Του Άρη Δημόπουλου. Πραγματικότητα θα αποτελεί έως και το 2020 η πλήρης απεξάρτηση της Ευρώπης από την "παλαιού τύπου βιομηχανία", που παραχωρεί σταδιακά την σκυτάλη στην "βιώσιμη βιομηχανία". Οι παραπάνω είναι όροι οι οποίοι ήδη...
χρησιμοποιούνται και αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Οι επενδύσεις σε καινοτόμες, βιώσιμες βιομηχανίες, απαλλαγμένες από ανθρακούχες εκπομπές, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, που παρουσίασε σήμερα η Ερωπαϊκή Επιτροπή.
«Με την υιοθέτηση τεχνολογικών αλλαγών, τη μετατροπή ερευνητικών επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον τομέα των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κυκλικής οικονομίας, θα προετοιμάσουμε το έδαφος για μία έξυπνη, καινοτόμο και βιώσιμη βιομηχανία στην Ευρώπη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιένσκοβα, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, ανέφερε: «Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρίσκονται σε σημείο καμπής. Στην εποχή μας η βιομηχανική πολιτική συνίσταται στην ενίσχυση των βιομηχανιών μας, ώστε να εξακολουθήσουν να παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης για τις περιφέρειες και τους πολίτες μας».
Τα κύρια νέα στοιχεία της στρατηγικής για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων μεταξύ των κρατών-μελών, μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγής ανανεώσιμων βιολογικών πόρων και τη μετατροπή τους σε προϊόντα βιολογικής πορέλευσης και σε βιοενέργεια, βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων συμβάσεων στην ΕΕ, μεγαλύτερη πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση, σαφές και προβλέψιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αδειοδότησης για τα τυποποιημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2.
Υπενθυμίζεται, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία διατηρεί ηγετική θέση σε πολλούς κλάδους στις παγκόσμιες αγορές, αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εξαγωγών της ΕΕ και παρέχει θέσεις εργασίας για περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα.
Στο όνομα λοιπόν της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, βλέπουμε πως προωθούνται κίνητρα για το...κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών στην γηραιά ήπειρο, κάτι που επιχειρήθηκε και από την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ.
Το αν όλο αυτό το εγχείρημα -που είναι παγκόσμιο- εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, μένει να το δούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Θυμίζουμε πως η Ατζέντα 2030 που έχει ψηφιστεί από σχεδόν όλα τα κράτη του πλανήτη, προβλέπει τα περισσότερα μέτρα να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το 2020.
Ποια όμως μέτρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.