Η τρίτη Διεθνής Συνδιάσκεψη για τις Πόλεις που Μαθαίνουν του δικτύου της… UNESCO, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κορκ της Ιρλανδίας από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου, είχε θέμα «Παγκόσμιοι στόχοι-τοπικές δράσεις», οι οποίες θα αφορούν μεταξύ των άλλων και την χώρα μας και μάλιστα τα Ελληνόπουλα....
Επικεντρώθηκε στον παγκόσμιο διάλογο για την τοπική εφαρμογή της δια βίου μάθησης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων μέχρι το 2030.
Η δία βίου μάθηση, η οποία θα εφαρμόζεται στα ολοήμερα σχολεία, τα οποία ήδη έχουν ανακοινωθεί και από την ελλαδική κυβέρνηση, θα προωθεί την εκπαίδευση της Νέας Εποχής με έμφαση στον διεθνισμό, την παγκόσμια unisex κοινωνία χωρίς σύνορα και την ένωση των θρησκειών, σύμφωνα με τα πρότυπα εκπαίδευσης «Common Core – Κοινός Κορμός».
Το Κορκ επιλέχθηκε από την UNESCO για να φιλοξενήσει το Διεθνές Συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους 650 εκπροσώπους πόλεων που συμμετείχαν από το δίκτυο, ως άρτια και υψηλής αισθητικής διοργάνωση, τόσο από άποψη περιεχομένου, όσο και από άποψη υπηρεσιών και παροχών.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος του Κορκ, Cllr Tony Fitzgerald: «Στο Κορκ πείσαμε γενναίους ανθρώπους να κάνουν γενναία πράγματα και ζητήσαμε από την UNESCO την ομπρέλα για να φέρουμε τη λιακάδα…»
Στην Διεθνή Συνδιάσκεψη της UNESCO από την Ελλάδα συμμετείχαν η Λάρισα, η Αθήνα και το Ηράκλειο.
Αξιοσημείωοτο είναι το γεγονός πως η Λάρισα περιλαμβάνεται στις 16 πόλεις από όλο τον κόσμο που βραβεύτηκαν από την UNESCO, αλλά και η μοναδική στην Ελλάδα στην οποία έχει απονεμηθεί το σχετικό βραβείο και η πρώτη πόλη της χώρας μας που εντάχθηκε στο δίκτυο των πόλεων που… μαθαίνουν.
Αναφορικά με το Ηράκλειο, η ένταξή τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO, αποτέλεσε, όπως αναφέρεται, ορόσημο για την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, τονίζουν οι υποστηρικτές της δια βίου μάθησης, στηρίχθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου και με βάση τους 12 άξονες της UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση επικεντρώθηκε σε διάφορες ομάδες -στόχους του πληθυσμού της πόλης. Σκοπός η διαμόρφωση στάσεων ενεργών πολιτών για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς στη δια βίου μάθηση, ασφαλή, ανθεκτική που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια η δία βίου μάθηση θα αφορά τους πάντες! Ωστόσο, τι είδους πολίτες θα «βγαίνουν» όμως από εκεί; Λέτε το πρόγραμμα της Ατζέντας 2030 να έχει θεσπιστεί από φιλάνθρωπους που θέλουν το καλό μας; Ή από εξουσιαστές, οι οποίοι επιθυμούν την εκπαίδευση υπάκουων εργαζομένων και όχι ελεύθερων στοχαστών;
Πάντως, οι συμμετέχουσες πόλεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης στο Κορκ της Ιρλανδίας δεσμεύτηκαν σε 27 αρχές/συμπεράσματα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της οριστικής διακήρυξης του Συνεδρίου, η οποία θα δεσμεύει τις «Πόλεις που Μαθαίνουν» μέχρι το 2030 για ανάληψη πρωτοβουλιών και εφαρμογή δράσεων για τα ολοήμερα σχολεία και την βιώσιμη Παιδεία.
Οπότε να περιμένουμε σύντομα νέα σε σχέση με αυτά που είναι να γίνουν και θα αφορούν και τα Ελληνόπουλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.