Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Και ΔΕΝ πέτυχε γμτ; Αποστασία μαγείρευε ο Χρυσόγονος


Εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ ο πασοκογενής βουλευτής - Επιχείρησε να πείσει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αποστατήσουν, έτσι ώστε η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη και να πέσει....
 Στις 5 Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος αποχώρησε (ή καλύτερα διέκοψε τη συνεργασία του) με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποιώντας μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε από την επομένη της εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Κώστας Χρυσόγονος δεν κατάφερε, ή δεν θέλησε, να συνταχθεί ποτέ με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας από την πρώτη στιγμή την διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική.
Λίγο πριν την επίσημη αποχώρησή του όμως ο Κώστας Χρυσόγονος προσπάθησε να πείσει στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να εκφράσουν την διαφωνία τους με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποχωρήσουν. Ο Κ. Χρυσόγονος είχε συζητήσεις, με δύο τουλάχιστον βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους πρότεινε να τον ακολουθήσουν, δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αρνήθηκαν, αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι κανείς βουλευτής της πλειοψηφίας δεν έχει αφήσει δημοσίως να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν οι δυο βουλευτές είχαν ακολουθήσει τον κ. Χρυσόγονο αυτομάτως αυτό θα σήμαινε ένα ισχυρό κλυδωνισμό για την κυβέρνηση, για λόγους και αριθμητικούς και ουσιαστικούς.
Οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές θα μειωνόταν σε 151, αριθμός οριακός για την κυβερνητική σταθερότητα. Θα υπήρχε όμως κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Θα σηματοδοτούσε τάσεις διάλυσης της κυβερνητικής συνοχής, με βουλευτές συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα έκαναν αυτό που έκανε και ο κ. Χρυσόγονος. Και η υπόθεση θα θύμιζε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, εφ όσον συνέβαινε στην ελληνική Βουλή και κλυδώνιζε την κυβερνητική συνοχή.
Δεν γνωρίζουμε αν οι συνομιλίες του κ. Χρυσόγονου για το ίδιο θέμα, έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα στις αντιπαραθέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Χρυσόγονο δεν φάνηκε να τον ακολουθεί κανένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και κάποιοι που ήταν συνεργαζόμενοι (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) όπως ο κ. Χρυσόγονος. Γι αυτό και η κίνηση του κ. Χρυσόγονου δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα.
Η αποχώρηση
Είναι όμως γεγονός ότι ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος πριν αποχωρήσει επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε δημόσια έκκληση προς φίλους και συνεργάτες, ενώ οργάνωσε και ψηφοφορία στην «Σοσιαλιστική Τάση», με το ερώτημα της αποχώρησης. Η απάντηση στο ερώτημά του ήταν θετική. Όπως ανακοινώθηκε από την Γραμματεία της «Σοσιαλιστικής Τάσης» επί 2032 εγγεγραμμένων ψήφισαν, υπέρ της αποχώρησης οι 1678 (Ποσοστό 82.6%), κατά της αποχώρησης 31 (1.5%) ενώ απείχαν 323 (15.9%).
«Ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης της Σοσιαλιστικής Τάσης δεν είναι η σεναριολογία (σ.σ. περί συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη), αλλά η πολιτική και οργανωτική διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο Κώστας Χρυσόγονος αμέσως μετά την αποχώρησή του. Ο ευρωβουλευτής αποκάλυψε το πώς θα συνεχίσει τη δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την αυτόνομη πολιτική κίνηση που θα δημιουργηθεί αναφέροντας επίσης πως είχε συνομιλήσει με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ανακοινώνοντάς του τις μελλοντικές του προθέσεις.
Η απόφαση του Χρυσόγονου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, έγινε όμως την ώρα των διεργασιών στην Κεντροαριστερά. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Ο Κ. Χρυσόγονος εκφράζει διαρκώς την διαφωνία του με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, άρα αποχώρησε επιλέγοντας τον κατάλληλο γι’ αυτόν χρόνο. Και οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, για κάποιον που προέρχεται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, είναι πολύ κατάλληλος χρόνος. Αν μάλιστα έπειθε και ένα ή δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιηθούν, θα ήταν επίσης ένα εφιαλτικό σκηνικό για την κυβέρνηση, αλλά και εκ των πραγμάτων ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό για την Κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίος και ο σχολιασμός σε ΜΜΕ όσων συμφωνούν με τον κ. Χρυσόγονο. «Ο κ. Χρυσόγονος δεν έφυγε μόνος, δεν κινήθηκε ατομικά, αλλά εξέφρασε ένα συλλογικό αίτημα μίας κρίσιμης οντότητας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μία οντότητα, οι πασοκογενείς, που οι σκληροί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισαν από οπουδήποτε μπορούσαν να τους αποκλείσουν».
Από την πρώτη στιγμή
Τον Ιούνιο του 2015 – σε μια στιγμή κρίσιμη για την χώρα και όχι μόνο για την νέα τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα– ο Κώστας Χρυσόγονος, δημοσιοποιεί επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα από τις 19 Μαρτίου, στην οποία προειδοποιούσε (όπως λέει) για τις εξελίξεις. Σαράντα δύο (42) μόλις μέρες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την διαφωνία του με την τακτική της σκληρής αντιπαράθεσης με τους Ευρωπαίους. Είναι αλήθεια ότι τόνιζε πως τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε απόλυτο διέξοδο, σε Grexit, σε νέο μνημόνιο. Κατέληγε δε αναφέροντας ότι: «Για τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες και έως τη σύναψη κάποιας συμφωνίας με τους δανειστές θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι, μεταξύ άλλων και στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε κάθε δυνατότητα για επαναφορά όλων των ζητημάτων προς κάθε κατεύθυνση».
Η επιστολή αυτή δεν φαίνεται ότι αποτέλεσε στοιχείο ρήξης με τον πρωθυπουργό. Η δημοσιοποίησή της όμως τον Ιούνιο, τρείς μέρες μετά την απόφαση διενέργειας του Δημοψηφίσματος (της 5ης Ιουλίου 2015), σηματοδότησε την απόλυτη διαφωνία του Χρυσόγονου και τις αποστάσεις που πήρε από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά ο Κ. Χρυσόγονος δεν ήταν πλέον ένας θετικά υπολογίσιμος παράγοντας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Και αυτό επιβεβαιώθηκε σε πολλά επεισόδια όλα αυτά τα δύο χρόνια.
Αντιπαράθεση στα άκρα
Ο Κώστας Χρυσόγονος ήταν «ξένο σώμα» στο κυβερνών κόμμα, καθώς διαφώνησε με όλες τις κεντρικές επιλογές του. Όχι μόνο για την τακτική Βαρουφάκη, αλλά και για τις τηλεοπτικές άδειες και για την πορεία της οικονομίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου έβλεπαν πάντα ότι ο Χρυσόγονος έκανε κάποια δήλωση σε κρίσιμες στιγμές. Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ελάχιστες φορές. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Σβίγκου είχε πει τον Οκτώβριο του 2016 πως "Οι χαριεντισμοί με τους τηλεκριτές του στιλ «πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Πολάκης, να σκέπτεται καλύτερα ο Ν. Φίλης πριν μιλήσει» ή ακόμα είναι «αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά» και να σου μετά το σποτ από τον ΣΚΑΪ να σε παίζει νυχθημερόν, αποδομούν συνολικά το Κόμμα και δεν διασώζουν κανέναν». Χωρίς όμως να κατονομάσει τον κ. Χρυσόγονο.
Στις 5 Ιανουαρίου του 2017 ο Κ. Χρυσόγονος εκφράζει δημοσίως το… παράπονό του για την στάση του πρωθυπουργού απέναντι του. «Δυο χρόνια έχω να δω τον πρωθυπουργό, από τον Μάρτιο του 2015 που συναντηθήκαμε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ… Ούτε κατ’ ίδιαν τον έχω δει» είπε, συμπληρώνοντας: «Προφανώς ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κυρία Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μαξίμου». Δεν έμεινε σ’ αυτό, αφού πρόσθεσε «αυτό που πιστεύω το λέω, δεν κρύβομαι… Από ‘κει και πέρα, σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε».
Τότε ήρθε απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνει την αγωνία του κ. Χρυσόγονου αλλά δεν επιλέγει συνομιλητές από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών».
Τον Σεπτέμβριο ο Κ. Χρυσόγονος είπε (στο ΣΚΑΪ όπως πάντα) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε κόμμα αρχηγοκεντρισμού και αρχίζει να μοιάζει με τα παλιά κόμματα εξουσίας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ότι θα είναι κόμμα μαζικό και δημοκρατικό και στην πορεία η μαζικότητα δεν διευρύνθηκε», σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος, επισημαίνοντας πως οι διαφωνίες με την Κουμουνδούρου είναι και πολιτικές, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Και ανήγγειλε την απόφαση για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οι πολιτικές που ακολουθεί πάσχουν από ένα εγγενές έλλειμμα νομιμοποίησης, ενώ όσοι διαφωνούμε, μπορούμε μεν να εκφράζουμε τις απόψεις μας, αλλά δεν μπορούμε πρακτικά να επηρεάσουμε τις αποφάσεις» και εξηγεί πως «κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να θέσουμε το ερώτημα για αποχώρηση στα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης, τα οποία και την αποφάσισαν κατά πλειοψηφία».
Χαρακτήρισε «κακοστημένο παραμύθι» τις κατηγορίες ότι διατηρεί την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο για να κερδίσει πολιτικά και οικονομικά, καθώς όπως λέει, «είναι αντικειμενικά αδύνατο να παραδώσω την έδρα μου στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τους τρεις επιλαχόντες που ακολουθούν σε σειρά σταυρών προτίμησης ο πρώτος αποχώρησε από το κόμμα τον Φεβρουάριο του 2015 και καταγγέλλει ακόμα και πρόσφατα την κυβερνητική πολιτική, ο δεύτερος δεν ήταν ποτέ μέλος του κόμματος και αρνήθηκε να είναι υποψήφιός του στις εθνικές εκλογές του 2015, και ο τρίτος, επίσης ποτέ δεν υπήρξε μέλος του κόμματος και καταγγέλλει κατά καιρούς την κυβερνητική πολιτική», ενώ για τις κατηγορίες οικονομικού περιεχομένου τις χαρακτηρίζει ανυπόστατες, λέγοντας πως τα «εισοδήματά του έχουν μειωθεί», καθώς δεν ασκεί το δικηγορικό του επάγγελμα.
Η απάντηση ήρθε από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Καρανίκα στα social media. «Ας κατέβει στις εκλογές να γελάσουμε» ήταν το σχόλιό του. Και ο κ. Χρυσόγονος έφτασε στα άκρα την προσωπική του αντιπαράθεση με τον Α. Τσίπρα. Καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι κάνει ό,τι έκανε και ο Στάλιν με τους αντιπάλους του στο κόμμα: «Είναι φανερό πως ο κ. Καρανίκας εκφράζει τον κ. Τσίπρα διότι, διαφορετικά, θα τον είχε ήδη αποπέμψει από τη θέση του συμβούλου του επί του στρατηγικού σχεδιασμού. Άρα, ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι κατ' ουσίαν σταλινικής εμπνεύσεως» είπε ο κ. Χρυσόγονος για να θυμίσει τα εξής: «Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Βισίνκσι για τον Στάλιν. Το κάνει τώρα ο κ. Καρανίκας για τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, όταν υπήρχε κάποιος αντιφρονών στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, την εποχή εκείνη τη δεκαετία του 1930, ο Βισίνκσι, που ήταν ο δημόσιος κατήγορος, του απήγγειλε κατηγορίες ότι είναι πράκτορας του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού ότι είναι πράκτορας των Γερμανών ναζιστών και άλλα διάφορα τρελά εκεί, βεβαίως τότε μπορούσαν να χρησιμοποιούν και βασανιστήρια για να αποσπούν ομολογίες από τους κατηγορουμένους και στη συνέχεια τους εκτελούσαν. Τώρα η εκτέλεση δεν γίνεται με πραγματικά πυρά, είναι υπό τη μορφή δολοφονίας χαρακτήρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive