O πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε δημόσια τοποθέτησή του κατά την ορκωμοσία στρατιωτών, είπε στην ομιλία του προς τους Σκοπιανούς στρατιώτες ότι αποτελούν μέλη ενός «Μακεδονικού Στρατού», ο οποίος «θα αποτελεί μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ»! Ούτε καν «Βορειομακεδονικός», ούτε...
«Στρατός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως αναφέρει η ενδιάμεση συμφωνία την οποία κουρέλιασε και χωρίς να αντιδράσει φυσικά το ελληνικό ΥΠΕΞ. Το μόνο που βρήκε να πει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι «Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας -δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, "Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"». Με άλλα λόγια το ΥΠΕΞ δεν διαμαρτυρήθηκε καν για τον «Μακεδονικό Στρατό» του Ζάεφ, που παραβιάζει καθώς αυτό θέτει αλυτρωτισμό και υποσκάπτει το κλίμα καλής γειτονίας, αλλά περιορίστηκε να πει ότι μετά την συμφωνία θα τον ονομάζει «Βορειομακεδονικό Στρατό» (lol)! Φυσικά η "αντίδραση" αυτή του ΥΠΕΞ πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα. Ως «Μακεδονικό» θα παρουσιάζει το στρατό του ο Ζάεφ, και μετά την όποια οριστικοποίηση της συμφωνίας και εντός των Σκοπίων και στο ΝΑΤΟ… Η θέση του ΥΠΕΞ έγινε αντικείμενο σκωπτικών σχολίων από διπλωμάτες μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα. Μάλιστα ένας εξ αυτών (μη χώρας του ΝΑΤΟ) τόνισε χαρακτηριστικά: «Αφού η Ελλάδα υπέγραψε και αποδέχθηκε ότι οι κάτοικοι της πΓΔΜ εφεξής θα λέγονται “Μακεδόνες” άρα επόμενο είναι και ο Στρατός τους να λέγεται “Μακεδονικός”. Η Βόρεια Κορέα π.χ. έχει κατοίκους με διαβατήρια που λέγονται «Βορειοκορεάτες». Οι κάτοικοι της πΓΔΜ λέγονται "Μακεδόνες", άρα ο Στρατός τους αποτελείται από Μακεδόνες. Δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει η Αθήνα»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.