Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Καφενείο «Η αλλαγή», αλλά χωρίς τη Μιμή! Στο Γκάζι ανατέλλει ο «ήλιος ο πράσινος» για τους... νοσταλγούς της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ. Από τον Θάνο Μακρογαμβράκη. ΦΩΤΟ

❱❱ Ο κατάλογος περιλαμβάνει από κοκτέιλ Μεθυσμένος ήλιος, μέχρι ΓΑΠ cake, ΕΟΚ Βάφλα και σοσιαλιστική φραπεδιά. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ενσωματώθηκε στο νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο ο «ήλιος ο πράσινος» εξακολουθεί να ανατέλλει στο... Γκάζι! Το πασοκτζίδικο καφενείο και πολιτιστικό κέντρο «Η αλλαγή»...
επί της οδού Βουτάδων απευθύνεται με σατιρική διάθεση στους νοσταλγούς της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό απουσιάζουν σκόπιμα τόσο κάποια έντυπα της εποχής που ήταν οι «πυλώνες» της παπανδρεϊκής περιόδου όσο και η... ετεροχρονισμένη Μιμή!


Η «Espresso» ήπιε καφέ στο καφενείο που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες κατηγορήθηκαν και για τη λειτουργία κομματικού μηχανισμού. Οπως λέει, όμως, ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Δημήτρης Μεργούπης, στόχος τους ήταν απλώς να γυρίσουν τον χρόνο στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις του Κινήματος, τότε που, είτε ψήφιζες ΠΑΣΟΚ είτε όχι, ζούσες στον δικό του ρυθμό, αφού τα εκλογικά ποσοστά της τάξης του 46% «έβαφαν» με πράσινο ολόκληρη τη χώρα.
«Σταμάτησε ο χρόνος»
«Κάθε μέρα έμοιαζε με Κυριακή! Ο κόσμος δεν περίμενε το Σάββατο για να βγει έξω. Εμείς εδώ δεν κάνουμε κομματική προσέγγιση και δεν αναφερόμαστε μόνο στους νοσταλγούς του παλιού ΠΑΣΟΚ. Αυτό που κάνουμε, όμως, με χαρά και το εισπράττουμε από τον κόσμο που έρχεται είναι να νοσταλγούμε σατιρικά μια εποχή» σημειώνει ο Δημήτρης Μεργούπης, ο οποίος εξηγεί τους λόγους που απουσιάζει η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου:
«Η Δήμητρα Παπανδρέου μπήκε στη ζωή του Ανδρέα κατά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν στις δύο πρώτες, που εμείς προσεγγίζουμε. Εδώ ο χρόνος σταμάτησε στα αξέχαστα 1981 και 1985.
Η σχέση τους μετρά από το 1986, ωστόσο επισημοποιήθηκε το 1989. Αυτός είναι ο λόγος που απουσιάζει η Δήμητρα, αν και έπαιξε κορυφαίο ρόλο τόσο στη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου -με το ιστορικό και επαναστατικό για την εποχή νεύμα κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο- όσο και στο κόμμα γενικότερα».


Την έμπνευση για τη δημιουργία του ανατρεπτικού καφέ - μπαρ - μπιστρό ο Δημήτρης Μεργούπης την άντλησε από τους δημιουργούς της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο» στο facebook, βγαλμένη από τα «χρυσά» χρόνια του σοσιαλισμού, που έχει αγκαλιαστεί από τους πραγματικούς φίλους του Κινήματος.


«Για επαγγελματικούς λόγους συναντήθηκα με έναν από τους διαχειριστές της σελίδας, με αποτέλεσμα να προκύψει ολόκληρο project για μια περίοδο που αποτέλεσε τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Κάναμε πολύ καλή έρευνα, προκειμένου να βρούμε εξώφυλλα της εποχής, συνθήματα, ιστορικές φωτογραφίες και πολλά άλλα αντικείμενα, ενώ έχουμε κάνει και... γευστική προσέγγιση»!
Το «βρόμικο '89»
Με το motto «Σαμπάνια - Σολομός - Σοσιαλισμός», το πολιτιστικό κέντρο «Η αλλαγή» προσφέρει από κοκτέιλ ΠΑΣΟΚίτο και Μεθυσμένο ήλιο, μέχρι και μοναδικό προφιΝΤΕΛΟΡ, NATO το cheesecake, ΓΑΠ cake, ΕΟΚ Βάφλα, αλλά και σοσιαλιστική φραπεδιά με μισό τοστ, όπως παλιά!
«Το κλαμπ σάντουιτς σερβίρεται με το ζαμπόν Ζwan των 80s, ενώ όσοι λησμονούν την εποχή θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουν το “βρόμικο '89”! Εδώ δεν υπάρχουν οι πιο σύγχρονοι καφέδες, παρά μόνο εκείνοι που σερβίρονταν την εποχή εκείνη. Ακόμα και τα ποτά είναι των 80s!
Υπήρχε τότε ένα γενικότερο κλίμα ευφορίας, μια μαζική διάθεση για διασκέδαση. Αυτό δεν είχε σχέση μόνο με τα μπουζούκια, αλλά γενικότερα με τον τρόπο ζωής. Ο κόσμος άνοιγε για πλάκα το σπίτι του για γιορτή και γλέντι, υπήρχε μια χαρά. Από το χωριό που ήμασταν, γίναμε ξαφνικά Ευρωπαίοι, ενώ τώρα μοιάζουμε να βρισκόμαστε λίγο πριν από τη... σπηλιά!
Εκεί που περίμενες ότι η κρίση θα μας έφερνε πιο κοντά, νοσταλγώντας κομμάτια από την εποχή εκείνη, τελικά μας αποξένωσε τελείως» εξηγεί ο Δημήτρης Μεργούπης και προσθέτει: «Εχουμε από το πρωί ως το βράδυ κόσμο όλων των ηλικιών. Υπάρχουν άτομα που έχουν ζήσει την εποχή εκείνη και τους ξυπνάμε μνήμες, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους, αλλά υπάρχουν και τα παιδιά των 20, που έρχονται για να δουν τα πεντοχίλιαρα ή για να βιώσουν στιγμές από την περίοδο που τους εξιστορούν σήμερα οι γονείς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive