Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Έφαγαν «Πόρτα» απο Draghi στις κυβερνητικές επιθυμίες για... χαριστική έξοδο από το μνημόνιο. Έρχεται ένα «light» !! (Πως λέμε "χαρούμενος θάνατος; ΑΚΡΙΒΩΣ!!) μνημόνιο και ... περαστικά μας. Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

«Πόρτα» Draghi στις κυβερνητικές επιθυμίες για... χαριστική έξοδο από το μνημόνιο
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει πολύ καλά τις πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τις προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες της και αλλάζουν μόνο με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου....

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η σημερινή τοποθέτηση του Mario Draghi, στη συνάντηση που είχε με τρία κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Ιταλό ότι είναι αξιόπιστο, αναπτυξιακό και πως θα πρέπει να έχει τη στήριξη της ΕΚΤ. Θέλησε, δηλαδή, να διαπραγματευτεί πολιτικά ένα ξεκάθαρο οικονομικό θέμα, το οποίο βέβαια έχει έντονες πολιτικές προεκτάσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας άκουσε με προσοχή τις ενέργειες που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί παρά να επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο κανόνων της ΕΚΤ.
Το εν λόγω πλαίσιο, λοιπόν, προβλέπει ότι για να έχουν οι ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα πρέπει είτε τα ελληνικά ομόλογα να απολαμβάνουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και άρα να είναι επιλέξιμα για ενέχυρα, είτε η Ελλάδα να παραμένει σε πρόγραμμα και έτσι η ΕΚΤ να προσφέρει το waiver, την κατ' εξαίρεση δηλαδή αποδοχή των ελληνικών τίτλων.
Το πρώτο είναι απίθανο να συμβεί μέσα στο 2018, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ελπίζει σε ένα «θαύμα», ήτοι στην αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ. Διότι είναι αδύνατη η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αν η ΕΚΤ δεν διατηρήσει το waiver. «Για να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΚΤ και να δεχτεί να δώσει το waiver χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται σε κάποιο είδος προγράμματος, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών στη Φρανκφούρτη. «Και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μία τέτοια απόφαση θα άλλαζε τους κανόνες που η ίδια θέσπισε μέσα στην κρίση, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί». 
Αυτό είναι ο λόγος που οι εκθέσεις επενδυτικών οίκων αναφέρονται ολοένα περισσότερο στην ανάγκη ύπαρξης κάποιας μορφής στήριξης, όπως ένα «light» μνημόνιο η μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζει η λήξη του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, τόσο στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι είναι άλλο πράγμα η πολιτική στήριξη των δανειστών που απολαμβάνει τους τελευταίους μήνες, και άλλο η παράβλεψη των κανόνων προς χάρη της «καθαρής», «αυτόνομης» ή όπως αλλιώς θέλει να την πει η κυβέρνηση, εξόδου.
Σε ότι αφορά το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση ως «ταμείο εγγύησης» για την έξοδο στις αγορές, σημειώθηκε πως η όποια συζήτηση είναι πρώιμη. Και αυτό γιατί η νέα έκθεση βιωσιμότητας της Κομισιόν δείχνει επιδείνωση του ελληνικού χρέους με αποτέλεσμα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα. Θα πρέπει, επίσης, να περιμένουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με την ΕΚΤ να έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι τη θέση της σε αυτό το εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα. Τέλος, όσο δεν ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για το χρέος τόσο απομακρύνονται και οι τελευταίες ελπίδες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive