Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τα ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ για την εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής. ΠΩΣ ήταν η ΠΡΩΤΗ φωτογραφική μηχανή βάρους 635 κιλών!

το μαμούθ η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο
"Μια εικόνα - χίλιες λέξεις". Μέσα από την θυμοσοφία του λαού καταλαβαίνουμε και το ρόλο της φωτογραφικής μηχανής ως μέσο επικοινωνίας. Η αποτυπωμένη κίνηση ή η ακινησία, η "γραφή" των ατόμων ή των αντικειμένων επάνω στο χαρτί είναι εύγλωττη έκφραση συναισθημάτων και επικοινωνίας...
Η εικόνα και το είδωλο λειτουργούν ως "πομπός" και εμείς οι δέκτες στους οποίους μεταβιβάζεται το μήνυμα. Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα από τα πιο επικοινωνιακά μέσα που μας προσφέρει η τεχνολογία και το πιο βασικό είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερος μη λεκτικός κώδικας επικοινωνίας. Όταν δυο άνθρωποι συζητούν ο κώδικας επικοινωνίας είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν, στη φωτογραφία όμως, ενώ η επικοινωνία είναι μη λεκτική μεταξύ του πομπού-ειδώλου και του θεατή-δέκτη παρόλα αυτά είναι πιο ισχυρή, γιατί λειτουργεί η ελεύθερη σκέψη και ευαισθητοποιούνται τα προσωπικά συναισθήματα και οι σκέψεις του θεατή δέκτη. Άρα, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ενώ τα περισσότερα τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας προσπαθούν να "καλουπώσουν" τη σκέψη του ανθρώπου, η φωτογραφία αντίθετα ενεργοποιεί το μυαλό και την ψυχή. Ποιος θα μπορούσε να μείνει απαθής και ψυχρός μπροστά στην εικόνα των ματιών ενός αβοήθητου και πεινασμένου παιδιού από την Αιθιοπία; Επίσης, η δυσκολία επικοινωνίας όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες μειώνεται με την φωτογραφία. Η ανταλλαγή ιδεών, κουλτούρας και πολιτισμού επιτυγχάνεται με τη δημοσίευση φωτογραφιών στον τύπο και με τις εκθέσεις φωτογραφίας. Η φωτογραφία αποτελεί την πιο εξελιγμένη μη λεκτική μορφή επικοινωνίας των προϊστορικών ανθρώπων. Εκείνοι ζωγράφιζαν κι έστελναν μηνύματα με την στάση του σώματος, την εμφάνιση και τις χειρονομίες, ενώ τώρα η φωτογραφία που αρχικά ήταν ασπρόμαυρη και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε έγχρωμη μεταδίδει " κωδικοποιημένα" μηνύματα. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός της αρχής του κινηματογράφου, εξαιτίας της κινούμενης εικόνας. 


ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΖΩΗ- ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ- ΜΑΝΙΑΡΙΖΗ ΜΑΡΙΑ - ο χώρος εργασιώνΠΑΥΛΙΔΟΥ ΖΩΗ- ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ- ΜΑΝΙΑΡΙΖΗ ΜΑΡΙΑ - ο χώρος εργασιώνη εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswiki

τι είναι η φωτογραφική μηχανή και πώς λειτουργεί;
Η φωτογραφική μηχανή ως μια συσκευή που μας βοηθάει να καταγράφουμε τη πραγματικότητα με τη βοήθεια του φωτός έχει ζωή δύο αιώνες. Όμως υπήρξε το όνειρο πάρα πολλών ανθρώπων που βοήθησαν στην εφεύρεση, στην εξέλιξη και τη δημιουργία της. Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος κατάλαβε τις ιδιότητες του φωτός και δημιουργήθηκε η camera obscura, όλες οι προσπάθειες και οι εφευρέσεις οδήγησαν στη φωτογραφική μηχανή. Έτσι, με γενική αρχή το ότι αν καθίσουμε μέσα σε ένα μεγάλο τετράγωνο κουτί με μια μόνο τρύπα στη μια πλευρά και το τοποθετήσουμε απέναντι από ένα τοπίο, θα σχηματιστεί το είδωλο του τοπίου στην απέναντι πλευρά του κουτιού, ξεκίνησε μια μεγάλη αρχή που έμελλε να αποτελέσει ροπή για την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας μας. Σε αυτή την αρχή βασίζονται όλες οι πολύπλοκες, σύγχρονες φωτομηχανές (φωτογραφικές μηχανές). Η φωτογραφική μηχανή στις αρχές δεν ήταν παρα ένα σκοτεινό κουτί που κάποιος μπορούσε να τοποθετήσει ένα φωτοευαίσθητο υλικό. Αυτό το σκοτεινό κουτί σιγά σιγά εξελίχθηκε και οδήγησε στη σύγχρονη φωτογραφική μηχανή με τους πολλούς αυτοματισμούς. Όμως ακόμη και η πιο εξελιγμένη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στηρίζεται στην ίδια βασική αρχή. Όταν το φως περάσει από μια μικρή τρύπα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο θα σχηματίσει στην απέναντι πλευρά ένα αντεστραμένο φωτεινό είδωλο. Αυτό οφείλεται στην ευθύγραμμη μετάδοση του φωτός και είναι η βασική ιδιότητα του που οδήγησε στη φωτογραφία και στη φωτογραφική μηχανή.Δηλαδή, απλοποιημένα το σώμα της φωτογραφικής μηχανής είναι ένα κουτί με μια τρύπα στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζονται φακοί, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις φωτεινές ακτίνες και τις στέλνουν στην απέναντι πλευρά όπου βρίσκεται το φιλμ. Το είδωλο το οποίο φαίνεται μέσα από το φωτογραφικό φακό αποτυπώνεται στο φιλμ. Η φωτογραφική μηχανή περιλαμβάνει σαν βασικά τμήματα της ένα φωτογραφικό φακό που η βασική του λειτουργία είναι να συγκεντρώνει τις φωτεινές ακτίνες για να γίνεται πιο έντονο το αντεστραμένο είδωλο, το σκοτεινό κουτί που χρησιμεύει στη δημιουργία του ειδώλου, ένα φωτοφράχτη που μας βοηθάει να ελέγχουμε πότε θα αφήσουμε το φως να περάσει και ένα τμήμα που μπορούμε να βάλουμε κάποιο φωτοευαίσθητο υλικό για να καταγράψουμε το σχηματισμένο είδωλο. Αυτή η βασική σχεδίαση με διάφορες παραλλαγές, οδήγησε σε δεκάδες διαφορετικούς τύπους φωτογραφικών μηχανών μέχρι τις σημερινές ψηφιακές εκδοχές ακόμη και στη φωτογραφική μηχανή που διαθέτουν κάποια κινητά τηλέφωνα.

Το φως που αντανακλάται από το αντικείμενο μπαίνει στη μηχανή διαμέσου του φακού ο οποίος αναγκάζει τις ακτίνες να περάσουν μέσα από τον ανοιχτό φωτοφράκτη και το διάφραγμα που καθορίζει τη φωτεινότητα και να σχηματίσουν ένα ανάποδο και αντίστροφο είδωλο πάνω στο φιλμ. Τα φωτοευαίσθητα χημικά του φιλμ ανταποκρίνονται σε διαφορετικά χρώματα και εντάσεις του φωτός σχηματίζοντας μια εικόνα σε λανθάνουσα κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί και να δώσει την τελική έγχρωμη φωτογραφία. Η μηχανή επίσης έχει, ένα σύστημα σκόπευσης που επιτρέπει να καδράρoυμε το θέμα μας.
το μαμούθ η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο

Το "Μαμούθ"
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε 635 κιλά μαζί με τη γυάλινη πλάκα του (225 κιλά) και απαιτούσε για το χειρισμό περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο Σικάγο μαζί με το ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά του. Η φωτογραφία του είχε διαστάσεις 1,4χ2,4 μέτρα και για την εμφάνισή της απαιτούσε 45 λίτρα χημικών διαλυμάτων.

κατηγορίες φωτογραφικής μηχανήςThis is a featured page

Για να λειτουργήσει σωστά μια φωτομηχανή η οποία βασίζεται σε αυτή την απλή μορφή φωτογραφικής μηχανής, είναι απαραίτητα και άλλα εξαρτήματα. Κατά αρχήν είναι απαραίτητο ένα σύστημα σκόπευσης με το οποίο βλέπουμε τι θα αποτυπωθεί στο φιλμ.
Ως προς το συστήματα σκόπευσης διακρίνουμε τις φωτομηχανές σε:
- φωτομηχανές απευθείας σκόπευσης διοπτικές
- φωτομηχανές μονοοπτικές ρεφλέξ
- φωτομηχανές διοπτικές ρεφλέξ 


Α: Μηχανές απευθείας σκόπευσης διοπτικές 
Αυτές οι φωτομηχανές έχουν το μειονέκτημα ότι μερικές φορές διαφέρει αυτό που βλέπουμε εμείς από εκείνο το οποίο αποτυπώνεται στο φιλμ. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε κοντινές λήψεις. 
Οι φωτομηχανές αυτές είναι συνήθως ερασιτεχνικές. Αν κοιτάξουμε μέσα από το οφθαλμοσκόπιο μιας μηχανής απευθείας σκόπευσης θα δούμε μια καθαρή και φωτεινή εικόνα του θέματός μας, ακόμη και σε φτωχές φωτιστικές συνθήκες. Μια και δεν μπορούμε να δούμε ακριβώς ότι και η μηχανή, μερικές καλές μηχανές απευθείας σκόπευσης διαθέτουν ενσωματωμένο τηλέμετρο, για καλύτερη εστίαση. Οι φτηνές μηχανές έχουν απλά ένα δαχτυλίδι εστίασης πάνω στο φακό σημαδεμένο με αποστάσεις ή σύμβολα. Οι πολύ φτηνές έχουν μόνιμη εστίαση, δίνοντας μια καθαρή εικόνα, από 2 περίπου μέτρα μέχρι τον ορίζοντα. Η κατηγορία των μηχανών 35 mm με μόνιμο φακό, μεσαίου κόστους, περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικές και συμπαγείς μηχανές με τηλέμετρο. Οι περισσότερες απ' αυτές διαθέτουν φωτόμετρα γενικής μέτρησης και αυτόματη εκφώτιση, μάλιστα μερικά μοντέλα τώρα έχουν και αυτόματη εστίαση. Ελαφρότερες, φτηνότερες και πιο απλές από τις SLR (μονοοπτικές ρεφλέξ), τέτοιες μηχανές έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η φωτεινή εικόνα που βλέπουμε δε χάνεται κατά την εκφώτιση, έτσι φωτογραφίες δράσης μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν απ' το σκόπευτρο. Η εστίαση με τηλέμετρο είναι καθαρή και με ακρίβεια και οι ήσυχοι φωτοφράκτες βοηθούν στη φωτογράφηση άγριων ζώων. Οι ακριβές Leica, με τους εναλλακτικούς φακούς, προσφέρουν υψηλή ποιότητα και ευελιξία παρόμοια με των SLR. Η κατηγορία των απλών μηχανών instamatic αρχίζει από τις φτηνές μόνιμης εστίασης με φορμά 126 και καταλήγει στις συνεχώς εξελισσόμενες 110. Τέτοιες μηχανές μπορεί να είναι εφοδιασμένες με τηλέμετρο, φωτόμετρο ολικής μέτρησης, μηχανισμό αυτόματης εκφώτισης και συμπληρωματικά στοιχεία φακών που αλλάζουν την εστιακή απόσταση προσφέροντας αρκετές δυνατότητες. Οι ελαφριές instamatic θα πρέπει να μένουν εντελώς ακίνητες κατά τη λήψη μερικά μοντέλα διαθέτουν γι' αυτό το σκοπό πολύ "ευαίσθητους" φωτοφράκτες (ενεργοποιούνται με μικρή πίεση).

Β: Φωτομηχανές μονοοπτικές ρεφλέξ
Σε αυτές τις μηχανές η εικόνα την οποία βλέπουμε εμείς είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη η οποία αποτυπώνεται στο φιλμ. Αυτές οι φωτομηχανές έχουν επικρατήσει στο επαγγελματικό χώρο των φωτογράφων. Έχουν τον πιο πιστό τρόπο σκόπευσης και είναι ιδιαίτερα εύχρηστες. Η μοναδική σχεδίαση της μονοοπτικής ρεφλέξ, της SLR, επιτρέπει να βλέπουμε από την οθόνη σκόπευσης το είδωλο του θέματος, ακριβώς όπως προβάλλεται πάνω στο φιλμ από το φακό. Μια μηχανή SLR χρησιμοποιεί ένα καθρέφτη υπό γωνία, πίσω από το φακό, που αντανακλά το είδωλο προς τα πάνω, στο πεντάπρισμα, που διορθώνει το ανάποδο και αντίστροφο είδωλο και το 0δηγεί πάνω σε μια μικρή οθόνη σκόπευσης. Ο καθρέφτης μετακινείται κατά τη στιγμή της εκφώτισης. Οι μηχανές SLR είναι οι περισσότερο ικανές και ευέλικτες μηχανές για έγχρωμη φωτογραφία. Το σύστημα ρεφλέξ (ανακλαστικό) επιτρέπει να προβλέπουμε τα αποτελέσματα με αξιοσημείωτη ακρίβεια, εξετάζοντας από πριν τις επιδράσεις του διαφορετικού διαφράγματος, της διαφορετικής εστίασης, του βάθους πεδίου, των έγχρωμων φίλτρων και των φακών διαφορετικών εστιακών αποστάσεων. Γρήγοροι και ακριβείς φωτοφράχτες εστιακού επιπέδου, σωστή φωτομέτρηση ΤΤL (thrουgh the lens/ "διαμέσου του φακού") και υψηλής ποιότητας σύστημα εναλλακτικών φακών, δίνουν στις SLR μεγάλη ακρίβεια και ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Η μεγάλη πλειοψηφία των μονοοπτικών ρεφλέξ μηχανών ανήκει στο φορμά των 35 mm. Τα μεγαλύτερα μοντέλα μονοοπτικών ρεφλέξ με φιλμ ρολό (6χ6) προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα και έχουν τη δική τους ποικιλία φακών. Τα καινούρια μοντέλα 110 προσφέρουν ευκρίνεια αλλά περιορισμένα συστήματα, σε αντίθεση με αυτά των 35 mm, που συνδυάζουν την ποιότητα και τον εύκολο χειρισμό με το μεγαλύτερο σύστημα φακών και πρόσθετων βοηθητικών εξαρτημάτων.

Η γενική τάση στον κόσμο των 35 mm SLR είναι η κατασκευή ελαφριών και πιο αυτόματων μοντέλων, υπάρχει όμως μια αξιοπρόσεκτη διαφορά. Οι έλεγχοι εκφώτισης και τα συστήματα ενδείξεων διαφέρουν, όπως και οι οθόνες σκόπευσης και οι προσαρμογές των φακών. Τα περισσότερα πρόσφατα μοντέλα έχουν αυτόματο διάφραγμα και σύστημα σκόπευσης "ανοιχτού φακού" για φωτεινότερη και πιο εύκολη εστίαση.

Πεντάπρισμα: Όταν οι ακτίνες του φωτός που σχηματίζουν το είδωλο έχουν περάσει μέσα από το φακό λήψης 6, ανακλώνται από τον καθρέφτη 5, προς την οθόνη εστίασης 2. Οι επαργυρωμένες πλευρές του πενταπρίσματος 1. διορθώνουν την εικόνα που βλέπουμε διαμέσου του οφθαλμοσκοπίου 3. Όταν ο φωτοφράκτης απελευθερωθεί ο καθρέφτης σηκώνεται επιτρεποντας στο φως να περάσει και να φτάσει στο φιλμ 4. Για όσο χρόνο διαρκεί η εκφώτιση του φιλμμ το φως δεν περνά μέσα από το πεντάπρισμα.

Κατηγορίες φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών

Γ: Φωτομηχανές διοπτικές ρεφλέξ 
Με τη βοήθεια των σχημάτων γίνεται κατανοητό τι σημαίνει ρεφλέξ. Στα συστήματα ρεφλέξ συμβαίνει το εξής: Ενώ εμείς βλέπουμε μέσα από τον ένα φακό με το σύστημα ρεφλέξ, το φιλμ ''βλέπει '' μέσα από ένα δεύτερο φακό. Οι δυο φακοί συνδέονται με γρανάζια.


Aνάλογα με την τεχνολογία τους, διακρίνονται σε αναλογικές και ψηφιακές:

Α)Αναλογικές φωτογραφικές μηχανές:
Αυτές χρησιμοποιούν φωτογραφικό φιλμ στο οποίο αποτυπώνεται η φωτογραφία κατά τη λήψη. Στη συνέχεια το φιλμ περνά από τη διαδικασία της εμφάνισης σε σκοτεινό θάλαμο είτε σε ειδικά φωτογραφικά εργαστήρια. Με τη διαδικασία της εμφάνισης παράγεται ένα αρνητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση των φωτογραφιών στο χαρτί. Τα θετικά φιλμς έχουν ως αποτέλεσμα θετικό είδωλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν για προβολή των φωτογραφιών. Πρέπει να προσεχθεί το είδος και η ποιότητα του φακού της μηχανής, ο τύπος και η ταχύτητα του φιλμ, η δυνατότητα ή όχι χειροκίνητων ρυθμίσεων και το zoom. Πιο συνηθισμένες είναι σήμερα οι αυτόματες φωτογραφικές μηχανές που επιτρέπουν στους αρχάριους χρήστες τη λήψη ικανοποιητικών φωτογραφιών χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (οι λεγόμενες "point and shoot").

Β)Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές:
Αυτές χρησιμοποιούν αισθητήρες εικονοστοιχείων για την καταγραφή και κάρτες μνήμης (SD, MMC, XD-Digital κ.α.) για την αποθήκευση των φωτογραφιών. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες μπορούν να τυπωθούν σε χαρτί στα φωτογραφικά εργαστήρια ή σε οικιακούς εκτυπωτές, ή να περάσουν σε ένα μεγαλύτερο οπτικό ή μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο. Μεγάλο πλεονέκτημα των ψηφιακών μηχανών αποτελεί η δυνατότητα άμεσης επεξεργασίας των φωτογραφιών από τους υπολογιστές. Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι η ανάλυση που μετριέται σε Megapixels. Για τις συνηθισμένες φωτογραφίες μας (10Χ15cm) είναι ικανοποιητικά και τα 2ΜP, ωστόσο η πλεινότητα των φωτογραφικών μηχανών σήμερα (2009) έχει περάσει σε αναλύσεις πάνω από 8MΡ. Άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι η δυνατότητα αναλογικού ζουμ για λήψη μακρινών πλάνων και η δυνατότητα χειροκίνητων ρυθμίσεων. Ως προς τη χρήση τους διακρίνουμε τις φωτομηχανές σε: -μηχανές studio (μεγάλη πλάκα φιλμ) -μηχανές pocket (μικρό φιλμ-ερασιτεχνικές) -μηχανές μινιατούρες (πολύ μικρό σώμα και μικροφίλμ-κατασκοπευτικές) -φωτογραφικές μηχανές στιγμιαίας φωτογραφίας (γνωστές ως Polaroid).

Με βάση τη διάκριση των μηχανών ανάλογα με το φωτοφράχτη συμβαίνει το εξής: Οι μηχανές πόκετ προορίζονται περισσότερο για γρήγορες και απλές λήψεις, οι μηχανές μεγάλου φορμά για δουλειά στο στούντιο, ενώ οι μηχανές 35 mm (οι περισσότερο χρησιμοποιούμενες) είναι ελαφρές, ευκολόχρηστες και προσφέρουν τις πιο πολλές χρήσεις.



με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμεThis is a featured page 

Ο τρόπος που κρατάτε τη μηχανή σας και το σημείο λήψης είναι τόσο σπουδαία όσο και το είδος της έκθεσης που θα χρησιμοποιήσετε ή το θέμα που θα διαλέξετε. Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια καινούρια μηχανή, εξοικειωθείτε με τους χειρισμούς της. Σε μια μηχανή 35 mm πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε το αριστερό σας χέρι για την εστίαση και το διάφραγμα και το δεξί για το κουμπί λήψης και το όπλισμα της μηχανής Εξασκηθείτε φέρνοντας τη μηχανή στο επίπεδο σκόπευσης, εστιάζοντας, διαλέγοντας ταχύτητα και διάφραγμα, πατώντας το κουμπί και οπλίζοντας μέχρι να συνηθίσετε τη λειτουργία της. Για να αποφύγετε το κούνημα της μηχανής κρατήστε την κατά τη διάρκεια της λήψης χρησιμοποιώντας όλο το σώμα σας σαν ένα σταθερό στήριγμα Αν μπορείτε, ακουμπήστε σε έναν τοίχο ή τοποθετήστε τη μηχανή πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια Πάρτε μεγαλύτερες προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε μια μηχανή μικρού φορμά ή ένα τηλεφακό ή "panning" για ένα κινούμενο θέμα. Να διαλέξετε τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα φωτοφράκτη και ένα τρίποδο, για λήψεις close up ή για λήψεις με χαμηλές ταχύτητες.Κρατώντας και Στηρίζοντας τη Μηχανή:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Κρατώντας τη μηχανή στο ύψος των ματιών θα έχετε μια "κανονική" θέα. Μια όμως λιγότερο φανερή γωνία λήψης ίσως δώσει δυναμικότερες φωτογραφίες Η έκταση μιας σκηνής πλήθους απαιτεί ένα ψηλό σημείο λήψης, ενώ τα παιδιά και τα ζώα συνήθως φωτογραφίζονται καλύτερα από χαμηλά επίπεδα. Η φωτογράφηση από επάνω κάνει τα αντικείμενα πιο επίπεδα και φανερώνει αναπάντεχα σχέδια και φόρμες. Φωτογραφίζοντας από το επίπεδο του εδάφους ή από πιο χαμηλά σημεία προς τα πάνω, δίνουμε έμφαση στην προοπτική και εξασφαλίζουμε επιβλητικές φωτογραφίες. Προσπαθήστε να αλλάξετε και εστιακές αποστάσεις (φακούς) ευρυγώνιο για χαμηλά σημεία λήψης και τηλεφακό για ψηλά για να μεγαλώσετε τις επιδράσεις της προοπτικής ή το αντίθετο.

Όρθιος με τη μηχανή κάθετη ή οριζόντια:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Κρατήστε τα πόδια σας ανοιχτά και χρησιμοποιήστε το σώμα σας σαν στήριγμα της μηχανής Με το αριστερό σας χέρι στηρίξτε το φακό εστιάστε αλλάξτε διάφραγμα και με το δεξί σας ρυθμίστε την ταχύτητα του φωτοφράκτηΓια κάθετες λήψεις πιέστε τη μηχανή στο μέτωπο σας στηρίζοντας την με το αριστερό σος χέρι.

Για οριζόντιες λήψεις πιέστε τη μηχανή στο μάγουλο σας στηρίζοντας την και με τα δυο χέρια. 

Στηρίζοντος ένα βαρύ τηλεφακό:
Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Οι τηλεφακοί είναι ογκώδεις και με το βάρος τους δύσκολα στέκονται σταθερά. Η πιθανότητα κουνήματος της μηχανής αυξάνεται μαζί με την αύξηση της εστιακής απόστασης του φακού. Το τρίποδο είναι το πιο αποτελεσματικό στήριγμα μιας μηχανής με τηλεφακό. Αν δε θέλετε να κουβαλάτε ένα τρίποδο, μια λαβή πιστολιού με ενσωματωμένο ντεκλανσερ, σας επιτρέπει να στηρίξετε τη μηχανή και να φωτογραφίσετε με το δεξί σας χέρι, αφήνοντας ελεύθερο το αριστερό να εστιάσει, να ρυθμίσει και να στηρίξει τον φακό.

Φωτογραφίζοντας ενώ κινείστε:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Όταν φωτογραφίζετε από ένα κινούμενο όχημα αποφύγετε να ακουμπάτε κάθε δονούμενη επιφάvεια μπορεί να πάρετε κουνημένες φωτογραφίες ακόμη και με γρήγορες ταχύτητες φωτοφράκτη. Σκοπεύστε μπροστά προς την κατεύθυνση που κινείστε. Αυτό ελαττώνει το κούνημα και το θόλωμα του θέματος. Χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη ταχύτητα φωτοφράκτη που μπορείτε. Μερικές πολύ αποτελεσματικές λήψεις γίνονται από αεροπλάνα που πετούν χαμηλά. 

Φωτογραφίζοντας από γονατιστή θέση:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Τα παιδιά, τα μικρά ζώα, τα λουλούδια και κάθε θέμα πιο κοντό από σας, θα παραμορφωθεί λιγότερο αν γονατίσετε και έρθετε στο επίπεδό του. Γονατίστε με το ένα πόδι και αφήστε το χέρι σας να στηριχτεί στο άλλο πόδι. Σιγουρευτείτε ότι είστε σταθερός και χρησιμοποιήστε τη γρηγορότερη ταχύτητα φωτοφράκτη που μπορείτε.

Φωτογραφίζοντας από το επίπεδο του εδάφους:
Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Αν η μηχανή σας έχει σκόπευτρο waist Ievel μπορείτε να την ακουμπήσετε στο έδαφος και να βλέπετε την οθόνη της από επάνω. Η φωτογράφηση από το επίπεδο του εδάφους αυξάνει την προοπτική και έχει την τάση να απομονώνει το θέμα από το φόντο του, δίνοντας μια έντονη εικόνα. Προσέξτε πώς οι κοντινές μορφές είναι κάπως υπερβολικές. Ένας ευρυγώνιος και μια κοντινή λήψη θα δυναμώσουν αυτό τα εφέ. 

Χρησιμοποιώντας ένα ψηλό σημείο λήψης:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιώνΜε ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Τα ψηλά παράθυρα τα μπαλκόνια και οι ταράτσες προσφέρουν ασυνήθιστες απόψεις και γωνίες λήψης. Η φωτογράφηση από ψηλά επιπεδοποιεί κατά κάποιο τρόπο το θέμα σας και τονίζει τις οριζόντιες διατάξεις και σχέδια όπως αυτά που σχηματίζονται από την ομπρέλα και τη φιγούρα πάνω στην κουβέρτα. Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκάλα. Καθίστε στο σκαλοπάτι και σταθεροποιήστε το σώμα σας πιέζοντας τα πόδια σας στα χαμηλά σκαλοπάτια. Μαζέψτε τα χέρια σας και κρατήστε τη μηχανή σφιχτά στο μάγουλο σας. Εναλλακτικές λύσεις είναι μια καρέκλα η μερικά ψηλά σκαλοπάτια.

Φωτογραφίζοντας πάνω από ένα πλήθος:

Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών

Σε μεγάλη συγκέντρωση όπου δεν μπορείτε να έχετε μία ξεκάθαρη θέα μπορείτε να σηκώσετε τη μηχανή σταθεροποιώντας την με το λουρί της για να φωτογραφίσετε πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Αν έχετε μιαμηχανή 6χ6 η ένα σκόπευτρο waist Ievel κρατήστε την ανάποδα για να δείτε την οθόνη της.
Φωτογραφίζοντας ξαπλωμένος:
Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Φωτογραφίζοντας από ένα χαμηλό σημείο λήψης μπορείτε να μεταβάλετε την προοπτική και την εμφάνιση του θέματος. Για τέτοιες λήψεις ξαπλώστε με τα πόδια ανοιχτά και στηρίξτε το σώμα σας με τους αγκώνες σας αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια σας για τη μηχανή. Αν θέλετε μια κατακόρυφη φωτογραφία θα πρέπει να στηριχθείτε εσείς και η φωτογραφική μηχανή πάνω στο αριστερό σας χέρι αφήνοντας το δεξί ελεύθερο να χειρίζεται τη μηχανή. Φωτογραφίστε κατά μήκος του εδάφους ή κάθετα σε αυτό. Αν έχετε στραμμένη τη μηχανή σας προς τα πάνω, διπλασιάστε την ταχύτητα και ανοίξτε το διάφραγμα κατά ένα στοπ.

Χρησιμοποιώντας το Σκόπευτρο και Εστιάζοντας:
Το ακριβές καδράρισμα και η εστίαση είναι βασικές προϋποθέσεις για καλές φωτογραφίες και οι σύγχρονες μηχανές έχουν πολλούς μηχανισμούς που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε. Στις περισσότερες μηχανές βλέπουμε με το ένα μάτι στο σκόπευτρο. Αυτό το σκόπευτρο αποτελείται από ένα φακό που θα πρέπει να δίνει μια φωτεινή και καθαρή εικόνα. Τα συστήματα ρεφλέξ δείχνουν ακριβώς ό,τι βλέπει ο φακός της μηχανής, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη. Τα συστήματα απευθείας σκόπευσης δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα, περίπου όμοια με αυτή που βλέπει ο φακός, με τη βοήθεια ενός παράθυρου στο σώμα της μηχανής. Το σύστημα αυτό μερικές φορές παρουσιάζει ένα σφάλμα που θα πρέπει να προσέξετε όταν φωτογραφίζετε. Μερικές μηχανές ρεφλέξ (και περισσότερο οι 6χ6) έχουν σχεδιαστεί για σκόπευση waist Ievel. Κοιτάτε προς τα κάτω σε μια οθόνη στο πάνω μέρος της μηχανής, όπου το θέμα φαίνεται ανεστραμμένο ως προς την οριζόντια διάταξή του. Αυτές οι μηχανές έχουν ειδικό στόχαστρο (sportsfinder) για κινούμενα θέματα και ένα μεγεθυντικό φακό για ακριβή εστίαση. Το περίγραμμα του σκοπεύτρου είναι ο βασικός έλεγχος που έχετε πάνω στη σύνθεση της φωτογραφίας. Με μια παραλληλόγραμμη οθόνη μπορείτε να φωτογραφίσετε οριζόντια ή κάθετα. Με τετράγωνες οθόνες γεμίστε το φορμά σας όσο πιο πολύ μπορείτε. Προσέξτε να αποφύγετε λεπτομέρειες που είναι ενοχλητικές ή χρώματα στο φόντο. Φροντίστε να ευθυγραμμίσετε τις κατακόρυφες γραμμές και τους ορίζοντες με τις άκρες της οθόνης και να πλησιάσετε αρκετά για να γεμίσετε το φορμά σας με το θέμα σας, ειδικά όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους. 
Με ποιους τρόπους μπορούμε να φωτογραφίσουμε - ο χώρος εργασιών
Συστήματα εστίασης:
Οι πιο απλές μηχανές με σταθερή εστίαση δίνουν πάντα μια καθαρή εικόνα όσο το θέμα σας δεν είναι πιο κοντά από 2 μ. Μερικές μηχανές με εναλλακτική εστίαση έχουν τώρα και συστήματα αυτόματης εστίασης. Οι περισσότερες όμως θα πρέπει να εστιαστούν χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αποστάσεων ή συμβόλων. Οι μηχανές ρεφλέξ δείχνουν την αλλαγή της εστίασης μέσα στο σκόπευτρο και συχνά έχουν σύστημα σπαστού ειδώλου ή κύκλο μικροπρισμάτων, που γίνεται καθαρός μόνο όταν η εστίαση είναι σωστή. Οι μηχανές απευθείας σκόπευσης ίσως να περιέχουν και τηλεμετρικό σύστημα για ακριβή εστίαση. 


από τι αποτελείται μία φωτογραφική μηχανή;This is a featured page 


Μια σύγχρονη μηχανή θα πρέπει να περικλείνει ένα μηχανισμό φωτοφράκτη, φακό και διάφραγμα και ίσως ένα φωτόμετρο συνδεμένο για αυτόματη εκφώτιση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιτρέπει αρκετό χώρο για ένα σύστημα σκόπευσης όπως επίσης και για το φιλμ. Το μέγεθος της μηχανής συνδέεται με το μέγεθος ή το φορά του φιλμ που δέχεται και το μέγεθος με τη σειρά του επηρεάζει το είδος της φωτογραφίας για το οποίο σχεδιάστηκε η μηχανή. Η κατασκευή μιας μηχανής επηρεάζεται και από το σύστημα σκόπευσης, το οποίο δείχνει το οπτικό πεδίο του φακού και τα όρια της εικόνας πάνω στο φιλμ. 


φωτοφράκτης

Ο φωτοφράκτης ελέγχει τη διάρκεια της έκθεσης του φιλμ στο φως. Οι σημερινοί μηχανικοί ή ηλεκτρονικοί φωτοφράχτες έχουν τη δυνατότητα "ταχυτήτων" (χρόνου έκθεσης) από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 1/1000 του δευτερολέπτου ή και λιγότερο. Η ταχύτητα του φωτοφράκτη επηρεάζει την έκθεση (όταν συνδυάζεται με ένα άνοιγμα διαφράγματος) όπως και τον τρόπο που θα καταγραφεί μια κίνηση καθαρά ή με ασάφεια. Υπάρχουν δύο βασικά είδη φωτοφράκτη: ο διαφραγματικός, συνήθως τοποθετημένος μέσα στο φακό, και ο φωτοφράκτης εστιακού επιπέδου, τοποθετημένος μέσα στο σώμα της μηχανής ακριβώς μπροστά από το φιλμ, στο εστιακό επίπεδο. Θα βρείτε διαφραγματικούς φωτοφράχτες στις περισσότερες απλές μηχανές, ενώ ο φωτοφράκτης εστιακού επιπέδου είναι ουσιαστικό μέρος της μονοοπτικής ρεφλέξ. Μεταξύ των εκθέσεων, προστατεύει το φιλμ από το φως έτσι ώστε να μπορείτε να αλλάξετε το φακό με κάποιον άλλο, πράγμα που επιτρέπει ένα πολύ ευέλικτο σύστημα εναλλαγής φακών. 

Μηχανισμοί φωτοφράκτη:

Ένας μεταλλικός διαφραγματικός φωτοφράκτης τοποθετημένος μέσα στο σώμα του φακού, λειτουργεί όπως φαίνεται δεξιά.
Από τι αποτελείται μία φωτογραφική μηχανή; - ο χώρος εργασιών

Ένας φωτοφράκτης εστιακού επιπέδου, αποτελείται από δύο κινητές οθόνες. Το κενό στο μέγεθος του αρνητικού της πρώτης οθόνης καλύπτεται μερικά από την επόμενη οθόνη, για να δημιουργήσει μια κινούμενη σχισμή κατά μήκος του φιλμ όσο πιο μικρή είναι η σχισμή τόσο πιο σύντομη η έκθεση. Όλο το αρνητικό αποκαλύπτεται μόνο με ταχύτητες κάτω του1/60 (ή 1/125) sec.

Από τι αποτελείται μία φωτογραφική μηχανή; - ο χώρος εργασιών
διάφραγμα (f) - ταχύτητα (t)

Το διάφραγμα όπως και το κλείστρο, είναι ένας μηχανισμός του οπτικού συστήματος ενός σύνθετου φακού και χρησιμεύει για να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή, η οποία είναι απαραίτητη για να " γράψει" σωστά το φιλμ (μαζί βέβαια με την ταχύτητα). Με το διάφραγμα μικραίνουμε και μεγαλώνουμε το βάθος πεδίου. Από μηχανική άποψη το διάφραγμα αποτελείται από μια σειρά μεταλλικές, λεπτές λωρίδες οι οποίες κλείνουν κυκλικά γλιστρώντας η μια μέσα στην άλλη ελαττώνοντας έτσι το αρχικό άνοιγμα του φακού. Μια σειρά από νούμερα διαφραγμάτων ενός συνηθισμένου φακού: (από το μεγαλύτερο διάφραγμα προς το μικρότερο) 1,4-2-2,8-4-5,6-8-11-16.

Ταχύτητα είναι ο χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου το φως έρχεται σε επαφή με το φιλμ. Ο χρόνος αυτός ρυθμίζεται με τη βοήθεια του φωτοφράχτη που ανοίγει και κλείνει πίσω από το φακό. Ο χρόνος αυτός είναι συνήθως πολύ μικρός, δηλαδή κλάσματα του δευτερολέπτου. Εξαίρεση αποτελεί η ταχύτητα Β (είναι χρόνος μεγαλύτερης διάρκειας) την οποία έχουν όλες οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές. Η ταχύτητα Β μας επιτρέπει να έχουμε για πολύ ώρα ανοιχτό το φράχτη -όση ώρα θα έχουμε πατημένο το "μπουτόν" το φιλμ θα εκτίθεται στο φως. Κλίμακα ταχυτήτων: Β- 1 δευτερόλεπτο-1/2-1/4-1/8-….125-250-500-1000-2000-4000.
Εκτός από την έκθεση το διάφραγμα και η ταχύτητα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφεί το αντικείμενο ή το θέμα γενικά. Το άνοιγμα του διαφράγματος επηρεάζει και το βάθος πεδίου, όπως εξηγείται και παρακάτω. Η ταχύτητα του φωτοφράκτη ελέγχει τον τρόπο με τον
οποίο θα καταγραφεί η κίνηση.
Από τι αποτελείται μία φωτογραφική μηχανή; - ο χώρος εργασιών Από τι αποτελείται μία φωτογραφική μηχανή; - ο χώρος εργασιών

Το άνοιγμα του διαφράγματος καθορίζεται από ένα μηχανισμό, όπως αυτόν της ίριδας. Κάθε ρύθμιση διαφράγματος ονομάζεται "αριθμός f" ή "στοπ" και υπολογίζεται διαιρώντας τη διάμετρο του ανοιχτού διαφράγματος με την εστιακή απόσταση του φακού. Ανοίγοντας το διάφραγμα κατά ένα στοπ διπλασιάζεται η ποσότητα του φωτός που περνά από το φακό. Οι ρυθμίσεις της ταχύτητας είναι καθορισμένες σε μια σειρά από κλάσματα του δευτερολέπτου. Κάθε ρύθμιση διπλασιάζει ή μειώνει στο μισό την ταχύτητα όπως κάθε στοπ διπλασιάζει ή μειώνει στο μισό το φως που περνά από το διάφραγμα. Μπορείτε με πολλούς συνδυασμούς διαφράγματος και ταχύτητας να πετύχετε την ίδια έκθεση, όπως εξηγείται κάτω. Αν κινηθείτε, εσείς ή το θέμα σας, όσο ο φωτοφράκτης είναι ανοιχτός, θα πάρετε μια θολή φωτογραφία. Έτσι, σε πολύ χαμηλές ταχύτητες φωτοφράκτη το κούνημα της εικόνας θα γίνει φανερό στη φωτογραφία. Ένας κανόνας είναι να μη χρησιμοποιείτε ταχύτητες πιο μικρές από την εστιακή απόσταση του φακού σας. Για παράδειγμα, η πιο μικρή ταχύτητα με τη μηχανή στο χέρι και φακό 50 mm είναι 1/60 sec.

Μηχανές με ακαθόριστη μόνιμη ταχύτητα συνήθως εργάζονται με 1175 sec. Οι μηχανές ηλεκτρονικού φωτοφράκτη, με αυτόματη έκθεση, χρησιμοποιούν ταχύτητες από 1 sec μέχρι 1/500 sec. Τα αυτόματα συστήματα θα σας δώσουν ακριβείς εκθέσεις, αλλά χωρίς να μπορείτε να τις διαλέξετε ο ίδιος.


κλείστρο

Με αυτό ελέγχεται η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στη μηχανή. Διαθέτει ταχύτητες από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι κλάσματα του δευτερολέπτου κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καθεμία να είναι περίπου η μισή της προηγούμενης. Στις περισσότερες μηχανές υπάρχει η θέση για "πόζα" (Β και Τ) όπου το κλείστρο μπορεί να μείνει ανοικτό για οσοδήποτε χρονικό διάστημα. Υπάρχουν δυο τύποι κλείστρων: α) το κλείστρο με φύλλα ή διαφραγματικό και τοποθετείται συνήθως ανάμεσα από τα στοιχεία που αποτελούν το φωτογραφικό φακό και β) το κλείστρο εστιακού επιπέδου ή ριντό, το οποίο τοποθετείται μέσα στο σώμα της μηχανής, μπροστά από τη φωτογραφική πλάκα και σχεδόν σε επαφή με αυτήν. Με το κλείστρο εκτός απο τον έλεγχο της εκθέσεως της φωτογραφικής πλάκας, έχουμε επίσης το πλεονέκτημα της κίνησης. Αν το αντικείμενο για φωτογράφηση αλλάζει γρήγορα θέση ή αν το κλείστρο παραμείνει ανοικτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια φωτογραφία με "κίνηση". Αν το κλείστρο ρυθμιστεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες δηλαδή σε μικρότερους χρόνους εκθέσεως, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια φωτογραφία χωρίς "κίνηση". 

φιλμ
Το φιλμ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται από φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές για να καταγράψει κινούμενες ή ακίνητες εικόνες, αλλά και έγγραφα ηλεκτρονικής μορφής ή χειρόγραφα. Θεωρείται μια σημαντική φόρμα καταγραφής υλικού. Σε πολλές βιβλιοθήκες και μουσεία το φιλμ χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος αρχειακού υλικού, ιδιαίτερα με τη μορφή του μικροφίλμ. Με την ανάπτυξη της ψηφιακής φωτογραφίας το φιλμ έχει κάπως παραγκωνιστεί, ωστόσο χρησιμοποιείται όπου είναι επιθυμητή η δυνατότητα χρήσης τεχνικών σκοτεινού θαλάμου, ή απλά όταν είναι επιθυμητή η συγκεκριμένη οπτική ποιότητα που αποδίδει. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διακριθούν τα είδη φιλμ. 

  • Ανάλογα με το υλικό κατασκευής του υποστρώματος χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: α) το φιλμ νιτρικής κυτταρίνης ή νιτρικού εστέρα κυτταρίνης, το οποίο γίνεται με τον χρόνο ιδιαίτερα εύθραυστο και β) το φιλμ οξικής κυτταρίνης ή οξικού εστέρα της κυτταρίνης, το οποίο αντικατέστησε το φιλμ της νιτρικής κυτταρίνης. Χαρακτηριστικό αυτού του φιλμ είναι ότι έχει την τάση να συρρικνώνεται όταν αρχίζουν να εξατμίζονται τα υλικά κατασκευής του.
  • Τα φιλμ διακρίνονται επίσης σε διάφορα μεγέθη (σύμφωνα με το πλάτος τους: 16mm, 35mm, 70mm, 8mm και Μικροφίλμ). Για την επιλογή μεγέθους ρόλο παίζουν οι απαιτήσεις για την κατασκευή ενός υλικού σε φιλμ (δηλαδή εάν έχει ηχητική μπάντα, έγχρωμη εικόνα, κίνηση στην εικόνα). Τα 8-16mm χρησιμοποιούνται συνήθως σε κινηματογραφικές μηχανές ενώ τα 35mm και μεγαλύτερα φορμά στις φωτογραφικές.
  • Μια ακόμα διάκριση έχει να κάνει με το είδωλο που σχηματίζεται στο φιλμ κατά την εμφάνιση. Στο θετικό φιλμ εμφανίζεται ένα θετικό είδωλο, δηλαδή με τα χρώματα που υπάρχουν και στην πραγματικότητα, ενώ στο αρνητικό φιλμ τα χρώματα εμφανίζονται αντεστραμμένα (π.χ. το άσπρο μαύρο, το πράσινο κόκκινο). Το αρνητικό φιλμ χρησιμοποιείται κυρίως για εκτύπωση φωτογραφιών σε χαρτί, ενώ το θετικό για την παραγωγή σλάιντς και διαφανειών.
  • Τέλος τα φιλμ μπορούν να διακριθούν και ανάλογα με το είδος φωτός που μπορούν να απορροφήσουν. Αν και τα περισσότερα φιλμ δουλεύουν στο ορατό φάσμα, εντούτοις υπάρχουν και φιλμ υπεριώδους, φιλμ ακτίνων Χ και τα λοιπά.

φίλτρα
Τα φίλτρα είναι χρωματιστά τζάμια ή ζελατίνες που τοποθετούνται μπροστά από το φακό. Η χρήση τους έχει ως σκοπό να "φιλτράρει" το φως δηλαδή τα φίλτρα συγκρατούν κάποιες ακτίνες φωτός ενώ αφήνουν κάποιες άλλες να περάσουν. Υπάρχουν τα εξής φίλτρα: Για την έγχρωμη φωτογραφία, τα διορθωτικά και τα χρωματικά. Τα διορθωτικά "διορθώνουν" τη θερμοκρασία του χρώματος ανάλογα με το φιλμ και τη φωτιστική πηγή τοποθετούνται είτε μπροστά στο φακό είτε μπροστά στα φώτα (ζελατίνες). Τα χρωματικά έχουν την ιδιότητα να προσθέτουν ένα χρώμα στη φωτογραφία. Υπάρχουν και τα δίχρωμα φίλτρα τα οποία δημιουργούν διάφορα εφφέ. Εφφέ δημιουργούν και τα φίλτρα διάθλασης τα οποία φτιάχνουν για παράδειγμα αστεράκια στη φωτογραφία. Για την ασπρόμαυρη και την έγχρωμη φωτογραφία χρησιμοποιούνται τα ουδέτερα φίλτρα τα οποία είναι άχρωμα και απλά ελαττώνουν το φως (f-stop). Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία χρησιμοποιούνται φίλτρα τα οποία σκουραίνουν κάπως τα λευκά και μειώνουν το κοντράστ του ασπρόμαυρου - είναι συνήθως κίτρινα ή κόκκινα (με αυτά μπορεί να γραφτεί καλά ο ουρανός στο φιλμ). 

βάθος πεδίου

Σαν βάθος πεδίου ορίζουμε την περιοχή μπροστά και πίσω από το εστιασμένο θέμα που φαίνεται καθαρά. Είναι λοιπόν τα κοντινότερα ή μακρύτερα μέρη από το αντικείμενο το οποίο νετάρουμε π.χ. όταν νετάρουμε στα 3 μέτρα όσα αντικείμενα θα έχουν μια απόσταση 2,5-4μέτρα θα έχουν μια αποδεκτή καθαρότητα. Το πεδίο βάθους επηρεάζεται από το διάφραγμα, την εστιακή απόσταση του φακού και την απόσταση του αντικειμένου από το φακό. Ως προς το διάφραγμα: όταν το διάφραγμα είναι μικρό, το βάθος πεδίου είναι μεγάλο (αντίστροφη σχέση). Ως προς τους φακούς: όσο πιο μικρή εστιακή απόσταση έχουμε τόσο πιο μεγάλο πεδίο βάθους πετυχαίνουμε (δηλαδή πιο ευρυγώνιο).

φακοί
Αν πάρουμε ένα χαρτί με μια τρύπα στη μέση και κοιτάξουμε μέσα από αυτό θα παρατηρήσουμε ότι όσο πλησιάζουμε το χαρτί στο μάτι μας, τόσο πιο πολλά αντικείμενα βλέπουμε, δηλαδή όταν είναι κοντά μεγαλώνει η οπτική μας γωνία. Έτσι, δηλαδή, στους φακούς που η εστιακή απόσταση μεγαλώνει η οπτική γωνία μικραίνει. Όταν η εστιακή απόσταση είναι πολύ μικρή έχουμε τους υπερ-ευρυγώνιους φακούς. Μεγαλώνοντας την εστιακή απόσταση φτάνουμε μέχρι τη νορμάλ οπτική γωνία (46ο). Αν μεγαλώσουμε κι άλλο την εστιακή απόσταση έχουμε τους τηλεφακούς (μικρή οπτική γωνία). Ως φωτογραφικό φακό λοιπόν, ορίζουμε το οπτικό σύστημα της φωτογραφικής μηχανής. Με αυτόν ένα εκτεταμένο πεδίο θα πρέπει να απεικονίζεται πάνω στο φωτογραφικό φιλμ, ευκρινώς και χωρίς παραμορφώσεις. Ένας σύγχρονος φωτογραφικός φακός αποτελείται από πολλά συγκλίνοντα και αποκλίνοντα στοιχεία. Οι φωτογραφικοί φακοί ανάλογα με την εστιακή τους απόσταση και την γωνία παρατηρήσεως διακρίνονται σε: 
· ΝΟΡΜΑΛ ΦΑΚΟΣ (Κανονικός) Βασικό στοιχείο του, ότι η οπτική γωνία είναι περίπου ίση με την οπτική γωνία του ματιού.
· ΕΥΡΥΓΩΝΙΟΣ ΦΑΚΟΣ Φακός μικρής εστιακής απόστασης και κατασκευασμένος έτσι ώστε να καλύπτει μεγάλη οπτική γωνία.
· ΤΗΛΕΦΑΚΟΣ Φακός μεγάλης εστιακής απόστασης κατασκευασμένος για μικρή οπτική γωνία.
· ΦΑΚΟΣ FISHEYE (ΥΠΕΡΕΥΡΥΓΩΝΙΟΣ) Οι φακοί FISHEYE (μάτι ψαριού) έχουν μεγάλη οπτική γωνιά -πολλές φορές και 180ο -και καταγράφουν τις ευθείες γραμμές ως καμπύλες.
· "ΖΟΟΜ" Οι φακοί ΖΟΟΜ είναι ειδικά κατασκευασμένοι για να έχουν μεταβλητή εστιακή απόσταση . Ο ΖΟΟΜ δρα σαν υποκατάστατο μιας σειράς εναλλασσόμενων φακών.
· ΠΑΡΑΣΟΛΕΪΓ Το παρασολέιγ είναι ένα πρόσθετο εξάρτημα του φακού το οποίο εμποδίζει τις φωτεινές πλάγιες ακτίνες να θαμπώσουν τη φωτογραφία (ιδιαίτερα όταν φωτογραφίζουμε κόντρα στον ήλιο). 


εστιακή απόσταση φακών
Η εστιακή απόσταση ενός φακού είναι η απόσταση μεταξύ φακού και φιλμ. Η εστιακή απόσταση είναι η ίδια σε όλες τις φωτομηχανές και μόνο όταν αλλάζουν οι διαστάσεις του φιλμ αλλάζει και η εστιακή απόσταση. Όταν έχουμε μια φωτομηχανή με φιλμ 35 mm λέμε ότι ο νορμάλ φακός βλέπει περίπου με τη γωνία που βλέπει το μάτι. Η εστιακή απόσταση του νορμάλ φακού είναι ίση με τη διαγώνιο του αρνητικού φιλμ. Όσο μεγαλώνει το πλάτος του φιλμ τόσο μεγαλύτερη είναι η εστιακή απόσταση στο νορμάλ φακό. Η εστιακή απόσταση ενός φακού καθορίζει το οπτικό του πεδίο και το μέγεθος στο οποίο μπορεί να δείξει μια εικόνα πάνω στο φιλμ. Ένας νορμάλ φακός δίνει ένα μέγεθος εικόνας και ένα οπτικό πεδίο παρόμοιο μ' αυτό που βλέπουμε. Ένας φακός μεγάλης εστιακής απόστασης ή τηλεφακός μεγεθύνει τα μακρινά αντικείμενα δίνοντας ένα πιο μικρό οπτικό πεδίο. Ο χαρακτηρισμός όμως ενός φακού δεν εξαρτάται μόνο από την εστιακή του απόσταση αλλά και από το φορμά της μηχανής. Σε μια μηχανή 35 mm ο νορμάλ φακός είναι 50/55 mm, ένας ευρυγώνιος από 18 μέχρι 35 mm και ένας τηλεφακός από 75 μέχρι 1000 και περισσότερο. Σε μια μηχανή 110 ο νορμάλ φακός έχει εστιακή απόσταση περίπου 24 mm και σε μηχανή 6 χ 6 περίπου 80 mm. 


ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανήςThis is a featured page 
Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική "μηχανή" μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί (camera obscura) που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σε μία τέτοια κατασκευή, οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί.

Οι μετέπειτα μεταβολές της πρωταρχικής camera obsura οδήγησαν κυρίως σε περισσότερο ελαφρές μηχανές. Παράλληλα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την μόνιμη αποτύπωση της εικόνας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια, καθώς παρέμενε σημαντικό μειονέκτημα το γεγονός ότι η απλήcamera obscura δεν μπορούσε να διατηρήσει τα είδωλα των αντικειμένων.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Αναπαράσταση ενός τύπου camera obscura.
 

Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή είναι συνδυασμός εξειδικευμένων τεχνολογιών από τρεις τομείς, των λεπτοκατασκευών, της οπτικής και, αφενός της χημικής τεχνολογίας, αφετέρου της μικροηλεκτρονικής. Η ιστορία της, αν και ξεκινάει ουσιαστικά στα μέσα του 19ου αιώνα, έχει ρίζες στους αρχαίους πολιτισμούς, π.χ. της Κίνας και της Ελλάδας, και σχετίζεται με το σκοτεινό θάλαμο (camera obscura, pinhole camera) που περιγράφει ήδη ο Αριστοτέλης! Σε ένα σκοτεινό θάλαμο (κλειστό κουτί) με μια μικρή τρύπα σε επίπεδη επιφάνειά του, εισέρχεται το φως και απεικονίζει στην απέναντι από την τρύπα επιφάνεια ένα αντεστραμμένο είδωλο του εξωτερικού κόσμου. 
Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Αριστερά: Αρχή λειτουργίας της camera obsura σε βιβλίο του 16ου αιώνα, Μέση και Δεξιά: Καλλιτέχνες του 17ου αιώνα ζωγραφίζουν τις εικόνες των ειδώλων που απεικονίζονται σε σκοτεινούς θαλάμους της εποχής.

Αυτή η αρχή αξιοποιήθηκε κατά την Αναγέννηση για την καταγραφή εικόνων, όπου ο καλλιτέχνης «περνάει» με το μολύβι ή χρώματα τα ίχνη των προβαλλόμενων ειδώλων. Κατά το 16ο αιώνα τοποθετήθηκε στη μικρή οπή ένας συγκεντρωτικός φακός, ο οποίος βελτίωνε σημαντικά την οπτική ποιότητα του απεικονιζόμενου ειδώλου. Αναφέρεται ότι ο Κέπλερ σχεδίαζε τοπία με σημαντική ακρίβεια, αξιοποιώντας αυτή την αρχή. Το 17ο αιώνα κατασκευάστηκαν δε και φορητοί θάλαμοι, οι οποίοι έδωσαν ανεξαρτησία κινήσεων στους καλλιτέχνες. Η ιδέα της απεικόνισης του κόσμου σε μια επιφάνεια είναι λοιπόν παλιά, παρέμενε μόνο το πρόβλημα πώς θα αποτυπωθεί μόνιμα αυτή η εικόνα σε ένα χαρτί.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Δεξιά: Σύγχρονη camera obsura με φακό, Μέση και Αριστερά: Σύγχρονες εικόνες παρατήρησης αντικειμένου και απεικόνισής του στην camera obscura .

Στις αρχές του 17ου αιώνα διαπίστωσε ο Ιταλός φυσικός Angelo Sala (1576-1637) ότι κάποια άλατα του αργύρου μαυρίζουν στο φως του ήλιου, δεν ήταν όμως σε θέση να σταματήσει αυτή τη διεργασία και να διατηρήσει μια απόχρωση του γκρι. Το 18ο αιώνα υπήρχε ήδη σημαντική εμπειρία σε θέματα ευαισθησίας διαφόρων χημικών αλάτων στο φως. Οι 'Αγγλοι Thomas Wedgwood (1771-1805) και Humphrey Davy (1778-1829) χρησιμοποίησαν αυτά τα υλικά για να αποτυπώσουν τα περιγράμματα προσώπων, πινάκων ζωγραφικής κ.ά. Όλες οι γνωστές αποτυπώσεις της εποχής δεν είχαν όμως σταθερότητα, γιατί μετά την εμφάνιση της εικόνας συνεχιζόταν το μαύρισμα της χημικής επίστρωσης.

Το έτος 1827 πέτυχε ο Γάλλος φυσικός Joseph Nicephore Niepce (Νιέπς, 1765-1833) να δημιουργήσει με χρήση σκοτεινού θαλάμου και αρκετά μεγάλο χρόνο έκθεσης (περίπου 8 ώρες!) μια σταθερή εικόνα, την οποία ονόμασε heliographie (ηλιογραφία). Ο Νιέπς άρχισε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και τη φωτομηχανική αναπαραγωγή εικόνων από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πειραματίστηκε για μερικές δεκαετίες με μηχανικά, χημικά και οπτικά θέματα, μέχρι που παρουσίασε την πρώτη ηλιογραφία του. Το 1829 άρχισε να συνεργάζεται με τον σκηνογράφο Louis Jacques Mande Daguerre (Νταγκέρ, 1787-1851), με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των ηλιογραφιών. Οι δύο συνεργάτες παρουσίασαν το 1831 εικόνες αποτυπωμένες σε χάλκινες πλάκες επιστρωμένες με ιωδιούχο άργυρο. Η εμφάνιση γινόταν στη συνέχεια με ατμούς υδραργύρου. Και σ' αυτά τα δείγματα όμως δεν ήταν δυνατή η σταθεροποίηση και η εικόνα συνέχιζε να μαυρίζει όσο έμενε στο ηλιακό φως.

Τελική επιτυχία είχε ο Νταγκέρ, μετά το θάνατο του Νιέπς, με πλάκες αργύρου και χλωριούχο νάτριο (μαγειρικό αλάτι) ως σταθεροποιητή, μια επινόηση των 'Αγγλων John Frederick Herschel (Χέρσελ, 1792-1861) και William Henry Fox Talbot (Τάλμποτ, 1800-1877). Οι εικόνες του Νταγκέρ ονομάστηκαν νταγκεροτυπίες, είχαν όμως το μειονέκτημα ότι κάθε μία αποτελούσε μοναδικό δείγμα, αφού στις πλάκες χαλκού και αργότερα γυαλιού εμφανιζόταν απ' ευθείας η λεγόμενη θετική εικόνα. 
Η ιδέα αρνητικού-θετικού οφείλεται στον Τάλμποτ, με την οποία έγινε δυνατή η απεριόριστη αναπαραγωγή θετικών από μια αρνητική χάρτινη πλάκα. Ο Talbot ονόμασε αρχικά την τεχνική του καλοτυπία αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε ταλμποτυπία. Επρόκειτο ουσιαστικά για την δημιουργία μιας ενδιάμεσης αρνητικής εικόνας, που αργότερα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή της θετικής, πραγματικής εικόνας. Η καλοτυπία υστερούσε σε ποιότητα έναντι της νταγκεροτυπίας, ωστόσο αυτό ήταν λογικό καθώς χρησιμοποιούσε ως βάση του αρνητικού χαρτί του οποίου η υφή διακρινόταν πάνω στη φωτογραφία. Ο χρόνος έκθεσης της επίστρωσης ιωδιούχου αργύρου για τις καλοτυπίες (calotypies), όπως ονομάστηκαν οι δημιουργίες του Τάλμποτ, ήταν αρχικά περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σταδιακά μειώθηκε αυτός ο χρόνος σε μερικά δευτερόλεπτα. Οι όροι αρνητικό και θετικό χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον John Herschel, φίλο του Talbot. Το έτος 1839 παρουσίασαν ο Νταγκέρ και ο Τάλμποτ τις δημιουργίες τους σχεδόν ταυτόχρονα σε ευρύτερο κοινό και εντυπωσίασαν. Επιπλέον ο Talbot ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε βιβλίο με συλλογή φωτογραφιών, ενώ λειτούργησε την πρώτη επιχείρηση μαζικής αναπαραγωγής και πώλησης φωτογραφιών στο Reading, κοντά στη πόλη του Λονδίνου.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Πρώτη & Δεύτερη: Πρώτες μηχανές νταγκεροτυπίας (~1840), Τρίτη: Voigtlaender του 1850 με φυσούνα για μεταβαλλόμενο μήκος σκοτεινού θαλάμου, Τέταρτη: Στερεοσκοπική του Jules Dubosq, 1851

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιώνΙστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Πρώτη: Thomas Sutton, 1860, Δεύτερη: Έγχρωμη φωτογράφηση L.Ducos du Hauron, 1873, Τρίτη & Τέταρτη: J. Lancaster & Son, 1888 & 1889

Οι εξελίξεις ήταν στη συνέχεια ραγδαίες, γιατί πολλοί τεχνικοί και καλλιτέχνες σε πολλές χώρες αναζητούσαν λύση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονταν κάθε στιγμή. Ο Άγγλος καλλιτέχνης Frederick Scott Archer ('Αρτσερ, 1813-1857) παρήγαγε το έτος 1851 αρνητικά πάνω σε γυάλινα πλακίδια, των οποίων η χημική επεξεργασία έπρεπε να γίνεται πριν στεγνώσουν, γι' αυτό ήταν απαραίτητο να υπάρχει κοντά ένα εργαστήριο. Από εργασίες Γάλλων και 'Αγγλων χημικών είχε προκύψει το κολόδιο, ένα διάλυμα νιτρικής κυτταρίνης σε μίγμα οινοπνεύματος και αιθέρα. Αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε, μετά από διάφορες βελτιώσεις στη σύστασή του για την παραγωγή αρνητικών. Με χρήση του κολόδιου και του συρόμενου από άλογα εμφανιστηρίου του 'Αρτσερ, περιφερόταν ο φωτογράφος Mathew B. Brady (1823-1896) στα πεδία μαχών του αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου και δημιούργησε μια μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες με σημαντική ιστορική αξία. Λόγω της δυσκολίας του χειρισμού του κολόδιου και της ανάγκης για σύντομη επεξεργασία των αρνητικών, αναζήτησαν οι ερευνητές σε όλες τις χώρες εντατικά ένα νέο υλικό που θα έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής θετικών από ένα στεγνό αρνητικό και με κάποια άνεση χρόνου. Ο 'Αγγλος χημικός Joseph Swan (1828-1914) ανακάλυψε ότι η φωτοευαισθησία του βρωμιούχου αργύρου αυξάνει με τη θερμοκρασία και το έτος 1879 απέκτησε ευρεσιτεχνία για τις πρώτες στεγνές πλάκες με επικάλυψη βρωμιούχου αργύρου και ζελατίνας. Μεταξύ 1848 και 1860 δημιούργησαν οι Γάλλοι φυσικοί, Alexandre Bequerel, πατέρας του νομπελίστα φυσικού και Abel Niepce de Saint-Victor (1805-1870), ανιψιός του πρωτοπόρου Joseph Niepces, την πρώτη, αν και ασταθή, έγχρωμη φωτογραφία. Το έτος 1891 κατάφερε ο Gabriel Lippmann (1845-1921), διάσημος επιστήμονας από το Λουξεμβούργο, να σταθεροποιήσει μια έγχρωμη φωτογραφία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος ερευνητής εισήγαγε τη φωτογραφική μηχανή ως καταγραφικό όργανο για ταχείες μεταβολές μηχανικών και άλλων φαινομένων. Περί το 1883 επινόησε ο Αμερικάνος βιομήχανος George Eastman (Ήστμαν, 1854-1932) το αρνητικό φιλμ σε μορφή ταινίας και ίδρυσε το έτος 1880 την εταιρία Kodak, η οποία εξειδικεύτηκε στην παραγωγή και το εμπόριο φιλμ τυλιγμένων σε καρούλι, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Τα φιλμ αυτά τοποθετούνταν σε ειδική κάμερα που είχε μορφή κιβωτίου, την οποία κατασκεύαζε επίσης η εταιρία αυτή. Με τη διάδοση του τυλιγμένου φιλμ άρχισε η εποχή της μαζικής χρήσης φωτογραφικών μηχανών και από ερασιτέχνες. Ο ίδιος κατασκεύασε έτσι και την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak. Η μηχανή αυτή χαρακτηριζόταν από μικρό βάρος (περίπου ένα κιλό), είχε μικρές διαστάσεις και διέθετε ένα σταθερό διάφραγμα. Ήταν επιφορτωμένη με ένα ρολό φωτοευαίσθητου χαρτιού πάνω στο οποίο μπορούσαν να αποτυπωθούν πολλές φωτογραφίες, τις οποίες αναλάμβανε το εργοστάσιο της Kodak να εμφανίσει και να τυπώσει. Το σύνθημα με το οποίο προωθήθηκε η νέα φωτογραφική μηχανή ήταν "εσείς πιέζετε το κουμπί, εμείς αναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα". Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την μαζική χρήση της φωτογραφικής μηχανής, ενώ είχε συμβολή και στην εμπορική ανάπτυξη της φωτογραφίας. Από την περίοδο αυτή μέχρι σήμερα ελάχιστες σημαντικές τροποποιήσεις συντελέστηκαν στη χημική φωτογραφία, με κυριότερη ίσως την τεχνική της έγχρωμης φωτογραφίας. Οι συνεχείς βελτιώσεις στο μηχανικό, τον οπτικό και το χημικό τομέα, μετέτερεψαν τη φωτογράφηση σε μια πολύ διαδεδομένη απασχόληση για επαγγελματίες φωτογράφους, καλλιτέχνες και ερασιτέχνες.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιώνΙστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών[Untitled]
Φωτογραφίες των δεκαετιών 1840 και 1850.


Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Η πρώτη χημική φωτογραφία που αποτυπώθηκε από τον Nicéphore Niépce, 1826. Απαιτήθηκαν συνολικά 8 ώρες έκθεσης.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Σκίτσο της ίδιας φωτογραφίας.

Ιστορική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής - ο χώρος εργασιών
Παράδειγμα νταγκεροτυπίας που απεικονίζει τον Ε. Α. Πόε


Η τεχνική της φωτογραφίας χρώματος εξερευνήθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Τα αρχικά πειράματα αποτύγχαναν να αποτρέψουν το χρώμα από την εξασθένιση. Η πρώτη φωτογραφία χρώματος αποτέλεσε γεγονός το 1861 χάρη στο φυσικό James Clerk Maxwell. Μια από τις πρώτες μεθόδους για έγχρωμες φωτογραφίες περιλάμβανε τη χρήση συνολικά τριών φωτογραφικών μηχανών κάθε μια από τις οποίες είχε ένα διαφορετικό φίλτρο χρώματος μπροστά από το φακό. Το πρώτο έγχρωμο φιλμ (Autochrome) κυκλοφόρησε ως εμπορικό προϊόν το 1907 αλλά η σύσταση του ήταν διαφορετική από του μεταγενέστερου φιλμ Kodachrome, που κυκλοφόρησε το 1935 βασισμένο σε τρία επιχρωματισμένα στρώματα, το κάθε ένα ευαίσθητο σε ένα από τα τρία πρωτεύοντα χρώματα (μπλε, πράσινο και κόκκινο). Τα έγχρωμα φιλμ διακρίνονται σε έγχρωμα αρνητικά ή έγχρωμα θετικά (ή διαφανείς, slides). 



Η ψηφιακή φωτογραφία αποτελεί ίσως την τελευταία σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά την τεχνική της φωτογραφίας. Σε αυτές αντί για το κοινό "χημικό" φιλμ χρησιμοποιούνται φωτοευαίσθητοι αισθητήρες. Το μέρος της φωτογραφικής μηχανής που βοηθά την εστίαση της εικόνας είναι το ίδιο. Βέβαια συνοδεύεται πια από πολλά βοηθητικά της χρήσης ηλεκτρονικά μέσα.
Οι αισθητήρες αποτελούνται από έναν αριθμό μικροσκοπικών εικονοστοιχείων (pixels), στα οποία αναλύεται η εικόνα. Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα εικονοστοιχεία για κάθε ένα από τρία βασικά χρώματα. Κάθε ένα καταγράφει τις πληροφορίες σχετικά με την ένταση του εισερχόμενου φωτός από το συγκεκριμένο χρώμα. Στην συνέχεια μετατρέπεται η ένταση σε ένα δυαδικό αριθμό που αποτελεί την μέτρησή της. Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στα ηλεκτρονικά κυκλώματα της μηχανής τα οποία επεξεργάζονται και αποθηκεύουν την εικόνα σε μορφή αναγνώσιμη από άλλα μέσα. Η μορφή αυτή είναι μία σειρά δυαδικών αριθμών κατάλληλα οργανωμένων. Στην συνέχεια αυτή είναι έτοιμη να αναπαραχθεί όπου χρειάζεται, με την βοήθεια αποκωδικοποιητών της μορφής αποθήκευσης. Οι κυριότερες μορφές αποθήκευσης σε ψηφιακά μέσα είναι οι jpeg, gif, tiff.

Τα μέσα αναπαραγωγής της εικόνας είναι οι ίδιες οι φωτογραφικές μηχανές, οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και μυριάδες μέσα ψηφιακής απεικόνισης. Για κάθε ένα από αυτά χρειάζεται η προσαρμογή της μορφής καταγραφής στις απαιτήσεις του συστήματος. Η πρώτη εμπορική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή παρουσιάστηκε το 1990. Σήμερα οι ψηφιακές μηχανές αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ συνεχίζουν να εξελίσσονται ενσωματώνοντας επιπλέον δυνατότητες, όπως βιντεοσκόπηση, με ή χωρίς καταγραφή ήχου.



είδη φωτογραφίας:

  1. Φωτοειδησιογραφία: Αφορά την εικονογράφηση της επικαιρότητας και οι φωτογραφίες αυτού του είδους διοχετεύονται συνήθως στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω πρακτορείων, τα οποία και εκπροσωπούν τον φωτογράφο.
  2. Διαφημιστική φωτογραφία - φωτογραφία στούντιο: Αποτελεί ένα σημαντικό είδος που περιλαμβάνει τη φωτογραφία αντικειμένων, τη φωτογραφία μόδας αλλά και τη φωτογραφία πορτραίτων. Συνδέεται με την παραγωγή περισσότερο εμπορικής φωτογραφίας.
  3. Αρχιτεκτονική φωτογραφία - Εσωτερικών Χώρων: Περιλαμβάνει τη φωτογράφηση κτιρίων και εσωτερικών χώρων. Η οπτική γωνία της φωτογραφικής λήψης, ο φωτισμός και οι ιδιαιτερότητες ενός εσωτερικού χώρου, αποτελούν τα κύρια αντικείμενα μελέτης για αυτό το είδος φωτογραφίας.
  4. Φωτογραφία τέχνης: Αν και η πρώτη φωτογραφία αποτυπώθηκε το 1826, χρειάστηκε τουλάχιστον μισός αιώνας προκειμένου να γίνει η φωτογραφία αποδεκτή ως αυτόνομη και ανεξάρτητη τέχνη. Είναι ωστόσο γεγονός, πως ακόμα και σήμερα, αμφισβητείται από πολλούς η φωτογραφία ως μορφή τέχνης, θεωρώντας πως αποτελεί περισσότερο μια τεχνική ρεαλιστικής αναπαραγωγής εικόνων. Φωτογράφοι όπως ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αντρέ Κερτέζ και ο Alfred Stieglitz θεωρείται πως έδωσαν σπουδαία δείγματα φωτογραφίας τέχνης.


χρησιμότητα και επιπτώσεις στο περιβάλλονThis is a featured page

Η φωτογραφική μηχανή "αποθανατίζει" την κάθε στιγμή, το οποιοδήποτε θέμα. Κι επειδή "μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις" η χρησιμότητα της είναι πολύπλευρη. Την χρησιμοποιούν οι οικογένειες για τις δικιές τους στιγμές που θα ήθελαν να αναπολήσουν αργότερα με την βοήθεια της φωτογραφίας, την χρησιμοποιούν τα άτομα για να περιγράψουν αναλυτικότερα κάποιες περιοχές (οικίες, τοπία, κλπ) ή κάποια γεγονότα, κάποιοι άλλοι για να περιγράψουν ένα τρακάρισμα και να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο και κάποιοι άλλοι για να κρατήσουν στην μνήμη τους ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Σε μερικούς βέβαια όπως τους δημοσιογράφους είναι εργαλείο δουλειάς, γιατί έτσι με ένα εικονογραφημένο άρθρο μπορούν να προκαλέσουν καλύτερα την προσοχή του αναγνώστη, να το κάνουν πιο ενημερωτικό και αντικειμενικό. Πιο πλήρες. Ο κινηματογράφος παλαιότερα στηριζόταν πάνω στη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής ("έτρεχαν" τα φιλμ). Οι εκδρομές, οι γάμοι, τα βαφτίσια, οι ομορφότερες στιγμές της ζωής μας θέλουμε να βρίσκονται σε φωτογραφία για να μένουν διαχρονικά. Στην ιατρική η φωτογραφία χρησιμοποιείται εκτεταμένα για πιο ολοκληρωμένες γνωματεύσεις. Η καθημερινότητα μας επέβαλε πολλές φωτοτυπίες. Για τις Δημόσιες υπηρεσίες, το σχολείο, το φροντιστήριο, κλπ. τα φωτοτυπικά μηχανήματα έγιναν πια απαραίτητα κι όλα στηρίζονται στη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής. 

Χρησιμότητα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον! - ο χώρος εργασιώνη εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswikiη εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswiki
Από τα πρώτα χρόνια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τις φωτογραφήσεις σαν εργαλείο, άλλοτε κάνοντας λήψεις με αρνητικό φιλμ και άλλοτε (που είναι και το καλύτερο) με θετικό φιλμ που μας δίνει διαφάνειες (slides). Χάρη σ’ αυτές τις φωτογραφήσεις σώθηκαν στοιχεία για πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα και εμπλουτίστηκαν οι πρώτες εκδόσεις περιβαλλοντικών προγραμμάτων των νομών. Οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές όμως, έκαναν τη φωτογράφηση την πιο απλή και οικονομική μέθοδο καταγραφής εικόνων. Δεδομένου ότι όλα τα σχολεία μας διαθέτουν Η/Υ, ακολούθησε και η προμήθεια των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών σε πολλές περιπτώσεις μέσα από τη δαπάνη για τη δημιουργία των «εργαστηρίων Η/Υ» και σε άλλες μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα (Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά.).Στα πλεονεκτήματα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μπορούμε να προσθέσουμε τη δυνατότητα πολλών φωτογραφήσεων χωρίς επιβάρυνση για αγορά φιλμ, τη δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής τους χωρίς να είναι αναγκαίο να πληρώνουμε εκτυπώσεις, τη δυνατότητα αποστολής και λήψης με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ. Έτσι πιο συγκεκριμένα η φωτογραφική μηχανή αποτέλεσε το έναυσμα για: 
1.για συλλογή - διατήρηση στοιχείων που θα επεξεργαστούμε αργότερα
2.για να αναγνωρίσω το αντικείμενο φέρνοντας τη φωτογραφία σε κάποιο ειδικό
3.για να μπορώ να θυμάμαι την πορεία μιας πρωτότυπης κατασκευής
4.για τις παρουσιάσεις
5.για τη δημιουργία εντύπου ή ψηφιακού δίσκου
6.σαν αποδεικτικό υλικό για τις βιωματικές προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν


Για το παιδί του δημοτικού σχολείου η φωτογράφηση δεν είναι απλά μια ακόμα χρήση συσκευών. Είναι η εισαγωγή σε μια τέχνη που αποτυπώνει εικόνες του πραγματικού κόσμου φιλτραρισμένες από τον εσωτερικό κόσμο του φωτογράφου. Ο κάθε μαθητής (και ο κάθε φωτογράφος) κοιτάζοντας τα πρόσωπα, τα αντικείμενα και τα γεγονότα διαμορφώνει εντός του διαφορετικές οπτικές και διαφορετικές αντιδράσεις. Η αντικειμενική πραγματικότητα από τη στιγμή που ο άνθρωπος κοιτάζει τα πράγματα, ασυνείδητα, γίνεται αντικείμενο εσωτερικής επεξεργασίας. Καθένας μας «βλέπει» άλλα πράγματα και επηρεάζεται αλλιώς. Φυσικά εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να γίνουμε δάσκαλοι της φωτογραφικής τέχνης. Μπορούμε όμως να προβληματίσουμε τα παιδιά για το ρόλο της εικόνας, την αξία της στη δημοσιογραφία, την επιστημονική έρευνα, την κοινωνική έρευνα κλπ. Μπορούμε να αναφερθούμε στη δύναμη της φωτογραφίας να επιδρά τον θεατή και ενδεχόμενα να τον εξαπατά. Η δύναμη της εικόνας από μέσο χειραγώγησης ανθρώπων, στα χέρια ενός έντιμου ερευνητή, γίνεται εργαλείο σωστής πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης. Οι ειλικρινείς προθέσεις της περιβαλλοντικής ομάδας μπορούν να βρουν στην αποτύπωση εικόνων ένα ισχυρό εργαλείο μετάδοσης μηνυμάτων στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. Η φωτογραφία είναι επίσης μια προεπαγγελματική εμπειρία, άσκηση σε μια δεξιότητα που απαιτεί συντονισμό, μορφή έκφρασης, εν δυνάμει μορφή τέχνης.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα μπορούσαν να θεωρούνται μηδαμινές όσον αφορούν την φωτογραφική μηχανή. Οι δυσμενείς επιπτώσεις υπάρχουν από την φωτοευπαθή ουσία που περιέχουν οι φωτογραφικές πλάκες ή τα φιλμ και η οποία είναι υδατικό διάλυμα αλογονούχου αργύρου AgX ( X=Cl, Br, I ) που έχει γίνει κολλοειδές με τη βοήθεια κολλοειδούς ζελατίνας και κατόπιν έχει αποξηρανθεί. Η εξόρυξη και η επεξεργασία αυτών των χημικών στοιχείων και η μη ανακύκλωση των φιλμ είναι από τις κυριότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η μόλυνση στο περιβάλλον μπορεί να έλθει και από την ενδιάμεση πλύση του φιλμ με υδατικό διάλυμα οξικού οξέος κατά την διάρκεια της εμφάνισης ενός φιλμ. Από την απομάκρυνση των μη προσβληθέντων κόκκων αλογονούχου αργύρου και από την πλύση (τελευταίο στάδιο εμφάνισης του φιλμ) για την απομάκρυνση διαλυτών υποθειωδών συμπλοκών του αργύρου. Τα σκληρά αυτά λύματα προέρχονται από ανάλογη καταστροφή περιβάλλοντος χώρου και πλούτου. Η εκτύπωση σε χαρτί των αρνητικών είναι μια ακόμη αναγκαιότητα. Και το χαρτί παράγεται από καταστροφή των δασών. Με τεράστιες επιπτώσεις στη γη.


πολιτισμός - κοινωνία - οικονομίαThis is a featured page

Η συμβολή της φωτογραφικής μηχανής στον πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς πρώτα απ' όλα έχει συντελέσει στην άμεση καταγραφή και άλλων επιστημονικών επιτευγμάτων, καθώς και στην ευρεία, ταχεία και άμεση διάδοσή τους. Παράλληλα αποτελεί η φωτογραφία από μόνη της μια ξεχωριστή πολιτισμική δραστηριότητα μέσα από την αποτύπωση παντώς είδους εικόνων. Κάθε αποθανάτιση πολιτιστικών εργασιών, εκδηλώσεων, εκθέσεων, κάθε αποτύπωση μιας φωτογραφίας οποιασδήποτε στιγμής είναι ένα αυταπόδεικτο στοιχείο, ένα δηλωτικό κομμάτι της εποχής, της κουλτούρας, κάποιου εθίμου ή μιας παράδοσης. Είναι η εικόνα που μένει στο μυαλό κάποιου που έζησε σε μια κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να την μοιραστεί μαζί με πολλούς άλλους.

Η φωτογραφική μηχανή με λίγα λόγια, αποτέλεσε ένα από τα πιο σπουδαία επιστημονικά κομμάτια της τεχνολογικής εξέλιξης, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ένα πολύ σημαντικό ιστορικό όπλο, καθώς αποτύπωσε καταστάσεις και τα πιο σημαντικά γεγονότα τόσων λαών όπως οι διάφοροι πόλεμοι (Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιοι πόλεμοι, Παγκόσμιοι Α & Β).
Στον πολιτισμικό τομέα ο ρόλος της φωτογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός με πολύ σπουδαία συμβολή βέβαια και στον τομέα της εκπαίδευσης. Φωτογραφίες αρχαίων και κλασικών χρόνων δεν υπάρχουν εφόσον η φωτογραφία είναι εφεύρεση του 19ου αιώνα. Όμως είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών, οι οποίοι φωτογραφίζουν σύγχρονα αλλά και τα παλαιότερα ευρήματα και έτσι ακόμα κι αν αυτά καταστραφούν ή κλαπούν θα εξακολουθούν να είναι γνωστά στις νεώτερες γενιές. Από τις φωτογραφίες των μνημείων και των έργων τέχνης κατέστη γνωστός στον πολύ κόσμο, αλλά και αντικείμενο μελέτης, ο πολιτισμός των άλλων χωρών. Από τις φωτογραφίες γνωρίζουν άλλους τόπους οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους επισκεφθούν.Τέχνη και πολιτισμός επηρεάστηκαν άμεσα από την δυνατότητα φωτογραφικής λήψης των καλλιτεχνικών έργων και των πολιτιστικών παραδοχών κάθε κοινωνικού περιβάλλοντος. Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενικής με την ζωγραφική.Ήταν πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να αποτυπώσουν μια ξεχωριστή στιγμή ή να τραβήξουν ένα υπέροχο τοπίο, ακόμη και να συνδυάσουν αργότερα την φωτογραφία με την ζωγραφική και την εικαστική παρέμβαση καθώς και την καλλιτεχνική προβολή. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η φωτογραφική μηχανή αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την δημιουργία του κινηματόγραφου, όπως ονομαζόταν τότε, με αρχική ιδέα το κουτί της απλής φωτογραφικής μηχανής που με το διάφραγμα, τον φωτοφράχτη και την εστιακή απόσταση των φακών έκαναν τη λήψη της φωτογραφίας να μοιάζει με μια απλοϊκή διαδικασία και κατέληξε στην κινηματογραφική λήψη σε φιλμ.

Τέλος, αξίζει να παραδεχτούμε ότι στην ιστορία του πολιτισμού ήταν η πρώτη φορά που μία τεχνική εφεύρεση και οι εξελίξεις της, επηρέασαν όχι πια τα μέσα ενός σημαντικού καλλιτεχνικού κλάδου, αλλά το περιεχόμενο του.

η εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswikiη εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswikiη εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής - atlaswiki
Είναι γεγονός ότι η φωτογραφική μηχανή και η εμφάνιση της στο επιστημονικό-τεχνολογικό όσο και στο καθημερινό προσκήνιο αποτέλεσε μία επανάσταση. Εισήγαγε νέες δυνατότητες και νέα δεδομένα στη ζωή των ανθρώπων. Παρείχε στον άνθρωπο πρώτα πρώτα την δυνατότητα να «κλειδώνει» την αξία μιας όμορφης στιγμής, έτσι ώστε αυτή να μένει στην αιωνιότητα. Η συμβολή της, στην εξέλιξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια είναι αναμφισβήτητη, καθώς, διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων γεφυρώνοντας το χάσμα των μεγάλων αποστάσεων, τη στιγμή που η μετακίνηση ήταν δύσκολη και η επικοινωνία βασιζόταν στα γράμματα και στην αλληλογραφία. Η αποστολή φωτογραφιών μαζί με τα γράμματα έφερνε κατά μια έννοια πιο κοντά τους ανθρώπους και ελάττωνε κατά κάποιο τρόπο το πλήθος των χιλιομέτρων που τους χώριζε. Η ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και η λειτουργίας της έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να οργανώσει αρτιότερα την δημόσια ζωή σε όλες τις πτυχές της (διοίκηση, οικονομία, κοινωνικές δραστηριότητες). Στον οικονομικό τομέα η συμβολή της φωτογραφία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξαρχής έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση, επομένως και στην προώθηση των προϊόντων μέσω αυτής. Τα προϊόντα γίνονται γρήγορα γνωστά και με μια καλή φωτογραφία ιδιαίτερα επιθυμητά από τον πολύ κόσμο. Επίσης οι φωτογραφίες βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς μέσω αυτών προβάλλονται τοπία και τόποι, τα αξιοθέατα αλλά και τα έργα τέχνης καθώς και τα μνημεία μιας χώρας, με αποτέλεσμα να θέλουν οι κάτοικοι άλλων χωρών να την επισκεφθούν και να τη γνωρίσουν.

Ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της όλης τεχνολογικής ανάπτυξης, η φωτογραφική μηχανή θεωρήθηκε σε κάποια στιγμή της δημόσιας οικονομικής ευχέρειας ένα προϊόν με αρκετή ζήτηση και άρα περισσότερη παραγωγή από τις επιχειρησιακές μονάδες.Έτσι ενώ παλαιότερα ήταν ίσως το πιο ακριβό αντικείμενο και σίγουρα το πιο δύσκολο να αποκτηθεί από τις μεσαίες λαϊκές τάξεις και τον φτωχό πολίτη, λόγω της μοναδικότητας των υλικών, στη σύγχρονη εποχή θεωρείται εφικτό το να την αποκτήσεις και πιθανόν είναι και απαραίτητο εργαλείο για πολλούς. Άλλωστε πλέον είναι τόσες πολλές οι εταιρείες παραγωγής (ενδεικτικά αναφέρονται Kodak, Polaroid, Benq, Sony, Olympus, Samsung) και παράγονται τόσα πολλά και διαφορετικά μοντέλα που η γκάμα επιλογής ποικίλει, όπως ακριβώς ανάλογα κυμαίνονται και οι αγοραστικές τιμές.Τουλάχιστον 8 στις δέκα οικογένειες διαθέτουν φωτογραφική μηχανή στο σπίτι τους είτε ψηφιακή είτε αναλογική για τις εκδρομές τους και την απαθανάτιση των ωραίων τους στιγμών. Ακόμη η διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων με την δημιουργία καταστημάτων- φωτογραφείων προϋποθέτει και την ύπαρξη και εξελιξιμότητα του προς χρήση αντικειμένου- της φωτομηχανής.

Είναι προφανές πως η προτίμησή μας για την έκδοση των φωτογραφικών εικόνων μας, συγκλίνει και με την καινοτομική χρήση εξελιγμένων μηχανών του εκάστοτε φωτογραφείου. Όμως πέρα από όλα αυτά, ραγδαία εξέλιξη στην οικονομία αποτέλεσε και η εμφάνιση του φωτογραφικού φακού και η δυνατότητα φωτογραφικής λήψης και από τα κινητά μας τηλέφωνα. Η φωτογραφική μηχανή αποτέλεσε και αποτελεί αυταπόδεικτο οικονομικό στοιχείο του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού μιας και που η χρησιμότητα της είναι πολλαπλή.

Η εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής και η ανάπτυξή της, μαζί με την τέχνη που συνεπάγεται η χρήση της, επηρέασε τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων γενικότερα. Καταρχήν επηρεάστηκαν ευνοϊκά οι συναφείς τεχνικοί τομείς της λεπτομηχανικής, της οπτικής και της χημείας, στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας στον τεχνικό και καλλιτεχνικό τομέα. Μια ακόμα, απρόβλεπτη επίδραση προέκυψε για την τέχνη της ζωγραφικής, όπου οι καλλιτέχνες, έχοντας από πολύ καιρό αναπτύξει τις τεχνικές και τα υλικά της τέχνης τους σε πολύ υψηλό βαθμό και έχοντας πετύχει επί 5-6 αιώνες θαυμαστά έργα με την αποτύπωση προσώπων, αντικειμένων και της φύσης, βρέθηκαν μπροστά σε μια εφεύρεση, η οποία ήταν σε θέση να αποτυπώνει ακριβέστερα και ανά πάσα στιγμή τον υπαρκτό κόσμο.

Ο ζωγράφος Giovanni Antonio Canal (1697-1768), ο επονομαζόμενος Canaletto, ζωγράφιζε τα τοπία της Βενετίας με τέτοια μεγάλη ακρίβεια, σαν να επρόκειτο, με τη δική μας ορολογία, για τεχνικά σχέδια. Σήμερα αξιοποιούν οι μηχανικοί τους πίνακές του για να εκτιμήσουν πόσο ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας ή πόσο βυθίστηκε η Βενετία κατά τα τελευταία 300 χρόνια. Αυτή η αποτύπωση της πραγματικότητας έπαψε πια να απασχολεί τους ζωγράφους, αφού υπήρχε πλέον μια τεχνική συσκευή που την αποτύπωνε πολύ ακριβέστερα. Γι' αυτό η ζωγραφική άλλαξε: οι ζωγράφοι υπέκυψαν στη γοητεία του φωτογραφικού στιγμιότυπου (instantane) που δίδαξε η στιγμιαία εικόνα και απέβλεπαν με τη ζωγραφική, αρχικά στην απόδοση των στιγμιαίων εντυπώσεων (ιμπρεσιονισμός) που εισέπρατταν από τον πραγματικό κόσμο, στη συνέχεια δε, μεταχειριζόμενοι την τέχνη ως μέσο διαμαρτυρίας, στην καταγραφή των προεκτάσεων (εξπρεσιονισμός) του πραγματικού προς το υποσυνείδητο, το ονειρικό και το άλογο. Ο Claude Monet (1840-1926) αποκαλούσε τη ζωγραφική του instantaneite από το instantane.

Η φωτογραφία επηρέασε επίσης και τον πολιτικό τομέα. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολιτικούς ως μέσο προβολής και διαφήμισης προκειμένου οι ψηφοφόροι τους να τους εκλέξουν. Η φωτογραφία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στη στρατιωτική κατασκοπεία, όπου φωτογραφίζονται με ειδικές φωτογραφικές μηχανές τα σχέδια και οι κινήσεις των εχθρών.

Στον τομέα, επίσης, της ενημέρωσης συντελεί σημαντικά καθώς αποτελεί σπουδαιο μέσο για την καταγραφή γεγονότων και πληροφοριών και την άμεση μετάδοση τους στο κοινό.

Αλλά και στον περιβαλλοντικό τομέα δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η χρήση της φωτογραφικής μηχανής δεν βοήθησε τον άνθρωπο να γνωρίσει το περιβάλλον και την ομορφιά της φύσης. Το 1969 οι αστροναύτες με ειδικές φωτογραφικές μηχανές τράβηξαν φωτογραφίες της επιφάνειας της σελήνης. Με αυτές αλλά και με άλλες που οι δορυφόροι τραβούν κατά καιρούς έγινε γνωστός ο κόσμος του διαστήματος. Επίσης με ειδικές αδιάβροχες φωτογραφικές μηχανές μπορούμε να φωτογραφίσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτές όλοι οι άνθρωποι μπόρεσαν να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο του βυθού.

Τελειώνοντας, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι στον ηθικό τομέα δυστυχώς έχουμε πολλές αρνητικές συνέπειες. Η αλλοίωση και η παραποίηση των φωτογραφιών, που πραγματοποιούνται με σύγχρονες μεθόδους, οδήγησαν σε γελοιοποιήσεις ανθρώπων, εκβιασμούς, παραπληροφόρηση κ.τ.λ. Η τελειοποίηση της τέχνης της φωτογραφίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιστών αντιγράφων, η οποία οδηγεί συχνά σε μεγάλα προβλήματα. Η πιστή, για παράδειγμα, φωτογράφηση των νομισμάτων οδήγησε στην παραχάραξη, φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια. 

οι πληροφορίες και οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από
τον Γεωργιάδη Ηλία, τη Μανιαρζη Μαρία και την Παυλίδου Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive