απόφαση της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Η διοίκηση Trump ασκεί πίεση εδώ και μήνες στη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτοξεύει και απειλές στην Άγκυρα ότι θα της επιβάλλει κυρώσεις. Στις 22 Μαΐου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει: «Η Τουρκία ήδη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ».
Δεν είναι ακόμη σαφές αν πράγματι η Τουρκία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ, όμως η σκληρή αλήθεια λέει ότι «οι ΤΕΔ είναι υπερβολικά εξαρτημένες σε οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής». Οι ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων και αεροσκαφών. Έξι από τις 10 πρώτες βιομηχανίες όπλων και 42 από τις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων είναι αμερικανικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο πρώτος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Βιομηχάνων Οπλικών Συστημάτων και Αεροσκαφών, οι τουρκικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας το 2018 έκαναν εισαγωγές 2,45 δις δολαρίων, αυξημένες κατά 54% από το προηγούμενο έτος, ενώ το ποσοστό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στο 41,8 του συνόλου.
Αυτό σημαίνει ότι εισαγωγές όπλων της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Bilkent, Dr.Caglar Kurç δήλωσε για το θέμα: «Πιστεύω ότι αυτή η αύξηση σημαίνει ότι οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες δημιουργούν αποθέματα, για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Οι ΤΕΔ διαθέτουν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, ελικοπτέρων, κατευθυνομένων πυραύλων, πυρομαχικών, τορπιλών και κινητήρων αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών αφορά την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σχεδόν των σύνολο των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων των ΤΕΔ είναι αμερικανικής προέλευσης, όπως επίσης αμερικανικής προέλευσης είναι τα ραντάρ, ο κινητήρας και τα ηλεκτρονικά συστήματα υποσυστήματα διαφόρων οπλικών συστημάτων.
Για παράδειγμα, τα επιθετικά ελικόπτερα T129 που παράγει η Turkish Aerospace Industries Inc. χρησιμοποιούν τον αμερικανικής κατασκευής κινητήρα T800 της LHTEC, ενώ το ευρωπαϊκής συμπαραγωγής μεταφορικό αεροσκάφος Α400Μ χρησιμοποιεί ραντάρ και κινητήρα της Northrop Grumman. Επίσης, η Άγκυρα επέλεξε τους κινητήρες General Electric F110 για το πρωτότυπο του πρώτου εθνικού μαχητικού της Τουρκίας, TF-X, και για τα πρώτα αεροσκάφη που θα παραχθούν.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους αεριοστροβίλους LM-2500 της General Electric. Αυτές οι τουρμπίνες αερίου αποτελούν το σύστημα ισχύος των φρεγατών τύπου Gabya και Barbaros, που κατασκευάζονται στην Τουρκία (MİLGEM), των κορβετών τύπου Ada αλλά και των νέων φρεγατών τύπου «I» που αναμένεται να κατασκευαστούν.
Όλα τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας χρησιμοποιούν αμερικανικής κατασκευής τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους-εδάφους και εδάφους-αέρος καθοδηγείται από την επιφάνεια και τοποθετήστε την εμφανίστηκε εξοπλισμένο με σφαίρες.
Επί του παρόντος, ο στόλος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο θαλασσίων περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων μπορεί να λειτουργήσει για ένα διάστημα με τα υφιστάμενα πυρομαχικά και ανταλλακτικά που διαθέτει, όμως το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών τύπου «İ» και των αντιτορπιλικών αεροπορικής άμυνας τύπου TF-2000 μπορεί να σταματήσει, λόγω έλλειψης των οπλικών συστημάτων και των αεριοστροβίλων που είναι αμερικανικής κατασκευής.
Επίσης, η Τουρκία, υπέγραψε συμφωνία πώλησης επιθετικών ελικοπτέρων T129 και κορβετών Milgem, που κινούνται με αμερικανικής κατασκευής συγκροτήματα ισχύος. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να παρεμποδίσουν αυτές τις συμφωνίες.
Τα αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin είναι η σπονδυλική στήλη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Επίσης τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα Boeing KC-135 και έγκαιρης προειδοποίησης Ε-7 «Peace Eagle», αυξάνουν την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Τα αεροσκάφη αυτά δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως δύναμη αποτροπής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΤΕΔ στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.
Οι επιχειρήσεις αυτές της Τουρκίας ενδέχεται να μην επηρεαστούν και πολύ από το εμπάργκο όπλων, επειδή σ’ αυτές η Τουρκία χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα και πυρομαχικά δικής της κατασκευής, όμως ένα εμπάργκο που θα διαρκέσει πολύ, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών και να μειώσει τον αριθμό των διατιθέμενων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Μια πηγή που προέρχεται από το χώρο της διοικητικής μέριμνας της ΤΠΑ, υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας, μίλησε στο Ahval και μας είπε: «Η ΤΠΑ εφαρμόζει δυναμικό σχεδιασμό στις δραστηριότητες διοικητικής μέριμνας και για το λόγο αυτό έχει ανάγκη συνεχούς ροής ανταλλακτικών, για να κρατά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Η ίδια πηγή συνέχισε ως εξής:
«Σε ένα αεροσκάφος, υπάρχουν χιλιάδες μέρη που πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά στη διάρκεια της λειτουργίας του. Όταν διακόπτεται η ροή των ανταλλακτικών, οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των διαθεσίμων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, λόγω της έλλειψης μιας απλής φλάντζας».
«Σε ένα αεροσκάφος, υπάρχουν χιλιάδες μέρη που πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά στη διάρκεια της λειτουργίας του. Όταν διακόπτεται η ροή των ανταλλακτικών, οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των διαθεσίμων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, λόγω της έλλειψης μιας απλής φλάντζας».
Ένα πιθανό εμπάργκο όπλων θα μπορούσε επίσης να βλάψει την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Βιομηχάνων Οπλικών Συστημάτων, το 2018 οι εξαγωγές όπλων της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε $ 700 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το 32% του συνόλου των εξαγωγών όπλων της Τουρκίας. Οι τουρκικές βιομηχανίες κατασκευάζουν εξαρτήματα ως υποκατασκευαστές για αμερικανικούς αμυντικούς γίγαντες. Για παράδειγμα η ROKETSAN παράγει τα κατευθυνόμενα βλήματα ESSM και Patriot για την Raytheon, ενώ ένας μεγάλος αριθμός των εταιρειών που έχει εξαπλωθεί στην Τουρκία παράγουν εξαρτήματα για ελικόπτερα και στρατιωτικά και εμπορικά αεροσκάφη της Boeing.
Ο Dr. Kurç προσθέτει ότι οι «εξαγωγές όπλων της Τουρκίας στις ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν προέρχονται από την πώληση των ιδίων εξαρτημάτων όπλων της Τουρκίας. Οι περισσότερες εξαγωγές όπλων είναι συμβάσεις πωλήσεων σε αντάλλαγμα για την προμήθεια εξοπλισμού από τις ΗΠΑ». Για παράδειγμα, συνολικά οκτώ τουρκικές εταιρείες αεροναυπηγικής συμμετέχουν στην παραγωγή του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς stealth F-35, σε αντάλλαγμα για την παραλαβή από την Τουρκία των δικών της F-35».
Οι βιομηχανικοί κολοσσοί όπλων των ΗΠΑ έχουν μια στρατηγική συνεργασία με τις τουρκικές εταιρείες και μεταφέρουν επίσης τεχνολογία σε αυτές. Για παράδειγμα, η GE Aviation και η βιομηχανία κινητήρων TUSAŞ (ΤΕΙ), από το 2007 έχουν ιδρύσει στο Γκέμπζε το Κέντρο Τεχνολογίας της Τουρκίας, το οποίο ασχολείται με την Έρευνα και Ανάπτυξη.
Επιπλέον, η GE Aviation κατέχει το 46,2 τοις εκατό της TEI, που είναι ο κύριος κατασκευαστής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου PD170 και των ελικοπτέρων γενικού σκοπού “Gökbey”.
Πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα, είναι δυνατόν να επηρεάσουν την επιχειρησιακή κατάσταση των πλοίων του ΤΠΝ που ενεργούν στις γύρω θάλασσες και κυρίως τα ελικοπτέρων και αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται έντονα σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Β. Συρία. Επίσης, από το εμπάργκο είναι δυνατόν να επηρεαστεί αρνητικά το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του εθνικού μαχητικού της Τουρκίας, TF-X, τα προγράμματα κατασκευής νέων πλοίων για το ΤΠΝ, καθώς και η αναπτυσσόμενη εθνική αμυντική βιομηχανία και οι εξαγωγές αμυντικών συστημάτων και όπλων της Τουρκίας.
Ο Dr.Kurç μας λέει ότι «Βραχυπρόθεσμα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεγάλη απώλεια», και συνεχίζει:
«Μετά τις κυρώσεις, η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καλύψει τα κενά της σε τομείς που υστερεί σήμερα, όπως η κατασκευή κινητήρων. Όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτό και να μειωθούν οι επιπτώσεις ενός τέτοιου εμπάργκο όπλων».
όμως, δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται για την άμβλυνση των επιπτώσεων των κυρώσεων και να επιτευχθεί αυτό.»
«Μετά τις κυρώσεις, η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καλύψει τα κενά της σε τομείς που υστερεί σήμερα, όπως η κατασκευή κινητήρων. Όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτό και να μειωθούν οι επιπτώσεις ενός τέτοιου εμπάργκο όπλων».
όμως, δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται για την άμβλυνση των επιπτώσεων των κυρώσεων και να επιτευχθεί αυτό.»
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.