Σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες «σπάει» ο νομός Αττικής και σε δύο ο νομός Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε, την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1» για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Την ίδια ώρα, με δεύτερη τροπολογία δημιουργείται επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της ψήφου των αποδήμων αναβάλλοντας τη σχετική απόφαση για το μέλλον, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής χρόνος.
• Β1 εκλογική περιφέρεια βόρειου τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
• Β2 εκλογική περιφέρεια δυτικού τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
• Β3 εκλογική περιφέρεια νότιου τομέα Αθηνών, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
• Α΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας -Μεθάνων και Υδρας.
• Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.
• Α΄ εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού.
• Β΄ εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
Ο νομός Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε:
• Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Δήμους Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όσο και με την τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, τονίζοντας ότι η ρύθμιση «πλήττει τα μικρά κόμματα».
Από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής που εισάγεται οδηγεί σε θρυμματισμό των πλειοψηφιών σε δήμους και περιφέρειες» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο κ. Βορίδης, επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και να φέρει συνολική ρύθμιση που να περιλαμβάνει και την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών.
«Πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού; Συμφωνούμε; Αν ναι, να το πούμε καθαρά και να το ρυθμίσουμε. Δεύτερον, είναι κρίσιμο ζήτημα, ισονομίας και ισοπολιτείας, ζήτημα δημοκρατίας; Είναι. Εχουμε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου που δεν έχει έρθει προς συζήτηση. Το περιμένουν εκεί έξω στο εξωτερικό, και εκείνοι που έφυγαν παλαιότερα και πρόσφατα. Γιατί δεν προχωράει η ρύθμιση; Είναι συνδεδεμένο γιατί είναι σχετικό με τον εκλογικό νόμο. Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων».
Η υποψηφιότητα των αρχηγών κομμάτων
Στην τροπολογία που αφορά την κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών περιλαμβάνεται ρύθμιση που ορίζει ότι ο αρχηγός του κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να συμμετέχει σε τρεις περιφέρειες ως υποψήφιος (σ.σ. έως τώρα ήταν σε δύο).
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η συγκεκριμένη ρύθμιση ωφελεί τα μικρά κόμματα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που αφορά την τροπολογία, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλέξουν σε ποια περιφέρεια θέλουν να εκλέξουν βουλευτή. Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει: «Με δεδομένο ότι η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα μικρότερα σε εκλογική δύναμη, τη δυνατότητα να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα το σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα, και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή του επικεφαλής κάθε συνδυασμού στη Βουλή, διευρύνεται η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του Π.Δ. 26/2012 δυνατότητα του επικεφαλής να είναι υποψήφιος σε περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.