Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Για να ακούσουμε και την άποψη των ειδικών. Τι λένε Λυκουρέζος και Δημητρακόπουλος στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. ΒΙΝΤΕΟ


Δύο κορυφαίοι ποινικολόγοι, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησαν στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τα όρια της αυτοδικίας και το δικαίωμα στην άμυνα, με αφορμή τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου....
  «Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, όπως διαπιστώσαμε είναι περίπλοκη, σύνθετη και υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Όσον αφορά τα δεδομένα αυτά ακόμα δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Συνεπώς το κατά πόσον θα μπορούσε να αποφανθεί κάποιος για τη συμπεριφορά του κοσμηματοπώλη σε ποιο κανόνα δικαίου μπορεί να υπαχθεί, είναι πολύ πρόωρο να το πούμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. «Ο νόμος είναι πολύ σαφής. Άμυνα είναι ένας από τους λόγους που αίρει το άδικο της πράξης, αλλά για να έχουμε άμυνα χρειάζονται δύο βασικές ουσιαστικές προϋποθέσεις. Να υπάρχει άδικη, παράνομη επίθεση και να είναι παρούσα η επίθεση. Για να υπάρχει αντιστοιχία και όχι αναντιστοιχία μεταξύ του κινδυνεύοντος ενόμου αγαθού και εκείνο το οποίο προσπαθείς να προστατέψεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο «η αυτοδικία είναι πλημμέλημα, όμως ένας άνθρωπος που δέχεται εισβολή στο κατάστημά του δεν μπορεί να ξέρει την πρόθεση αυτού που εισβάλλει. Ο καταστηματάρχης πολλές φορές είναι αναγκασμένος να υπερεκτιμά ή να υπερβαίνει τα όρια της άμυνας καλοπίστως όμως.
Δημητρακόπουλος: Ιερό δικαίωμα η άμυνα, ιερότερη όλων η ανθρώπινη ζωή
Από την μεριά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής
«Το πως βλέπει η κοινή γνώμη την άμυνα δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω την κοινή γνώμη. Η άμυνα είναι μια πρόβλεψη σε όλα τα κράτη, σε όλο τον πλανήτη, είναι ένα ιερό δικαίωμα του ανθρώπου, όταν απειλείται αυτός, η προσωπική του ακεραιότητα, είτε η δική του, είτε τρίτων ανθρώπων. Είναι ιερό αρχέγονο δικαίωμα η άμυνα και μάλιστα όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις άμυνας δεν υπάρχει άδικη πράξη».
Παράλληλα ο δικηγόρος τόνισε ότι «είναι πολύ επισφαλές βλέποντας αποσπάσματα του περιστατικού να πω εάν υπάρχει άμυνα ή όχι. Ένας νομικός θα πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, θα πρέπει να δούμε εάν υπήρχε μαχαίρι, από τι πέθανε, θα πρέπει να μάθουμε ποιος ήταν ο λόγος που βρέθηκε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive