«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων "πειραμάτων" ξανά στις γειτονιές μας», δηλώνουν κάθετα αρνητικοί στην δημιουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας, δηλώνουν με ανοιχτή επιστολή τους 14 σύλλογοι κατοίκων της πόλης...
«Με το "πείραμα" της δημιουργίας "χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών" δεν δίνεται καμία "λύση" στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επισημαίνουν εξάλλου πως μετά την «αποτυχημένη προσπάθεια» με την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) μέσα στις γειτονιές, «η Πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της, μεταφέροντας εκείνα τα κέντρα στα νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να το επαναλάβει;».
«Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων "πειραμάτων" ξανά στις γειτονιές μας», τονίζουν καταλήγοντας.
Η ανοιχτή επιστολή 14 συλλόγων της Αθήνας:
Χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχει ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ ετοιμάζουν τη λειτουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας.
Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως «άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση» και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών.
Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, με το «πείραμα» της δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» δεν δίνεται καμία «λύση» στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών.
Είναι γνωστή εξάλλου και η παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν, με την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) μέσα στις γειτονιές του κέντρου της πόλης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία νέων εστιών εμπορίας, χρήσης και εξάπλωση των ήδη υπαρχόντων.
Πρόσφατα, έστω και με αργοπορία, η Πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της, μεταφέροντας εκείνα τα κέντρα στα νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να το επαναλάβει;
Οι κάτοικοι της Αθήνας, έχοντας υποφέρει την τελευταία δεκαετία τραγικά από την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας.
Αν πρόκειται για «πειράματα» περιορισμού της βλάβης των ασθενών/ τοξικοεξαρτημένων, τότε οι μόνοι χώροι που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι τα υπάρχοντα νοσοκομεία της Αττικής και όχι ανάμεσα σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, χώρους εργασίας, εμπορίου ή συνάθροισης και αναψυχής των κατοίκων.
Οι γειτονιές της πόλης αναζητούν επιλογές ζωής και όχι αυτοκαταστροφής.
1.Αναπτυξιακός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον Άρεως
2.Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
3.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» Ιστορικό Κέντρο
4.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Στ. Λαρίσσης
5.Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου
6.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών πλ. Αμερικής
7.Σύλλογος Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας
8.Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης
9.Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης-Εξαρχείων «Η Γειτονιά»
11.Εξωραιστίκος-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Τρεις Γέφυρες» Κ. Πατήσια
12.Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού
13.Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κυψέλης»
14.Σύλλογος κατ/χών υγειονομικού ενδιαφέροντος Εξαρχείων «Ο Φιλογείτων».Fix rooms με γιατρούς
* Της Κατερίνας Φάκα
Ο Χρήστος Κουϊμτσίδης, ψυχίατρος από την Καβάλα με διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα, θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία τους, ως ο Εθνικός Συντονιστής κατά των ναρκωτικών - Θα ελέγχονται οι δόσεις και θα δίνονται καθαρές σύριγγες
Ο Χρήστος Κουϊμτσίδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας και διευθυντής ψυχίατρος των Κέντρων Υγείας του ARC Hounslow και NW iACCESS, του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέλαβε τη θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά των ναρκωτικών με στόχο να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των χρηστών με τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης. Ενα εγχείρημα που μπορεί να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της Αθήνας, το οποίο έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό αφού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βέρνη της Ελβετίας το 1986.
Ο σχεδιασμός των fix rooms προβλέπει τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος, το οποίο θα διαθέτει γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους. Οι χρήστες θα παίρνουν τη δόση τους, την οποία θα πηγαίνουν οι ίδιοι, ενώ ειδικοί που θα στελεχώνουν τους χώρους θα τους προμηθεύουν με καθαρές σύριγγες ώστε να προστατεύονται από διάφορους κινδύνους και ασθένειες, όπως είναι η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV, οι οποίες μεταδίδονται με τις σύριγγες. Παράλληλα, ένας άλλος στόχος είναι να προετοιμαστούν οι χρήστες ναρκωτικών για την ένταξή τους σε προγράμματα θεραπείας, αφού θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
«Είναι περίεργο και παράδοξο. Πολλά μέτρα σε αυτό που λέμε “παρεμβάσεις για τη μείωση της βλάβης” ακούγονται παράδοξα. Οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης θα καλύπτουν τους χρήστες ενδοφλέβιας χρήσης ηρωίνης και της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Στον χώρο οι παρεμβάσεις είναι παράδοξες γιατί στηρίζονται στο κριτήριο της ισορροπίας τού να κάνουμε κάτι καλό γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες. Αλλά έτσι είναι η ιατρική. Οταν διανέμουμε σύριγγες, από τη μία κάποιος μπορεί να πει ότι διευκολύνουμε τη χρήση, αλλά η θετική πλευρά είναι ότι δίνεις καθαρή σύριγγα για να αποφύγεις να χρησιμοποιηθούν ξανά και να καταστρέφονται οι φλέβες και να μειώσεις τις μολύνσεις, τις ηπατίτιδες, τον HIV. Αυτά είναι δοκιμασμένα μέτρα διεθνώς για να μειώσουμε την εγκληματικότητα, τον επιπολασμό των ασθενειών, τους θανάτους και σαφώς να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε το φαινόμενο», αναφέρει ο Χρήστος Κουϊμτσίδης.
Στην 3ης Σεπτεμβρίου
Ηδη ο πρώτος χώρος ελεγχόμενης χρήσης ετοιμάζεται στον παλιό σταθμό Πρώτων Βοηθειών στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου. Πρόκειται για έναν καθαρό χώρο με βασικά έπιπλα όπως τραπέζια, καρέκλες όπου θα μπορούν να κάθονται οι εξαρτημένοι και να κάνουν χρήση, καθώς και ατομικά δοχεία απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελο Καφετζόπουλο, «οι χρήστες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα ή προβληματικοί χρήστες, όπως λέγονται, είναι αυτή τη στιγμή γύρω στους 16.000. Από αυτούς οι 11.000-12.000 είναι σε θεραπευτικά προγράμματα και αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Καλύπτουμε δηλαδή σε θέσεις θεραπείας έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κάλυψη. Οι υπόλοιποι είναι αυτοί που βλέπουμε στις πιάτσες, οπότε απευθυνόμαστε σε αυτόν τον πληθυσμό που δεν είναι σε θεραπευτικά προγράμματα. Για να τους εντοπίσουμε και να τους βοηθήσουμε θα κάνουμε εξορμήσεις στον δρόμο, θα είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομία και θα τους κατευθύνουμε στον χώρο ελεγχόμενης χρήσης».
Η παραμονή των χρηστών στον χώρο ελεγχόμενης χρήσης θα είναι περιορισμένη και θα τεθεί χρονικό όριο για τις επισκέψεις. Στο εξωτερικό η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο ώρες. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, πάντως, είναι να γίνει το κέντρο της πρωτεύουσας προσβάσιμο και ασφαλές. «Ο χώρος ελεγχόμενης χρήσης είναι ένα αναγκαίο κακό γιατί το πρόβλημα έχει ξεφύγει, βλέπουμε άστεγους να κάνουν χρήση στον δρόμο μπροστά στους περαστικούς. Είναι το χειρότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει μια κοινωνία. Δίνουμε λάθος μήνυμα. Αρα θέλεις να παρέχεις έναν ασφαλή χώρο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν χρήση και να μην εκθέτουμε την κοινωνία -που αν το αφήναμε εκεί θα μιλούσαμε για υποκρισία- να παρέχεις ασφάλεια και υγιεινή και σύνδεση με τις υπηρεσίες για να κάνουν το επόμενο βήμα» επισημαίνει ο κ. Κουϊμτσίδης.
Αναφορικά με τις ουσίες, όπως η ηρωίνη που θα έχουν μαζί τους οι χρήστες, δεν θα γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν είναι νοθευμένη ή από πού την προμηθεύτηκαν. Ο στόχος του προγράμματος είναι η ασφαλής χρήση της: «Δεν παρεμβαίνουμε στο πώς θα βρίσκει την ουσία ο χρήστης και δεν θα του παρέχουμε εμείς την ηρωίνη, γιατί αυτό είναι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση στο οποίο η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει. Εμείς βοηθάμε να την κάνει με ασφάλεια. Θα υπάρχει πρόσβαση επίσης σε εμβολιασμούς για ηπατίτιδα και HIV μέσα στους χώρους, θα υπάρχουν γιατροί και νοσοκόμες για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας πληγών, αποστημάτων κ.λπ. Η πολιτεία θα προσπαθήσει επίσης να λύσει και το θέμα της στέγασης των χρηστών. Εμένα η μεγάλη μου αγωνία είναι να καταλάβει ο πολίτης γιατί γίνεται αυτό, να ξεφύγουμε από ιδεολογίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτό το βήμα».
Εύσημα από τον Τσίπρα
Μόλις ο κ. Κουϊμτσίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού, εκείνος έσπευσε να τον ευχαριστήσει δημόσια με ανάρτησή του στα social media γράφοντας χαρακτηριστικά: «Μου έκανε την τιμή να αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβει εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Κρίσιμη θέση που δεν αξιοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών». Η πρόταση στον κ. Κουϊμτσίδη να αναλάβει ρόλο συντονιστή έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια και ενώ τη θέση κατείχε άλλος. Τότε αρνήθηκε, αλλά, όπως λέει, «όταν τέλειωσε η θητεία της προηγούμενης συντονίστριας με επαναπροσέγγισαν και αποδέχτηκα μετά από πολλή σκέψη την πρόταση. Ηθελα ο ρόλος μου να είναι θεσμικός και όχι κυβερνητικός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.