Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ο πατριωτικός ύμνος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ».Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος Αντιστράτηγος ε.α.

imageΔεν ξέρω ποιούς ενοχλεί περισσότερο αυτό το πατριωτικό άσμα. Τους Σκοπιανούς, τους ντόπιους πολιτικούς που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους συν αυτούς αριστερίζοντες και μη ή για αυτούς που αρχικά τραγουδιόταν το εν λόγω άσμα και δεν είναι άλλοι από τους Βούλγαρους. Το πατριωτικό αυτό άσμα ενδεχομένως να προκαλεί ναυτία στους Σκοπιανούς και τους εδώ εθνομηδενιστές αφού, σύμφωνα όμως με την παράδοση, δεν αναφέρεται στους Σκοπιανούς αλλά στους Βούλγαρους που εκδιώχθηκαν από τη ελληνική Μακεδονία. Και μάλιστα στην αρχική του εκδοχή στον τρίτο στίχο, η λέξη "Βούλγαρους" αντικαταστάθηκε για πολιτικούς κυρίως λόγους από τη λέξη "βάρβαρους"....

Κανείς σοβαρός λόγος απαγορεύσεως του άσματος στις ΕΔ της Χώρας μας δεν υφίσταται, όσο μάλιστα και οι σκοπιανοί δεν αλλάζουν τον δικό τους Εθνικό ύμνο.
Οι στίχοι του "Μακεδονία Ξακουστή"
Μακεδονία ξακουστή,

του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους βάρβαρουςκι ελεύθερη είσαι τώρα.
Ήσουν και θα 'σαι ελληνική,
Ελλήνων το καμάρι,
κι εμείς θα σ' αντικρίζουμε
περήφανα και πάλι.
Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι,
όλα και αν τα χάσουνε
η λευτεριά τους μένει.

Όπως διαπιστώνεται από του στίχους του εν λόγω άσματος, τίποτα το αλυτρωτικό δεν εμπεριέχεται, εκτός και εάν ενοχλεί ο πέμπτος στίχος δηλαδή το «ήσουν και θα΄ σαι ελληνική» διότι μπορεί να έχουν άλλα στα μυαλά τους, αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε όσο και εάν διακαώς το επιθυμούν κάποιοι είτε στα βόρεια σύνορά μας είτε και «εντός των τειχών».

Για να δούμε όμως ένα άλλο άσμα που γράφτηκε το 1941 και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1944 ως ύμνος της Σ.Δ. Μακεδονίας στην ενιαία, τότε, Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και από το 1992 αποτελεί τον εθνικό τους ύμνο. Αυτός ο εθνικός ύμνος των Σκοπίων είναι ένας αλυτρωτικός, από τη φύση του, ύμνος. Στους στίχους του, αφενός περιέχονται σαφείς αναφορές στο Κρούσεβο, δηλαδή στην πόλη που κατέλαβαν οι Σλάβοι κατά την επανάσταση του Ίλιντεν, όπου οι Σλάβοι ήθελαν ανεξάρτητη «Μακεδονία» και αφετέρου αναφέρεται σε όλη την γεωγραφική έκταση της Μακεδονίας της οποίας το μεγαλύτερο σε έκταση μέρος ανήκει στην Ελλάδα ! Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους Ζόραν Ζάεφ, όπως είπε πρόσφατα, με υπερηφάνεια σε τηλεοπτική του συνέντευξή, «θα είναι επικεφαλής κυβέρνησης που θα ακούει εθνικό ύμνο για μια χώρα που δεν υπάρχει πια»! Και αυτό διότι ο ύμνος τους αναφέρεται στη όλη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και όχι στο χώρο που ανήκει σ΄ αυτό το κράτος. Αν αυτό δεν είναι αλυτρωτικό, τότε τι είναι;
Αναλυτικότερα, ο σκοπιανός ύμνος αναφέρει:
Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία γεννιέται,
νέος ήλιος της ελευθερίας!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!
Απ’ την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,
της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Τα Μακεδονικά όρη τραγουδούν δυνατά,
νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!
Η Μακεδονία ελεύθερη,Ελεύθερη ζει!

Απαίτησε η Ελλάδα μέσω της Συμφωνίας την αλλαγή του Εθνικού τους ύμνου; Απ΄ ότι γνωρίζουμε η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει την αλλαγή του «μακεδονικού» ύμνου και δεν πρόκειται να αλλάξει. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών έγιναν οι συνταγματικές τροπολογίες που προβλέφτηκαν, με την εξαίρεση του άρθρου 36 που για λόγους ιστορικούς παραμένει ως «Μακεδονία».
Αυτά και μη χειρότερα με το κακό που μας βρήκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive