Στα στοιχεία για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα Δευτέρα, αναζητά σωσίβιο η κυβέρνηση για τις δύσκολες μεταμνημονιακές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τα εγκαίνεια της ΔΕΘ βεβαίως βεβαίως....
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το φετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και για την τύχη των συντάξεων, αν δηλαδή θα ενεργοποιηθούν οι περικοπές από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή θα παγώσουν. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε ένα καλό νέο από την ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να υποστηρίξει κατά τις διαπραγματεύσεις, ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί πάνω από τους στόχους για το 2018 όσο και το 2019.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ασκείται στη χώρα και για τα περιθώρια ευελιξίας που θα υπάρχουν την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν το πακέτο των παροχών και ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο.
Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9% και στο 2,3% για το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν αύξηση στις χονδρικές και λιανικές πωλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπωθούν στο ΑΕΠ και ως αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Από την άλλη όμως, καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι επιβαρυμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αυτό δεν είχε καταγραφεί ως μεταβολή στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Το πρώτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικό με τις επενδύσεις να μειώνονται κατά τουλάχιστον 10% και μένει να φανεί αν υπήρξε αντιστροφή της τάσης στο δεύτερο τρίμηνο.
Αν υπάρξει απόδοση αντίστοιχη του πρώτο τριμήνου και στο τρίμηνο θα καλλιεργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, γεγονός που θα ωφελήσει και την αγορά ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.