Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗ ΚΩ ΠΟΥ "ΤΡΕΜΕΙ" ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κως σεισμός
Σε επιφυλακή για μεγάλο μετασεισμό - Πολλοί οι κάτοικοι που προτίμησαν να μείνουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους - Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί..
Κάτοικοι της Κω και τουρίστες κοιμήθηκαν σε πάρκα φοβούμενοι νέο σεισμό - ΦΩΤΟ
Η κατάσταση στο νησί της Κω μετά τη σεισμική δόνηση που προκάλεσε αρκετά προβλήματα, εξελίσσεται ιδιαιτέρως ομαλά.
Η ζωή στο νησί κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές. 
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. 
Αυτή την ώρα στο χώρο του λιμανιού βρίσκεται ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. 
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας. 
Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες. 
Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν. 
Σημειώνεται ότι οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο από τους τέσσερις τραυματισμένους από τον ισχυρό σεισμό στην Κω, που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με C 130.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΠΑΓΝΗ, ο 21 ετών Σουηδός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάστασή του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.
Ο 23χρονος Νορβηγός μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη. 
Ο 37χρονος Έλληνας, με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η 28χρονη Ελληνίδα νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού.
Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών.
Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Υγείας, από τους συνολικά 115 τραυματίες, 12 νοσηλεύεται σε νοσοκομεία. Εκτός από τους τέσσερις στο ΠΑΓΝΗ, άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή), ενώ στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.
Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια -όπου υπάρχουν επίσης ζημιές- ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκαν θαλάσσια ρεύματα και πιθανώς μικρό τσουνάμι. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάρκες ξεβράστηκαν στη στερία.
Το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. 
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.
Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο του νησιού.
Σήμερα θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω από τους ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.
«Έχουμε φέρει στην Κω τους καλύτερους επιστήμονες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έδεσε με επιτυχία στο λιμάνι της Κεφάλου το πλοίο BLUE STAR αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.
Ο κ. Δέδες που παραμένει στην Κω μαζί με τον κ. Λαμπρίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη απόψε έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία από τα κλιμάκια των μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν σήμερα και την Κυριακή τόσο με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία όσο και με όλα τα δημόσια κτίρια.
Παρόλο όμως που η ζωή στο νησί κινείται πλέον σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι περισσότεροι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους. Άλλωστε, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, ενώ περίπου 20 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ. Αυτές οι δονήσεις ήταν αρκετές για να εμποδίσουν τους φοβισμένους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, παρά το γεγονός πως κανένα σπίτι δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, πλην κάποιων υλικών.
Με τον φόβο λοιπόν νέου ισχυρού σεισμού, εκατοντάδες κάτοικοι στην Κω πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής σε αυτοκίνητα, σκηνές και κάτω από τα αστέρια.
Λίγο έξω από το κέντρο, σε μικρές πλατείες οι κάτοικοι έστησαν σκηνές, πήραν κουβέρτες και σεντόνια, κάποιοι έβαλαν ακόμη και στρώματα θαλάσσης και κοιμήθηκαν με συντροφιά τα αστέρια και το φεγγάρι, φοβούμενοι πως ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει ξανά.
Κως
Κως
κως
Σε επιφυλακή για μεγάλο μετασεισμό
Ισχυροί μετασεισμοί αναμένονται στην Κω μετά τα 6,6 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν σημειωθεί διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ.
«Το ενδεχόμενο να έχουμε μεγαλύτερους μετασεισμούς απ’ ό,τι είχαμε τις πρώτες 15 ώρες είναι ανοιχτό» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τα φονικά Ρίχτερ στην Κω.
«Οι μετασεισμοί που έχουν γίνει είναι πολλοί. Από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε ότι δεν έχουμε μεγάλα μεγέθη διότι το 6,6 που είναι ο κύριος σεισμός επιτρέπει να υποθέσουμε ότι μπορούμε να μετασεισμούς με μέγεθος 5, 5,5 και ακόμη μεγαλύτερο. Αυτοί οι ισχυροί μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως συνήθως οι ισχυροί μετασεισμοί γίνονται το πρώτο δεκαήμερο. Όπως σημείωσε επίσης, αν ήταν μεγαλύτερος ο σεισμός θα είχαμε μεγαλύτερο τσουνάμι.
Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για ισχυρούς μετασεισμούς.
«Το μέγεθος των 6,4 ρίχτερ μπορεί να μας δώσει εν δυνάμει και μετασεισμό 6,1-6,2. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο πιθανό, αλλά μπορεί να μας δώσει και άλλα πεντάρια», τόνισε.
Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος στο ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι' αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive