Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Νίμιτς και η σκληρή αλήθεια για το Σκοπιανό. Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης.ΔΕΙΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΡΗ ΚΟΜΠΡΑ"

mathiew-nimits
Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς δεν άρεσε η τοποθέτηση από τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι είναι μη ρεαλιστικό να προσδοκούμε σε μια λύση στο Σκοπιανό χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Αναμενόμενο είναι αυτό και κατανοητό σε έναν βαθμό, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πέρα από το να είμαστε συναισθηματικοί...

Στην πράξη, είμαστε αντιμέτωποι με μια παγιωμένη κατάσταση. Από το 1995, με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έκτοτε την έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 100 χώρες, περισσότερα από 100 μέλη του ΟΗΕ, όχι με την προσωρινή ονομασία, αλλά με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Συνεπώς, σε μια διαπραγμάτευση, κανείς ξεκινά από μια θέση μεν, αλλά προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός πρέπει να υπάρξουν και ορισμένες παραχωρήσεις εκατέρωθεν. Κανείς ποτέ δεν συμβιβάστηκε κρατώντας τις αρχικές του θέσεις.
Περίπου αυτό μας λέει ο Μάθιου Νίμιτς βάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης. Το είχε πει, άλλωστε, προ ημερών και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γείτονος Μπουγιάρ Οσμάνι ότι πΓΔΜ και Ελλάδα συμφωνούν σε κάθε περίπτωση στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Με άλλα λόγια, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο το εύρος παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει η πΓΔΜ, όπου υπάρχει και εκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και με βάση τις πιέσεις για ένταξη της γείτονος του ΝΑΤΟ, που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, είναι σαφές πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινού παρονομαστή χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Πολλοί ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μπει καν σε αυτή τη συζήτηση, διότι δεν είναι αυτή επισπεύδουσα. Πράγματι, στην πράξη η πΓΔΜ βιάζεται περισσότερο από εμάς για να μπει στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να κάνει και βήματα ένταξης στην Ε.Ε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αλώβητοι από τις πιέσεις που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό και, όπως έχω ξαναγράψει, αν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τη χρήση του όρου «Μακεδονία», τότε θα πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή διπλωματική απάντηση για όσα μπορεί να ακολουθήσουν. Διότι, δεύτερο Βουκουρέστι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει για μια σειρά από λόγους, από τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας έως και την ουσία του ζητήματος.
Είναι σαφές και απολύτως χρήσιμο ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι και το ορθό να γίνεται. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με το κεφάλι μας χωμένο στην άμμο. Εδώ και 25 χρόνια έχει παγιωθεί ένα προηγούμενο, το οποίο έχει αναγνωρίσει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Πρόκειται μεν για ένα διμερές ζήτημα, με διαστάσεις, όμως. Συνεπώς, ευκταίο θα ήταν να μην πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία». Αν, όμως, είναι να προκύψει λύση με ευρύτερες σύνθετη ονομασία, αυτή θα είναι με τη χρήση του όρου.
Όσο για το σενάριο της μη λύσης: είναι εντελώς διαφορετική συζήτηση και για διαφορετική χρονική συγκυρία.
ΣΧΟΛΙΟ "ΑΡΗ ΚΟΜΠΡΑ"
Η δική μου άποψη είναι:" Και τον κώλο τους κάτω να βαράνε, αμα δεν πούμε εμείς ΝΑΙ, ΤΙΠΟΤΑ δεν ισχύει". Κι αυτό γιατί ΕΧΟΥΜΕ το κοπιράιτ, την ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, είναι ΔΙΚΗ μας και ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο πλανήτης. ακόμα και οι ... εξωγήϊνοι να αναγνωρίσουν τα Σκόπια σαν  Μακεδονία ΔΕΝ ισχύει. Τι λέτε, αν μπορούσαν οι ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ "νονοί" να δώσουν το όνομα θα το πάλευαν τόσα χρόνια; Απλά θα μας το ... ανακοίνωναν. Ο λόγος που πηγαινοέρχονται παρακαλούν, τάζουν και απειλούν είναι ΕΝΑΣ, ΔΕΝ μπορούν ΧΩΡΙΣ τη ΔΙΚΗ μας συγκατάβαση και το ξέρουν. Θυμίζω στα ξεφτέρια της ελληνικής κυβέρνησης πως, όταν η Μεγάλη Βρεταννία έθεσε υποψηφιότητα για ένταξη στην τότε ΕΟΚ, η Γαλλία προέβαλε veto με το επιχείρημα ότι η χρήση αυτού του ονόματος θα μπορούσε να δώσει λαβές για διεκδικήσεις επί της γαλλικής Βρεττάνης και πως, εν τέλει, μπήκε με την ονομασία «Ηνωμένο Βασίλειο». Επίσης θυμίζω την ιστορία με τη φέτα μας, κατοχυρωμένη ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Χρόνια ολόκληρα πολυεθνικοί γίγαντες πάλεψαν στα διεθνή δικαστήρια να μας κλέψουν την ονομασία και ΔΕΝ το κατάφεραν επειδή ΕΜΕΙΣ δεν θέλαμε. Δεν κολλώσαμε στη φέτα, θα κολλώσουμε τώρα στη Μακεδονία ΜΑΣ; Και στο φινάλε ΑΥΤΟΙ έχουν τα ζόρια να μπούν σε ΝΑΤΟ , Ε.Ε. κ.λ.π. και ΟΧΙ εμείς. ΟΠΟΤΕ τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να την ξεχάσουν, δεν την πουλάμε βρε παιδί μου, πως να το κάνουμε; ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ !! ΤΕΛΟΣ !!
"ΑΡΗΣ ΚΟΜΠΡΑΣ"

5 σχόλια:

  1. ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ!!! ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΗ ΙΕΡΗ ΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΑΤΕΙΤΕ!!! ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!!! ΖΗΤΩ Η ΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ,ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.!!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΥΡΙΑΔΕΣ. ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥ. ΝΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ!!! ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝΕ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝΕ!!!!!






    Δεν έχω να προσθέσω τίποτα... ούτε μια λέξη, σ' αυτή την ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΑΝΝΑΣ.
    Μόνο μοιράστε την ανάρτηση, για να φτάσει σε κάθε γωνιά της οικουμένης...

    Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΧΗ : "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ"

    Στο Συλλαλητηριο, ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΛΑΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΑΖΩΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργύρη είσαι πρώτος σε όλα: Μπράβο και για τα σωστά σχόλια του... ΑΡΗ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΡΟΥΛΗ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγενίδη εκτός από το ότι λέμε βλακείες, είσαι προδότης, άχρηστος και επικίνδυνος για την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευγενίδη εκτός από το ότι λές βλακείες, είσαι προδότης, άχρηστος και επικίνδυνος για την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive