«Εάν υπάρχει μια Βόρεια Μακεδονία, τότε θα υπάρχει και μια Νότια, γεγονός που εγείρει το ερώτημα αν αυτές οι δύο περιοχές θα πρέπει μια μέρα να ενωθούν σε μία» σχολιάζει ο Stefan Troebst, Γερμανός καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, σε δημοσίευμα της Ελβετικής...
ιστοσελίδας Blick με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.
Η ελβετική ιστοσελίδα Blick σε σχετικό της δημοσίευμα προσπαθεί να ενημερώσει και να εξηγήσει στους Ελβετούς-γερμανόφωνους αναγνώστες της σχετικά με την ονοματολογική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, Συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα, υποβάλλοντας ερωτήσεις στον Stefan Troebst, έναν Γερμανό καθηγητή πολιτικής ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Λειψίας.
Πέραν από την ιστορική ανασκόπηση και το πως φτάσαμε στην Συμφωνία, σε ένα κομμάτι του δημοσιεύματος ο Γερμανός καθηγητής σχολιάζει το κατά πόσο η συμφωνία είναι καλή.
Ο καθηγητής Troebst αναφέρει πως η συμφωνία αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» ως το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, για λόγους που για τον ίδιο δεν είναι κατανοητοί. Ο κ. Troebst ισχυρίζεται πως αν υπάρχει βόρεια Μακεδονία, τότε σίγουρα υπάρχει και νότια, γεγονός που για τον ίδιο εγείρει το ερώτημα κατά πόσο οι δύο αυτές Μακεδονίες ανήκουν μαζί και θα πρέπει μια μέρα να ενωθούν.
«Πρόκειται για συμβιβασμό. Το νέο όνομα έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτό είναι ακατανόητο. Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η θεωρία υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.