❱❱ Αγνωστος την αγόρασε σε δημοπρασία στη Γερμανία και τη στέλνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Ηρακλείου. Μυστήριο τριών αιώνων καλύπτει μια άγνωστη εικόνα του αγίου Μηνά που βάζει «πλώρη» για το Ηράκλειο, έπειτα από πολλές περιπέτειες! Το θρησκευτικό κειμήλιο, το οποίο χρονολογείται τον 18ο αιώνα, δημοπρατήθηκε από γερμανικό οίκο...
(κατά σύμπτωση;) στις 10 Νοεμβρίου, παραμονή του εορτασμού του πολιούχου του Ηρακλείου ή αλλιώς του προστάτη του Μεγάλου Κάστρου. Παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του αγοραστή, ο οποίος, ωστόσο, έδωσε εντολή η εικόνα να σταλεί στο Ηράκλειο και να τοποθετηθεί στον μητροπολιτικό ναό, όπου τιμάται η χάρη του στρατηλάτη. Η ύπαρξη της εικόνας, διαστάσεων 38x49 εκατοστών, η οποία διατηρεί έναν θρύλο γύρω από την καταγωγή και τη δημιουργία της, εντοπίστηκε στο ίντερνετ σε κατάλογο των 1.053 ορθόδοξων κειμηλίων από τη Ρωσία, την Ελλάδα και κάποιες βαλκανικές χώρες. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας ανακοίνωσαν ότι οι εικόνες θα έβγαιναν στο σφυρί στις 10 Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε στην αγορά και, τελικά, στη δρομολόγηση της μεταφοράς και την τοποθέτησή της στον Αγιο Μηνά Ηρακλείου.
Ο δημιουργός
Μετά το μυστήριο με τον άγνωστο αγοραστή, έρχεται ένα δεύτερο που έχει να κάνει με την ακριβή ημερομηνία δημιουργίας της εικόνας, αν και θεωρείται πιθανότερο να φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα, όπως έχει εκτιμήσει ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών. Σύμφωνα με το karmanor.gr, το κειμήλιο δείχνει να διηγείται ιστορίες από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης, όταν τα τοπικά εργαστήρια στρέφονταν περισσότερο στη λαϊκότροπη εικονογραφική αφήγηση των βίων αγίων. Η συγκεκριμένη εικόνα του αγίου Μηνά μοιάζει να έχει ως πηγή της κάποιο από αυτά τα εργαστήρια αγιογραφίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που παραπέμπουν στην Κρήτη.
Το έργο ενδεχομένως να μελετηθεί από τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), οι επιστήμονες του οποίου έχουν μεγάλη πείρα στην εξέταση και τη συντήρηση έργων τέχνης. Ετσι, ίσως αποκαλυφθούν η υπογραφή του καλλιτέχνη και η χρονολογία κατά την οποία φιλοτεχνήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.