Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΚΥΠΡΟΣ. Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΛΟΚ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ. Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγιάννης


Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε  ο Νίκος Καρεφυλλίδης ,παλαιός αγωνιστής της  ΕΟΚΑ , Ο Καρεφυλλιδης  παρέμεινε στην Κερύνεια  μέχρι και τον Μάιο ,  του 1975 ....

Στο ξενοδοχείο  << Ντόουμ  >>  είχε παραμείνει  η φρουρά του Ο.Η.Ε  υπό την διοίκηση του ταγματάρχου  Τζίλλ.Τότε ορίσαμε μια προσωρινή επιτροπή για να έχουμε επαφή με τον ταγματάρχη και από της τετάρτης ,24ης    Ιουλίου εσχηματίσαμε δυο ομάδες με λεωφορεία ,με οδηγό και φρουρούς  στρατιώτες  του Ο.Η.Ε  ,και αρχίσαμε επισκέψεις στα ελληνικά σπίτια για να δούμε τις ανάγκες τους σε τρόφιμα και ιατρικήν περίθαλψη . Στην μια από τις  ομάδες  ανέλαβα υπηρεσία εγώ ,ως συνοδός και διερμηνέας .
Αυτό που αντίκρισα δεν θα το ξεχάσω ποτέ : όλα τα τζάμια των καταστημάτων και των σπιτιών ήσαν θρυμματισμένα από τους πυροβολισμούς και μερικά σπίτι   ήσαν γαζωμένα με σφαίρες . Οι τροχοί του αυτοκινήτου κυλούσαν σε ένα συνεχές στρώμα από γυάλα και κάλυκες κάθε διαμετρήματος .  Στην άκρη του δρόμου ή στις αυλές των σπιτιών βρίσκονταν αυτοκίνητα κατοίκων της Κερύνειας  τρυπημένα από πολλές σφαίρες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τουρκικά τάνκς  πέρασαν πάνω από τα αυτοκίνητα και τα μετέτρεψαν σε άμορφες μάζες από λαμαρίνες.
Πτώματα Ελλήνων ήσαν σκορπισμένα σε δρόμους και σε χωράφια. Σε δύο περιπτώσεις είδαμε πτώματα στη γραμμή, πράγμα που μαρτυρεί ότι οι αθώοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν ομαδικά εν ψυχρώ. Οι περισσότεροι ήσαν κάτοικοι γειτονικών χωριών και στρατιώτες. Στις γειτονιές πού πηγαίναμε, φωνάζαμε με τηλεβόα, πρώτα ο στρατιώτης του Ο.Η.Ε και μετά εγώ στην ελληνική. Κανείς όμως δεν τολμούσε να ανοίξει την πόρτα του και έτσι αναγκαζόμουν να βροντάω τις πόρτες και να τους φωνάζω με τα ονόματά τους για να μας ανοίξουν. Όταν τους εξηγούσαμε τον σκοπό της επισκέψεώς μας, όλοι έτρεχαν να μπούν στο λεωφορείο, αρπάζοντας μερικά ρούχα μόνο. Στις επισκέψεις μας αυτές ανακαλύψαμε αρκετούς στρατιώτες μας που κατέφυγαν σε σπίτια. Μας διηγήθηκαν αρκετές ιστορίες άλλων που συνελήφθησαν και εξετελέσθησαν αμέσως. Βρήκαμε και μερικούς πληγωμένους και τους πήραμε μαζί μας, μεταξύ τους δε και τον υποδιοικητή των ΛΟΚ Βαγγέλη Μαντζουράτο>>.

έρευνα Χαράλαμπος Καραγιάννης   1974 ,επίστρατος 32 Μ.Κ .ΚΥΠΡΟΥ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive