Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ιεράρχηση αναγκών στην επιβίωση σε περίπτωση bug- in και 5 βαθμίδες κατηγοριοποίησης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ιεράρχηση αναγκών στην επιβίωση σε περίπτωση bug- in
Σε περίπτωση που συμβεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον έχεις πληροφόρηση και διαθέσιμο χρόνο πριν αυτή συμβεί, καλείσαι να αποφασίσεις αν θα κάνεις bug in (δηλαδή θα ταμπουρωθείς σε ένα μέρος π.χ. στο σπίτι σου, στο χώρο εργασίας, ένα γειτονικό κτίριο κτλ) ή αν θα κάνεις bug out...
(δηλαδή θα φύγεις για να πας κάπου αλλού π.χ. ένα σπίτι σε άλλο μέρος, ένα καταφύγιο στο δάσος κτλ).
Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε, πως ιεραρχούνται οι κρίσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούμε με βάση τη σοβαρότητα, τη διάρκεια, τις ανάγκες για τρόφιμα και εξοπλισμό και το πόσο επηρεάζουν αυτές σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο, εξετάζοντας αποκλειστικά την εκδοχή του bug in. Σκοπός δηλαδή είναι να έχεις τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να μην χρειαστεί να βγεις από το σπίτι αυτές τις μέρες παραμένοντας αυτάρκης.
Επίπεδο έκτακτης ανάγκης 1:
Διάρκεια 1-3 μέρες με μικρό και εντοπισμένο μόνο πρόβλημα που μια κοινότητα, μια γειτονιά ή ένας δήμος μπορεί να χειριστεί όπως τοπική διακοπή ρεύματος, πλημμύρα γειτονιάς, απεργία φορτηγατζήδων, διακοπή νερού, τραπεζική αργία, καταιγίδα κτλ. Περισσότερο λοιπόν μια άβολη κατάσταση.
Πρέπει να έχω: εφόδια για 72 ώρες (ανάλογα με τις βλάβες π.χ. νερό, τροφή, φακούς, κεριά, ραδιόφωνο με μπαταρίες, μη- ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης κτλ)
Επίπεδο έκτακτης ανάγκης 2:
Διάρκεια 3-10 μέρες. Αφορά κάποιες γειτονιές ή μέρος της πόλης και ο δήμος καλεί σε βοήθεια όμορους δήμους. Παραδείγματα: εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, καραντίνα, μεγαλύτερη απεργία φορτηγατζήδων, εκτεταμένα επεισόδια αναρχικών, μέτριος ανεμοστρόβιλος, μικρής κλίμακας σεισμός, ήπια οικονομική κρίση. Αυτή τη φορά το ξεβόλεμα είναι μεγαλύτερο αλλά παραμένει απλά ένα ξεβόλεμα.
Πρέπει να έχω: περισσότερο αποθηκευμένο φαγητό και νερό, γεννήτρια, κινητό, περισσότερες μπαταρίες, θερμαντικά μέσα, θωράκιση παραθύρων κτλ
Επίπεδο έκτακτης ανάγκης 3:
Διάρκεια 10-30 μέρες. Μεγάλο μέρος του νομού έχει επηρεαστεί. Ο νομάρχης κηρύσσει τον νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παραδείγματα: μεγάλος ανεμοστρόβιλος, μεγάλος σεισμός, καραντίνα σε επίπεδο νομού κτλ. Πλέον δεν μιλάμε για ξεβόλεμα αλλά για πραγματικό πρόβλημα. Η καθημερινότητα αλλάζει, τα τρόφιμα μειώνονται σημαντικά, ίσως περιοδικώς να έχουμε ρεύμα ή και καθόλου και αντίστοιχα θέρμανση. Στην Αμερική θα ενεργοποιούνταν η FEMA και οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός ενώ θα εμφανίζονταν και πλιατσικολόγοι.
Πρέπει να έχω: ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, μπαταρίες, θερμαντικά μέσα + ηλιακό φούρνο, θωράκιση του σπιτιού από κλέφτες κτλ
Επίπεδο έκτακτης ανάγκης 4:
Διάρκεια 30-90 μέρες. Επηρεάζονται περισσότεροι νομοί της χώρας και μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα. Παραδείγματα: επίθεση ηλεκτρομαγνητικού παλμού, πανδημία, στρατιωτικός νόμος, απεργία φορτηγατζήδων που δεν λύνεται, οικονομική κατάρρευση, πόλεμος, μεγάλη φυσική καταστροφή κτλ. Η κρατική βοήθεια πλέον δεν επαρκεί, εμφανίζονται ομάδες πολιτών αλλά και συμμορίες που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο, τα τρόφιμα γίνονται πλέον δυσεύρετα και άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν.
Πρέπει να έχω: ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, ηλιακό φούρνο + ηλιακά πάνελ, δεξιότητες κυνηγιού ή ψαρέματος, συνεργασία με γείτονες, θωράκιση του σπιτιού από συμμορίες, όπλα, φάρμακα κτλ
Επίπεδο έκτακτης ανάγκης 5:
Διάρκεια 90 μέρες και άνω και μη- αναστρέψιμη ολοκληρωτική καταστροφή. Αρχίζει ο φόβος του σκοταδιού. Η καταστροφή αφορά μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του πληθυσμού. Ουσιαστικά γεγονός που μας γυρνάει σαν πολιτισμό στον 19ο αιώνα και τα τότε διαθέσιμα μέσα. Παραδείγματα: έκρηξη υπερ- ηφαιστείου, παγκόσμια πανδημία, φλας του ήλιου. Νέοι τοπικοί ηγέτες αναδύονται με τις ομάδες ή τις συμμορίες τους. Το κράτος αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες οπότε πρέπει να βασιστείς στον εαυτό σου και τυχόν γείτονες. Τα σουπερ μάρκετ έχουν αδειάσει προ πολλού, τα αυτοκίνητα και οι πάσης φύσεως μηχανές έχουν σταματήσει είτε λόγω φλας είτε λόγω έλλειψης καυσίμων. Έχει αλλάξει τελείως η καθημερινότητά σου ανεπιστρεπτί.
Πρέπει να έχω: ακόμα περισσότερα αποθηκευμένα εφόδια, γεννήτρια, ηλιακό φούρνο, ηλιακά πάνελ, δεξιότητες κυνηγιού ή ψαρέματος, συνεργασία με γείτονες, θωράκιση του σπιτιού από συμμορίες, όπλα, φάρμακα + δεξιότητες παραγωγής τροφής, γεωργικά εργαλεία, κοτέτσι, μποστάνι κτλ.
Στο τέλος του βίντεο πολύ παραστατικά μάς δείχνει την ιεράρχηση του Maslow όσον αφορά τις προτεραιότητες στην προετοιμασία μας.
Οι ανάγκες καλύπτονται πάντα από κάτω προς τα πάνω στην πυραμίδα σαν να την χτίζουμε απ’ την αρχή και πάντα καλύπτουμε όλα τα σκαλιά της πυραμίδας πριν προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο έκτακτης ανάγκης.
Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν εξασφάλιση αέρα, τροφής, νερού και καταφυγίου. Κατόπιν μέτρα ασφαλείας και υγεία. Έπειτα οι καλές σχέσεις με τα άτομα της ομάδας επιβίωσης. Στη συνέχεια  η αυτοεκτίμηση και το κύρος και τέλος η αυτό-ολοκλήρωση και η τελειοποίηση δεξιοτήτων.
Προσέξτε πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία στην επιβίωση. Μετά τις πρώτες 12 ώρες αρχίζει η βαρεμάρα. Ακολουθεί η δυστυχία και οι τσακωμοί και τέλος η απελπισία. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα οπότε για να προληφθεί πρέπει να παραμείνουν ενεργοί οι γύρω μας (εργασιοθεραπεία κοινώς) και ευτυχισμένοι (κάποια διασκέδαση, π.χ. βιβλία, επιτραπέζια, συζητήσεις, επιβράβευση κτλ)
Σαν μνημονικό κανόνα θα μπορούσαμε να θυμόμαστε ότι σε κάθε επίπεδο έκτακτης ανάγκης που περιγράφηκε στην αρχή, κατεβαίνουμε κι από ένα σκαλοπάτι στην πυραμίδα σε σχέση με το τι ανάγκη καλύπτεται εύκολα ή όχι.
Καλή προετοιμασία!!!!!!!
Ασκληπιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive